OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Beef jerky, kuivalihaa uunissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 14, 15, 16  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 19.10.2011 12:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yksi ehkä testaamisen arvoinen jerky ohje:

http://twgarner.com/pdf/beef_jerky.pdf
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Treehugger
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 19 Lok 2011
Viestejä: 10

LähetäLähetetty: 19.10.2011 17:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo kyllähän se jerkyäkin tehdessä kannattaa pitää kaupasta ostetuiden kastikkeiden määrä minimissään. Ite en oo mittään BBQ kastikkeita koskaan laittanu omaan moose jerkyyn. Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia. Yleensä itellä tulee laitettua semmonen 1,5-2 kilon hivenpaisti yhellä kertaa ja kuivurina toimii sopu elintarvikekuivuri. Kuivamisessa menee aika ehkä joku 6 tuntia ja tarkkana saa olla ettei liika kuiva, jolloin syöminen ei ole enää mikään nautinto.

Marinadissa annan olla 24-36 tuntia ja perumarinadi mitä olen käyttänyt on

2 eri soijaa (kiinalaista vahvaa ja mietoa)
savuaromi
hiukka worschester kastiketta
Chiliä (tuore habanero/naga pieneksi pilkottuna ja kuivattua flakesia lisäksi.
Hiukkasen chilisoosia
Valkosipulia

Syyskuussa tein ekaa kertaa hunajamarinoitua jerkyä kun tulu tarhurilta haettua 10 kiloa hunajaa. Siitäkin tuli erittäin hyvää ja sopivan makeaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 19.10.2011 17:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Treehugger kirjoitti:
Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia.

Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan.
_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 20.10.2011 08:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

masiina kirjoitti:
Treehugger kirjoitti:
Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia.

Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan.


Samoin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jbear
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 5525

LähetäLähetetty: 20.10.2011 08:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös sit' kutsuta kylmäsavustukseksi. Laughing
_________________
The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 20.10.2011 11:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

masiina kirjoitti:
Treehugger kirjoitti:
Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia.

Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan.


Voihan ainakin suolaa savustaa itse ja käyttää sitä niin tulee savun makua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 20.10.2011 11:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Savua:
http://www.poppamies.fi/product_info.php?products_id=581
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Treehugger
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 19 Lok 2011
Viestejä: 10

LähetäLähetetty: 20.10.2011 12:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

LG1 kirjoitti:
masiina kirjoitti:
Treehugger kirjoitti:
Savuaromia on tosin kyllä tullu käytettyä, vaikka hienoahan se olis käyttää ite kerättyä savuaromia.

Otan mielelläni tuosta itsekeräämisestä informaatiota vastaan.


Samoin.


Netissä oli pätkä missä ukko näytti miten se tehdään. En nyt tähän hätään löytänyt kun pari vuotta sitten kattonu sen.
SAATTOI OLLA
että se "pöntössä" jossa oli jonkinmoinen piippu poltteli jotain puuta (leppää?) ja sitten laittoi piipun päähän jonkinlaisen pussiin tai vastaavan johon tuleva savu muuttui nestemäiseksi.
tai sitten muistan väärin.

Kai se video löytyy tuubista tai jostain jos jaksaa kaivaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MarrasQ
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 20 Elo 2011
Viestejä: 39
Paikkakunta: Joensuu, Kuopio

LähetäLähetetty: 26.10.2011 08:41    Viestin aihe: Ruokamyrkytksen riski? Vastaa lainaamalla viestiä

Itseäni ainakin arveluttaa kotikonstein ja poppamiesten tekemät jerkyt......nimittäin on aina olemassa vaara botuliinibakteerista. Jos lihaa ei ole suolattu tai kypsennetä KUNNOLLA ja annetaan sen olla lämpimässä päiviä niin ei hyvä heilu. Mieluiten kuivauksen jälkeen säilytys jääkaapissa tai miksei vaikka pakkasessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini
_________________
Ruskaa pakkasessa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 26.10.2011 09:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itselläni on nyt marinoitumassa hirvijerkyt: chilimausteseos(sis suolaa), mustapippuri, lisää suolaa, wiskiä ja 24h.

12h kuivatuksen jälkeen laitan vielä uunin reiluun 80C ja eiköhän siinä basilliskot lähde. Itse kypsennän, koska täällä maistelee myös tiines naisihminen ja ohan se muutenkin ihan kiva, kun lihaakin on välillä käsitelty vähän missä sattuu vajoissa ja kirjaimellisesti p@skasilla käsillä.

Varsinaista jerkyä / kuivalihaa ei kypsenneta (kuumenneta) sitten ollenkaan, sailyvyys menee, kun valkuaiset reakoivat olikohan yli 60 asteissa, mutta onhan ne suolattu aika kovalla kädellä!

