OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kellään 6.5mm Grendel projektia työn alla?
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
kämy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 597
Paikkakunta: Jossainpäin Suomea

LähetäLähetetty: 25.01.2005 18:09    Viestin aihe: Kellään 6.5mm Grendel projektia työn alla? Vastaa lainaamalla viestiä

Kiinnostava kaliperi tuo 6.5mm Grendel. Markkinamiesten hehkutuksista päätellen tehoa on kuin .308:ssa, tarkkuutta kuin 6.5 PPC:ssä ja rekyyli kuin 7,62x39:ssä. Onkos kenelläkään lukijoista omakohtaisia kokemuksia tästä kaliperista?

Jos lähtisit rakentamaan custom-kivääriä tälle kaliperille niin minkä aseen ottaisit lähtökohdaksi?

Ajatus lähti (taas) harhailemaan levottomille poluille kun minulle tarjottiin tässä joku aika sitten sohlopiippuista Norinco 56S:ää jolla ei kuulemma ”osu mihinkään” ja hintapyyntökin oli sen mukainen. (Sillä rahalla ei osta kuin pari tankillista bensaa.)

Aseesta saisi jonkinmoisen piipunvaihdolla samaan kaliperiin mutta temppu ei kiinosta koska kaapissa on jo yksi 7,62x39 AK. Sen sijaan mieltä kiehtoo vaihtaa kaliperi 6.5mm Grendel:iksi.

AK:n lipas on pituussuunnassa lyhyenpuoleinen mutta halkileikkauskuvasta päätellen Grendel ei taida olla niin hirveän tarkka latauspituudestaan. (?) Lukon pää käynee sellaisenaan ilman mitään modifikaatioita? Walterilta saa ilmeisesti piippuaihioita. Mikä mahtaisi olla ideaalipituus piipulle? Competitionshootingsports.com:in sivuilla arskan 6.5 Grendel National Match upperin piipunpituus on huikea 28 tuumaa.

Norincoon siis Grendel-piipu, sivukiilaan 8xPOSP, jonkinmoinen ”free floating” kädensuojus ja alle sopiva bipodi niin eräänlainen köyhän miehen dragunov olisi siinä?

6.5 Grendel arskan saisi itse tilaamalla suunilleen siihen hintaan kuin käytetyn Sako M92S:n. Grendel-arska olisi kanssa hyvinkin himottava vehje. Käsittääkseni tuo Grendel-upperi käy mihin hyvänsä std. loweriin? Ei kenelläkään ole tästä kokemuksia? Saattaisi tulla loppupeleissä halvemmaksi kuin tuo Norinco-viritys, varsinkin jos (=kun) innostuu ensimäisen arskahankinnan jälkeen hyödyntämään aseen modulaarisuutta ja alkaa keräilemään erimallisia uppereita/lowereita.
_________________
Vade retro satana; Nunquam suade mihi vana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lippis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 217

LähetäLähetetty: 25.01.2005 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaapissa odottaa JJ-93 kaliperissa 7.62x39T aikoja parempia eli vaihtopiippua.

6.5mm Grendel on paperilla hyvä mutta Jalosella ja kumppaneilla on 6.5 JHC työn alla joka lienee hyvin samanlainen (.220 Russian paisutettuna 6.5mm luodille) joten kannattaa katsoa se ensin. Julkinen ensiesiintyminen kuulemma joskus heinäkuussa jonkun isomman siluettikisan yhteydessä.

Optimi piipunpituus lienee jotain 45-500mm. 28" on kätevä vain jos ampuu avotähtäimillä jotain 1000 yardin kisoja (eli tarvitsee pitkää tähtäinväliä) eli aika paha overkill minun käsittääkseni.

AK:n lipas on vähän liian lyhyt (niin on Jalosenkin) että 6.5mm Grendelistä saisi kaikki irti mutta toki Arskan lippaan latauspituus ei sekään ole sen pidempi.

