OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sekarotuinen metsästyskoiraksi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 25, 26, 27  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
kytösavu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2006
Viestejä: 2568
Paikkakunta: Lapua

LähetäLähetetty: 14.11.2009 10:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hankinnassa olis hyvä, monen riistan metsästyskaveri jahteihin.
Onko muilla minkälaisia sekarotusia ja missä käytössä?

Nyt olis tiedossa karkeakarvaisen saksanseisojan ja suomenajokoiran yhdistelmästä pentuja. Minkälaiseen jahtiin tuosta yhdistelmästä voisi olla?


On hyvin vaikeaa sanoa ikinä etukäteen minkälaisia sekarotuisista pennuista tulee, kun aina siihen ei pysty puhdasrotuistenkaan kanssa edelleenkään. Luonnolla on aina omat näppinsä ja oikkunsa pelissä.

Lähtökohtaisesti pentu saa puolet perimästään emältä ja isältään. Emän vaikutus näkyy hiukan enemmän, koska se hoitaa pentuja ensimmäiset tärkeät viikot (luonne ym).
Puhdasrotuisten metsästyskoirien kohdalla suvunjatkaminen perustuu määrättyyn haluttuun odotusarvoon toimintatavasta(myös olemassa olevasta ulkomuodosta, rakenne, luonne), jota on vakioitu jalostukseen käytettävien koirien karsinnalla, johonkin ennalta odotettavaan toimintatapaan perustuen (metsästykokeet, näyttelyt).
Kun taas sekoitetaan useampaa rotua, tai varsinkin valmiiksi sekarotuista, odotusarvo on veikkausta (vielä enemmän kuin rotukoirilla), koska emme pysty valitsemaan ja määrittelemään mukaan tulevia ominaisuuksia, jotka taustan erilaisuudesta johtuen ovat moninaiset. Joku ominaisuus sieltä, toinen tuolta.
Pentu saattaa periä esim isältään ulkonäön ja metsässä viihtymisen ilman itse ärsykettä suorittaa haluttua toimintoa, vaikka siltä haluttaisiin juuri sen ilmiasussa oleva metsästysominaisuus, eli kopioitua sen toimintatapa. Emältään tai vaikka sen emältä oravanhaukkumisen, vaikkei sitä toivottu, vaan jotain ihan muuta.
Syynä on siis taustalla olevat liian sekavat monenlaiset perimää ohjailevat toimitavatavat ja niiden jakautuminen pennun perimään, joka tulee esiin aikuisena kokemuksen kautta ilmiasuun, niiden ennustettavuuden heikkous tai niiden kokomainen puute.
Sitä mitä koiralle ei siirry sen verien mukana, sitä sen on vaikeampi oppia, ainakaan sille tasolle, että siitä olisi todellista apua omatoimiseen työskentelyyn metsästystä oikeasti auttavasti.
Saattaa se pentu kuitenkin periä sen vanhemman juuri ilmiasussa olevan toimintatavankin, mutta puhutaan enemmän veikkauksesta, kuin odotusarvosta.
Jos jota kuta ei häiritse arpoa ja seurata muutamaa vuotta mitä alkaa tapahtua, niin tyyli on tietenkin vapaa. Uusia koirarotuja maailma ei varmaankaan enää kaipaa, valintoja voi tehdä jo joka lähtöön, jokaiseen tarpeeseen.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
NoVoeHelevetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 6357
Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret

