OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Valkohäntäpeurajahti 2019-2020
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 03.10.2019 13:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimenomaan teoriaa.

-koirilla päivän henkihieveriin juoksutetussa saattaa jotain maitohappoihin liittyvää makua olla aistittavissa mutta rauhallisesti peltoon ammutuissa ei yhdessäkään mitään makuvirhettä kiimasta johtuen, !&%¤# käsillä tai virtsarakko rikkoen tai pa.koille ammutussa kyllä.

-Eli kiiman vaikutus lihan makuun peuran kohdalla myytti.


-entisajan kiimarauhoitus oli lihan olevan muka pilalla, ei kannate ampua Laughing
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 03.10.2019 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suurin syy on se että peura kusee koko turkkinsa ja varsinkin mahan alusen ja jalat, nyljettäessä kusisilla käsillä käpälöidään lihaa. Lautasella et erota mikä on kiimapukkia ja mikä ei, jos käsiä pestään koko ajan ja niillä ei läpiköidä sitä ruhoa!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pudejovicky
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2011
Viestejä: 1433
Paikkakunta: Syrjäinen

LähetäLähetetty: 03.10.2019 18:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, en itsekään muista että olis maussa ollut mitään vikaa. Tosin edellisen pukin ammuin itselle vissiin 6 vuotta sitten Smile Viime vuonna meinasi juhlapeurojen kanssa tulla kiirus ja ammuin pienehkön pukin, joka meni taasen kokonaisuudessaan palvattavaksi maanomistajille pidettyyn kekkeriin.
Mutta kyllä sen nokassa hiukan huomaa jos kiima-aika on päällä. Haistaa metässäkin kun on läheltä kulkenut äskettäin.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kalmo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Tam 2006
Viestejä: 1641
Paikkakunta: Tampere

LähetäLähetetty: 04.10.2019 08:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MikaS kirjoitti:
Suurin syy on se että peura kusee koko turkkinsa ja varsinkin mahan alusen ja jalat, nyljettäessä kusisilla käsillä käpälöidään lihaa. Lautasella et erota mikä on kiimapukkia ja mikä ei, jos käsiä pestään koko ajan ja niillä ei läpiköidä sitä ruhoa!


Ja helpoiten saa sen aromin myös rikkomalla virtsarakon teurastaessa, aika usein on rakko täynnä. Kusen lisäksi turkissa on hajua esim siitä rauhasesta joka on takakonttien sisäpinnalla, tumma läikkä kinnernivelen nurkassa. Haisee pahalle ihan ihmisenkin nokkaan, kannattaa pestä puukkoakin siinä missä käsiä, tai mieluummin vaihtaa puhtaaseen välillä.

Kertakäyttökumihanskat tietenkin pilaa maailman, delfiinit tukehtuu niihin ja Afrikan lapsilta loppuu ruoka, mutta käytän silti aina saalista käsitellessä. Ja vaihdan puhtaat hanskat kun siirryn karvaiselta puolelta sisätiloihin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kyrätulli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Syy 2014
Viestejä: 693

LähetäLähetetty: 04.10.2019 08:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse riiputan valkot kaulasta tai etujaloista niitten isojen rauhasten takia, melkoista myskiä. Lisäksi hanskojen vaihdot ja puukkojen pesut aika tärkeitä.

Meilläkin oli aikoinaan kun siirryttiin riiputtamaan 5-8 päivää entisen 1-2 päivän sijaan melkoisia ylläreitä hygienian suhteen: vähän vauhdikkaammat ruohon alkukäsittelijät saivat pienellä vaivalla melkoista horsmaa ja osterivinokasta ruhoon kasvamaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Quad vadis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Mar 2011
Viestejä: 2629

LähetäLähetetty: 04.10.2019 13:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riiputtaa ruhoja? Minkä ihmeen takia? Laitan lämpimänä pussiin ja pussit pakkaseen. Kun ampuu huolellisesti, on liha heti käytettävissä. Ei se muutamassa päivässä sen kummemmaksi muutu, pl että saa gaggat kasvamaan ja ehkä tavara jopa lisääntyy valkoisten lierojen muodossa Very Happy

Erijuttu sitten jos oikeen mureuttaa/raakakypsyttää, eli 1-2, jopa kolme kuukautta. Sekin onnistuu parhaiten kun laittaa lämpimänä vakuumiin ja sitten 0-asteeseen tekeytymään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 04.10.2019 17:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Emmä kyl lämpösenä mitää lyö vakuumiin, jäähtyneenä leikkuu ja sitte.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 06.10.2019 13:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäisen vuorokauden aikana liha on sitkeimmillään..Sen jälkeen alkaa kuolonkankeus antamaan periksi ja liha alkaa mureutumaan pikku hiljaa.."kemiaa".. Jo muutaman päivän riiputus vaikuttaa lihan mureuteen merkittävästi ja merkitys korostuu mitä vanhempi eläin on.. Jos ei halua ruhona riiputtaa niin vakuumiin ja lähelle nolla astetta jääkaappiin. Pakastaminen lopettaa mureutumisen saman tien.

Suolistus heti, nylky tarvittavilla avausviilloilla, ruhoon ei kosketa tarpeettomasti, EIKÄ pestä vedellä.. Riiputuspaikka mielellään hyvin kuiva... Huoletta saa viileässä nollasta +4 asteeseen riippua pariviikkoa jos haluaa..

