OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kerppujen teko
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vonkamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1471
Paikkakunta: Suomi

LähetäLähetetty: 24.05.2004 20:10    Viestin aihe: Kerppujen teko Vastaa lainaamalla viestiä

Pitäis noita lehtikerppuja tehä tässä kesän aikana, millonkas se on "paras" aika tehä niitä? Ja mikä on paras tapa suolata, karkeaa merisuolaa vai suihkepullosta suihkuttaa vetee liuotettua suolaa?
_________________
Sako Finnlight aito Suomalainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jari i
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Huh 2004
Viestejä: 151
Paikkakunta: pohjois-savo

LähetäLähetetty: 24.05.2004 21:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täydellisen tietämättömyyden tuomalla varmuudella muistelen, että saunavastat talvea varten pitää tehdä ennen juhannusta. Voisikohan samaa sääntöä soveltaa lehtikerppuihin. Taika lienee lehden kasvussa. Liian iso ja vanha lehti ei kai pysy kiinni yhtä hyvin ja luullakseni lehden ravintoarvo on korkeimmillaan alkukesän kasvuvaiheessa. Viisaammat voi varmasti korjata jos arvailu meni kovin pahasti pieleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Perinne
Vieras





LähetäLähetetty: 25.05.2004 08:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vanhat ja viisaat sanovat, että saunavastat talveksi pitää tehdä 6-9 päivää mustatsa kuusta eteenpäin...eli sillon lehti pysyy parhaiten kiinni.

Kerpuissa lehden pysyminen ei liene niin tärkeää, olettaisin että paras aika on silloin kun lehti on tullut täyteen kokoonsa, mutta toukat yms syöpäläiset eivät vielä ole niitä järsineet.

Itsekin kaipaisin vinkkejä kerppujen "koostumuksesta", suolauksesta, varastoinnista yms..
Takaisin alkuun
JVR
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 50

LähetäLähetetty: 25.05.2004 12:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suolaa vaan karkealla merisuolalla siinä vaiheessa, kun enin kosteus on jo haihtunut, mutteivät vielä ole kuiviakaan. Sillä konstilla ne kerput ennen suolattiin, jos yleensä edes suolattiin. Maittavuus ja säilyminen paranee. Paju, pihlaja, koivu leppä, horsma (rentunruusu), vattu ja vuohenputki, nokkonen käyvät kerpuntekoaineiksi. Eikä kerppu ole turhan yjsipuolista evästä, kun siinä on useampaa kasvilajia mukana. Eh-eh! Ennen jotkut antoivat käytetyt saunavastakkin lampaille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsnugis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tou 2004
Viestejä: 800
Paikkakunta: Merikarvia

LähetäLähetetty: 25.05.2004 15:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oikeinhan jari i arveli.
Kiuvatuksessa kannattaa huomata, että aurinko polttaa lehet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vieras






LähetäLähetetty: 27.05.2004 09:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jonkin verran olen kerppuja vuosien mittaan tehnyt, mutta korostan että oppia en koskaan ole saanut vaan nämä on virheiden kautta opittuja kokemuksia:

- Kerput pitää kuivata pimeässä! Muuten ruskistuu.
- Loppukesästä tehtyihin kerppuihin ei ainakaan jänikset ole koskeneet.
- Olen pitänyt nyrkkisääntönä tekemistä "ennen juhannusta".
- Säilönyt olen kuivauksen jälkeen pahvilaatikossa tiiviisti pakattuna ja suolaa väliin. Tämä ei kuitenkaan ole toiminut suolauskeinona. Virhe on tainnut olla että kerput on liian kuivia. Eli seuraavaksi kokeilen tuota suolausta kun 'suurin kosteus on poissa'.
- Puulajeista olen käyttänyt eniten pajua, sitten pihlajaa. Muitakin kannattaisi ehkä kokeilla!

Tällasia kokemuksia. Kunpa joku vastaisi joka todella tietäisi tästä. Olisi meinaan hyödyllistä meille kaikille!!!
Takaisin alkuun
Perinne
Vieras





LähetäLähetetty: 27.05.2004 09:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen joskus tuumaillu, että jos kuivattais kerput ja sitten suihkuttais päälle suolaliuosta. Kokeilematta on kyllä jäänyt.

