OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

mikä se sitten tappaa hirven
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 19.12.2010 20:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voe mahotonta.. Wink


S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 19.12.2010 20:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

m.m. kirjoitti:
Koko tämä vääntö on kyllä hauskaa mutta aika joutavaa. Ite uskon siihen, että nopiasti avautuva luoti jossa on tarpeeksi iskuenergiaa ja joka/ josta osa läpäsee hyvin tappaa nopiaa
m.m. kirjoitti:
Mutta hyvä osuma millä tahansa laillisella on parempi ko ohi/ huono osuma isommalla, se on varmasti kaikille selevä. Isommalla/ tehokkaammalla hyvä osuma toimivalla luojilla tappaa nopiammin ko vastaava osuma pienemmällä. Kai tämä on kaikille selevää, kokonaisuus ratkasee, ei etes sitä itteminääkään saa olla liikaa...


Naulan kantaan! Allekirjoitan. Cool

--
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 19.12.2010 21:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

petri r kirjoitti:
Nopeassa osumassa syntyy tuhoja paineaallon osalta...mutta siis luodin räjähtäminen ja sirpaleiden tuhovaikutukset on eri asia kun ns. ehyenä pysyvän luodin painetuho.


Allekirjoitan tämänkin.
Nopean osuman vaikutukset korostuvat erityisesti olkaluuosumassa. Silloin ei kaliiperillakaan juuri ole vaikutusta lavassa syntyviin tuhoihin, ainoana erona on, että (varsinkaan kevyt ) heikkorakenteinen luoti ei pääse makialle paikalle asti. Kesti luoti luuosuman tai ei, seuraus on hyvin samankaltainen: heikkorakenteinen luoti räjähtää luuosumassa ja syntyy kohtuuttomat tuhot ja vastaavasti massansa säilyttävä luoti räjäyttää luun ja taas syntyy kohtuuttomat tuhot. Molempiin tapauksiin ja niiden välimuotoihin palaa suuri määrä energiaa ja seuraukset on sen mukaiset. Lisäksi räjähtäneestä luusta sinkoilee runsaasti sekundäärisiä projektiilejä, jotka osaltaan kylvävät tuhoa.
Olen nähnyt näitä tapauksia paljon ja viimeisin oma kaatokin oli tällainen. Etukulmasta vasaa olkaluuhun ja jälki oli aika rujoa, vaikka V0 on maltillinen 765 m/s, eikä luoti menettänyt grainiakaan painostaan. Hyvin samankaltainen lopputulos on syntynyt aina tällaisessa osumassa kaliiperista ja luodista riippumatta. Melkein jopa väittäisin, että "premium"-luodit tekee tällaisessa osumassa (olkaluun yläpäähän) pahemmat tuhot.

Luoti oli tämännäköinen:



Viimeinen muokkaaja, lsa55 pvm 04.12.2016 00:02, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VKK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tou 2004
Viestejä: 3306
Paikkakunta: "Mauser-maa"

LähetäLähetetty: 19.12.2010 21:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Silli-E:llä loppu kohta tupakit.. Laughing
_________________
"I believe in ammunition" -Bob Leckie
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 19.12.2010 21:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ka elä hättäele.. kiäritään lissee.. Wink

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MJSK
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 07 Hei 2008
Viestejä: 89

LähetäLähetetty: 20.12.2010 12:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Piti kyllä jonkin aikaa miettiä, että kehtaako tähän keskusteluun ottaa edes osaa. Kun erään kirjoittajan mielestä minullakin on varmaan vielä korvantaustat märät ja tunnustan sen itsekkin, että aktiivista hirven pyyntiä on takana vasta pari vuotta, mitä edelsi pari vuotta sellaista enemmän tai vähemmän talkoilu. Näyttää välistä kuitenkin siltä, että korvantaustojen kuivumisen ohella on nesteitä huvennut muualtakin, kun yrittää rakentavaa keskustelua saada aikaan.

Itse ainakin suhtaudun aina varauksella kommentteihin joissa joku vannoo ehdottomana, jonkin tietyn seikan nimiin.



No ensiksi hiukan fysiikkaa. Itsekkin hiukan aihetta opiskelleena ja jatkuvasti työn puolesta asian kanssa painivana yritän monesti mietiskellä asiaa teoriatasolla ja perustella fysiikalla. Pikkusen mulla särähti korvaan tuo lsa-55:n komentti:

"Ymmärsin kyllä, mitä ajoit takaa, mutta tarkoitushan on täysin päinvastainen. Eli tavoitteena on liikemäärän säilyttäminen.
Lapsikin ymmärtää, että parempi lopputulos saavutettaisiin, jos luoti kulkisi hirven läpi vakionopeudella menettämättä yhtään vauhtiaan."

Voi olla, että ymmärsin tämän väärin, mutta käsittääkseni kaikki energia, mitä luoti menettää hirvessä, on sitä energiia, mikä sattuu niin vit"%sti sille elukalle ja toisin sanoa tekee tuhoa elukassa, minkä jossain vaiheessa pitäisi johtaa eläimen hiippakunnan vaihtoon. Ymmärrän kyllä senkin, että luodin energian täytyy säilyä tiettyyn pisteeseen asti, jotta se niin sanottu konehuone tavoitetaan, ja virtaa piisaa vielä sielläkin tehdä tuhoja.

