OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lapin kanalintujahti vain 10 päivää ensi syksynä!
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 18, 19, 20  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14739

LähetäLähetetty: 07.06.2009 08:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma henkilökohtainen näkemykseni näistä metsäkanalinnuista on se, että ne ovat siinä asemassa ravintoketjua, että ne ovat olemassa toisten syötäväksi. Täten niitä voi ottaa metsästä periaatteessa sen mitä metsä tarjoaa.

On jännä nähdä, että millaisia harhaluuloja metsästäjillä on linnuista. Yksi perustavaa laatua oleva käsitys on se, että ihmisen verottamat alueet olisivat kovin laajat. Toinen on se, että metsästyksellä (olipa se kuinka vahvaa hyvänsä) olisi merkitystä kantoihin.

Ehkä kuitenkin suurin tietämättömyyden sara on siinä, että miten ihminen käyttäytyy silloin kun on olemassa toimintaa rajoittavia tekijöitä tai jos ihminen saa toimia vapaasti. Tähän pointtiin jokaisen kannattaisi perehtyä.

Kiintiöistä: Meidän metsästysseura seuraa rhy:n ohjeita, eikä tee enää oma-alotteisia sääntöjä. Kiintiöiden on huomattu aiheuttavan juuri tätä "kiintiö täyteen" ajattelutapaa, eli useampi lintu päätyy saaliiksi kun suurempi osa metsästäjistä kokee tarpeelliseksi saada saaliskiintiö täytettyä. Kyseessä ei ole välttämättä lihanhimo vaan myös tietty näyte kyvykkyydestä kun onnistuu saamaan joulumetson reppuun...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Visapää
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 991

LähetäLähetetty: 07.06.2009 09:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Just joo. Metsäkanalinnut ovat siinä asemassa ravintoketjua, että ne ovat olemassa toisten syötäväksi. Samalla tavalla ajateltiin esimerkiksi Amerikassa aikoinaan muuttokyyhkyn suhteen.

Tässä muuttokyyhkyn tarina:

Muuttokyyhky (Ectopistes migratorius) on sukupuuttoon kuollut kyyhkylaji, joka oli aikanaan yksi maailman runsaslukuisimmista lintulajeista. Muuttokyyhkyt elivät Pohjois-Amerikassa, missä ne liikkuivat valtavissa parvissa. Nämä parvet saattoivat olla jopa puolitoista kilometriä leveitä ja 500 kilometriä pitkiä.

Muuttokyyhkyjä alettiin hyödyntää 1800-luvulla halpana ruokana orjille ja köyhille, mikä johti suurimittaiseen metsästykseen. Vuosien 1800–1870 välillä muuttokyyhkykanta taantui hitaasti, mutta vuosina 1870–1890 kannassa tapahtui katastrofaalinen romahdus. 1890-luvulla yritettiin säätää metsästystä rajoittavia asetuksia, mutta se oli liian myöhäistä eikä laji kyennyt enää toipumaan. Viimeinen varma havainto villistä muuttokyyhkystä tehtiin Ohiossa vuonna 1900 ja viimeinen vangittu yksilö kuoli eläintarhassa 1914.

Maailma on täynnä esimerkkejä lintulajeista, jotka on tuhottu pelkästään metsästämällä. Esimerkiksi Uudesta-Seelannista moa, (erittäin uhanalaisina myös kakapo, takaho). USA :ssa uskomattomin esimerkki on tuo yllä mainittu muuttokyyhky, joka oli aikoinaan maailman runsaslukuisimpia lintulajeja ja joka tapettiin sukupuuttoon vain metsästyksellä. (Siihen aikaan ei ollut edes olemassa muita ympäristötekijöitä, jotka olisivat voineet vaikuttaa asiaan, kuten nykyään. Pieniä ovat myös Suomen maa-alueet verrattuna koko USA :n pinta-alaan, joten näköjään metsästyspaine kyettiin jo siihen aikaan ulottamaan laajoille alueille...)