LähetäLähetetty: 14.11.2009 19:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja nyt siitä moniriistasuudesta vielä: Jos meinaatte että koira toimii edes kohtuuhyvin jollekin tietylle riistalle, niin opettakaa sille se yksi "pää"laji. Kun se taitaa sen ensiksi, niin on huomattavasti helpompi lähteä muita otuksia härkkimään kun se pentuna opittu riista säilyy kuitenkin mieluisimpana ja sille se toimii hamaan loppuun saakka.
Oma otanta on tietysti aika pieni, olen nyt vain yhden labradorin ja yhden pohjiksen kouluttanut. Toinenkin pohjis on kasvamassa, mutta sitä ei voi vielä valmiiksi sanoa mihinkään lajiin vaikka useampaa riistaa sillä on pyydetty ja saatukin. Vaan tuo lintuhomma pitäisi saada ensin kuntoon, ja vaikka se siltä on jo välillä näyttänytkin, niin rutiini puuttuu ja välillä hommat kusee melko pahasti lintujen suhteen. Näätää saatan kyllä tarkoituksella kokeilla tänä talvena kun jo viime talvena jäljen seuraaminen maistui hyvin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
juse
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Jou 2004
Viestejä: 4723

LähetäLähetetty: 14.11.2009 20:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tonko kirjoitti:

Itsellä nyt "mustapersereikänenpystykorva"


en tiedä mitä meinaat tuolla mustapeereikäsellä, mutta liekköhän sukua tuolle yhdelle Oulunsalolaiselle seropille. nimittäin se ei ole musta.p.reikänen vaan "persesilmäinen". sitä sanotaankin persereikäsilmäpystykorvaksi. vai miten se oli, muistaako mosperi? oliko se persesilmäinen pystykorva vai persereikäsilmäinen pystykorva? Laughing
_________________
Hatun noston kruunaa roston, suussa palaa sippiboston
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
miketa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Syy 2009
Viestejä: 1070

LähetäLähetetty: 15.11.2009 13:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulla on ollut 2 puhdasrotuista, hyvillä papereilla olevaa koiraa ja 2 sekarotuista koiraa. Puhtaan ajokoiran jouduin lopettamaan 7 vuoden iässä, selkärankavamma/kuluma lopetti liikut. Toinen puhdas on terrieri, lieviä epilepsiaoireita on ollut 3 vuoden iästä lähtien. Sekarotuiset ajokoirat, seisoja?/s.ajokoira ja venäjänajokoira/s.ajokoira, ovat olleet erittäin terveitä. En tarkoita, että aina on näin, mutta omat kokemukset vahvistavat luuloa että seropit ovat terveempiä. Seropit toimii metsässäkin ihan hyvin, toinen on supille lähes pomminvarma ja kotiryssä ajeli kettua eilenki 5 tuntia. Kunto loppui ja vaihdettiin saman koiran isä jäljille, puoli tuntia ja kettu nurin.
_________________
Working cockerspanieli 06/2012
Pitkäkarvainen mäyräkoira 07/2012
Seropi ajokoira 20.08.2004
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kytösavu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2006
Viestejä: 2568
Paikkakunta: Lapua

LähetäLähetetty: 15.11.2009 13:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

vahvistavat luuloa että seropit ovat terveempiä
Sairaudet siirtyvät geeneissä ja jopa puhkeavat ilmiasuun, mikäli niitä taustalla on. Asiassa ei ole mitään merkitystä, onko kyseessä sekuli tai puhdasrotuinen. Kaikilla roduilla on omat perinnölliset sairautensa takavuosien liiankin tiukan jalostustyön taakkana, mutta kaikkia yleisimpiä vaivoja esiintyy myös sekarotuisilla, tietoa epilepsiasta, lonkkanivelen sijoiltaan menosta, polvivioista, silmäsairauksista, allergioista ym.
Osa vioista ja sairauksista siirtyy jälkeläisiin pelkästään toisen vanhemmankin kantaessa sitä, toiset vaativat ongelman kummaltakin vanhemmalta.
Sukusiitoksella(puhdas-tai sekarotuisten) ongelmat(myös hyvät asiat) saadaan varmemmin esille, mikäli niitä taustalla on. Mikäli niitä taustalla ei ole, niitä ei tule. Silti sukusiitos ei ole suositeltava tapa jatkuvuuden kannalta, eikä sitä tarvita enää pelaavissa metsästyskoira roduissa.
Tärkeämpää on kannan laajentaminen käyttämällä toisilleen hyväksi metsästystä auttavasti toimivia eri sukuisia koiria hyvien veriensä jatkamiseen toistenkin iloksi ja rodun hyödyksi.