Joskus takavuosina seurassamme oli järjestetty kerpputalkoot. Eräs isäntä oli antanut luvan varastoida kerput latoonsa. Sinne ne oli levitelty maatalouskoneiden päälle kuivumaan. Ja heitelty suolaa säälimättä päälle...toista kertaa ei siihen latoon ollut asiaa.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 27.05.2004 16:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä sitä on sitäkin kokeiltu. Pistin kerput pitkään riviin ja alotin suolauksen sumutinpullolla. 1/10 kerpuista oli suolattu kun ranne oli niin kipee että oli pakko lopettaa! Jos ruittaa liian "isolla pisaralla" kuivatut lehdet vaan hylkii liuoksen, taas kun liuos tulee tarpeeksi hienona suihkeena puutuu käsi aikalailla jos kerppujakin on esim 100 - mikä ei vielä ole edes paljon!

Jos etelän lumisen ajan (joulukuu-maalis tai huhtikuu) ruokkii esim 2 kerppua päivässä kauriille takapihalle kuten minä teen, tekee se 120-150 päivää ja 240-300 kerppua...
Takaisin alkuun
Metsnugis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tou 2004
Viestejä: 800
Paikkakunta: Merikarvia

LähetäLähetetty: 27.05.2004 18:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä paras tapa suolaukseen karkee suola. Kun kerput suhkot kuivia (ei ihan kokonaan), niin sit ne kasalle ja aina suolaa väliin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Amatööri
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 78

LähetäLähetetty: 27.05.2004 18:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt ei amatöörillä ole mitään varsinaista tietoa asiasta, mutta savukalan suolaan aina jälkikäteen kastamalla kalan suolaliuokseen. Siellä kun muutaman minuutin ui, niin onpa suola-asiat kunnossa.

Miten toimisi idea vesisaavista, jossa merisuolaliuosta.

Sinne kastaisi kerpun pari kerrallaan ja nostaisi ylös, niin luulenpa suolan olevan kohdallaan....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rådjur
Vieras





LähetäLähetetty: 28.05.2004 10:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kerpun teko alkukesällä, heti kun ovat täydessä lehdessä poutasäällä, löysiin kerppuihion homehtumisen estämiseksi. Sitten mahdollisimman tuuliseen ilmavaan ja pimeään paikkaan kuivamaan, ripustamalla tosi väljästi. Kaikkinainen kosteus on kerppujen tuho, ne homehtuvat pilalle, jos ne tekee aamukasteisina, taikka sadesäällä.
Suolauksen voi sitten tehdä karkealla suolalla syksymmällä, kun ovat varmasti kuivia, niin ne voi kasata lattiasta ylös, esimerkiksi rukkilavojen päälle varovasti käsitellen, ja karkeaa suolaa aina kerrosten väliin, EIKÄ HELVETISSÄ VETTÄ! Wink
Takaisin alkuun
Koiramies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Maa 2004
Viestejä: 537
Paikkakunta: Satakunta/Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 30.05.2004 11:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juhannuksen jälkeen meillä aina kerput tehdään. Pajusta ja koivuista lähinnä. Silloin lehti pysyy parhaiten kiinni. Kuivatus on tehty ladon orsilla tai ison kuusen alla. Suolaa voi heitellä heti tai myöhemmin, ei tosiaankaan mitään liuoksia...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Punajuur
Vieras





LähetäLähetetty: 31.05.2004 14:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kerpujen kasteleminen suolalla on hyvä idea. Kasteleminen tosin pitää tehä puiden olllessa pystyssä ja senverran aiemmin että kerkiävät kuivaa. 25% suolaliuosta reppuruiskuun ja liuos pusikkoon. Paljoa ei tarvi yhdelle puskalle antaa.
Takaisin alkuun
Kerppu
Vieras





LähetäLähetetty: 10.06.2004 14:27    Viestin aihe: Kerppujen koko...? Vastaa lainaamalla viestiä

Kerppujen valmistusta pohtiessa heräsi kysymys kerppujen koosta, eli minkä kokoisia kerppujen tulisi olla?
Takaisin alkuun
Kerppu
Vieras





LähetäLähetetty: 10.06.2004 14:32    Viestin aihe: Kerppujen koko...? Vastaa lainaamalla viestiä

Kerppujen valmistusta pohtiessa heräsi kysymys kerppujen koosta, eli minkä kokoisia kerppujen tulisi olla?
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Riistan hoito ja -laskenta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 1 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com