OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tiedosto asekeräilijän ampuma-aseista houkuttelee

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseharrastuksen tiedotteet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
admin
Site Admin


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 1373

LähetäLähetetty: 04.01.2005 18:57    Viestin aihe: Tiedosto asekeräilijän ampuma-aseista houkuttelee Vastaa lainaamalla viestiä

Asiasta AAHY:ltä selvitettynä

Kuten kaikki tiedämme, ovat vuodenvaihteessa hankkimislupien hinnat nousseet melkoisesti. Uudet hinnat ovat 32 ja lisälupa 24 euroa.

Sen sijaan asekeräilijän tiedostoon merkittävien aseiden hankkimisluvat maksavat vastaavasti 20 ja 10 euroa. Lupa tiedoston pitämiseen maksaa 53 euroa. Aiemmasta hinnoittelusta poiketen tiedostosta on nyt tullut houkutteleva vaihtoehto, koska käytännössä jo neljän aseen hankkimisella syntyy ”säästöä”. Edelleenkään kenenkään ei ole pakko siirtyä tiedoston pitoon, vaan voi jatkaa vanhalla ”muovikortti” -systeemillä.

Lupaa tiedoston pitoon haetaan AAHY:ltä. Hakemus toimitetaan omaan poliisipiiriin, josta liitetään poliisipiirin lausunto matkaan.

Ampuma-aselain 60 §:ssä säädetään tiedoston muodosta ja sen tulee olla joko erillinen kirja tai ATK-tiedosto. AAHY:n mukaan tiedostona ei voi olla hankkimisluvan joku kappale tai sen jäljennös, koska se ei täyttäne luotettavuusvaatimusta irrallisina lappuina. Käytännön tasolla kannattanee pitää mappia, jossa ovat hankintalupien kopiot ja vihko tai esim. Excel-muotoinen tiedostotuloste, johon on merkitty (ainakin) aseen merkki/valmistaja, kaliiperi ja sarjanumero.

Vanhat lupakortit jäävät edelleen voimaan sellaisenaan. Missään ei edellytetä, että tiedostonpito-oikeuden saaneen tulee siirtää vanhat aseensa tiedostoon. Vanhat luvat saa halutessaan siirtää tiedostoon euron kappalehinnalla, varsinaista syytä tähän on toistaiseksi vaikea keksiä.

Lisäksi metsästys- ja urheiluaseet voi ja käytännössä ehkä kannattaakin ottaa nk. muovikortti-luville.

Jussi Peltola
päätoimittaja
ASE-lehti

Lakipykäliä (lähde www.finlex.fi )

59 a § (29.6.2001/601) Tiedosto asekeräilijän ampuma-aseista
Sisäasiainministeriö voi hakemuksesta oikeuttaa asekeräilijän pitämään hallussapitoluvan hakemisen sijasta tiedostoa hankkimistaan, valmistamistaan tai muuntamistaan ampuma-aseista siten kuin valtioneuvoston asetuksella tarkemmin säädetään. Oikeus lakkaa olemasta voimassa ja ampuma-aseiden osalta menetellään siten kuin 8 luvussa säädetään, jos asekeräilijälle annettu hyväksyntä raukeaa tai se peruutetaan.
Tiedostoa pitävän asekeräilijän on 60 päivän kuluessa ampuma-aseen hankkimisesta, valmistamisesta tai muuntamisesta palautettava hankkimislupa tai yksityinen valmistamislupa luvan antaneelle viranomaiselle.
Tiedoston esittämisestä ja luovuttamisesta poliisille on voimassa, mitä 60 §:n 2 momentissa säädetään.

60 § Tiedosto asekeräilijän aseen osista
Asekeräilijän tulee pitää tiedostoa hankkimistaan ja hallussa pitämistään aseen osista siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään tai hankkia aseen osan hankkimiseen ja hallussapitoon oikeuttava lupa. Tiedostoa ei kuitenkaan tarvitse pitää tai lupaa hankkia, jos asekeräilijällä on oikeus 19 §:n 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetuista vastaavista aseen osista kootun ampuma-aseen hallussapitoon.
Asekeräilijän on, siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään, vaadittaessa esitettävä tiedosto poliisille sekä luovutettava se, kun hänelle annettu hyväksyntä raukeaa tai jos hyväksyntä peruutetaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseharrastuksen tiedotteet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com