Joulukuussa isoa pukkia kiiman jälkeen.. Vaikka eipä se liha mikään elämys ole. Ennen syö vasaa ja ylivuotista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pudejovicky
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2011
Viestejä: 1433
Paikkakunta: Syrjäinen

LähetäLähetetty: 06.10.2019 16:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse riiputan, ja yleensä talja päällä. Tällä kertaa otettiin pois kun halusin puntariin.
7 päivää oli roikkumassa ja aivan neutraali peuran ruho siellä roikkui. Viime kaudella tuli omat peurat leikattua itse, mutta tällä kertaa soitin meille aina leikanneen ammattimiehen paikalle.
Kehui ruhoa ja sanoi et suosittaa kyllä noita jousihommia muillekin Very Happy
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kannibaali
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Huh 2014
Viestejä: 1655

LähetäLähetetty: 07.10.2019 20:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo, isot ja vuosia eläneet pukit eivät ole enää maukkaimmillaan. Se on tietenkin suurin syy kiimapukkimyyttiin.

Joillain yksilöillä liika stressaaminen ja ravitsemus saattavat hieman lisätä kusipukkivaikutelmaa. Tähän päälle virtsainen turkki. Siinä se sitten on...osin totta, osin tarua.

On on ihmisilläkin joskus ollut melkoista ammoniakkihikeä. Saattaa olla, että peurojen metaboliassa on tällöin myös pieniä tällaisia tekijöitä.

Peuroillahan eli naarailla on kiima-aikoja marraskuussa ja tarvittaessa vielä pari päälle. Ja nuori vuoden vanha voi olla lähes lopputalvesta.

Pukkien analysoiminen on myös vaikea tehtävä, niitä pitäisi ampua kymmeniä pitkin talvea vuosien mittaan ja siltikään ne eivät ole muuta kuin satunnaisotanta. Ammu sata 5-8 vuotiasta pukkia ja toiset sata kiiman ulkopuolella. Ja omaa hyvä makuaisti ja mieluusti makutuomarit päälle. Ja sitten nuoria ja vanhuksia myös...

Laji kuin laji nisäkkäistä ja kiima-aika, tällöin ei keskitytä niinkään ravintoon. Liikutaan paljon ja ollaan hapoilla. Sukupuolihormonit koholla joista tunnetuin testosteroni. Sen tehtävä on myös säilyttää uros elinkelpoisena fyysisesti raskaana aikana.

Kaiken kokonaisuudenn valossa lihanlaatu huononee keskimäärin jonkin verran joissain tapauksissa, tuskin yleensä kovinkaan paljon...vaikea sitä on monen varmaksi sanoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Shawn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Lok 2013
Viestejä: 420
Paikkakunta: PKS/Häme

LähetäLähetetty: 08.10.2019 07:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylläpä tuntuu käyvän hankalammaksi tässä syksyn edetessä tämäkin touhu taas Very Happy Ensimmäisessä kahdessa passissa näin kymmenkunta peuraa per ilta, nyt viimeisimmässä kolmessa passissa en ole nähnyt peuran peuraa. Alkukaudesta vaan oli väärää sukupuolta tai sellaisessa suunnassa ettei pystynyt turvallisesti ampumaan. Nyt kun pystyisi ja saisi ampua niin eihän niitä näy eikä kuulu.

Toisessa paikassa olevalla ruokinnalla kävi alkusyksystä/loppukesästä ainakin yksi lehmä vasoineen ja pari pukkia. Nyt käy yksi pukki joka on sarviensa takia kiellettyä mallia.

Ammu tässä nyt sitten... Rolling Eyes
_________________
"When you have to shoot, shoot! Don't talk!"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Shawn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Lok 2013
Viestejä: 420
Paikkakunta: PKS/Häme

LähetäLähetetty: 09.10.2019 16:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Shawn kirjoitti:
Kylläpä tuntuu käyvän hankalammaksi tässä syksyn edetessä tämäkin touhu taas Very Happy Ensimmäisessä kahdessa passissa näin kymmenkunta peuraa per ilta, nyt viimeisimmässä kolmessa passissa en ole nähnyt peuran peuraa. Alkukaudesta vaan oli väärää sukupuolta tai sellaisessa suunnassa ettei pystynyt turvallisesti ampumaan. Nyt kun pystyisi ja saisi ampua niin eihän niitä näy eikä kuulu.

Toisessa paikassa olevalla ruokinnalla kävi alkusyksystä/loppukesästä ainakin yksi lehmä vasoineen ja pari pukkia. Nyt käy yksi pukki joka on sarviensa takia kiellettyä mallia.

Ammu tässä nyt sitten... Rolling Eyes


No tulihan sitä tulosta. Pikkupukki käveli luotia päin aamusella. Tämän syksyn kymmenes kytiskerta.
_________________
"When you have to shoot, shoot! Don't talk!"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 09.10.2019 17:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitään kiirettä ole kytistelemään, odottelee valkeen maahan ja sitten vasta...
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
torant
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Huh 2009
Viestejä: 2238

LähetäLähetetty: 09.10.2019 18:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Mitään kiirettä ole kytistelemään, odottelee valkeen maahan ja sitten vasta...


Noin mäki aikoinani aattelin, mutta kyl nyt on parhaat kelit kytistellä.
Kuivaa ja suht lämmintä. Peuroja hyvin pelloilla, ja saa niitä nurin sieltä missä ongelmina ovat.
_________________
"Sananvapaus tarkoittaa sitä, että saa sanoa mitä haluaa kunhan ei tarkoita mitään"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Shawn
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Lok 2013
Viestejä: 420
Paikkakunta: PKS/Häme

LähetäLähetetty: 09.10.2019 18:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on ukaasi että niiltä joilla on vähemmän kaatoja tän kuun loppuun mennessä siirretään lupia niille jotka on ampuneet omat elukkansa jo. Tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon lupia käytettyä jo alkukaudesta, ja lisälupia tulee sitten kun nämä on ammuttu. Ei siis voi tammikuun kuutamoöitä odotella...
_________________
"When you have to shoot, shoot! Don't talk!"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Seuraava
Sivu 2 Yht. 10

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com