OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Oisko ihania kilju reseptejä?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vonkamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1471
Paikkakunta: Suomi

LähetäLähetetty: 23.04.2005 23:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

täytyy sanroo etk kerran tuli kirluu maistettuu ja sillonkoi olinm oöpäissää mut hyvgää oli!" hja ei se kilju ikkää oli miittä pahempaa et kyl se alas menne ku kännit vaa saiia. Ja meininki on hyg' ni se o ok½!!
_________________
Sako Finnlight aito Suomalainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sähikäinen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1192

LähetäLähetetty: 24.04.2005 09:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onpa tainnu Vonkikselle olla viimeinen liikaa kun sormet noin sammaltaa Laughing
Hietala kirjoitti:
Teräketjuöljypöntön korvikkeeksi käy myös bensapönttö, aromissa löytyy:lol: 10 litraa vettä, 3-4 kg sokeria, 2 palaa hiivaa. 1-2 vk käymisaikaa, alussa lämmin on hyväksi. Loppua kohti lämpötilan kannattaa antaa laskea alle huoneenlämmön.

Tuossapa vasta resepti todelliseen elämykseen! Marjat on sitten niitä viininlitkijöitä varten..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
cava



Liittynyt: 15 Maa 2004
Viestejä: 6
Paikkakunta: Espoo

LähetäLähetetty: 30.04.2005 23:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaikka nyt tunnustaudunkin viininlitkijäksi, niin hyvä resepti Kettusen Libyasta joskus 70-80-luvun taitteesta: vettä, hiivaa ja sokeria.

Annetaan käydä, mitä enemmän sitä parempi. Juoman nimi oli silloin harmaa, mistä lie pojat keksivätkin. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Juunas
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 2397
Paikkakunta: Joensuu

LähetäLähetetty: 02.05.2005 21:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kilju on kyllä niitä nesteitä joita ei tarvitse monesti vuoteen nauttia Laughing . Samaa sanoisin huonosti tehdyistä kotiviineistä. Ens kesänä se on kuitenkin taas kokeiltava kaveriporukalla, kun pari vuotta sitten pojat sai aikaan oikeasti hyvän satsin kiljua. "Poika" oli kirkasta, eikä sellaista perinteistä kellertävää hiivasakkaa ja potkuakin tuntui noin niinku kiljuksi olevan ihan mukavasti Very Happy . Saa nähä onnistuuko enää. En kyllä tiedä mikä järki sitä on tehdä, ku eihän siitä tule s**t*n*n paha jysäri Embarassed . Mutta siitähän sitä taas oppii.
_________________
Ei se ota jos ei annakkaan
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
piikeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2004
Viestejä: 453
Paikkakunta: Vihti

LähetäLähetetty: 11.05.2005 09:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toihan nyt on miltei riistaruokien halventamista puhua kiljusta samalla palstalla...

Mutta mutta toi Sähikäisen resepti on joskus muinoin kokeiltu. ja toimi...
Sähikäinen kirjoitti:
Minä panin tuohon A-Helevettiin myös hieman sokrua ja vettäkin. Kun muinoin kokeilin. Ja oksa lenti.


Illan saldo: Yheltä meni käsi poikki -kompastu Very Happy , Yks joutu vatsa huuhteluun -sai jonku myrkytyksen Razz . Muut vaan oksenti myöhemmin, ku sitä joivat. Maistu kyllä aikalailla pahalle itteasiassa oksennukselle. Taiettiin varmistaa se käynti vielä pikkusella hiivanokareella, kun ei tohon prosessiin sata rosenttisesti luotettu. Humaltumiselta ei kukaan säästyny, mutta niinhän se oli ajatuskin ku sitä tehtiin... Wink Onneks tosta on jo aikaa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pelimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tam 2005
Viestejä: 1216
Paikkakunta: Lapinlääni päästä päähän

LähetäLähetetty: 31.05.2005 12:22    Viestin aihe: Re: Oisko ihania kilju reseptejä? Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="Sähikäinen"]Olisko Herroilla näitä käymisteitse valmistettavien juomien reseptejä? .[/quote]

Yksi resepti tulee mieleen. En ole maistellut, joten mausta en tiedä. Nimi on Oksetti ja !&%¤#. Resepti on yksinkertainen. Vettä ja sokeria suhtessa 4:1 . Käyntiaika viikosta puoleentoista. Käymistä nopeuttamaan hiivan lisäksi sekaan nakataan muutama hiirenraato, jos rottaa ei ole käytettävissä. Nimi tulee kuulema siitä, että kun aukaiset pöntön juontia varten, niin tulee yleensä oksennus ja jos pystyt juomaan muutaman kauhallisen niin tulee !&%¤#.
Hauskoja kiljubileitä Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pyymies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Tou 2005
Viestejä: 187

