OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Laittomat aseet, virallinen totuus, etsi kolme virhettä...
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
admin
Site Admin


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 1373

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:09    Viestin aihe: Laittomat aseet, virallinen totuus, etsi kolme virhettä... Vastaa lainaamalla viestiä

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/01/laiton_ase_on_usein_alun_perin_laillinen_1339341.html


Nuijamaan tullin takavarikoimia laittomia aseita keväältä 2009
Kuva: YLE Etelä-Karjala

Lainaus:
Sisäasianministerin poliisiosastolla työskentelevä Mika Lehtonen tyrmää internetin eri keskustelupalstoilla esiintyvät väitteet siitä, että laittoman aseen saisi käsiinsä kuka tahansa. Keskustelua ovat ruokkineet kauppakeskus Sellon surmat, jotka tehtiin laittomalla käsiaseella.
Suomessa vuosittain takavarikoidusta reilusta tuhannesta aseesta voidaan päätellä jotain laittomien aseiden alkuperästä. Oma osansa on asuntomurtojen yhteydessä tai aseliikkeistä varastetut aseet. Valtaosa laittomista aseista on kuitenkin alun perin laillisia aseita, joista syystä tai toisesta on tullut laittomia.
- Tavallisten ihmisten hallussa on paljon esimerkiksi kuolinpesien kautta jääneitä aseita, jotka ovat jääneet luvittamatta, sanoo Lehtonen.
Perintöhaulikko on siis periaatteessa voinut muuttua tahattomasti laittomaksi aseeksi.
Suomessa on voimassa niin sanottu armovuosijärjestelmä, joka sallii luvattoman aseen luovuttamisen poliisille ilman seuraamuksia. Vuodesta 2004 asti voimassa ollut järjestelmä on tuonut viranomaisille joitakin kymmeniä tuhansia aseita vuosittain, Lehtonen arvioi.
- Viime vuosina on jonkin verran liikkunut myös käyttökelvottomiksi käsiteltyjä aseita, joita saa hankkia aivan laillisesti, mutta joita on laittomasti viritelty uudelleen käyttöön, kertoo Lehtonen.
Lehtonen arvioi, että rikolliseen käyttöön päätyy vuosittain joitain satoja aseita. Virallista tilastoa aiheesta ei ole.
YLE UUtiset


1) Jos valtaosa luvattomista aseista on joskus ollut laillisia, miksei kuvaan löytynyt muista aseita kuin itärajan takaa salakuljetettuja?

2) Jos kerran mitään tilastoa laittomista aseista ei ole (edes näistä kuolinpesistä "kadonneista" aseista), miten em. väitteitä voidaan esittää?

3) ?????


Viimeinen muokkaaja, admin pvm 19.12.2013 23:50, muokattu 3 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MtJ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tou 2004
Viestejä: 10001

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Oma osansa on asuntomurtojen yhteydessä tai aseliikkeistä varastetut aseet. Valtaosa laittomista aseista on kuitenkin alun perin laillisia aseita, joista syystä tai toisesta on tullut laittomia.


Miten ihmeessä nämä "ex-lailliset" aseet ilmestyvät, mikäli juuri edellisessä lauseessa todetaan, että oma osansa ovat asuntomurtojen yhteydessä katoavat aseet?

Onko maassa kenties jonkinlainen perintöhaulikoiden välitysrinki, joka vie pimeille markkinoille vanhoja torrakoita Laughing
_________________
Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Bushmaster
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 2591

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Fakta on se, että suurin osa laittomista aseista on laillista perua. Yksinkertainen syy tähän on siinä, että perusrikolliselle helpompaa ja halvempaa on tarpeisiinsa varastaa muutama metsästysase tietämältään Pertti Perusmetsästäjältä kuin konsultoida kansainvälistä korkearikollisuutta - tai kenties valmistaa vehkeet itse. Ja suomessa nisti pärjää peruspyssylläkin, koska rikollisuus ei ole kansainvälisillä mittapuilla raakaa.

Toisaalta edelleen suurin osa maailman valmistetuista aseista valmistetaan laillisesti. Ne päätyvät jossakin elinkaarensa vaiheessa laittomiin käsiin joko ammattimaisen tai satunnaisen toimetsijan avulla. Ja prosessi itsessäänkään ei välttämättä ole laiton, vain lopputulos on.