Itse olen ajatellut asiaa näin, että optimi olisi tilanne, missä vauhti riittää aukaisemaan luodin täyteen halkaisijapotentiaaliin, kuitenkaan massaa hukkaamatta. Läpäisyä pitää olla kuitenkin niin paljon, että luoti menee läpi elukasta. Optimi tilanne mielestäni olisi tilanne, missä luoti elukan lävistettyään tippuu muutaman metrin sisällä maahan. Tällöin käsitykseni mukaan on kaikki epämielyttävän rekyylin aiheuttama voima purettu siihen hirveen, eikä ole turhaa reserviä liihottelemassa pitkin mettiä elukan jälkeen.

No se oli mielestäni optimi tilanne, mihin on käytännössä mahdoton päästä ampumatilanteiden ja ampujien vaihtelun vuoksi. Tärkeintä mielestäni on kuitenkin se, että se konehuone saavutetaan ja siellä saadaan vielä tuhoa aikaan.

Tämä varmaan kuulostaa jo poliitikon porinoilta, kun on paljon tekstiä, missä ei sanota mitään.

No nyt on sitten maalailtu haaveita ja miten niihin konehuoneosumiin päästään sitten käytännössä. Näiden vähäisten omakohtaisten ja mukana olleiden kaatojen perusteella melkeinpä millä vain laillisella luodilla ja kalliberilla, kun ammutaan järkevästä kulmasta tavoiteena keuhko-osuma. Toki on tapauksia, missä on käytetty kotimaisia lyijyvaippaisia luoteja, jotka ovat nipin napin menneet sinne konehuoneeseen, kun vaippa ja ydin ovat lähteneet olkaluussa eri teille. Monelle se riittää, mutta minua ainakin korpeaisi miettiä, että kuinkahan kävi laukauksen jälkeen. Johtopäätöksenä olen omassa pienessä päässäni vetänyt, että kaliiberi riittää kaikissa laillisissa torrakoissa, kunhan vaan raaskii sen halvimman panoksen sijasta ostaa hiukan laadukkaampaa luotia omaavaa skudia.

Yksi ääripää tässä luotiasiassa on meidänkin porukassa se, että kehutaan naturalista 308:ssa ko uutta venettä, että "eikö ookki hyvin pysyny luoti kasassa ja komea tatti". Tekee mieli sanoa, että kyllä tuo on minusta mielummin suppilovahvero kuin tatti. Luoti on päästä vaivoin auennut sen verran, että terävä 9,3:n tekisi yhtäsuuren reiän. Tässä vaiheessa käy mielessä, että miten noin suippo luoti on jäänyt elukkaan??? Tällöin sitä miettii, että kyllä siitä massastakin häätyy olla todella apua.


Omistan itse 6,5:n ja 9,3:n ja molemmilla olen ampunut hirven. 6,5:lla kokemuksia ei vielä kuin yhdestä, koska putki ei oikein sovellu muuhun kuin kytistelyyn. 9,3 sen sijaan omakohtaisia kokemuksia on kymmenkunta. Tilanteet ovat olleet täysin toisistaan poikkeavia, joten mitään vertailua noilla omakohtaisilla kaadoilla en voi tehdä. Luotina olen molemmissa käyttänyt Norman Oryx:iä, jota käsittääkseni täälläkin pidetään ihan laadukkaana luotina. 6,5:lla olen ampunut täyden elukan ~200 m:iin lavalle ja vastapuolen lavasta luoti löytyi, eli konehuone on tavoitettu, mutta vastapuolen nahasta puuttu yksi napireikä, joten parantamisen varaakin olisi (Pakomatka alta 100m). 9,3:lla on ammuttu elukoita 5-100 m:n matkoilta ja meilkein poikkeuksetta on luoti mennyt läpi elukasta (21g oryx). Pakomatka on vaihdellut 0-150 m:iin ja 95% kaadoista on ollut lavoilta läpi keuhko-osumia. Suurin osa elukoista on jäänyt 9,3:lla 30 m:n sisälle ja osa tipahtaneet paikoilleen. 21 g oryx parjataan siitä, että se ei aukeaisi kunnolla elukassa. Voi ollakkin totta, mutta yksi luoti, jonka sain talteen oli kyllä auennut kunnolla ja tästä syystä se voikin olla se ainoa, joka on saatu talteen.

Tästä saadaankin mukava aasinsilta siihen lihan pilaamiseen. 9,3:lla on mukava mielenrauha, kun ampuu, niin tietää, että jos keuhkot on osumapaikan takana, niin siellä on reikää keuhkoissakin. Tämä taas koituu hiukan tappioksikin, kun tuudittautuu siihen tosiasiaan, että läpäisyä piisaa, niin osumat eivät ole läheskään niin tarkkaan harkittuja kuin 6,5:lla. 9,3:lla tullut ammuttua jokunen elukka suoraan olkaluiden läpi ja eihän elukka kauheita pakene ko on molemmat olkaluut kappaleina. Muuten siksi sievää jälkeä tekevän 9,3:n saa tällaisilla laakeilla kyllä pilaamaan lihaa vähintäänkin saman verran kuin nuo pienemmät ja joutusammat torrakot.