Jotkin seropit varmasti pelaavat metsästyskäytössä(mikäli ovat sellaisista vanhemmista), mutta niiden pennuttaminen, jonkin tietyn ominaisuuden toivossa on arvontaa, verissä olevan liian suuren hajonnan takia ominaisuuksien suhteen.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Linnustajat
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Mar 2009
Viestejä: 205

LähetäLähetetty: 17.11.2009 08:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun taas sekoitetaan useampaa rotua, tai varsinkin valmiiksi sekarotuista, odotusarvo on veikkausta (vielä enemmän kuin rotukoirilla), koska emme pysty valitsemaan ja määrittelemään mukaan tulevia ominaisuuksia, jotka taustan erilaisuudesta johtuen ovat moninaiset.

Nyt tuli veikattua. Toivottavasti veikkasin hyvin. Sen näkee nyt tässä parin vuoden sisällä. Tuommonen saksanseisoja/s.ajokoira penikka tuli nyt taloon Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
miketa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Syy 2009
Viestejä: 1070

LähetäLähetetty: 17.11.2009 10:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei muuta ku rohkeasti kokeilemaan. Tutulla oli weimarinseisoja/s.ajokoira, ajoi jänistä yhtä hyvin kuin puhdas ajokoira. Itselläni on pienimynsterinseisoja/s.ajokoira, tai ainaki koiran ent omistaja niin sanoi. Vuoden iässä seisoi jäniksen makuupaikat, kuolleet linnut yms, mutta en alkanut opettamaan seisontaa, koska halusin siitä ajokoiran. Ajaa kettua ja jänistä ihan kohtuullisesti, hukalla ei ihan niin sitkeä ku tuo toinen seropi. Tälle syksyä sulalla ajoi jänistä pari tuntia, muutama lyhyt hukka. Ajaa ylös sorsat ja tuo isännälle. Noutamista en ole opettanut ollenkaan. Supikoiralle lähes pomminvarma, ei varmasti karkaa kun pääsee "tuntumaan". Ei vaan malta haukkua enää kovin kauan, menee kiinni melkein suoraan, se on yksi huono puoli koirassa. Eli on ns. kaikenviljankoira, itse olen tyytyväinen ja sehän on tärkeintä.
_________________
Working cockerspanieli 06/2012
Pitkäkarvainen mäyräkoira 07/2012
Seropi ajokoira 20.08.2004
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TLP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tam 2009
Viestejä: 245
Paikkakunta: Jämsä

LähetäLähetetty: 04.01.2010 15:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Linnustajat kirjoitti:
Kun taas sekoitetaan useampaa rotua, tai varsinkin valmiiksi sekarotuista, odotusarvo on veikkausta (vielä enemmän kuin rotukoirilla), koska emme pysty valitsemaan ja määrittelemään mukaan tulevia ominaisuuksia, jotka taustan erilaisuudesta johtuen ovat moninaiset.

Nyt tuli veikattua. Toivottavasti veikkasin hyvin. Sen näkee nyt tässä parin vuoden sisällä. Tuommonen saksanseisoja/s.ajokoira penikka tuli nyt taloon Smile


Seisojamiehenä yrittäisin ainakin vahvistaa tuon koiran seisontataipumuksia jo ihan pennusta harjoitellen. Ei nimittäin ole kovin kiva ominaisuus, jos 1. seisonnan jälkeen lähtee ja ajaa koko tunturin iloisesti haukkuen tyhjäksi Very Happy
_________________
http://tila.deviantart.com - valokuvausta ja koiria
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ladybug
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hel 2008
Viestejä: 463

