OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pakkoruotsi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 18, 19, 20  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
hilipata
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Elo 2005
Viestejä: 1277

LähetäLähetetty: 01.12.2010 13:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hålla fast i ratten om traktor stjälper-hoppa ej!
Ala-asteikäisenä poikana tuon jo opin kun koko painolla seisoin David Brownin kytkimen päällä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 01.12.2010 14:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TAK85 kirjoitti:
Totta. Olen muutaman kuukauden roikkunut norjalaisten sellutehtaiden ohjaamossa ja kovin vähäksi olisi mieleipiteenvaihto jäänyt meikäläisen yliopistossa suoritetulla ruotsinkielen arvosanalla. Sensijaan norjalaisia lehtiä oppi lukemaan aika mukavasti kuukauden "intensiivikurssilla".

"Hvis dy lönner folk med peanotter får dy en geng av apekatter" tms oli ohjaanon seinällä oleva ikimuistettava sanonta joka sopii kaikkialle maailmaan.
Jos maksat palkan pähkinöinä saat lauman apinoita Very Happy


No joo, voihan se olla hieman hämmentävää aluksi. Olen itse jonkun vuoden asunut siellä mutta tosi nopeasti heitä alkoi ymmärtämään. Toki ruotsin osaaminen auttaa paljon. Ja, kun osaat lukea norjalaisia lehtiä menee tanskalaiset siinä samassa. Kirjoitetussa ei ole niin suurta eroa kuin puhekielestä kuulostaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veetee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 5909

LähetäLähetetty: 01.12.2010 14:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Johan Nyton kirjoitti:
En tiedä pakkoruotsista mutta ruotsinkielen osaaminen on varsin hyvä taito. Vaikka kuinka selitetään että englannilla selviää ruotsalaisten kanssa niin asiat vain tuppaavat hoitumaan paremmin ruotsiksi. Norskien ja tanskien kanssa on pärjää myös hyvin, varsinkin jos viitsii opetella muutaman hieman erilaisen sanotatavan ja muutaman norski/tanski murresanan.
...
Sellaista ihmistä jolla on hyvä ja laaja kielitaito pidetään yleisesti ottaen fiksuna ja huomaavaisena. Se ei ole ollenkaan huono "käyntikortti".


Norski tai tanska, myöskään Etelä-Ruotsi ei onnaa suomen kouluruotsilla. Kui onnais, jos suomenruottalainen (joka puhuu hieman hoono soomi) ei saanut norjalaiselle oikeaa akseliholkin kiristysmomenttia kerrottua? Laughing

Fiksuus ja huomaavaisuus ei suinkaan tarkoita ruotsinkielen osaamista. Minun mielestäni fiksua on opiskella ruotsin sijaan jotakin maailman valtakielistä. Miksi uhrata aikaa kieleen, jolla on maailman mittakaavassa n. 8 milj. osaajaa?

Kannatan, että kukin saa vapaasti päättää lastensa kielten valinnasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
marvin the martian
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2010
Viestejä: 2463
Paikkakunta: Sirius C3

LähetäLähetetty: 01.12.2010 16:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pakkoruotsi-illassa muisteltiin ruotsinkielisiä sodan urhojakin:

Lainaus:
TALVISOTA:

Talvisodassa joulukuun 23. päivän hyökkäyksessä Kannaksen ainoa ruotsikielinen yksikkö (pataljoona) kääntyi annetusta suunnasta 90 astetta ja joutui taisteluun rinnalla etenevän suomalaisen joukon kanssa. Oman selityksensä mukaan se joutui ylivoimaisen vihollisen sivustahyökkäyksen kohteeksi ja palasi takaisin vajaan tunnin kuluttua. (Sotatieteen laitos Sotahistorian toimisto: Talvisodan historia, osa 2, s. 74. WSOY 1991.)

Suomalaiset joukot jatkoivat hyökkäystä 8 tuntia ja alkoivat vetäytyä vasta ylemmän johdon käskystä. Tämän jälkeen suomenruotsalaisille ei enää hyökkäystehtävää annettu.

Summassa Lähteen lohkolla suomalainen pataljoona oli pitänyt asemansa tammikuun alusta lähtien. Vastaiskuilla se oli karkottanut asemiin murtautuneen vihollisen. Yöllä 8.--9. helmikuuta pataljoonan rippeet luovutti asemat tuoreelle ruotsinkieliselle pataljoonalle, joka seuraavana päivänä pakeni asemista ja jätti ne viholliselle. Näin murtui pääpuolustuslinja. (Talvisodan historia, osa 2. s. 138.)

