OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Jelpatkaa!!!

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
kessi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Mar 2004
Viestejä: 7

LähetäLähetetty: 26.11.2004 00:55    Viestin aihe: Jelpatkaa!!! Vastaa lainaamalla viestiä

Hommasin 2 vuotta sitten itälaikan lintu/pienpeto hommiin, vaan tämä on kiinnostunut hirvestä sillä tavalla että nyt ois tarvis hommata kivääri+tähtäin siihen hommaan.
Mikä ois mielestänne sopiva ase ja tähtäin koiramiehelle? Mölynvaimennin ois kyllä hyvä olla, on sen verran ärhäkkä tuo koiruus että on turhan lähelle maalia luuraa.
Oon tässä asiassa tosissani ja toivon että vastaukset olis asiallisia ja opettavaisia, kaikki asialliset kommentit ois tervettulleita. Kiitos!
Metsästänyt olen liki 10v, mutta yksikseni.Jotain tiedän metsässä rymyämisestä, mutta hirven metsästys on melko vierasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 1220

LähetäLähetetty: 26.11.2004 09:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikäli koiramiehen pyssyä haaveilet niin semmonen lyhyt piippunen on kätevä kanniskella siellä metässä. Kaliiperin saat valita ite sillä siitäkin tulisi taas väittelyä, mutta ite suosittelen vähän jytympää sillä usein hirvi menee semmoseen pöpeliviidakkoon joten kuti ei sais olla kovin risuherkkä.
Joku battue mallin kivääri olisi näppärä, merkillä ei niin väliä, kaikilla (laillisilla) kivääreillä se hirvi tippuu Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
latvalaturi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 454

LähetäLähetetty: 26.11.2004 10:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lyhytpiippuinen, kevyt ase jolla on näppärä ampua puskassa.
Edellinen lause vain sulkee pois äänärit ja kiikaritähtäinkin on kyseenalainen. Jos välttämättä haluaa sen kiikarin niin sitten joku 1,5-5*20.
Punapiste ilman suurennoksia olis paras ratkaisu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 26.11.2004 11:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onnittelut pelaavan laikan takia. Jos koira ottaa tavan mukaan seisontahaukkuja ja olosuhteet muutenkin ovat siihen suotuisat niin suositan asetta joka on kevyehkö (kokonaispaino alle 4kg) ja näppärän kokoinen kanniskella (jotkut jopa alle metrin) ja siihen punapistetähtäin päälle jos omat avot eivät ole mielestäsi riittävät. Punapiste riittää hirvelle komeesti 100-150 metriin, mutta seisonnalta ammutaan lähes aina alle 50 metriin. Kaliperi valinnassa sanoisin, että jos vain hirvelle ja vain haukkuun, niin silloin isoa ja hidasta esim. 45-70, 450 Marlin, 9,3x57, 9,3x53R, 9,3x74R (nämä vaativat enemmän tai vähemmän itse lataamista, joskus voi löytyä käyttökelpoista valmistakin) tai sitten 9,3x62 johon löytyy valmista heti maitopurkkien vierestä.

Jos edelleen vain hirvelle, mutta toisinaan passissa tai useamminkin tai että jos hirvi ei tahdo jäädä haukkuun syystä tai toisesta, niin sitten isohkoa ja hiukan nopeampaa eli ensin sanoisin 9,3x62, mutta muutkin edellä mainitut käyvät, 8,2:t myös ovat mukavia. Jos taas myös muille kuin hirvelle, niin silloin pienempää ja nopeampaa kaliperia.

Tämä on täysin subjektiivinen näkemys ja jos joku paremman tekemisen puutteessa vetää tästä herneen, niin omapahan on sierraimensa.

Mutta lykkyä sulle laikan kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M17
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Huh 2004
Viestejä: 65
Paikkakunta: Ypäjä

LähetäLähetetty: 26.11.2004 11:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koska koiralta ammutut hirvet ammutaan useimmiten alle 50m:n matkalta, ei luodin lentoradalla ole merkitystä ja kaikki hitaammatkin kaliiberit sopivat tarkoitukseesi. Koska koiran haukussa oleva hirvi useimmiten on jossain tiheikössä, kannattaa valita kaliiberi jossa luodin painot liikkuvat vähintään 20 gramman tietämissä.

Tähtäimeksi kannattaisi mielestäni valita tuon tiheikössä tapahtuvan ampumisen takia punapiste, merkillä ei kai juurikaan ole väliä. Punapisteellä ampuu tarvittaessa vaivatta 150m:iin, mutta tiheiköissä lyhyellä matkalla punapisteestä on mielestäni etua kiikariin verrattuna.

Itselläni oli koiralla hirviä metsästäessäni aseena Marlinin cal. 45-70 Hakko punapisteellä varustettuna. Omasta mielestäni ko. yhdistelmä toimi moitteettomasti erilaisissa tilanteissa.

Kaikilla laillisilla kalibereilla hirvi kuolee jos osaa ampua, enkä siis halua aloittaa mitään kaliiberi vänkäämistä tyyliin 30-läpiset vs 9,3:t vs 45:t!!!

Kirjoitukseni EI SIIS OLE MINKÄÄNLAINEN "TOTUUS", olen vain kertonut mitä asiasta ajattelen oman kokemukseni perusteella.
_________________
Vain nopeimmat elävät, sillä nopeet syö hitaat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Vasuri
Vieras





LähetäLähetetty: 26.11.2004 12:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikä se vaimenninkaan mahdottomuus ole lyhyessä ja kevyessä aseessa, jos vaimenninase on alun perin ollut ajatuksena.