Summa summarum. Lihan hävikin kannalta olennaista on mielestäni olennaisempaa taas se laukauksen sijoittaminen esim. lavan taakse, jolloin elukka kyllä pääsääntöisesti juoksee jonkin metrin, mutta luodin tai luun palasia ei ole pitkin lapaa. Ne muutamat juoksumetrit tuuppaavat kyllä monesti sitä vertymää sinne kainaloon, mutta samalla se veri virtaa paremmin pois niistä paisteista. Siinä kainalossa kun leikkaa sen vajaan kilon vertymää pois, niin saa vain paremmat jauhelihat, kun ei kaikki kuvelihat missä kahden kalvon välissä A4 vahvuinen lihassiivu, päädy sinne lihamyllyyn. Harvoin elukka on niin hyvin sivuttain, että voi molemmat lavat säästäen ampua keuhko-osumaa. Näissä tilanteissa osaava kaveri voi sijoittaa laukauksen kaulaan tai muualle rankaan ja meikäläinen pilaa ainakin 1 kg:n lihaa toisesta lavasta ja mahdollisesti molemmista. No so what! elukassa 200 kg lihaa, niin mitä prkl se haittaa.

Sitten on oma lukunsa se kun sivalletaan elukkaa paistien ja rapamahojen läpi paniikissa tai siinä uskossa, että kyllä ne keuhkotki jossakin vaiheessa tulee vastaan, ko on kuulassa massaa. Siinä vaiheessa ei auta enää pieniä ja nopeita kaliibereja parjata, kun vedetään kymmenkuntakiloa lihaa ketunruuaksi.

Siinä meikäläisen mietteitä kaikessa lyhyisyydessään. Toivottavasti tästä ei kukaan ota mitään henkilökohtaista niskoilleen, että keskustelu pysyisi asiallisena...

Minusta paljon mielenkiintoisempi keskustelu olisi käytävä hirven anatomiasta ja vireystilan suhteesta pakomatkaan. Minusta meidän porukan kaatoja kun vertailee, niin ei se pakomatka riipu niinkään kaliiberista, vaa siitä, että mihin on osuttu ja minkälaisessa tilanteessa. Joskus tuntuu, ettei tommosta sopivasti kyörättyä ja resissä paahtavaa elukkaa saa nurin muuten kuin jollain pst-aseella. Kertokaahan tästä näkökannasta kokemuksia ja ajatuksia...

PS. Vaimo on fysiikan opettaja ja se sano, että jos ei se luodin nopeus muutu siinä elukassa, niin ei siihen elukkaan ole ees osunu. NIIN ETTÄ SE ON VAKTA Laughing

PPS. Vaimo kyllä paukahti paksuksi sen jälkeen ko ysikolmonen laitettiin sängyn alle... Twisted Evil Mitään havaittua kasvua en havainnut... taaskaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VKK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tou 2004
Viestejä: 3306
Paikkakunta: "Mauser-maa"

LähetäLähetetty: 20.12.2010 14:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lsa55 kirjoitti:

Luoti oli tämännäköinen:



Luoti näyttää kyllä toimineen esimerkillisesti. Itse olen tsx:än aukeamista vielä tehostanut pojaltani pöllimällä muovailuvahalla, Chillien ohjeen mukaisesti reijän täydeltä.. Smile
_________________
"I believe in ammunition" -Bob Leckie
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
var jägare
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tam 2006
Viestejä: 1755
Paikkakunta: pohjola

LähetäLähetetty: 22.12.2010 17:01    Viestin aihe: Re: mikä se sitten tappaa hirven Vastaa lainaamalla viestiä

astalo kirjoitti:
Tekisi mieli tehdä jahtimiesten kesken äänestys mikä sen selvimmin kaataa:iso reikä,vauhti,joulet.Minä en ainakaan osaa laittaa sellaista äänestys tulos diagrammia joita on joskus tullut nähdyksi.


Jos poiketaan vaihteeksi hiukka niinko asian puolellekin. Vaikka toisaalta äänestämällähän ei kaadu edes jänis puhumattakaan hirvestä. Äänestämällä ei kaadu mikään muu kuin hallitus.

Ls55 esitteleepi täällä monenlaista kaavaa ja laskentamallia varmasti aivan paikkansapitävästikin, ei siinä mitään. Niissä kaavoissa on vain yksi vika, niillä ei ole mitään tekemistä hirven kaatamisen kanssa kun niissä kaikissa puuttuupi se X-tekijä.

Nimittäin nuot hirven anatomian ja fysiologian totuudet aivan kuten fysiikan, liikemekaaniikan, energetiikan, massan hitauden yms lait on voimaas aina ja kaikiis tilantehis. Net on voimasa silloinkin kun mies makaa sohvalla, saunoopi tai ottaa saunaolutta ja silloinkin kun hirvet tepastelee omissa oloissaan kaikessa rauhassa kesäjängillä raatetta syöden taikka talvisilla ojitusaukoilla jäätynyttä pajua jyrsien, eikä niilä sinänsä ole mitään tekemistä hirven kuolemisen kanssa.

Niiden yhteys hirven kuolemiseen syntyy vasta silloin kun X-tekijä, elikkä hirvenmetsästäjä omilla toimenpiteillään ottaa nuot luonnonlait omaan käyttöönsä hirven tappamisen tarkoituksessa.