Eka jakso ei kuitenkaan tarkoita etteikö vehkeitä voisi valmistaa itse taikka tuoda ulkomailta. Jos rajalla jää yksistään 1600 asetta kiinni, ja tunnetustihan kiinnijääneet ovat vain jäävuoren huippu, ei voida todellakaan puhua että ulkomailta tuodut aseet ovat hyvin vähäisessä roolissa verrattuna 100-300 vuotuiseen varastettuun aseeseen. Omatekeleet vaativat yleensä isoja investointeja, mutta ainakin Brittien hinnoilla CNC:kin maksaa itsensä nopeasti takaisin korkoineen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
umpikortto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2008
Viestejä: 713

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei kai minunkaan aseista ole puoletkaan poliisin valtakunnallisessa tietokannassa. Imeisesti vain nämä muovikortilliset. Kaikki vanhat pahviluvat näyttäs olevan vain nimismiespiirien aikanaan pitämissä "päiväkirjoissa"... Tämä on tullut esille uusia lupia hakiessani.
Varmasti näiden ajaminen valtakunnalliseen tietojärjestelmään auttaisi varastettujen aseiden jäjittämisessä. Olisi meidän kaikkien etu?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mili
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Hei 2006
Viestejä: 593

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On täysin selvää, että epäonnistuneen ampuma-aselakiesityksen 106/2009 valmistelusta vastannut projektipäällikkö Mika Lehtonen pyrkii valheellisen "mantransa" avulla todistelemaan, että Suomessa ei olisi helppo saada luvattomia ampuma-aseita ja että rikollisten käytössä ei ole maahan luvattomasti tuotuja aseita.

Tullin takavarikoimat, kuvassa olevat Makarov-pistoolit ovat vain pieni osa, sillä aseita tulee Baltian maista ja myös muualta Suomeen.

Kuolinpesistä luvattomiksi aseiksi muuttuneiden reititystä on mahdoton selvittää, koska koko aselupajärjestelmä on edelleen läpikäymättä.

Poliisin haltuun joutuu jatkuvasti erilaisissa rikoksissa käytettyjä tai rikollisilla mukana olleita tai kotietsinnöissä löydettyjä aseita. Jostain käsittämättömästä syystä, esim. aseliikkeistä murtojen yhteydessä anastettuja aseita ei palaudu aseliikkeille.

Esimerkiksi Sotamuseon tiloista aikanaan varastettu Parabellum-pistooli ja siitä tehty ilmoitus poliisille ei johtanut mihinkään toimenpiteisiin, vaikka ase oli joutunut poliisin haltuun erään takavarikon yhteydessä. Aseromutustyöryhmän jäsenenä toiminut sotamuseon johtaja Markku Palokangas tunnisti aseiden joukosta Sotamuseolle kuuluvan aseen. Hän sai sen luonnollisesti takaisin, mutta ei minkäänlaista selvitystä siitä, miksi poliisi ei ollut tunnistanut ja palauttanut ko. asetta.

Mika Lehtosen asiantuntemus ampuma-aseista lienee samaa luokkaa kuin hänen "esinaisensa" Ritva Viljasen. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Foster
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Mar 2007
Viestejä: 157

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Schengen alueella paikalliset tiukennuspolitiikat muodostunevat lähinnä lainkuuliaisten kansalaisten kiusaamiseksi. Toki laadukasta kansallista ja paikallista aselainsäädäntöä kannattaa tehdä, mutta koska tavara liikkuu Schengenin alueella, johon muuten Serbiakin juuri liittyi joulukuussa, vapaasti, on neulan etsiminen heinäsuovasta jokseenkin epätoivoista. Kotietsinnät ja harrastuneisuuden todistaminen pitäisi saada käyntiin myös Balkanilla. On siinä Ritva Viljaselle haastetta kerrakseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aatu Aave
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Syy 2006
Viestejä: 591
Paikkakunta: Vaeltava

LähetäLähetetty: 02.01.2010 22:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hesarin toimittajahan voisi kokeilla miten nopeasti pimeä ase löytyy kun on sopiva nippu euroja.
Idea ei kuitenkaan palvele asevastaisia tahoja joten kukaan kunnon kommaritoimittaja ei moiseen ryhdy.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7462

LähetäLähetetty: 02.01.2010 23:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Fakta on se, että suurin osa laittomista aseista on laillista perua


Ongelma on se, että valtiovalta laskee laittomiksi aseiksi kaikki hyvässä jemmassa olevat sotamuistot ja jne eli "Laittomia" aseita on normikansalaisilla huikeasti enemmän kuin lain laveammalla puolella tallustelevilla. Tilasto näyttää pahalta vaikka mitään ongelmaa ei ole.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
umpikortto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2008
Viestejä: 713

LähetäLähetetty: 02.01.2010 23:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jokainen meistä voi veikata luvattomien määrän miten haluaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
viipurin pamaus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Huh 2006
Viestejä: 292

LähetäLähetetty: 02.01.2010 23:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mielestäni ei valtaosa, vaan lähes kaikki aseet ovat olleet jossain vaiheessa laillisia.
Eihän autostakaan tule laiton, jos kuskilla on kusta päässä. Ei muutu laittomaksi vaikka on kuinka varastettu. Kuski on #¤$#£/.
Eikä poliitikostakaan tule välttämättä ajattelevaa vaikka aivot jostain löytyisikin...
Ylinopeuskuolemat varmaan vähenee kun ei myönnetä ajokortteja....heh, heh,heeeee...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras 1*
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Jou 2004
Viestejä: 3275

LähetäLähetetty: 02.01.2010 23:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
- Viime vuosina on jonkin verran liikkunut myös käyttökelvottomiksi käsiteltyjä aseita, joita saa hankkia aivan laillisesti, mutta joita on laittomasti viritelty uudelleen käyttöön, kertoo Lehtonen.


