OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hammastunturi

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sapta
Vieras





LähetäLähetetty: 15.11.2004 23:25    Viestin aihe: Hammastunturi Vastaa lainaamalla viestiä

Onko kokemuksia Villipohjolan Inarin kohteista; Hammastunturista, Tsarmitunturista tai Muotkatunturista. Tarkoitus olisi seisojan kanssa käydä tarkistamassa Riekkotilanne.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 17.11.2004 16:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hammastunturilla hyvin riekkoja, niinkuin on koko eteläisessä Inariassa. Alueella muutama aitiotupa, joissa illat vierähtävät mukavasti. Jos olet nyt menossa, ota mukaan myös kaira ja pari pilkkiä. Tammukat ja taimenet kokemuksen mukaan nyt parhailla otillaan. Taimenjoessa kalat järven luusuassa tai joen muutamassa keskikohdan sorapohjaisessa suvannossa.
Takaisin alkuun
Pedro
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Hei 2004
Viestejä: 53
Paikkakunta: Helsinki - Saarijärvi

LähetäLähetetty: 17.11.2004 19:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lokakuun 2. viikko Muotkatunturin (1608) alueella. Riekkoja oli vähemmän kuin aikaisempina vuosina, paljon yksittäisiä ja vähän poikueita. Liekö pesintä mennyt pieleen? Tienvarret oli putsattu melko tehokkaasti - alueella paljon koirakokeita. Mutta jos jaksaa kulkea päivämatkan verran tiestä, niin lintuja on enempi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 18.11.2004 11:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hammastunturin alueen ja koko Inarin minne Metsähallitus myy lupia, riekkokanta on pudonnut rajusti ! Riekkoja siellä tosiaan on, mutta ei läheskään yhtäpaljoa kuin aikaisemmin, ja syitä on kaksi: ketun lisääntyminen alueella räjähdysmäisesti (aikaisemmin ei lainkaan) ja toinen kanakoirametsästys mikä lisääntynyt ja metsästäjät ampuu yli kiintiönsä ja Metsähallitus myy liikaa lupia asiakkaiden painostuksen alla ja rahastaakseen, sama homma kuin kalastuksessa, huuhaahallitus myy jollekkin alueelle lupia ja mainostaa sitä, ja kun riista tai kala alkaa loppumaan siirretään painopistettä jollekkin toiselle alueelle. Jos joku kirjoittaa, että Hammastunturin alueella hyvin riekkoja kuten koko eteläisellä Inarilla ei tiedä mistä puhuu !!!!!!!! tai ei ole aikaisemmin käynyt siellä eli ei voi hahmottaa millainen riekkokanta siellä on aikaisemmin ollut, mutta joka vuosi pienenee. Riekkoja on tosiaankin paremmin kaukana teistä minne kanakoiramiehet ei pääse autoineen ja ne harvat jotka viitsii kulkea pitempiä matkoja kunnioittaa luontoa ja pysyvät kohtuudessa. Minulla ei ole mitään kanakoiria tai heidän omistajiaan vastaan, mutta se on valitettava totuus, että ammutaan liikaa, menttaliteetti on se kun on kerran ajettu tuhat kilometriä niin kyllä sitä riistaa pitää saada ! Ja ensi vuodeksi varmaan taas myydään lisää lupia, on hyvää tuottoa, ilman kuluja Metsähallitukselle. No varmaan parin vuoden päästä palkkaavat pari tutkijaa tutkimaan miksi riekkokanta laskee, kun metsästäjät alkaa valittamaan huonoista saaliista. Syksyllä 2003 kierrellessäni pitkiä matkoja Hammaskairassa näin kymmenkunta eri porukkaa jotka olivat saaneet hyvin riekkoja viikon aikana, aivan järjetöntä touhua, Lapin riekkokannat ei kestä sitä, varsinkin kun kanakoirien määrä lisääntyy jatkuvasti ja etelän kiintiöt pienenee.
Takaisin alkuun
Jepsistä
Vieras





LähetäLähetetty: 18.11.2004 17:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niinpä niin.... Riekkokannathan eivät vaihtele luontaisesti, eihän vieras? Ja tottakai kanakoiralla pyytävien piikkiin on riekkokannan nykyinen laskusuhdanne laitettava; eihän ammattipyytäjät talven aikana juuri mitään saa ansoistaan kanakoiralla metsästäviin verrattuna, eihän, vieras?