Mutta palataan takaisin Suomeen. Riekkoa on metsästetty Lapissa runsaasti ja vain runsaan poikastuotannon ansiosta riekkokanta on kestänyt Lapin voimakkaankin metsästyksen, noin 20% vuotuisesta kannasta. Toisin sanottuna metsästyksen aikaansaama kannan poistuma on ollut vähintään samaa luokkaa poikastuotannon kanssa. Riekkkojen poikastuotantohan on huomattava, poikueen koko on noin 7 - 14 poikasta. Ei tarvita kuin pari peräkkäistä huonoa poikasvuotta, niin kanta vähenee yksinkertaisen matematiikan perusteella jo pelkän metsästyksen vaikutuksesta noin puoleen. Miten sillä voisi olla olematta vaikutusta? Lapissa ei myöskään ole nykään enää sellaisia takamaita, joihin ei esimerkiksi lentokuljetuksella pääsisi mukavasti ja tätä mahdollisuutta myös käytetään runsaasti. Ja jokainen kanakoiraharrastaja (kuin myös minä) tietää myös sen, miten tehokkaasti toimivalla koiralla voi hyvissä olosuhteissa haravoida laajojakin alueita...
_________________
Autuaita ovat puupäät, sillä he eivät koskaan huku.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Uke
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 100

LähetäLähetetty: 07.06.2009 10:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä nuo vertailut ameriikanmaalle ja muutto kyyhkyyn lyö kaikki aikaisemmat jos puhutaan niistä "kaukaa haetuista selityksistä" Laughing

Eiköhän tilanne oo kuitenkin sillon ollu pikkusen erilainen. Linnulla on ollu oikeesti merkitystä lisätulon/ruuan tuojana ja metästyksenkin on täytynyt olla systemaattisempaa. En kyllä usko, että nuita on ihan haulikkopelissä sukupuuttoon lahdattu harrastuspohjalta.

Lentokuljetuksia kyllä järjestetään ja niitä useampi porukka käyttääkin. Se että niitä käytettäisiin runsaasti ja kaikki takamaat valloitettaisiin niitten avulla siten, että voitaisiin puhua "metsästys paineesta" on kyllä ihan p*ska puhetta.

Miten ne muutaman vuoden takaiset riekon huippuvuodet on sitten selitettävissä jos kerran metästyksellä on niin valtava negatiivinen vaikutus kantaan? Tuon Helteen tutkimusmateriaalistä löytyy kyllä käppyröitä pitemmältä ajalta ja niistä selviää sekin, että lamavuosia on ollu ennenkin, samalla lailla kuin huippuvuosia.

Käppyröitä tutkiessa kannattaa muistaa kuitenkin se, että siinä kohti kun niissä näkyy se selvä tasollinen pudotus on laskentamenetelmissä tapahtunut muutos. Tutkijan itsensä mukaan eri laskentamenetelmät on kalibroitu keskenään ja tulokset vertailukelpoisia (tämän olen itse häneltä seminaarissa kysynyt), mutta epäilen tätä kyllä vahvasti. Miten yhtenä vuonna voi käyrissä tapahtua selvä tasollinen pudotus verrattuna pitkänajan keskiarvoihin ja miten tämä pudotus sattuukaan juuri sille vuodelle kun laskentamenetelmää muutettiin? Sinä vuonna on tainnu olla metästäjät liikkeellä! Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
topsi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Lok 2007
Viestejä: 93

LähetäLähetetty: 07.06.2009 11:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vertaus riekosta ja muuttokyyhkystä menee todellakin pahasti pieleen - lajit kun ovat käyttäytymiseltään täysin erilaisia - varsinkin metsästyksen suhteen. Lisätietoa muuttokyyhkyn sukupuutosta voipi hakea esim. kirjasta Sammuuko suuri suku.