Jos itselatavaa pitää olla niin suosisin kyllä arskoja. Syynä lähinnä optimaalisempi rakenne tarkkuuden kannalta sekä hylsyjä säälivä kaasumekanismi. 6.5mm Grendelin hylsyt ei ole ilmaisia. Ikävä etsiä niitä 15m säteellä 30 asteen sektorista jos AK:tä käyttää. Sitten kun llöytää niin puolet on pahasti lommoilla. Arska on tässä mielessä kivempi laite.

Sniper-AK on mielenkiintoinen konsepti mutta veikkaan että pitkän päälle siitä on enemmän riesaa kuin mielihyvää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6267
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 26.01.2005 09:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mihin tarkotukseen ajattelit tuota 6,5mmGrendelia tai JHC:tä Lippis? Itse kerkesin tilaamaan 260:n ja huomasin vasta Rekyylin jutun myötä, että tämmöinenkin kaliberi on olemassa tai varsinaisesti, että jos lupaukset pitää paikkaansa, niin tästähän pitäisi lähteä samat vauhdit kuin Swedusta tai 260:stä, jos piipunpituudet ovat samat. Paketti on kuitenkin uskomattoman pieni.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kämy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 597
Paikkakunta: Jossainpäin Suomea

LähetäLähetetty: 26.01.2005 09:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Grendel-arska olisi varmasti pidemmän päälle parempi ratkaisu kuin Grendel-AK mutta vielä tässä vaiheessa arveluttaa sijoittaa kiloeuroa villikissa- tai ”puolivillikissa”kaliperiseen upperiin. Mikäli 6.5mm Grendel saa virallisen statuksen jonkin jenkkiläisen erikoisjoukon kaliperina, sille pesitettyjä aseita tulee markkinoille aivan varmasti useammaltakin valmistajalta eikä tämä voi olla vaikuttamatta aseiden hintoihin. Samoin valmiiden patruunoiden, hylsyjen ja muiden latauskomponenttien kanssa. Itselläni on taka-ajatuksena semmoinen että mikäli tämä patruuna lyö itsensä läpi niin ajan mittaan voisi hankkia useampiakin aseita syömään samaa rehua. 6.5 JHC:lle tuskin tapahtuu samanlaista kaupallista läpimurtoa ainakaan viranomaisase puolella.

Mutta mikä ettei jos vastaan tulee sopiva sopuhintainen metsästyskivääri niin kiusaus rakentaa varmint-tyylinen 6.5mm Grendel saattaa kasvaa ylivoimaiseksi.

AK:n hylsynkylvö ja hylsyjen runnominen ovat uskoakseni ratkaistavissa olevia teknisiä ongelmia, ensimmäisenä tulee mieleen hylsynpoistoaukon avartaminen ja varustaminen bufferilla. Kaasuporttiin voisi rakentaa säätöventtiilin jolla saisi hillittyä luistin liikkeen rajuutta. Hylsyt taas kannattaa kerätä esimerkiksi bushmasterin brass catcheriin.

Lapuan tekemät Grendel-hylsyt maksavat näköjään Competition Shooting Sportsissa USD 40/100kpl. Jos nuo hylsyt kestävät vaikka vain kymmenen latauskertaa niin kustannukset yhtä laukausta kohti eivät ole ihan niin sietämättömät.
_________________
Vade retro satana; Nunquam suade mihi vana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5467

LähetäLähetetty: 26.01.2005 11:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös se Lippiksen lukkoaktio olekkaan JJ-91? Eikös JJ-93 ole .308:lle tarkoitettu lukkoaktio?