Kulunut suomalainen pataljoona naapurilohkolla joutui samanlaisen painostuksen kohteeksi, mutta piti asemansa vielä neljä vuorokautta torjuen ruotsalaisten pakenemisesta johtuneen sivustauhankin. Se jätti asemansa vasta ylemmän johdon käskystä.

Ruotsinkielisille ei enää tämän jälkeen voitu antaa vastuullista puolustustehtävääkään, selviää talvisodan historiasta.

JATKOSOTA:
Jatkosodan hyökkäysvaiheessa Kannaksen ainoa suomenruotsalainen joukko JR 24 osallistui Länsi-Kannaksen taisteluihin. Kertaakaan se ei suorittanut annettua tehtävää loppuun saakka selviää jatkosodan historiasta.

Porlammin -Yläsommeen taisteluissa se jopa harhautti ylempää sodanjohtoa. Se ilmoitti katkaisseensa vihollisen perääntymistien, kuten annettu tehtävä edellytti. Todellisuudessa tie oli avoin ja vihollisen käytössä. Ylempi johto suunnitteli jatkotoimet tämän väärän tilanneilmoituksen perusteella. Kului neljä vuorokautta ennen kuin se sai tietää asian oikean laidan.

Hallbäck, Heinricks, Winell olivat tämän suomenruotsalaisen joukon suomenruotsalaiset johtajat pataljoonasta divisioonaan. (Sotatieteen laitos, Suomen sota 1941--1945, osa 3. ss. 250-- 253.)

17. D:n ruotsinkieliset rykmentit JR 13 ja JR 61 tuotiin etulinjaan 3.9.41. Ne saivat tehtäväkseen vallata Säntämän kannaksen, mutta niiden eteneminen pysähtyi aina "vihollisen kiivaaseen tuleen". Ne olivat erilaisia kuin suomalaiset joukot. (Suomen sota 1941--45, osa 2.)

Perääntymisvaiheessa JR 61 tuotiin puolustukseen Kivisillansalmelle 22.6.44. Vihollinen yritti täällä hyökkäystä kahtena päivänä, mutta tykistö torjui sen hyökkäykset heti alkuunsa. Sen jälkeen sota jatkui täällä rauhallisena asemasotana. (Suomen sota 1941--45, osa 7, s. 319 ja 493.)

Rykmentin tappiot koko sodan aikana olivat vain 1/10 suomalaisten rykmenttien tappioista.

Syväriltä samaan aikaan tuotu JR 13 joutui liikuntasotaan suomalaisten joukkojen mukana. Jokaisesta puolustusasemasta nämä ruotsinkieliset poistuivat ilman lupaa, ainoatakaan hyökkäyskäskyä ne eivät noudattaneet, selviää jo mainitusta sodan historiasta.

Muutama esimerkki JR 13:n toiminnasta:

25.6. sen komppania poistui taakse ilman taistelukosketusta, luvattomasti, varmuuden vuoksi. (Osa 7, s. 342.)

26.6. JR 13:n II pataljoona ei noudattanut käskyä lähteä hyökkäykseen suomalaisten pataljoonien kanssa, vaan pysyi asemissaan. Tästä syystä suomalaistenkin eteneminen valui hukkaan. (Osa 7, ss. 353--354.)

27.6. JR 13:n III pataljoona hajosi ilman taistelua ja häipyi taakse. Suomalaiset määrättiin hoitamaan sen tehtäviä oman hommansa ohella. (Osa 7, s. 366)

28.6. JR 13:n II pataljoona lähti metsiä myöten pakoon ja jätti raskaat aseensa vaikka ei ollut edes kosketuksessa viholliseen. Jälleen ilman lupaa. (osa 7, s. 378.)

Näitä tietoja Benedict Zilliacus väittää kirjoituksessaan "jv-miehen valheeksi".

Perääntymisvaiheessa lyötiin hajalle suomalaisiakin joukkoja, mutta aiheettomasti ja ilman lupaa ne eivät asemiaan jättäneet. Hyökkäykseen ne lähtivät aina käskyn mukaisesti.