Ja tuon tappaminen ja hirven kuoleminen onnistuu parhaiten silloin kun tuo X-tekijä elikkä metsästäjä osaa ohjata noiden Lsa55: esittelemien luonnonlakien avulla tuon hallussaan olevan energiakvantin sellaiseen kohtaan, että siitä aiheutuu hirven kuolema mahdollisimmaan nopeasti.

Elikkä lyhyesti sanottuna hirveen tappamisessa on viisi tärkeää tekijää ja ne ovat seuraavat tärkeysjärjestyksessä.

1. Osumakohta
2. Osumakohta
3. Osumakohta
4. Luoti
5. Kaliiperi


Exclamation Shocked Shocked Question Rolling Eyes Rolling Eyes Idea Wink Wink Very Happy Very Happy Laughing Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 23.12.2010 12:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

---

Viimeinen muokkaaja, lsa55 pvm 27.04.2024 19:36, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VKK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tou 2004
Viestejä: 3306
Paikkakunta: "Mauser-maa"

LähetäLähetetty: 23.12.2010 13:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lsa55 kirjoitti:
Chillie, alahan käärimään…Wink

Täällähän on välillä asiallisia pohdintoja ilman fanaattisuutta! MJSK:n mietelmissä oli mieltä lämmittäviä ajatuksia: …luodin energian täytyy säilyä tiettyyn pisteeseen asti, jotta se niin sanottu konehuone tavoitetaan, ja virtaa piisaa vielä sielläkin tehdä tuhoja…. Läpäisyä pitää olla kuitenkin niin paljon, että luoti menee läpi elukasta. Tässäpä ne on asiat kiteytettynä.
MJSK mainitsi myös konehuoneen saavuttamisesta:
melkeinpä millä vain laillisella luodilla ja kalliberilla, kun ammutaan järkevästä kulmasta Niin, melkeimpä. Olkaluu voi kuitenkin olla liian kova paikka, jos puhtia on piikasesti. Tästä päästäänkin sitten siihen, kuinka korpeaisi miettiä, että kuinkahan kävi laukauksen jälkeen. Tämä korostuu erityisesti tienvarsipasseissa. Hirvikansan mobilisoitumisesta johtuen passit tuppaavat olemaan teitten varsilla ja tämä ilmiö on nähtävissä läpi Suomen. Hirvilavoja on kaikki tienvarret täynnä. Tällaisessa passissa on paljon levollisempi mieli, kun saa laukauksen jälkeen kaivella tupakit taskusta, eikä yrittää epätoivoista niskalaukausta shokissa pakenevaan hirveen. Voi olla raskas taakka kannettavaksi, kun urheilumielisellä UL-jahtitoiminnalla aiheuttaa hirvikolarin, pahimmassa tapauksessa ihmishenkien menetyksiä.

Tuosta MJSK:n optimitilanteen maalailusta, jossa luoti tipahtaa heti hirven läpäistyään olen eri mieltä, tällä tavalla syntyy vain yksi turha reikä nahkaan. Jos tarkoitus on läpi päästää, niin kyllä luodilla pitää olla vauhtia sen verran, että paineaalto sivaltaa läpi hirven, eikä vain toiselta puolelta. Eihän sitä jäähallin kokoista asuntovaunuakaan vedetä Taunuksella, vaikka se myötätuuleen hyvin kulkeekin.Wink Kyllä se kalusto pitää mitoittaa pahimman tapauksen mukaan. Hirvien elopainotkin vaihtelevat kuitenkin useita satoja kiloja.

on mukava mielenrauha, kun ampuu, niin tietää, että jos keuhkot on osumapaikan takana, niin siellä on reikää keuhkoissakin. Wink Niin on!

Tuosta vireystilan vaikutuksesta en oikein ole päässyt käsitykseen. Oli hirvi sitten virkku tai torkku, niin en ole havainnut pakomatkoissa suuremmin eroa. Joskus kyllä, kun paikallaan olevaa hirveä ampuu, se saattaa jäädä seisomaan niille sijoilleen, kaatuakseen alle 10:ssä sekunnissa.

var jägaren kanssa olen myös samoilla linjoilla. Mainitsemasi X-tekijä on kiitettävästi huomioitu UL-kansan perusteluissa. Esitetään yleensä tavalla: ..kun ampuja tietää mitä tekee, …kun puhutaan ”normiosumasta” jne., eli ”seurauksena onnistunut kaato, kunhan…” Tällaisten rajaehtojen toteutuminen edellyttäisi käytännössä tuelta ampumista kyljittäin ja paikallaan olevaan hirveen. Tänäkään syksynä minun ei olisi tarvinnut ampua laukaustakaan, jos X-tekijän vaikutus olisi pitänyt minimoida.
X-tekijä tunnetaan matematiikassakin muuttujana, mutta UL-piirissä se virheellisesti oletetaan vakioksi.
Lisäksi olen huomannut, että luodin ja hirven kohtaaminen on sellainen mystinen tapahtuma, johon ei dynamiikan lait päde ja esimerkiksi massa ja liikemäärä ovat suorastaan kirosanoja, kun tappotehosta puhutaan. Kevyelle kuulalle ei paljon muuta voi, kuin laskea nopeudella hankittuja jouleja, joten ymmärtäähän tuon. Onko niin, että vain liike-energia on ainoa sallittu suure, mitä saa laskea? Ne joulet ei vain auta, jos kaikki pitää kuluttaa olkaniveleen.