Jos pulttilukko pitää olla, niin oma ihanne olisi lyhytlukkoinen 358Win 16-18" piipulla ja vaimentimella.
Takaisin alkuun
Pohjolanmies
Vieras





LähetäLähetetty: 26.11.2004 12:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Esim. Tikka T3 Battue/Lite Battue vois olla sopiva koiramiehen aseeksi. Kaliiberiksi käy periaatteessa mikä tahansa laillinen, koska eihän hirveä ole sinne puskaan mikään pakko ampua! Itse ottaisin ehkä 9,3*62 sen takia, että esim. haavakko jahdissa joudutaan ampumaan huonoihin paikkoihin eikä 9,3:n luoti ole niin risuherkkä
Takaisin alkuun
mehtämies88
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Huh 2004
Viestejä: 129
Paikkakunta: Lounais- Suomi

LähetäLähetetty: 26.11.2004 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla on 30-06 sako carbine, joka on lyhyt ja kevyt ja aika hyvä tuolla metsässä kävellessä. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ent.ap
Vieras





LähetäLähetetty: 26.11.2004 19:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huomioisin seuraavat seikat (muiltakin tuli samoja/hyviä kommentteja):äänettömyys(haukulle mennessä), helppokäyttösyys( koiramies käsittelee sekä ampuu aseellaan, muulloinkin kuin "painetilanteessa" hirviä), varmistimen turvallisuus/äänettömyys (tai ainaki tietoisuus näistä ominaisuuksista),
kiikarin suurennus/kestävyys riittävä(2-7* Leupold, omaltakohin hyväksi toettu), kiikarinjalat semmoset ettei jokakolauksesta mene vituralleen.

Etellisiin vihjaten:n.1m pitunen, poskellekäyvä ase.

Kantohihnan saranat on syytä muistaa rasvata(pieni seikka, mutta tärkeää kun hirveen matkaa enää vähän, tai vieläkin vähemmän).

Muistaa valita käyttötarkotuksen mukanen luoti.

Muita tärkeitä asioja "yksin" koirapyyntiin : saaliinkäsittelyn osaaminen kaavon jälkeen, vaatetus/muu varustus, yhteyenpito porukan pomolle.

Tuommosta tuli tälläkertaa mieleeni, mutta kuitenkin onnittelut hyvästä koiranalusta ja mettällähän sitä oppii niin koira, kuin isäntäkin Wink
Takaisin alkuun
Metsästäjä 91
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Hei 2004
Viestejä: 134
Paikkakunta: Kannus

LähetäLähetetty: 26.11.2004 20:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiikariks 1.5-4.5*20 on ihan hyvä. Aseeksi 30-06-338win mag on hyvä, mutta päätä ite.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
CesskaLajka
Vieras





LähetäLähetetty: 26.11.2004 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

CZ Fs 550 9.3x62 ja Leupold 1-4x20,se on siinä,eikä vielä tule konkurssi työmiehellekään.Kokemusta on ja hyvin pelittää,myös laikan kanssa.
Takaisin alkuun
kessi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Mar 2004
Viestejä: 7

LähetäLähetetty: 27.11.2004 21:25    Viestin aihe: punapiste? Vastaa lainaamalla viestiä

Tultiin juuri koiruuden kanssa kultakurkku jahista, hyvin meni. Vastauksia on tullut näemmä tosi hyvin mutta pari asiaa askaruttaa vähän vielä.
Mikä ongelma on lyhyellä aseella suhteessa vaimentimeen, onko paine liian suuri että ei kestä vai mikä?
Lisäksi punapistetähtäin, vaatiiko paljon reenausta vai rupeeko homma luistamaan kovinkin helposti?
Kiitokset kannustuksesta koiruuden suhteen. Tuntuu että mettäseurassa kaverit kummastelevat että ohjaan koiruutta muulle riistalle ja näyttää tulevan hirvenhaukkuja. Mikähän mahtaa mennä pieleen? En kyllä ittekään tiiä, muuta vaihetaan kohetta koiruuden mukaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 29.11.2004 11:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä pointti. Varmaa on että rasittaa kovasti enemmän sama paukku lyhyemmällä ammuttuna vaimenninta käyttäen. Eri juttu, että mikä on liikaa. Itse lataamalla tämän ongelman saa poistettua tai ainakin minimoitua miltei kaliberilla millä tahansa. Ymmärrän että haluat säästää koiraa, eli paukkuja kertyy vain metällä ja pakolliset kohdistukset vaimentimen kanssa. Ase-Utra lupaa, että heidän vaimennin kestää täystehopaukut mutta siitä kannattaa tiedustella iteltään jotta kummonen kaliberi ja millä piipun pituudella.

Koiran kanssa tuskin on mikään mennyt pieleen. Muuta kuin tuuri. Toiset on ohjattavampia, toisilla veri vetää johonkin tiettyyn ja yleensä tämä ilmenee jo nuorena ja kun koiralla kiinnostus on nimenomaan hirveen, usein tahtoo vain niin käydä ettei sitten pienemmät enää tahdo kiinnostaa juuri ollenkaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
boff
Vieras





LähetäLähetetty: 29.11.2004 16:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itselläni oli jonkin aikaa Marlin GG 45-70. Se näppärä peli; lyhyt ja kevyt. Sopivalla latingilla se on yksi oiva vaihtoehto. "Yleiskalipereista" 9,3x62 on moneen sopiva.
Takaisin alkuun
ar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 1220

LähetäLähetetty: 29.11.2004 16:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

boff kirjoitti

"Yleiskalipereista" 9,3x62 on moneen sopiva."


Eikös se nimeltämainitsematon kaliiperi ole juuri se yleiskaliiperi. No okei ei aloiteta siitä taas väittelemään Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com