Myös seuraava asia jää usein näiltä metsästyksen rajoittajilta huomioimatta: Etenkin koirametsästäjät verottavat ankarammin niitä nuoria ja heikkoja lintuja (tästähän on lähiajoilta oikein tutkimustietoakin). Mikäli nämä heikot ja nuoret yksilöt eivät joudu metsästäjän pataan - joutuvat ne mitä todennäköisemmin jonkun pedon suihin. Etenkin heikkoina myyrävuosina tämä tarkoittaa suoraa "tulonsiirtoa" pienpedoille ja tukee näin niitä paljon rienattuja pienpetokantoja (tästä ei kait ole tutkimustietoa - pelkkää loogista ajattelua - vaiko eikö?). Kiväärillä kilsan päästä ammutut puussa istuskelijat ovat sitten eri asia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Riekkoa on metsästetty Lapissa runsaasti ja vain runsaan poikastuotannon ansiosta riekkokanta on kestänyt Lapin voimakkaankin metsästyksen, noin 20% vuotuisesta kannasta.


Nyt pitää muistaa, että nuo prosenttiluvut ovat syksyisestä kannasta laskettuja, ei kokonaispopulaatiosta. Siten metsästyksen osuus koko kannan hävikistä ei ole sitä, mitä tuossa edellä on kuvattu.

Lainaus:
Yksi perustavaa laatua oleva käsitys on se, että ihmisen verottamat alueet olisivat kovin laajat.


Jos katsotaan alueita vaikkapa Sodankylän korkeudelta alaspäin, niin eipä syyskuun lopulla enää ole juuri poikuetta, jota ei mettästäjän toimesta olisi pöläytetty. Käytännössä metsästäjien verottamaa aluetta on koko Suomi, toki pohjoiseen mentäessä tiheys luonnollisesti laskee. Pari vuotta sitten olimme aloituksen aikaan Kaldoaivissa.

Omasta mielestäni tässäkin on olemassa se kultainen keskitie. Ei täyttä vapautta, muttei tiukkaa rajoittamistakaan. Ihminen on niin paljon muokannut luonnon ekosysteemiä, ettei mm. ravintoketjuajatteluun voida tukeutua, eikä aina pelata "vahvin pärjää" menttaliteetilla. Kantojen seuranta on tärkeää, mutta nyt sitä vaan ei osata käyttää oikein eikä varsinkaan osata tehdä oikeita päätöksiä ja toimenpiteitä sen perusteella. Tämä on se, mitä itse eniten kritisoin piirin tänä vuonna toteuttamissa typeryyksissä.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Visapää
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 991

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Uke kirjoitti:
Kyllä nuo vertailut ameriikanmaalle ja muutto kyyhkyyn lyö kaikki aikaisemmat jos puhutaan niistä "kaukaa haetuista selityksistä" Laughing
Eiköhän tilanne oo kuitenkin sillon ollu pikkusen erilainen. Linnulla on ollu oikeesti merkitystä lisätulon/ruuan tuojana ja metästyksenkin on täytynyt olla systemaattisempaa. En kyllä usko, että nuita on ihan haulikkopelissä sukupuuttoon lahdattu harrastuspohjalta.


No ei yhtään "kauempaa haettu" selitys kuin se, että metsästyksellä ei olisi mitään vaikutusta lintukantoihin, kuten eräässä kirjoituksessa edellä väitettiin. Muuttokyyhky todistaa vain sen, että jopa satojen miljoonien suuruinen lintukantakin voidaan tuhota metsästyksellä sukupuuttoon. Metsästys tuskin oli siihen aikaan systemaattisempaa kuin nykyään, sillä metsästysvälineet, kulkuneuvot ja tiedonsiirto olivat siihen aikaan aivan olemattomalla tasolla nykypäivään verrattuna.

Jos riekolla ei ole nykyään merkitystä lisätulon/ruuan tuojana muuta kuin osalle paikallista lappilaista väestöä, niin sitä suurempi merkitys sillä on esimerkiksi kanakoiraväellä "pelivälineinä." Nykyään kännyköiden, gepsien, tarkkojen karttojen ja lentokuljetusten aikakaudella tieto linnuista liikkuu kanakoirapiireissä nopeasti ja metsästys on siinä mielessä systemaattisempaa ja tuhoisampaa kuin koskaan aikaisemmin.