m.m. puki sanoiksi tuolla aiemmin sen, mitä varmaankin moni ajattelee, eli että oma käsitykseni ”neitipyssyrajasta” olisi 9,5 mm:n paikkeilla, siis hirviaseena. Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa. Tässä ja ”paras luoti”-väittely –topikissakin olen useaan kertaan maininnut sopivaan teholuokkaan löytyvän runsaasti kaliipereita. .375 esiintyy kommenteissani vain sen vuoksi, että itse sitä käytän. Jotta keskustelu lähtisi uuteen nousuun, voisin vetää rajan väljyyteen .338. Perusteluna riittävän massan omaava luotivalikoima. Toki hylsynpituuttakin on hyvä tarkastella ja esim. suojeluskunta-aseista poratut 9,3:t jättäisin koiramiesten käyttöön.

Edit: Chillie ja VKK, onko tsx+vaha osoittaunut toimivaksi/tarpeelliseksi? Minkälaisesta kuulasta/käytöstä on ollut kyse?

--


On. Avautuu nopeammin ainakin juuri 270 tsx 375:ssa ja 200 grs 8x57:ssa.
Itse vetäisin mainitsemasi rajan .308:aan, sillä silläkin saadaan aikaan riittävä läpäisy käytettäessä TSX, TTSX ja MRX luoteja painoltaan 168grs.
Naturalis läpäisee myös, mutta sen toiminta ei mielestäni ole riittävän luotettavaa.
Myös 180 Partition toimii ja läpäisee em. kaliiperissa, tosin joitakin pelottava "huuppa" lisääntyy sitä käytettäessä..
_________________
"I believe in ammunition" -Bob Leckie
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Chillie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 3325

LähetäLähetetty: 23.12.2010 13:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä



Ei ole lihaan tullu muovailuvahaa kokeiltua, mutta reijän täyttämisellä saadaan paine päälle heti, kun luoti törmää vasta aineeseen.
Näinollen kuparikuulallekkaan ei tarvitse pistää niin paljon käskyjä, että se leviäisi täydellisesti.
Kärkionteloiden täyttämis vinkin kertoi aikoinaan legendaarinen PTK, joka täytteli pienoiskiväärin reikäpäitä vaseliinilla.
Isommassa kärkiontelossa vaseliini ei viskositeettisuutensa takia pysy, joten keksin siihen tuon muovailuvahan korvikkeeksi..
Käyhän siihen luotivahakin, mutta lapsitalouksissa tuo muovailuvaha saattaa olla paremmin saatavissa.. Wink

S
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSR
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 617
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 23.12.2010 15:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lsa55 kirjoitti:
.................niin kuitenkin tuo ampumataitosi vaikuttaa vähintäänkin kyseenalaiselta, ottaen huomioon, että ammut harjoituslaukauksia pelkästään kiväärillä 3000 kpl/kausi.

petri r kirjoitti:

mutta minä saan ilman ongelmia 53cm piipusta n. 900m/s vauhdit ainaki seuraaville hirviluodeille: A-frame, Woodleight, Noslerin Partition, Naturalis, Trophy bonded bear claw Kaikilla muilla paitsi Partitioninlla olenkin ampunut hirviä ko. vauhdeilla, eniten A-framella.


Esim. E. Paanasen tuottamassa jälleenlatausmanuaalissa Partitionin maksimilataus antaa 630 mm:n piipusta lähtönopeuden 814 m/s.

Kyseisessä puristuslatauksessa on vihtavuoren korkeaenerginen ruuti (4000J/g) j.....Nyt jos piippua lyhennetään 100 mm ja lähtönopeutta nostetaan 900:aan, niin jokainen ymmärtää, minkälaisista ruutimääristä on silloin kyse.

--


Ilman sarvia ja hampaita kenenkään suuntaan:

Hiukka huvittaa kun aletaan vääntämään itse kenenkin ampumataidosta, varsinkin kohteena on EM- tasolla toiminnallisissa ammunnoissa jatkuvasti pärjäävä kilpa-ampuja...

Toisekseen kun tietää kaliibereista jotain, niin esim. puolen tuuman reiästä jos pistetään kuula sen 500m/s niin ei se ihan eläinrääkkäystä ole, niinkuin tuossa aiemmin yks epäily oli Laughing

Ylävoittoisista osumista: Monella tutulla ja itselläkin on tapana käyttää lavantaustan tilalla osumapaikkana "längen sijaa" eli lavan etuosan ja kaulan välistä aluetta, josta hirvi putoaa yleensä välittömästi laukauksesta. Maalina tuo on pienempi kuin ½ metriä mutta ehdottomana etuna on yleensä välitön vaikutus: Pään verenkierto ja ranka on aina välittömässä iskussa tai osuma lyö isoihin luihin ja täräyttää kunnolla. Osuma merkkaantuu myös pienemmillä kaliibereilla heti Very Happy Toki ampujan pitää tietää mitä tekee ja millä ampuu,esim. testaamani 18g mega 800 m/s hirven olkaluuhun pysäytti matkanteon, mutta luoti hajosi ihan palasiksi,ja jaksoi juuri ja juuri konehuoneeseen... ko. luoti EI tule toiste roikkumaan mukana tappotarkoituksessa.