Tällainen on kertomus niistä ruotsinkielisistä, jotka eivät lähteneet käpykaartiin. Käpykaartilaisista kertoo Matts Andersenin kirja Flykten västerut. (Sahlgren Förlag 1987.)

"Kesällä 1944 karkureista 62 % oli ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Närpiöstä katosi Ruotsiin ja metsän kätköihin 292 asukasta ja Korsnäsistä 184, eli 4,8 % asukkaista. Joistakin kylistä lähtivät kaikki asekuntoiset miehet."


Sodan aikana tuomittiin kuolemaan kaksi upseeria. Molemmat olivat ruotsinkielisiä. Sotaylioikeus tuomitsi majuri Maximilian von Hellensin sotapetoksesta kuolemaan, ja KKO vahvisti tuomion tammikuussa 1943. Presidentti muutti tuomion elinkautiseksi. (KKO:n pöytäkirja.) Kesän 1944 taistelujen aikana ruotsinkielinen vänrikki Mustasaaresta (Vaasan naapurikunta) tavattiin pakomatkalla. Kenttäoikeus tuomitsi hänet rintamakarkurina kuolemaan. Tuomio toimeenpantiin ampumalla. (17.D:n arkisto.)

_________________
Kaukana jossain on Kapakanmäki, siellä rähjää keletappiväki.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34779

LähetäLähetetty: 01.12.2010 16:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rantaruotsit kävivät siis sotaa "emämaan" tyyliin viimeiseen Suomalaiseen?

Eikös muuten tuntemattomassakin esitetty (toki poliittisesti korrektimmaksi siistityssä versiossa) tämä Rokan konepistooleineen tuhoamaksi esitetty vihollisyksikkö, ollut työntymässä juuri ruotsinkielisten asemiin jolloin nämä monttujensa pohjilla maaten alkoivat huutaa surkeasti "aappua...aappua",jolloin lähetettiin pari miestä katsomaan jotta mikä niillä nyt on hätänä,Pylkäs sitten kaverinsa avustamana ampui yksinään samaan kasaan lähes koko hyökkäävän yksikön ruotsinkielisten samaan aikaan maatessa paksat lahkeessa monttujensa pohjalla?

PS.Ampui muuten 83 vihollista tuossa taistelussa...yksin,kaverin ladatessa lippaita...ja kuten sanottu,ruotsinkieliset eivät ampuneet laukaustakaan.

Sen verran loivennusta, ruotsinkieliset toimittivat kuitenkin takaa lisää lippaita.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TAK85
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2006
Viestejä: 11346

LähetäLähetetty: 01.12.2010 17:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olipa Marvinilla aikamoinen kooste. Ja minä kun otin tosissani elokuvan Framför den första linjen (vai miten se nyt meni) Pitänee katsoa vielä kerran ja pyyhkiä se sitten pois. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veetee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 5909

LähetäLähetetty: 01.12.2010 18:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ven%C3%A4j%C3%A4%C3%A4-ajetaan-ruotsin-rinnalle-etel%C3%A4-savossa/623454
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 01.12.2010 19:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Asiaa!


S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mainari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2010
Viestejä: 969

LähetäLähetetty: 01.12.2010 20:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuota pakkoruotsia perusteltiin opiskelijoiden kesätöillä ym. On vaan niin että taitaa se kesäduuni irrota itä puolella suomea paremmin jo sellaiselle joka osaa venäjää.
_________________
Luonto ei armahda kulkijaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 01.12.2010 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi vaan kuvitella esim uudenvuoden jälkeisen viikon kuhinaa itäsuomen kaupoissa.. Alennusmyynnit päällä ja venäläiset juuri päättäneet joulun/uudenvuoden karkelot.. Hmm.. Olisiko kaupanmyyjällä enämpi tarvetta osata siinä ruotsia vai venäjää.. Wink

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 02.12.2010 01:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Johan Nyton
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Maa 2010
Viestejä: 1221

LähetäLähetetty: 02.12.2010 01:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No, kylläpäs on esitetty paljon perusteluita ruotsin kieltä vastaan. Mutta, tulkoot jokainen tyytyväiseksi omilla tiedoillaan ja osaamisillaan. Tuo edellä ollut esimerkki sota-ajoilta ei varmasti ole koko totuus aiheesta, sen tiedän sadan prosentin varmuudella.