Mielestäni on ehkä hiukan liioiteltua puhua että Grendelistä tai 6,5JHC:stä saadaan samat tehot mitattua ulos kuin 6,5X55 tai .260 Rem:istä. Jos Grendel tai JHC ladataan aivan tappiin niin kyllä niillä varmaankin päästään koviin tuloksiin mutta tuskin niistä sentään samaa suorituskykyä revitään mitä isompihylsyisistä 6,5 millisistä joten siinä suhteessa kannattaa laittaa jäitä hattuun. Ehkä niillä päästään tappilatauksilla isompihylsyisten tehdaslataustasolle mutta mielestäni niitä on silloin turha verrata koska toinen on tapissaan ja toinen tyhjäkäynnillä.

Itse odottelen 6,5JHC:n tuloa ja sen jälkeen päätän kumpi tulee JHC vai Grendel, ensi syksynä viimeistään ammutaan jommalla kummalla kaliiberilla. Jos tilanne kääntyy Grendelin puolelle niin varmaankin kiinnostusta löytyy kalvaimen kimppatilaukseen?

308:in tasoinen keskivertolentorata lienee molemmilla kaliibereilla toteutettavissa joten potenttiaalia molemmissa varmaankin on jopa pitkien matkojen ammuntaan, ja mikä parasta, rekyyli ei ole kovin kaksinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 26.01.2005 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko tuo 6.5JHC:kin 220 russianin hylsyyn tehty? EIkös siitä tulis yks yhteen isoveli 6ppc:lle kun 6BR:n hylsyyn laitettais 6.5mm luoti? Cool Onkohan semmosta virallisesti olemassa? 30BR ainakin on.

6BR:n hylsyllä sais raskaammille kuulille vähän lisää boforia.. Muutenhan Lapua 6BR hylsy ei häviä missään 220 russianille vai kuinka? Ainakin mitä ite olen kumpiakin ampunut niin yhtälailla kestää kovia latinkeja ilman mitään merkkejä tai venymisiä hylsyssä. Laadussakaan ei ole eroja mitä noita neitsyitä mittailee..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peltsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6577

LähetäLähetetty: 26.01.2005 15:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näkyihän nuo jenkkilässä ampuneen Lapuan 8g scenaria yli 3100 fps, 31" piipulla Confused

No, ei se mitään. Hyvältähän nuo uutukaiset näyttää, josko tässä taas innostuisi kiväärin teettämiseen. Joko nyt saisi kiikareine päivineen alle kolmikiloisen ja jolla uskaltaa vielä ampuakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5467

LähetäLähetetty: 26.01.2005 15:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6,5JHC pohjautuu .220 Russianin hylsyyn kuten 300JHC:kin. Käsittääkseni siluettipuolella on ollut 6,5mmBR:ää mutta tarkempaa tietoa tämän kaliiberin ominaisuuksista ei ole.

Ei se 6mmBR:än hylsy .220 Russianin hylsylle häviä laadullisesti mutta 6mmBR häviää .220 russian hylsyiselle 6mmPPC:lle käynnissä. Erot ovat akateemisia ja kasa-ammunta metodein huomattavissa, tavallinen rata-ampuja ei näiden kaliiberien välillä huomaa mitään sen kummempaa eroa käynnin suhteen.

Mielessä on myös siintänyt tämä 6,5mmBR, jostain noista kolmesta 6,5 millisestä se oikea varmaankin löytyy. Kaikki on joka tapauksessa puhtaasti jälleenladattavia patruunoita joten mulle se on periaatteessa aivan sama tuleeko kaliiberi olemaan Grendel, JHC tai BR. En usko että mikään noista on ylivoimainen osunnassa tai ballistiikassa, saatan olla väärässäkin mutta eipä ole eka kerta... Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Larry
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Jou 2004
Viestejä: 1266

LähetäLähetetty: 26.01.2005 16:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voisitko Koheltaja pistää pienen yhteenvedon Grendelin ja JHC:n suunnitelluista käyttötarkoituksista ja ominaisuuksista. Eli mitä etuja joihinkin tunnetumpiin kaliibereihin jne.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5467

LähetäLähetetty: 26.01.2005 16:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen aika tietämätön kertomaan suunnittelulähtökohdista mutta sen verran voin ehkä arvuutella että Grendel on suunniteltu AR-sukuisiin aseisiin ja JHC taas pulttilukkoisiin.