Lisäksi piipuissa (tiukkuus, pituus ja patruunapesä) , latauksissa (ruuti, käytetty nalli) ja aseissa on eroja, testilämpötila vaikuttaa osaltaan lähtönopeuteen jne jne... On olemassa nopeita piippuja jotka antaa eri lukemat kuin mitä joku kirjaan ylös laitettu.

Latausesimerkki. omasta 6,5-284:stä / vrt Paanasen opus
Ase tikka 65/ piippu 70 cm. Testipiippu 65 cm

Paanasen vanha opus antaa 6,9g sierralle nopeutta 910m puristuslatauksella, seuraavalla sivulla saakin 7 g scenarilla ja N160 ruudilla, jo 1001m/s johon ei edes N560 ruuti pysty... No, oma 6,5-284:n käyttölatinki teerelle huilaa 1035 m/s ilman painemerkkejä ja osuntakin on hyvää. Oma Oryx käyttölataus kulkee 890 m/s kun lähimmäs ko. opuksen tuleva arvo löytyy Hornadyn 10,4g kuulalle, 799 m/s.

Ei ihan kaikkea kannata kirjoistakaan uskoa.. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VKK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Tou 2004
Viestejä: 3306
Paikkakunta: "Mauser-maa"

LähetäLähetetty: 23.12.2010 18:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

VKK kirjoitti:
lsa55 kirjoitti:
Chillie, alahan käärimään…Wink

Täällähän on välillä asiallisia pohdintoja ilman fanaattisuutta! MJSK:n mietelmissä oli mieltä lämmittäviä ajatuksia: …luodin energian täytyy säilyä tiettyyn pisteeseen asti, jotta se niin sanottu konehuone tavoitetaan, ja virtaa piisaa vielä sielläkin tehdä tuhoja…. Läpäisyä pitää olla kuitenkin niin paljon, että luoti menee läpi elukasta. Tässäpä ne on asiat kiteytettynä.
MJSK mainitsi myös konehuoneen saavuttamisesta:
melkeinpä millä vain laillisella luodilla ja kalliberilla, kun ammutaan järkevästä kulmasta Niin, melkeimpä. Olkaluu voi kuitenkin olla liian kova paikka, jos puhtia on piikasesti. Tästä päästäänkin sitten siihen, kuinka korpeaisi miettiä, että kuinkahan kävi laukauksen jälkeen. Tämä korostuu erityisesti tienvarsipasseissa. Hirvikansan mobilisoitumisesta johtuen passit tuppaavat olemaan teitten varsilla ja tämä ilmiö on nähtävissä läpi Suomen. Hirvilavoja on kaikki tienvarret täynnä. Tällaisessa passissa on paljon levollisempi mieli, kun saa laukauksen jälkeen kaivella tupakit taskusta, eikä yrittää epätoivoista niskalaukausta shokissa pakenevaan hirveen. Voi olla raskas taakka kannettavaksi, kun urheilumielisellä UL-jahtitoiminnalla aiheuttaa hirvikolarin, pahimmassa tapauksessa ihmishenkien menetyksiä.

Tuosta MJSK:n optimitilanteen maalailusta, jossa luoti tipahtaa heti hirven läpäistyään olen eri mieltä, tällä tavalla syntyy vain yksi turha reikä nahkaan. Jos tarkoitus on läpi päästää, niin kyllä luodilla pitää olla vauhtia sen verran, että paineaalto sivaltaa läpi hirven, eikä vain toiselta puolelta. Eihän sitä jäähallin kokoista asuntovaunuakaan vedetä Taunuksella, vaikka se myötätuuleen hyvin kulkeekin.Wink Kyllä se kalusto pitää mitoittaa pahimman tapauksen mukaan. Hirvien elopainotkin vaihtelevat kuitenkin useita satoja kiloja.

on mukava mielenrauha, kun ampuu, niin tietää, että jos keuhkot on osumapaikan takana, niin siellä on reikää keuhkoissakin. Wink Niin on!

Tuosta vireystilan vaikutuksesta en oikein ole päässyt käsitykseen. Oli hirvi sitten virkku tai torkku, niin en ole havainnut pakomatkoissa suuremmin eroa. Joskus kyllä, kun paikallaan olevaa hirveä ampuu, se saattaa jäädä seisomaan niille sijoilleen, kaatuakseen alle 10:ssä sekunnissa.

