Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Treehugger Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 19 Lok 2011 Viestejä: 10
|
Lähetetty: 19.10.2011 17:01 Viestin aihe: |
|
|
Joo kyllähän se jerkyäkin tehdessä kannattaa pitää kaupasta ostetuiden kastikkeiden määrä minimissään. Ite en oo mittään BBQ kastikkeita koskaan laittanu omaan moose jerkyyn. Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia. Yleensä itellä tulee laitettua semmonen 1,5-2 kilon hivenpaisti yhellä kertaa ja kuivurina toimii sopu elintarvikekuivuri. Kuivamisessa menee aika ehkä joku 6 tuntia ja tarkkana saa olla ettei liika kuiva, jolloin syöminen ei ole enää mikään nautinto.
Marinadissa annan olla 24-36 tuntia ja perumarinadi mitä olen käyttänyt on
2 eri soijaa (kiinalaista vahvaa ja mietoa)
savuaromi
hiukka worschester kastiketta
Chiliä (tuore habanero/naga pieneksi pilkottuna ja kuivattua flakesia lisäksi.
Hiukkasen chilisoosia
Valkosipulia
Syyskuussa tein ekaa kertaa hunajamarinoitua jerkyä kun tulu tarhurilta haettua 10 kiloa hunajaa. Siitäkin tuli erittäin hyvää ja sopivan makeaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
masiina Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 1579
|
Lähetetty: 19.10.2011 17:44 Viestin aihe: |
|
|
Treehugger kirjoitti: | Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia. |
Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan. _________________ "...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 20.10.2011 08:28 Viestin aihe: |
|
|
masiina kirjoitti: | Treehugger kirjoitti: | Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia. |
Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan. |
Samoin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jbear Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 5525
|
Lähetetty: 20.10.2011 08:36 Viestin aihe: |
|
|
Eikös sit' kutsuta kylmäsavustukseksi. _________________ The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 20.10.2011 11:23 Viestin aihe: |
|
|
masiina kirjoitti: | Treehugger kirjoitti: | Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia. |
Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan. |
Voihan ainakin suolaa savustaa itse ja käyttää sitä niin tulee savun makua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Treehugger Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 19 Lok 2011 Viestejä: 10
|
Lähetetty: 20.10.2011 12:39 Viestin aihe: |
|
|
LG1 kirjoitti: | masiina kirjoitti: | Treehugger kirjoitti: | Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia. |
Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan. |
Samoin. |
Netissä oli pätkä missä ukko näytti miten se tehdään. En nyt tähän hätään löytänyt kun pari vuotta sitten kattonu sen.
SAATTOI OLLA
että se "pöntössä" jossa oli jonkinmoinen piippu poltteli jotain puuta (leppää?) ja sitten laittoi piipun päähän jonkinlaisen pussiin tai vastaavan johon tuleva savu muuttui nestemäiseksi.
tai sitten muistan väärin.
Kai se video löytyy tuubista tai jostain jos jaksaa kaivaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MarrasQ Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 20 Elo 2011 Viestejä: 39 Paikkakunta: Joensuu, Kuopio
|
Lähetetty: 26.10.2011 08:41 Viestin aihe: Ruokamyrkytksen riski? |
|
|
Itseäni ainakin arveluttaa kotikonstein ja poppamiesten tekemät jerkyt......nimittäin on aina olemassa vaara botuliinibakteerista. Jos lihaa ei ole suolattu tai kypsennetä KUNNOLLA ja annetaan sen olla lämpimässä päiviä niin ei hyvä heilu. Mieluiten kuivauksen jälkeen säilytys jääkaapissa tai miksei vaikka pakkasessa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini _________________ Ruskaa pakkasessa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 26.10.2011 09:10 Viestin aihe: |
|
|
Itselläni on nyt marinoitumassa hirvijerkyt: chilimausteseos(sis suolaa), mustapippuri, lisää suolaa, wiskiä ja 24h.
12h kuivatuksen jälkeen laitan vielä uunin reiluun 80C ja eiköhän siinä basilliskot lähde. Itse kypsennän, koska täällä maistelee myös tiines naisihminen ja ohan se muutenkin ihan kiva, kun lihaakin on välillä käsitelty vähän missä sattuu vajoissa ja kirjaimellisesti p@skasilla käsillä.
Varsinaista jerkyä / kuivalihaa ei kypsenneta (kuumenneta) sitten ollenkaan, sailyvyys menee, kun valkuaiset reakoivat olikohan yli 60 asteissa, mutta onhan ne suolattu aika kovalla kädellä!
