OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Myytyjen riekkolupien määrä putosi kolmannekseen

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseharrastuksen tiedotteet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
admin
Site Admin


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 1373

LähetäLähetetty: 18.09.2009 14:38    Viestin aihe: Myytyjen riekkolupien määrä putosi kolmannekseen Vastaa lainaamalla viestiä

Myytyjen riekkolupien määrä putosi kolmannekseen

Riekonmetsästys alkaa Ylä-Lapissa sunnuntaina. Metsähallitus on myynyt kaudelle 1800 lupavuorokautta eli kolmanneksen viime vuoden lupamäärästä. Pienriistaraportin mukaan ns. turistimetsästäjien osuus Ylä-Lapin riekkosaaliista oli viime vuonna viisi prosenttia.

Julkaistu 18.9.2009

Tämän syksyn riekkojahti kestää Ylä-Lapissa ainoastaan 11 päivää, ajalla 20.-30.9. Metsähallitus laittoi Inariin, Utsjoelle ja Enontekiölle myyntiin 4200 lupavuorokautta. Lupamyynti alkoi 31. elokuuta, ja muutamaa päivää ennen jahdin alkamista luvista oli myyty noin 1800 lupavuorokautta. Vastaavasti vuonna 2008 lupia myytiin yhteensä 5476 lupavuorokautta ja saalisilmoitusten mukainen saalis oli 2457 riekkoa.

Metsähallituksen myymillä luvilla ammutaan tutkimuksen mukaan vuosittain muutama prosentti Ylä-Lapin riekkosaaliista. Viime vuonna ns. turistimetsästäjien saaliin osuus kokonaissaaliista oli viisi prosenttia.

Tieto perustuu Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen valmistumassa olevaan Pohjois-Suomen pienriistaraporttiin. Sen mukaan vuoden 2008 riekkosaalis, joka sisältää myös mahdollisen kiirunasaaliin, oli metsästyslain 8 §:n tarkoittamalla alueella 27 900 yksilöä. Tällä alueella tarkoitetaan Lapin lääniin kuuluvia kuntia sekä Kajaanin, Hyrynsalmen, Kuhmon, Kuusamon, Paltamon, Pudasjärven, Puolangan, Ristijärven, Sotkamon, Suomussalmen, Taivalkosken, Vaalan tai Vuolijoen kuntia. Näiden kuntien henkilöillä on kuntalaisena oikeus metsästää kotikunnassaan valtion omistamilla alueilla.

Määrällisesti eniten riekkoja saatiin saaliiksi Ylä-Lapin suuralueelta, yhteensä 23 650 riekkoa. Pohjoissuomalaiset metsästäjät, joilla on vapaa metsästysoikeus kotikuntansa alueella saivat riekkosaaliista noin 95 %. Vuodesta 2003 riekkosaalis on laskenut tutkimuksen mukaan kaikilla alueilla ja ryhmillä, yhteensä saalis on vähentynyt 71 prosenttiyksikön verran.

Riekko elpyy, mutta kanta yhä huono

Tämän syksyn kannanseuranta osoitti, että riekko on ohittanut viimevuotisen aallonpohjansa, mutta lintuja on edelleen vähän. Kanakoirien avulla suoritettu, tarkempi lintulaskenta osoitti, että Utsjoella ja Inarissa oli enemmän riekkopoikueita ja kanta oli elpymässä. Myös Enontekiöllä kanta oli nuortunut ja vahvistunut.

Utsjoella laskijat havaitsivat tänä vuonna 0,6 riekkoa kilometriltä, kun vastaava luku vuosi sitten oli 0,3. Inarissa riekkohavainnot lisääntyivät 0,5 riekkoon kilometriltä viime vuoden 0,15 riekosta. Enontekiöllä laskijat havaitsivat 0,54 riekkoa kilometrillä viime vuoden 0,44 riekon sijaan.

Metsähallitus toivoo metsästäjiltä malttia jahtiin, vaikkakin riekkokannassa on elpymisen merkkejä. Varsinkin emolintuja tulisi pyrkiä säästämään ja kohdistamaan metsästyspaine uudistuvaan riekkokantaan. Metsästysajan rajoituksella ja lupien vähäisen kysynnän vuoksi riekkokannan odotetaan palautuvan nopeammin kohti normaalitasoa.

Lisätietoja:
Ylitarkastaja Ahti Putaala, Metsähallitus, puh. 0205 64 6619 (tavoitettavissa 18.9.2009 saakka)
Aluepäällikkö Pirjo Ilvesviita, Metsähallitus, puh. 0205 64 7123 (tavoitettavissa 21.9.2009 lähtien)

Metsähallitus, PL 36 (Ivalontie 10), 99801 Ivalo
www.metsa.fi

Metsähallitus-konserni on monialayritys, jonka liiketoiminta-alueita ovat metsätalous, maa-aineksen jalostus ja myynti, lomatontteihin painottuva kiinteistötoiminta, taimi- ja siementuotanto, luonto- ja erämatkailupalvelut sekä julkisia hallintopalveluja tuottava luontopalvelut. Villi Pohjola on Metsähallituksen tulosalue sekä Suomen johtavia erä- ja luontomatkailun toimijoita. Se tarjoaa elämyslomia suomalaisessa luonnossa kulinarismin ja hyvinvointipalvelujen äärellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseharrastuksen tiedotteet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com