Silti rautakankidekoamista ajetaan kuin "käärmettä pyssyyn", hyvin tietäen, että jo yksistään pv:n myymät dekot ja niiden omistajien lain muutoksista tietämättömyys/piittaamattomuus tekee "laittomien" aseiden omistuksesta hyvin yleisen "rikoksen".

Ehkä haaveena on saada jatkossa lisää kotietsintävaltuuksia näiden "aserikollisten" ja "asekätköjen" paljastamiseksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Bushmaster
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 2591

LähetäLähetetty: 03.01.2010 01:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laittomien aseiden määrä riippuu siitä, missä yhteydessä se pitää esittää. Laihon suusta se on "ehkä kymmenen tuhatta tai pari" kun ajetaan rajoituksia laillisille aseille, jotta saadaan näyttämään, että poistamalla kaikki lailliset aseet laittomien määrä on niin vähäinen ettei niistä koidu mitään harmia.

Toisaalla taas huidellaan puolen miljoonan tuntumassa. Realistisimmalta vaikuttavat arviot lienevät jossakin 100 000 ja 300 000 välillä. Jos kytille kannetaan vuosittain "muutamia kymmeniä tuhansia" pimeitä mutkia, on se vain jäävuoren huippu.

--

Virallisessa esityksessäkin mainittiin, ettei old-spec - dekoja tulla vaatimaan uudelleen dekottaviksi. Tämä johtuu sekä käytännön syistä että siitä pikku perustuslaillisesta jiposta, ettei lakeja/tuomioita voida säätää takautuvasti. Se on kuitenkin täysin selvää, että nykyinen paranoikratia tulee suhtautumaan old-spec - dekoihin aina alustavasti laittomina aseina ja välittömänä uhkana YJT:lle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Panostaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Syy 2007
Viestejä: 1911

LähetäLähetetty: 03.01.2010 01:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://kuluttaja.etuovi.com/crometapp/product/realties/common/public/search/item/item.jsp?portal=eo&list_id=12624711669360&itemcmd=move4&listSize=6&doListClickStat=true&itemgroup_id=50.1&itemgroup_id=50.7&item_id=41.1200247

Aika halpa. Mielenkiinto kyseistä maata kohtaan ainakin itselläni kasvaa jatkuvasti jostain syystä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras 1*
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Jou 2004
Viestejä: 3275

LähetäLähetetty: 03.01.2010 07:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Bushmaster kirjoitti:
Virallisessa esityksessäkin mainittiin, ettei old-spec - dekoja tulla vaatimaan uudelleen dekottaviksi. Tämä johtuu sekä käytännön syistä että siitä pikku perustuslaillisesta jiposta, ettei lakeja/tuomioita voida säätää takautuvasti. Se on kuitenkin täysin selvää, että nykyinen paranoikratia tulee suhtautumaan old-spec - dekoihin aina alustavasti laittomina aseina ja välittömänä uhkana YJT:lle.


Aniharvassa ennen aivan viime vuosia dekotussa aseessa on mukana minkään sortin dekotodistusta. Tämän vuoksi on käytännössä lähes mahdotonta virkamiestä tyydyttävästi todistaa, että dekoaminen on tehty jo vuonna miekka&kilpi, eikä esim. edellispäivänä. Dekoamisen on myös saanut tehdä kuka hyvänsä, joten luultavasti hyvin harvoin tulos on virkamiehen käsitystä käyttökelvottomasta täyttävä.

Noin muuten takautuvaa lainmuutosta kyllä ajetaan aiemmin myönnettyihin aselupiinkin, joten dekojenkin suhteen voi esitettyihin "ei-koske"-väitteisiin suhtautua vähintään epäilyksellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras 1*
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Jou 2004
Viestejä: 3275

LähetäLähetetty: 03.01.2010 07:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Valtaosa laittomista aseista on kuitenkin alun perin laillisia aseita, joista syystä tai toisesta on tullut laittomia.


"Syy tai toinen" on käytännössä lähes aina ollut vuosikymmenestä toiseen se sama; se että poliisi ei ole suostunut myöntämään mm. "sotilas-" ja "tasku"pistooleihin tai "sotilaskivääreihin" lupia.

Tämän ollessa yleisessä tiedossa lupia ei sitten monesti ole edes yritetty hakea, koska seurauksena olisi kuitenkin ollut aseiden takavarikko.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com