Toiselta foorumilta luin yhden testaajan touhuista, kun hän ei edes suollannut vaan kuivas kaupan naudanlihan sellaisenaan, halusi maistaa lihaa naturel, seuraavan satsin maustoi.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tapmar Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 2712 Paikkakunta: polulla
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Losfantos Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Lok 2008 Viestejä: 55
|
Lähetetty: 27.10.2011 09:07 Viestin aihe: |
|
|
Ensimmäistä kertaa "Moose Jerkyä" tehtiin eilen, ja tuloksena maistuva satsi. Marinoitumassa vielä muutama koe-erä erilaisissa marinadeissa, tänään uuniin...
Aineksena hirven paisti, josta vuoltiin jäisenä reiluja lastuja. Lastut marinariin ja sen jälkeen kiertoilmauuniin ritilälle. Paistolämpömittärin mukaan uunin lämpötila vaihteli 40-55 asteen välissä.
Ensimmäinen satsi "pikamarinoitiin", ja saivat hieman tujumman soosin. Loput ovat 24h marinoitumassa.
Ensimmäisen satsin marinadi (tuli suun makuista):
- Soijakastiketta
- Blair's Golden Death-chilisoosia
- paprikajauhetta
- suolaa
- rouhittua mustapippuria
- viskiä
14h uunissa ja avot, herkullista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 27.10.2011 09:08 Viestin aihe: |
|
|
LG1 kirjoitti: | Itselläni on nyt marinoitumassa hirvijerkyt: chilimausteseos(sis suolaa), mustapippuri, lisää suolaa, wiskiä ja 24h. |
Nyt on 12h kuivatus + 30 min iskukuumennus 90C tehty.
Alkaa hirvi-jerky olemaan maultaan vähän sitä mitä olen hakenut.
Lihat olivat ylimureaa marinoinnin jälkeen. Liha oli pakastettua, kun siitä vedin siivut. Marinointi Wiskyllä ja kaljalla tekee sitää todella mureaa. Vähän kuin märkää verssaperia olisi koittanut laittaa tikkuihin, aivan mureni käsiin. Lopputulos todella rapeaa. Marinoitiajan voisi pudottaa 12 tuntiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7489
|
Lähetetty: 27.10.2011 15:44 Viestin aihe: Re: Ruokamyrkytksen riski? |
|
|
MarrasQ kirjoitti: | Itseäni ainakin arveluttaa kotikonstein ja poppamiesten tekemät jerkyt......nimittäin on aina olemassa vaara botuliinibakteerista. Jos lihaa ei ole suolattu tai kypsennetä KUNNOLLA ja annetaan sen olla lämpimässä päiviä niin ei hyvä heilu. Mieluiten kuivauksen jälkeen säilytys jääkaapissa tai miksei vaikka pakkasessa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini |
Käsittääkseni botuliini tarvitsee kehittyäkseen hapettoman tilan? Kuivatus on kypsennystä itsessään ja mitä se kunnolla kypsennys on? Oikein kuivaako? Tapahan on lähtöisin jenkeistä jossa lihaa kuivattiin jotta se säilyisi paahtavassa helteessä. Coyboylla tuskin oli pakkasastiaa mukana. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 28.10.2011 14:27 Viestin aihe: Re: Ruokamyrkytksen riski? |
|
|
dxman kirjoitti: | MarrasQ kirjoitti: | Itseäni ainakin arveluttaa kotikonstein ja poppamiesten tekemät jerkyt......nimittäin on aina olemassa vaara botuliinibakteerista. Jos lihaa ei ole suolattu tai kypsennetä KUNNOLLA ja annetaan sen olla lämpimässä päiviä niin ei hyvä heilu. Mieluiten kuivauksen jälkeen säilytys jääkaapissa tai miksei vaikka pakkasessa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini |
Käsittääkseni botuliini tarvitsee kehittyäkseen hapettoman tilan? Kuivatus on kypsennystä itsessään ja mitä se kunnolla kypsennys on? Oikein kuivaako? Tapahan on lähtöisin jenkeistä jossa lihaa kuivattiin jotta se säilyisi paahtavassa helteessä. Coyboylla tuskin oli pakkasastiaa mukana. |
Kuivatus on tosiaan ikivanha tapa säilöä lihaa, kasviksia, sieniä...
Botuliiniä et kyllä Jerkyyn saa kehittymään jos sen ohjeita noudattamalla teet. Ja miten se botuliini sitten liittyy kypsentämiseen tai vielä vähemmän suolaamiseen Totta kai liha pitää kuivata kunnolla jotta se säilyy, sen nyt sanoo järkikin.
Elintarvikehygieniasta on hyvä pitää huolta mutta tällaisten täysin tuulesta temmattujen väitteiden levittäminen ei ehkä ole ihan paikallaan tällaisella(kaan) palstalla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|