Uke kirjoitti:

Lentokuljetuksia kyllä järjestetään ja niitä useampi porukka käyttääkin. Se että niitä käytettäisiin runsaasti ja kaikki takamaat valloitettaisiin niitten avulla siten, että voitaisiin puhua "metsästys paineesta" on kyllä ihan p*ska puhetta.


Kun satun itse tuntemaan näitä kanakoiraharrastajia ja myös itse niihin lukeudun, niin tiedän tasan tarkkaan mistä kanakoirametsästyksessä on Lapin alueella kysymys. Joten jätetään nyt ne p*ska puheet sellaisille, jotka ei asiasta sen enempää tiedä. Eniten minua ihmetyttää eräiden harrastajien tarve "kusta omaan soppaansa".


Uke kirjoitti:

Miten ne muutaman vuoden takaiset riekon huippuvuodet on sitten selitettävissä jos kerran metästyksellä on niin valtava negatiivinen vaikutus kantaan? Tuon Helteen tutkimusmateriaalistä löytyy kyllä käppyröitä pitemmältä ajalta ja niistä selviää sekin, että lamavuosia on ollu ennenkin, samalla lailla kuin huippuvuosia.

Käppyröitä tutkiessa kannattaa muistaa kuitenkin se, että siinä kohti kun niissä näkyy se selvä tasollinen pudotus on laskentamenetelmissä tapahtunut muutos. Tutkijan itsensä mukaan eri laskentamenetelmät on kalibroitu keskenään ja tulokset vertailukelpoisia (tämän olen itse häneltä seminaarissa kysynyt), mutta epäilen tätä kyllä vahvasti. Miten yhtenä vuonna voi käyrissä tapahtua selvä tasollinen pudotus verrattuna pitkänajan keskiarvoihin ja miten tämä pudotus sattuukaan juuri sille vuodelle kun laskentamenetelmää muutettiin? Sinä vuonna on tainnu olla metästäjät liikkeellä!


No onko jollain asiasta esittää jotain parempaa faktaa, siis muulla kuin tämä musta tuntuu siltä että -tasolla? Kylmä fakta on se, että Lapin riekkokannoista metsästetään pitkällä aikavälillä keskimäärin noin 20% syksyisestä kannasta laskettuna, että riekkokannat ovat selvinneet tähän asti vain hyvän poikastuotannon ansiosta ja että muutama huono peräkkäinen poikasvuosi riittää kääntämään tilanteen niden kannalta erittäin huonoksi.
_________________
Autuaita ovat puupäät, sillä he eivät koskaan huku.


Viimeinen muokkaaja, Visapää pvm 07.06.2009 12:18, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Puuhapete
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Kes 2004
Viestejä: 4974
Paikkakunta: Salon emäseurakunta

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viikonlopun aikana vallinneiden säätilojen myötä lienee kato käymässä entistä enemmän myös kanalintujen pesintöjen onnistumisen suhteen.
Lapissa satoi räntää maan valkoiseksi, alempana satoi rakeita maan valkoiseksi. Taitaa siinä kanalintuemolla olla kovat paikat mikäli aikoo saattaa poikueen maailmalle.
Muut linnutkin ovat joutuneet kärsimään kylmän kesäkuun alun myötä:
tekstitv. sivu 106 YLE.
_________________
Tänään on se huominen, josta olit huolissasi eilen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä pitää forecalta ja ilmavaivatieteenlaitokselta nyt siirtää sääennustusvastuu piirinherroille. Tietävät jo viikkoja aikaisemmin millaiset kelit milloinkin kesällä on. Sen perusteella vissiin osaavat ennustella tulevien poikuuksien onnistumiset ja vieläpä tehdä kaikista fiksuimmat ratkaisut tulevaa syksyä ajatellen jo huimasti ennen laskentoja. On ne fiksuja meedioita nuo piirinherrat!