Lapista ei riekkoa pyytämällä pois saa. Kopekan laskijoilla kanta välistä kasvaa, välistä pienenee ja joskus on huippuvuosia, väliin taas aallonpohjia, pyytipä riekkoa sitten ansalla, kanakoiralla tai vaikka norsulla. Riekkokannan koko vaihtelee, pyydettiinpä niitä tai ei.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 18.11.2004 18:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riekkokantojen vaihteluhan on suurta vuosittain, tiedän sen varmasti, myös tiedän sen, että on alueita, missä nimenomaan kannat on ammuttu pois kanakoirien avulla, ei tietenkään saisi yleistää, mutta jos Metsähallitus myy lupia niitä myös ostetaan. Lapissa joltain alueelta (en puhunut koko Lapista) voidaan ampua kanta minimiin hyvinkin nopeasti ja alue on pitkään riekoton, syy tähän on se, että riekot on paikkauskollisia ja leviävät hitaasti. Ammattipyytäjät ?, yksi taitaa olla jäljellä joka pyytää ammatikseen, luultavasti hänkin lopettaa, koska paulakierroksen kierron kustannukset moottorikelkalla kierrettynä ovat kohonneet liian suuriksi nyky polttoainehinnoilla sekä joka kolmas riekko vähintään joutuu korpin tai ketun kitaan, eikä taida enää hiihtämällä kannattaa lähteä kiertämään koska kierroksen pitää olla niin suuri. On kyllä tyhmää jos väität, että kanakoirametsästys ei olisi vaikuttanut lupa-alueiden riekkokantoihin.
Esimerkki todellisesta elämästä, 3-4 miestä ja saman suuruinen määrä koiria ajaa metsäautotien päähän ja kiertää 3x5 kilometriä alueen päivän aikana koirien kanssa ja ampuu kaikki riekot mitä hollille tulee , mökki on vuokrattu viikoksi vaikka kiintiö ammuttu jo täyteen (yksiköt) eli sama toistuu vaikkapa viitenä päivänä, viiden eri alueen riekot on ammuttu pois tai ovat vähentyneet rajusti ja menee vuosia ennekuin riekkokanta on palannut.
Toki on lakeja ja luontoa kunnioittavia metsästäjiä jotka eivät näin menettele, mutta paljon on nykyään niitä jotka luvan saatuaan ampuvat mahdollisimman monta riekkoa, oon ollu kyllä paikalla kun city-maasturin perälle on piilotettu riekkoja kun tavallinenkin mettämie on paikalle sattunut, jotkut on jopa löytäneet kanakoiramiesten jäljiltä riekot, eli on vain tapettu huvikseen.
Toki riekoilla on muitakin vihollisia, ketun jo mainitsinkin sekä tietenkin minkki jota aikaisemmin ei tavannut juuri muualta kuin vesistöjen varsilta mutta nyt niitä on jo Hammaskairassakin, paineet metsien hakkuisiin ja uusiin metsäautoteihin lisäävät paineita riekkoja kohtaan. Minkki tuhoaa nopeasti koko alueen riekkokannan kun on päässyt riekkojen makuun, kiepistä kun oppii yllättämään riekon niin on riekoilla heikot oltavat.
Takaisin alkuun
ReppuMies
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Hei 2004
Viestejä: 55

LähetäLähetetty: 18.11.2004 23:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä etelänmiestä mahtaa harmittaa kun ajaa tuhat kilometriä ja näkee vaan minkin tyhjentämät jängät. Tosin vielä enemmän harmittaa jos lappalainen juo kämpiltä viinat ja koira särkee jalkansa niihin pullonsiruihin. Aatelkaa sitä särjettyjen pullojen määrää kun KAIKKI lappilaiset on kaameita juoppoja, tai ainaskin oon niin kuullu, tai oikeestaan mun kaveri oli kai kuullu tai ainaskin oli kuulevinaan Shocked
Jos tottapuhuen tuntee ja tietää ylälappilaisen mielenliikkeet, ymmärtää kyllä moiset kirjoittelut. !&%¤#"! että ei maa päällään kanna kateellisempaa sakkia, kaikki mikä menee kaverille on minulta pois, ja enhän minä toiseksi jää!! Kukahan lie tyhjennellyt joet ja järvet kaloista, vapaturisti tietenkin. Etelän tukiaiset ja veromarkat työttömyysturvaan kelpaavat kyllä, vaan ei etelän metsästäjä tai kalastaja. Oletko muuten vieras ajatellut, että minä omistan tasan yhtä paljon näistä valtionmaista kuin sinäkin, mutta MINÄ SAAN !&%¤#"! MAKSAA SIITÄ, ETTÄ SINÄ METSÄSTÄT iILMAISEKSI, ILMAN KIINTIÖITÄ, MINUNKIN MAALLA !! Evil or Very Mad Evil or Very Mad
Ahvenanmaalle siirtoistutettava sudet, porot ja ylälappilaiset, siellä sitä saisi vahdata riistäjiä puolin ja toisin. Twisted Evil Twisted Evil
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ReppuMies
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Hei 2004
Viestejä: 55