var jägaren kanssa olen myös samoilla linjoilla. Mainitsemasi X-tekijä on kiitettävästi huomioitu UL-kansan perusteluissa. Esitetään yleensä tavalla: ..kun ampuja tietää mitä tekee, …kun puhutaan ”normiosumasta” jne., eli ”seurauksena onnistunut kaato, kunhan…” Tällaisten rajaehtojen toteutuminen edellyttäisi käytännössä tuelta ampumista kyljittäin ja paikallaan olevaan hirveen. Tänäkään syksynä minun ei olisi tarvinnut ampua laukaustakaan, jos X-tekijän vaikutus olisi pitänyt minimoida.
X-tekijä tunnetaan matematiikassakin muuttujana, mutta UL-piirissä se virheellisesti oletetaan vakioksi.
Lisäksi olen huomannut, että luodin ja hirven kohtaaminen on sellainen mystinen tapahtuma, johon ei dynamiikan lait päde ja esimerkiksi massa ja liikemäärä ovat suorastaan kirosanoja, kun tappotehosta puhutaan. Kevyelle kuulalle ei paljon muuta voi, kuin laskea nopeudella hankittuja jouleja, joten ymmärtäähän tuon. Onko niin, että vain liike-energia on ainoa sallittu suure, mitä saa laskea? Ne joulet ei vain auta, jos kaikki pitää kuluttaa olkaniveleen.

m.m. puki sanoiksi tuolla aiemmin sen, mitä varmaankin moni ajattelee, eli että oma käsitykseni ”neitipyssyrajasta” olisi 9,5 mm:n paikkeilla, siis hirviaseena. Tämä ei suinkaan pidä paikkaansa. Tässä ja ”paras luoti”-väittely –topikissakin olen useaan kertaan maininnut sopivaan teholuokkaan löytyvän runsaasti kaliipereita. .375 esiintyy kommenteissani vain sen vuoksi, että itse sitä käytän. Jotta keskustelu lähtisi uuteen nousuun, voisin vetää rajan väljyyteen .338. Perusteluna riittävän massan omaava luotivalikoima. Toki hylsynpituuttakin on hyvä tarkastella ja esim. suojeluskunta-aseista poratut 9,3:t jättäisin koiramiesten käyttöön.

Edit: Chillie ja VKK, onko tsx+vaha osoittaunut toimivaksi/tarpeelliseksi? Minkälaisesta kuulasta/käytöstä on ollut kyse?

--


On. Avautuu nopeammin ainakin juuri 270 tsx 375:ssa ja 200 grs 8x57:ssa.
Itse vetäisin mainitsemasi rajan .308:aan, sillä silläkin saadaan aikaan riittävä läpäisy käytettäessä TSX, TTSX ja MRX luoteja painoltaan 168grs.
Naturalis läpäisee myös, mutta sen toiminta ei mielestäni ole riittävän luotettavaa.
Myös 180 Partition toimii ja läpäisee em. kaliiperissa, tosin joitakin pelottava "huuppa" lisääntyy sitä käytettäessä..


Itse kuitenkin käytän riman alittavaa, liian pientä 7mm kivääriä pääasiallisena hirviaseenani, ja ei jää kaato läpäisystä kiinni. Olenko siis itseni kanssa nyt eri mieltä..? Smile
_________________
"I believe in ammunition" -Bob Leckie
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
havu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 3242

LähetäLähetetty: 23.12.2010 18:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MJSK kirjoitti:
Itse ainakin suhtaudun aina varauksella kommentteihin joissa joku vannoo ehdottomana, jonkin tietyn seikan nimiin.


Tämän allekirjoitan. P@skat. Piikkaan tämän betoniin. Vaikka toki on omat prinsiipit muotoutuneet ajan saatossa, ei ne nyt niin jyrkkiä ole olleet ja uutta tietoa otetaan vastaan koko ajan. Joskin epäillä pitää koko ajan. Jotta mahtaako se ny kuiteskaan... Rolling Eyes

Vaan kyllä nyt särähti lsa55:n kommentti:
lsa55 kirjoitti:
Tässä ja ”paras luoti”-väittely –topikissakin olen useaan kertaan maininnut sopivaan teholuokkaan löytyvän runsaasti kaliipereita.

Mitä ihmettä meinaat??? En ole sellaista topikkia vielä löytänyt. Hämärästi muistuu eräs joka meinattiin sellaiseksi väkisellä vääntää, jossa tosin oli tarkoitus ESITELLÄ talteen löytyneitä käytettyjä luoteja ynnä jakaa havaintoja EIKÄ aloittaa kinastelua mikä kombinaatio on paras. Semmoiset ristiretket on syytä aloittaa omiksi topikeiksiin.

Tämähän nyt sitten ei tarkoita sitä, ettenkö olisi, ainakin joiltain osin, ihan samaa mieltä lsa55:n kanssa, mutta eipä ole liiemmin erimielisyyttä petri r:kään kanssa. Eli... taijan tehjä glögit.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lsa55
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Elo 2004
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 23.12.2010 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pahasti on jo offtopikkia, mutta menköön tämä päivä…

JSR kirjoitti:

Ilman sarvia ja hampaita kenenkään suuntaan:

Hiukka huvittaa kun aletaan vääntämään itse kenenkin ampumataidosta, varsinkin kohteena on EM- tasolla toiminnallisissa ammunnoissa jatkuvasti pärjäävä kilpa-ampuja...

….

Lisäksi piipuissa (tiukkuus, pituus ja patruunapesä) , latauksissa (ruuti, käytetty nalli) ja aseissa on eroja, testilämpötila vaikuttaa osaltaan lähtönopeuteen jne jne... On olemassa nopeita piippuja jotka antaa eri lukemat kuin mitä joku kirjaan ylös laitettu.