Toiselta foorumilta luin yhden testaajan touhuista, kun hän ei edes suollannut vaan kuivas kaupan naudanlihan sellaisenaan, halusi maistaa lihaa naturel, seuraavan satsin maustoi..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 26.10.2011 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riimilihaakin olisi kiva kokeilla joskus: http://www.jellona.net/ruoka/riimiliha.htm

(vaikka omassa murteessa tuota kyllä kutsutaan riimulihaksi)
_________________
http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Losfantos
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 28 Lok 2008
Viestejä: 55

LähetäLähetetty: 27.10.2011 09:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäistä kertaa "Moose Jerkyä" tehtiin eilen, ja tuloksena maistuva satsi. Marinoitumassa vielä muutama koe-erä erilaisissa marinadeissa, tänään uuniin...

Aineksena hirven paisti, josta vuoltiin jäisenä reiluja lastuja. Lastut marinariin ja sen jälkeen kiertoilmauuniin ritilälle. Paistolämpömittärin mukaan uunin lämpötila vaihteli 40-55 asteen välissä.

Ensimmäinen satsi "pikamarinoitiin", ja saivat hieman tujumman soosin. Loput ovat 24h marinoitumassa.

Ensimmäisen satsin marinadi (tuli suun makuista):
- Soijakastiketta
- Blair's Golden Death-chilisoosia
- paprikajauhetta
- suolaa
- rouhittua mustapippuria
- viskiä

14h uunissa ja avot, herkullista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 27.10.2011 09:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

LG1 kirjoitti:
Itselläni on nyt marinoitumassa hirvijerkyt: chilimausteseos(sis suolaa), mustapippuri, lisää suolaa, wiskiä ja 24h.


Nyt on 12h kuivatus + 30 min iskukuumennus 90C tehty.

Alkaa hirvi-jerky olemaan maultaan vähän sitä mitä olen hakenut. Very Happy

Lihat olivat ylimureaa marinoinnin jälkeen. Liha oli pakastettua, kun siitä vedin siivut. Marinointi Wiskyllä ja kaljalla tekee sitää todella mureaa. Vähän kuin märkää verssaperia olisi koittanut laittaa tikkuihin, aivan mureni käsiin. Lopputulos todella rapeaa. Marinoitiajan voisi pudottaa 12 tuntiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7489

LähetäLähetetty: 27.10.2011 15:44    Viestin aihe: Re: Ruokamyrkytksen riski? Vastaa lainaamalla viestiä

MarrasQ kirjoitti:
Itseäni ainakin arveluttaa kotikonstein ja poppamiesten tekemät jerkyt......nimittäin on aina olemassa vaara botuliinibakteerista. Jos lihaa ei ole suolattu tai kypsennetä KUNNOLLA ja annetaan sen olla lämpimässä päiviä niin ei hyvä heilu. Mieluiten kuivauksen jälkeen säilytys jääkaapissa tai miksei vaikka pakkasessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini


Käsittääkseni botuliini tarvitsee kehittyäkseen hapettoman tilan? Kuivatus on kypsennystä itsessään ja mitä se kunnolla kypsennys on? Oikein kuivaako? Tapahan on lähtöisin jenkeistä jossa lihaa kuivattiin jotta se säilyisi paahtavassa helteessä. Coyboylla tuskin oli pakkasastiaa mukana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 28.10.2011 14:27    Viestin aihe: Re: Ruokamyrkytksen riski? Vastaa lainaamalla viestiä

dxman kirjoitti:
MarrasQ kirjoitti:
Itseäni ainakin arveluttaa kotikonstein ja poppamiesten tekemät jerkyt......nimittäin on aina olemassa vaara botuliinibakteerista. Jos lihaa ei ole suolattu tai kypsennetä KUNNOLLA ja annetaan sen olla lämpimässä päiviä niin ei hyvä heilu. Mieluiten kuivauksen jälkeen säilytys jääkaapissa tai miksei vaikka pakkasessa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Botuliini


Käsittääkseni botuliini tarvitsee kehittyäkseen hapettoman tilan? Kuivatus on kypsennystä itsessään ja mitä se kunnolla kypsennys on? Oikein kuivaako? Tapahan on lähtöisin jenkeistä jossa lihaa kuivattiin jotta se säilyisi paahtavassa helteessä. Coyboylla tuskin oli pakkasastiaa mukana.


Kuivatus on tosiaan ikivanha tapa säilöä lihaa, kasviksia, sieniä...

Botuliiniä et kyllä Jerkyyn saa kehittymään jos sen ohjeita noudattamalla teet. Ja miten se botuliini sitten liittyy kypsentämiseen tai vielä vähemmän suolaamiseen Smile Totta kai liha pitää kuivata kunnolla jotta se säilyy, sen nyt sanoo järkikin.

Elintarvikehygieniasta on hyvä pitää huolta mutta tällaisten täysin tuulesta temmattujen väitteiden levittäminen ei ehkä ole ihan paikallaan tällaisella(kaan) palstalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 14, 15, 16  Seuraava
Sivu 9 Yht. 16

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com