LähetäLähetetty: 19.11.2004 00:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vielä esimerkki todellisesta elämästä kertonut ystäväni Heinäkenkä: Kolmekymmentä työtöntä ja juoppoa poromiestä lähtee viettämään luppoa tunturiin. Erotuksesta on jo aikaa, pääkin selvinnyt, kelkan alle löytyy jo riittävästi lunta. Rahallisesti ollaan kylläkin sipissä, mytta vippaillaan rahaa sieltä ja täältä niin saadaan ostettua menovettä kelkkoihin ja etenkin itselle. Sakki ei tietenkään sovi samaan kämppään, joten miehitetään alueen kaikki kymmenen kämppää kerralla. Verkot viritellään järviin, pitäähän sitä suolakalaa ainakin olla!
Parikymmentä miehistä lähtee virittelemään riekonlankoja, Parisataa lankaa permies laitellaan aluksi, passaa sitä lankamäärää lisätä sitten päivinä seuraavina. Ja sitten ryypättiin, kuin Taula-Matti. Eipä ehtineet kaikki Miehet seuraavana päivänä langoille. Korpin !&%¤#"! oli syöneet joka kolmannen riekon, onneksi jäi kaksi kolmasosaa jäljelle, lankamäärää nostettiin korvaamaan tappioita. Verkoissa sentään oli kalaa, aivan köytenään. No kalaruoka alkoi tietysti janottamaan ja sitten tietysti taas ryypättiin.
Sitärataa meni viikko, meni toinen, koti-ikävä alkoi painoaa, viinat oli lopussa ja kalaruoka tympi, työttömyyskorvauskin odotti tilillä.
Kämpän takaa oli ketut vieneet likemmäs 3000 hankeen haudattua lintua, bensaa oli niin vähän ettei ansalenkkiä voinut enää kiertää, sinne jäi langat pyytämään, yli kymmenentuhatta vaanivaa silmukkaa, joka kolmannessa roikkui korpin hakkaama lintu.
Iso alue tuhjen kerralla linnuista, mutta mikä tärkeintä eipä täälä seiso patsaina jalorotuiset koirat, ei pauka enää etelänherrojen kultakirjaillut pyssyt, ei narahtele jaloaromisen pullon korkki.
Nyt on Heinäkenkä tyytyväinen, joutaa herrat töitä puskemaan, verokertymiä kasaamaan, Heinäkengällekkin osansa, oikealle riekonpyytäjälle. Razz Razz
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 19.11.2004 23:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eli ReppuMies on sitä mieltä että Lapin luonnon saa tuhota, koska siellä on niin paljon alkoholismia ja työttömyyttä, luonnolla ei ole mitään merkitystä, no kaikesta kyllä huomaa että alykkyysosamääräsi on alle ruumiin lämmön Wink jos lappilainen metsästää maillaan jotka valtio on aikanaan pakkolunastanut ilman korvauksia on sekin tietenkin ihan okei, sillä maanomistus oikeutta ei saa olla muilla kuin napapiirin alapuolella asuvilla, kaikkia !&%¤#"! juntteja maailma päällään kantaa Cool
Takaisin alkuun
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 20.11.2004 17:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No huh huh, jäitä hattuun vieraat ja reppumiehet.

Ensinnäkin: Ei ole mitään merkitystä sillä, mistä ihminen on lähtöisin? Minne muuttanut? Missä metsästää? Onko koiraa vai ei? Onko maksanut luvat vai ei?

Kyllä nuo kaikki järjettömyydet lähtee ihan henkilön korvien välistä. Meitä on moneksi. On ns. turistimetsästäjiä kanakoirineen, jotka sullovat jätesäkkiin sata riekkoa muutaman päivän jälkeen. On paikallisia, jotka metsästävät 200-300 riekkoa syksyn aikana ja talvella ansoilla toisen mokoman. Mutta tuollainen yleistäminen kuten yllä olevissa kommenteissa, on aivan typerää.

Onneksi kuitenkin suurin osa kaikista metsäihmisistä, niin paikallisistä kuin lupametsästäjistä noudattaa kohtuutta ja omaatuntoa noissa asioissa. Jos näin ei olisi, ei meillä täällä ylhäällä enää näin 2000-luvulla voisi millään olla näin hyvää riekkokantaa, joka ei todellakaan ole romahtanut mihinkään. Tässä on vain loivaa alamäkeä parin huippuvuoden jälkeen, mikä on TÄYSIN normaalia. Muutaman vuoden jälkeen kanta alkaa taas kasvamaan. Riekkoa on AINA metsästetty melko rankalla kädellä, kannan siitä kuitenkaan suuresti muuttumatta.

Kukakohan muuten pyytää ansoilla ne tuhannet riekot jotka löytävät tiensä turistin lautaselle? Tuskin sentään yksi mies, vai kuinka?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EETU
Vieras





LähetäLähetetty: 20.11.2004 18:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä retonkimies, ainut järkevä viesti aikoihin.
Hyvin sanottu.
Älä ota nokkiis.
Takaisin alkuun
ReppuMies
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 30 Hei 2004
Viestejä: 55

LähetäLähetetty: 23.11.2004 01:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kirjoitukseni oli vain vastaus vieraan raflaavan yleistävään, kanakoiraharrastajia panettelevaan kirjoitukseen. Kirjoituksesta paistaa kyllä läpi, että hän on kovin nuori ja tietämätön riekonmetsästyksestä kanakoiran avulla. Hän ilmeisesti ei omista kanakoiraa mutta toivottavasti joskus hankkii sellaisen ja ehkä oppii ymmärtämään, että kyseessä on yksi hienoimmista harrastuksista mitä maa päällään kantaa, sekä sen että kanakoirametsästyksen pointti on jossain muualla kuin saalistilastoissa, samalla ehkä huomaa että harvalla on ne koirat joilla " tyhjennetään isot alueet" jos vaikka kuinka mieli siihen tekisi. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com