LähetäLähetetty: 04.01.2010 17:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EI SAA#¤%&. Kyllä sekarotunen on sekarotunen, eikä mikään metsästyskoira. Kertokaapa ny, mitä hyötyä siitä ny sitten kenellekkään
on. En arvosta pätkääkään näitä piskejä, enkä myöskään tälläisten kanssa
jahtiin lähde enkä toivottavasti jahdissa nääkään. Että sellasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16672

LähetäLähetetty: 04.01.2010 19:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ladybug kirjoitti:
EI SAA#¤%&. Kyllä sekarotunen on sekarotunen, eikä mikään metsästyskoira. Kertokaapa ny, mitä hyötyä siitä ny sitten kenellekkään
on. En arvosta pätkääkään näitä piskejä, enkä myöskään tälläisten kanssa
jahtiin lähde enkä toivottavasti jahdissa nääkään. Että sellasta.


Sekarotuinen on sekarotuinen ja jos se toimii ja omistaja on tyytyväinen, niin mitä sitten. Laughing

Ps. Ei kaikki puhdasrotuisetkaan ole metsästyskoiria ja suurin osa hienohelmoista ei ole metsästäjiä. Wink
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
NoVoeHelevetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 6357
Paikkakunta: Akaan seurakuntanuoret

LähetäLähetetty: 04.01.2010 19:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin eikä edes kaikki puhdasrotuiset metsästyskoirat ole metsästyskoiria, vaan niissäkin löytyy turhan paljon pelkkiä näyttelypuudeleita. Ja sitten on siihen päälle vielä puhtaat kinnasnahat. Sad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Harge
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2004
Viestejä: 1380

LähetäLähetetty: 04.01.2010 19:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ladybug kirjoitti:
EI SAA#¤%&. Kyllä sekarotunen on sekarotunen, eikä mikään metsästyskoira. Kertokaapa ny, mitä hyötyä siitä ny sitten kenellekkään
on. En arvosta pätkääkään näitä piskejä, enkä myöskään tälläisten kanssa
jahtiin lähde enkä toivottavasti jahdissa nääkään. Että sellasta.


Laughing

Ehkä asiantuntevin kommentti pitkään aikaan!

Toista se on Bretagnella, jo vain... Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mosberg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Hei 2007
Viestejä: 1630
Paikkakunta: Suoperämaa

LähetäLähetetty: 04.01.2010 20:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ladybug kirjoitti:
EI SAA#¤%&. Kyllä sekarotunen on sekarotunen, eikä mikään metsästyskoira. Kertokaapa ny, mitä hyötyä siitä ny sitten kenellekkään
on. En arvosta pätkääkään näitä piskejä, enkä myöskään tälläisten kanssa
jahtiin lähde enkä toivottavasti jahdissa nääkään. Että sellasta.


Ite en arvosta pätkääkään tommosia mussuttajia Mad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tulikärpänen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2008
Viestejä: 3600

LähetäLähetetty: 04.01.2010 20:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin sekulikkii on perus olemukseltaa ja tarpeiltaan iha samanlaine koirruus kun kaikki koirat ylleesä. Nämä tuomihtijat tullee ylleesä niistä piireistä jokka on oman rotusa jo omala tiukala rotujalostuksella pilanneet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ippetti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Elo 2007
Viestejä: 3598

LähetäLähetetty: 04.01.2010 20:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulle se on yks hailee minkä rotunen koira tai millanen seropi on kyseessä jos se toimii. Toimivan koiran seuraaminen on mulle tän harrastuksen yks merkittävä mauste, oli se koira sitte oma tai jonkun muun.

Mettäkoira on mettäkoira jos se jotai riistan päälle ymmärtää. Loput jääki si isännän harteille, et miten sitä riistaviettiä hyödyntää Wink
_________________
Rapakunnossa oleva etenee hyvin mudassa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Koirat yleensä Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 25, 26, 27  Seuraava
Sivu 2 Yht. 27

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com