Myös venäjän kielen osaaminen on erinomaisen hyödyllinen taito. Kaiken kaikkiaan vieraan kielen osaaminen kertoo ko. kansan kulttuurista paljon enemmän kuin muuten on mahdollista ymmärtää. Kielitaito, siis minkä tahansa kielen osaaminen, on paljon muutakin kuin pelkkää sanojen ymmärtämistä.

Itse en kannata minkään asian opettamista pakollisena (tulokset ovat erittäin huonot). Toisaalta monet, näennäisesti ikävät ja turhat asiat, on pakko osata. Mutta, miettikööt jokainen itselleen parhaiten sopivan ratkaisun tai tavan suhtautua asiaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 02.12.2010 10:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulla ei oikeastaan ole kantaa pakkoruotsiin. Asia on nyt niinkuin se on ja se saattaa muuttua tai sitten ei. Ymmärrän kummankin kannan erittäin hyvin. Toista kantaa pidän ehkä sivistyneempänä ja ylevämpänä. Itse kieli-ihmisenä olen luonnollisesti sitä mieltä että lisää kieliä kaikille ja heti!

Julkinen keskustelu on kuitenkin erittäin viihdyttävää kaikessa typeryydessään. Tunteella mennään puolin ja toisin melko vahvasti ja alemmuuskompleksit väijyvät pinnan alla. Järkiargumentein keskustelee vain harva. Osa näistä harvoistakin käyttää niin naurettavia "järkiargumentteja", että tunnen myötähäpeää. Esimerkiksi ruotsin kielen syyttäminen omasta huonosta koulumenestyksestä on erittäin naurettavaa. Jos ei A1-kieleen (useimmilla englanti) käytettyjen tuntien aikana ehtinyt tai pystynyt oppimaan kieltä kuin välttävästi, ei B1-pakkoruotsista siirretyt pari tuntia kyllä auta lainkaan. Hauki on kala. Hauki on kala. Hauki on kala. Jos käytössä on muki, ei voi ämpärillä kaataa. Laughing (mukihan voi olla käytössä joko pakosta tai sitten ei vaan huvita ottaa sitä isompaa astiaa käyttöön...)

Pakkojahan meillä tosiaan on. Pakkouskonto, pakkoelämänkatsomus, pakkohistoria, pakkomatikka (josta viimeisen kolmen vuoden sisältöä en ole tarvinnut kymmeniin vuosiin), pakkositä ja pakkotätä. Se on voivoi kun aina vaaditaan. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
yyp
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Tam 2007
Viestejä: 795
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 02.12.2010 10:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olennaista tässä on "pakko" ja "vapaa valinnaisuus". Suurin osa nuorista tajuaa kielitaidon merkityksen työmarkkinoilla ja opiskelee sitä kieltä jota uskoo tarvitsevansa. Itse kun joudun rekrytoimaan joka vuosi sesonkiluonteisiin työtehtäviin aika paljon nuoria lyhyisiin työsuhteisiin niin tiedän että kielitaitoa myös löytyy. Ja työnantaja sitä myös vaatii ja arvostaa. Valitettavasti täällä itä-suomessa venäjää puhuvia hyviä työntekijöitä on vain liian vähän, se on fakta. Erityisesti matkailualalla saa lähes valita paikkansa ja sanella palkkansa jos puhuu sujuvaa venäjää olematta venäläinen.
_________________
" Rauhoitettu riistanhoitomaksulla "
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapsakansa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Hei 2010
Viestejä: 1931
Paikkakunta: Gone America

LähetäLähetetty: 02.12.2010 12:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vastatkaapa joku pakkoruotsin puolustaja siihen, miksi sen on oltava nimenomaan "pakkoruotsi"? Miksei se voi olla "pakkokieli"? (esim. venäjä, saksa, espanja, mikä tahansa mihin opettaja löytyy)

Tähän en ole vielä koskaan saanut vastausta. Kaikki nuo pakkomatematiikka-argumentit on jo kuultu. Ne ovat aina yhtä relevantteja. Matematiikan vertaaminen ruotsiin on suorastaan säälittävää. Kommentin lausuja saa välittömästi sellaisen humanistileiman otsaansa, että alta pois.

Nimim. Eximia PAKKOruotsista
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 18, 19, 20  Seuraava
Sivu 2 Yht. 20

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com