Grendel on suunniteltu sotilaskaliiberiksi ja suunnitellun käyttötarkoituksen voi kukin päätellä. 6,5JHC:n suunnittelulähtökodat ovat enemmän rata-ammunta painotteisia, lähinnä siluettiin.

Oikeastaan nämä 6,5mm Grendelit, JHC:t ja BR:ät kuuluu täysin omaan kategoriaan siinä suhteessa että niitä ei voi suoraan verrata mihinkään yksittäiseen kaliberiin. Niissä on yhdistetty pieni ruuti tilavuus/ hyvä hyötysuhde ja oikealla luotivalinnalla päästää vastaaviin maaliballistisiin ominaisuuksiin kuin jollain "isommalla kaliiberilla" kuten esimerkiksi .308:lla kun taas pienen rekyylin vuoksi ne kuuluu .222 sarjaan.

Tuli vielä mieleen että itse puhun näistä kaliibereista pulttilukko ampujan näköhdasta, en itselataavan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 26.01.2005 16:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Ei se 6mmBR:än hylsy .220 Russianin hylsylle häviä laadullisesti mutta 6mmBR häviää .220 russian hylsyiselle 6mmPPC:lle käynnissä. Erot ovat akateemisia ja kasa-ammunta metodein huomattavissa, tavallinen rata-ampuja ei näiden kaliiberien välillä huomaa mitään sen kummempaa eroa käynnin suhteen.


Itse ajattelisin 6PPC:n paremmuunden johtuvan sisäballistisista seikoista eli ppc hylsy on just optimi 6mm luodille. Tästä juolahti mieleen että saiskohan samat sisäbllistiset ominaisuudet kopioitua 6.5mm luodille 6BR:n hylsyllä. Eli 6mmPPC olis eräänlainen 12/13 pienoismalli 6.5mmBR:stä..?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5467

LähetäLähetetty: 26.01.2005 18:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mmPPC on "oikeaoppinen" sisäballistiikaltaan ainakin kasa-ammuntaan, sitä en sitten tiedä pystyykö ominaisuuksia missään muodossa suurentamaan. Eikös 6mmBR oli jonkin sortin suurennos 6mmPPC:stä, ainakin äkkiseltään katottuna mutta ei se kuitenkaan kuulostaisi olevan yhtä hyvä kuin 6mmPPC Russian hylsyisenä.

Juttelin kerran erään siluettiampujan kanssa 6,5mmBR:stä ja muistaakseni siinäkin oli jotain sellaista mikä ei ollut hyväksi katsottu ominaisuus, en vaan muista mikä joten vastauskenttä jää aika tyhjäksi Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kämy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 597
Paikkakunta: Jossainpäin Suomea

LähetäLähetetty: 26.01.2005 18:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Larry kirjoitti:
Voisitko Koheltaja pistää pienen yhteenvedon Grendelin ja JHC:n suunnitelluista käyttötarkoituksista ja ominaisuuksista. Eli mitä etuja joihinkin tunnetumpiin kaliibereihin jne.


Ihan lyhykäisesti kiteytettynä 6.5 Grendel on saanut alkunsa jenkkiarmeijan jalkaväen kehitysprojekteista joissa on haettu kolmannen vuosituhannen jalkaväkimiehelle sopivaa asetta ja tähän sopivaa patruunaa. Asepuolella tutkittiin erilaisia futuristisia konsepteja OICW –projektin alla, mistä on nyttemmin konkretisoitunut koekivääri XM8 josta saattaa tulla M16 kiväärin seuraaja.