Latausesimerkki. omasta 6,5-284:stä / vrt Paanasen opus
Ase tikka 65/ piippu 70 cm. Testipiippu 65 cm

Paanasen vanha opus antaa 6,9g sierralle nopeutta 910m puristuslatauksella, seuraavalla sivulla saakin 7 g scenarilla ja N160 ruudilla, jo 1001m/s johon ei edes N560 ruuti pysty... No, oma 6,5-284:n käyttölatinki teerelle huilaa 1035 m/s ilman painemerkkejä ja osuntakin on hyvää. Oma Oryx käyttölataus kulkee 890 m/s kun lähimmäs ko. opuksen tuleva arvo löytyy Hornadyn 10,4g kuulalle, 799 m/s.

Ei ihan kaikkea kannata kirjoistakaan uskoa..


Onneksi olkoon, jos ampumataito tuottaa kisamenestystä. Vilpittömästi.
Omasta näkökulmasta ko. henkilön uskottavuus vain on kärsinyt inflaation erinäisistä syistä. Tämähän ei tietenkään vaikuta ampumataitoon, joten olen pahoillani, jos olen tällä saralla loukannut.
Muistetaan kuitenkin, ettei hirvenmetsästys ole urheiluammuntaa.

Ilmeisesti viittaat tuossa aiempaan paheksuntaani ylilatauksista. Ylilataus ei sinällään ole pahasta, jos todella tietää, mitä tekee, mutta tällaisilla sankarilatauksilla pullistelu ja ei ole järkevää. Sellaisia taikapiippuja, jotka antavat huippuhyvän hyötysuhteen ajoaineelle, ei ole käytössä siviiliaseissa ja väitän, että petri r:n käyttämä piippu polttaa ruutia kutakuinkin samalla hyötysuhteella, kuin muutkin. (Joskus 60-luvulla valmistettiin komposiittipiippuja, joilla väitettiin saatavan jopa 40 %:n hyötysuhde, nykyaseilla ajoaineen hyötysuhde on tyypillisesti 30 %:n paikkeilla, helppo laskea latausresepteistä.) Kun ottaa huomioon kaliiperin, piipunpituuden ja esitetyt nopeudet/luodit, mitä tällä palstalla on esitetty, kyseessä onjokseenkin kova ylilataus. Vaikka yksi ase tällaisen mällin kestääkin, se ei tarkoita, että lataus olisi turvallinen muissakin aseissa. Kuten JSR mainitsikin, aseissa on eroja. Tästä syystä tällaisten latausreseptien jakelu on ERITTÄIN VASTUUTONTA, koska se latausreseptistä kiinnostunut, jolle ko. resepti ystävällisesti yv:nä toimitetaan, voi olla hyvinkin vihreä latauspuuhissa, EIKÄ YMMÄRRÄ SIIHEN SISÄLTYVÄÄ RISKIÄ. Toisekseen latauspiireissä tällaisilla sankarilatauksilla saatu kunnia on samaa luokkaa, kuin metsästyspiireissä autolla metsästäminen.
Jos haluaa pysytellä 6,5 mm:n luodeissa ja vauhti on tarpeen, niin esim. tuo 6,5-284 on loistava vaihtoehto ruotsin mauserin sijaan.



havu kirjoitti:

Vaan kyllä nyt särähti lsa55:n kommentti:
lsa55 kirjoitti:
Tässä ja ”paras luoti”-väittely –topikissakin olen useaan kertaan maininnut sopivaan teholuokkaan löytyvän runsaasti kaliipereita.

Mitä ihmettä meinaat??? En ole sellaista topikkia vielä löytänyt. Hämärästi muistuu eräs joka meinattiin sellaiseksi väkisellä vääntää, jossa tosin oli tarkoitus ESITELLÄ talteen löytyneitä käytettyjä luoteja ynnä jakaa havaintoja EIKÄ aloittaa kinastelua mikä kombinaatio on paras. Semmoiset ristiretket on syytä aloittaa omiksi topikeiksiin.

Tämähän nyt sitten ei tarkoita sitä, ettenkö olisi, ainakin joiltain osin, ihan samaa mieltä lsa55:n kanssa, mutta eipä ole liiemmin erimielisyyttä petri r:kään kanssa. Eli... taijan tehjä glögit.


Niin topikkihan oli ”kuvia ”käytetyistä” luodeista”. Välillä se kuitenkin vaikutti enemmän ”paras luoti”-väittelyltä, siksi moinen nimitys. Muistaakseni kannoin korteni kekoon myös siitä asiapuolesta ihan kohtalaisesti. Se ja kova kritisointini tuotti kuitenkin mm. seuraavanlaisia kommentteja:

…tämänkaltainen walistus on tämän hiekkalaatikon parasta antia. Kunhan nyt ei mee kinnaamiseksi.

Tämä oli pitkästä aikaan oikein mielenkiintoista luettavaa…

Tämä on kyllä tosi mielenkiintoinen topikki…


Ja jopa henkilökohtaista kiitosta:

Lsa55 on vienyt nämä luotikeskustelut aivan uudelle tasolle, kiitokset vaivannäöstä!

Very Happy Very Happy

--
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 17, 18, 19  Seuraava
Sivu 9 Yht. 19

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com