Montako jalkeillaan olevaa kanalintupoikuetta piirinherra veikk... anteeksi siis tietää muuten lumisadealueilla sateiden aikaan taaperrelleen?
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ippetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Elo 2007
Viestejä: 3598

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mistä tuo 40% metsäkanojen pesintäepäonnistumisprosentiks on oikeen tullu Shocked Naaraat o viel munien päällä Confused
_________________
Rapakunnossa oleva etenee hyvin mudassa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Anttiman
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 2647

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ippetti kirjoitti:
Mistä tuo 40% metsäkanojen pesintäepäonnistumisprosentiks on oikeen tullu Shocked Naaraat o viel munien päällä Confused


Ainakin tämä kana hautoo: http://tv.metsoparlamentti.fi/#
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ippetti kirjoitti:
Mistä tuo 40% metsäkanojen pesintäepäonnistumisprosentiks on oikeen tullu Shocked Naaraat o viel munien päällä Confused


Metsälintu on eriasia kun metsäKANAlintu.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
topsi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Lok 2007
Viestejä: 93

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Visapää: Kerropas mitä yhteisiä piirteitä muuttokyyhkyllä ja riekolla taas olikaan?

"Järvinen ja Miettinen (1987, 77-79 ja 91-92) esittävät monia ulkoisia syitä sukupuutolle: massiivinen metsästys ja pesien hävittäminen, metsien hävittäminen, lajin hidas lisääntyvyys sekä poikkeuksellisen voimakas yhdyskuntaluonne, joka ehkä aiheutti sen, että pienentyneet yhdyskunnat
eivät enää menestyneet." Lainaus Willamolta (2005) ja kyse siis muuttokyyhkystä.

Visapää kirjoitti: "Kylmä fakta on se, että Lapin riekkokannoista metsästetään pitkällä aikavälillä keskimäärin noin 20% syksyisestä kannasta laskettuna, että riekkokannat ovat selvinneet tähän asti vain hyvän poikastuotannon ansiosta ja että muutama huono peräkkäinen poikasvuosi riittää kääntämään tilanteen niden kannalta erittäin huonoksi."

Ja aivan samoin muutama peräkkäinen hyvä vuosi nosti riekkokannat ennätyskorkeille tasoille pari vuotta taaksepäin - huolimatta rajusta kannan verotuksesta. Joku peto (ihminen mukaanlukien) kuitenkin poistaa ne heikoimmat yksilöt - loisten avulla tai ilman.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ippetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Elo 2007
Viestejä: 3598

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anttiman kirjoitti:
Ippetti kirjoitti:
Mistä tuo 40% metsäkanojen pesintäepäonnistumisprosentiks on oikeen tullu Shocked Naaraat o viel munien päällä Confused


Ainakin tämä kana hautoo: http://tv.metsoparlamentti.fi/#


Kattoin juur samaa. Rolling Eyes
_________________
Rapakunnossa oleva etenee hyvin mudassa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ippetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Elo 2007
Viestejä: 3598

LähetäLähetetty: 07.06.2009 12:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/06/kylmyys_ja_sateet_tuhonneet_valtavasti_lintujen_pesia_785639.html

Tannerin mukaan avopesissä pesivät kärsivät vielä enemmän, koska kolopesissä on sentään jonkun verran suojaa poikasille. Kärsijöitä ovat kaikki aikaiset pesijät, muun muassa metsäkanalinnut, tiirat ja lokit.

- Koska jo kolopesijöillä pesätappiot ovat noin 40 prosenttia, niin avopesijöillä tappiot ovat vieläkin suuremmat, Tanner kertoo.

Tannerin mukaan voidaan olettaa, että esimerkiksi metsäkanalintujen kannat laskevat vuoden aikana selkeästi.


Hyvinkäällä on tehty linjalaskenta jossa on tutkittu linnunpönttöjä.. Pikkutirppojen epäonnistuneen pesinnän johdosta saadaan suora johtopäätös >>> metsäkanojen pesintä on menny pilalle kokomaassa Rolling Eyes

Kiasus sentää Confused
_________________
Rapakunnossa oleva etenee hyvin mudassa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 07.06.2009 13:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täällä foorumilla tuntuu olevan niin suuri asiantuntemus metsäkanalintujen pesinnän ja lisääntymisen onnistumisen suhteen että herää kysymys mihin ammattimaisia ornitologeja oikein tarvitaankaan... Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 18, 19, 20  Seuraava
Sivu 12 Yht. 20

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com