Patruunapuolella on samaan aikaan yritetty löytää sotilaspatruunoiden viisasten kiveä, yhtä kaliperia joka korvaisi sekä 5,56mm että 7,62 kaliperit. Saman patruunan pitäisi toimia sekä rynnäkkökivääreissä/karbiineissa, tulitukiaseissa (konekiväärit) että tarkka-ampujien kivääreissä. Kenttätesteihin asti on päässyt 6.5 Grendel ja 6.8x43 Remington SPC. Molempia taidetaan testailla Irakissa ja Afghanistanissa.

On olemassa pieni mahdollisuus että jenkkiarmeija (=Armeija ja merijalkaväki) lähtevät korvaamaan M16/A4 kalustoaan uudella 6,5 tai 6,8mm patruunaa ampuvalla M8 kiväärillä. Nykynäkymillä mahdollisuus vaikuttaa pieneltä koska jenkkien määrärahat taitavat valua Irakin hiekkaan.
_________________
Vade retro satana; Nunquam suade mihi vana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lippis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 217

LähetäLähetetty: 26.01.2005 20:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

: Eikös se Lippiksen lukkoaktio olekkaan JJ-91? Eikös JJ-93 ole .308:lle tarkoitettu lukkoaktio?

Se on se pienempi/lyhyempi, en jaksa mennä kaapille katsomaan. Eli se pieni&lyhyt 1-rivisellä lippaalla. Ilmeisesti siis JJ-91 ja merkintä L (ilmeisesti Lipas).

: Mielestäni on ehkä hiukan liioiteltua puhua että Grendelistä tai 6,5JHC:stä saadaan samat tehot mitattua ulos kuin 6,5X55 tai .260 Rem:istä.

Samaa mieltä. Jos aletaan optimoimaan ja lataamaan tappiin niin pienempihylsyinen Grendel jää saletisti .260:n jalkohin.

: Jos tilanne kääntyy Grendelin puolelle niin varmaankin kiinnostusta löytyy kalvaimen kimppatilaukseen?

Löytyy juu ja taitaa löytyä tuttavapiiristä muutama muukin.

: 308:in tasoinen keskivertolentorata lienee molemmilla kaliibereilla toteutettavissa joten potenttiaalia molemmissa varmaankin on jopa pitkien matkojen ammuntaan, ja mikä parasta, rekyyli ei ole kovin kaksinen.

Kevyt ase, lyhyt piippu ja lukonkehys, pieni vaimennin = näppärä .308 TA-kiväärin vastine 1-1,5 kiloa kevyempänä ja 20cm lyhyempänä. Bonuksena pienempi rekyyli ja pienempi suuliekki/pöllähdys vaimentimen edessä koskan ruutipanos on pienempi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lippis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 217

LähetäLähetetty: 26.01.2005 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6.5mm Grendel on kyllä ALUNPERIN yhden kilpa-ampujan ja yhden asefirman yhteistuumin virittelemä kaliperi AR-15 formaattiin MUTTA kilpa-ammuntaan. Vasta kun se saatiin valmiiksi on asevalmistaja alkanut haikailemaan enemmän ja enemmän militarydollareita. Ensimmäiset 6.5mm PPC-versiot on kaikki tehty kasa-ammuntaan kasa-ampujien toimesta.

6.8mm SPC on sitten sotilaiden itse itselleen kehittämä patruuna normaaleille jv-etäisyyksille. TA-patruunaksi se on aika lyhyen kantaman patruuna mutta ei sitä TA-käyttöön ole kehitettykään.

Noista kumpikaan ei ole tulossa laajaan käyttöön aivan heti USAn sotavoimissa. 6.8mm SPC on joutumassa kieltolistalle ja 6.5mm Grendel ei ole käyttöön päässyt ollenkaan. Jompi kumpi tullee SOCOM-väen uusiin FN:n rynkkyihin optioksi ehkä jossain vaiheessa kun 5.56 on liian kevyt ja 7.62 Nato liian raskas. Tämä tietnekin vain oma maallikkoarvio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com