LähetäLähetetty: 31.05.2005 12:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kusiaispesissä poikasina kiljua käytettiin. Ihan tavallinen viinapullo, johon vettä ja hiivaa ja sinne vain kusiaispesän lämpöön tekeytymään! Tulipahan niillä pesillä sitten vierailtua useammankin kerran....ja salassa pysyi naisväeltä!
_________________
Parempi pyy pivossa, kun kymmenen oksalla!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
erakko
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 17 Hel 2005
Viestejä: 66
Paikkakunta: lappi

LähetäLähetetty: 17.06.2005 20:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

aiai alkaa olla kiljunteko ilmat parhainmillaan mutta onko enää perinteitä
poikasena tuli kiljua tehtyä niin appelsiini mehuista kun perinteisillä menetelmillä. silloin oli kilju "parasta" kun oli harmaata ja maistui pahalle,mutta meni parhaiten myös päähän jalat kyllä kulki,mutta teki mitä sattuu. parasta oli kuitenkin se purokalja nuin niinkuin maultansa
Rolling Eyes
_________________
älä ammu se on kaakana!!!!!!!

ghjgtry
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
RaDeK69
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2004
Viestejä: 1256
Paikkakunta: Jyväskylän lähellä

LähetäLähetetty: 18.06.2005 14:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sarvikuonoviini
Tällä ohjeella saat tehtyä viikossa n. 12 %:sta kotiviiniä helposti ja tulos on hyvä! Hyvin tehtynä ja sopivasti käyneenä viini maistuu lähes simalta... Hyvvää, ja valmistusaineet maksavat noin 50 markkaa ja ne voidaan ostaa ihan kaupasta, poikkeuksena tosin hirvensarvisuola. Sitä saat ostaa apteekista... Ja ohjeet on 10 litralle, joten saatko Alkosta PAREMPAA ja HALVEMPAA viiniä? Et.
Ensin, osta seuraavat aineet valmiiksi:

o 2,5 kiloa sokeria
o 500 grammaa fariinisokeria
o 10 grammaa hirvensarvisuolaa (apteekista, maksaa noin 6 mk.)
o 1 pkt hiivaa (50 gramman pkt, ei kilon!-) )
o 1 kilo appelsiineja
o 2 kpl sitruunoita.

Tarvitset myös kädenlämpöistä vettä 10 litraa. Sitä ei tarvitse ostaa kaupasta.

Tästä se alkaa:

- Ota pannu/saavi/ämpäri täyteen noin kädenlämpöistä vettä ja jätä siihen noin viisi senttimetriä (5 cm) käymisvaraa. Eli ämpäri olisi hyvä olla n. 10 litran. Niitä saa ostaa kai hyvinva- rustetuista kaupoista.

- Lisää sokerit ja fariinisokerit. Varmista, että ne liukenevat siihen sekoittamalla.

- Viipaloi appelsiinit ja sitruunat ja laita ämpäriin.

- Laita hiiva ja hirvensarvisuola erilliseen nesteeseen, jonka tilavuus on vaikka n. puolen litraa. Mutta yhteensä viiniin tulee sitten kymmenen litraa vettä, eli kun olet laittanut hiivan ja hirvensarvisuolan puoleen litraan ja antanut sen pöhistä n. kymmenen minuuttia, lisäät seoksen 9,5 litraan vettä.

Jos et halua, että Hornnoksesi epäonnistuu ja maku muistuttaa lähinnä kiljua, laita vain 2/3 hiivapaketin sisällöstä.

Jos vesi on ollut n. kädenlämpöistä, niin kahden ja neljän tunnin sisällä nesteen pitäisi alkaa pöhisemään eli käymään. Jollei, niin vesi on ollut liian kuuma tai kylmää aloita aivan alusta!

Anna nesteen pöhistä noin viikon verran. ILOISIA JUOMINKEJA!!

( Eli ei tarvitse tehdä muuta kuin odotella kun olet alkuun päässyt.)
( Sitten vain pullottamaan. )

Ei kannata antaa pöhistä liian väkeväksi, koska vaikka prosentteja tulee lisää, niin maku kärsii pahasti. Jos satsi onnistuu, niin maku hakee vertaistaan. Exclamation Exclamation Exclamation
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pelimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Tam 2005
Viestejä: 1216
Paikkakunta: Lapinlääni päästä päähän

LähetäLähetetty: 20.06.2005 10:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="RaDeK69"]Sarvikuonoviini
Tällä ohjeella saat tehtyä viikossa n. 12 %:sta kotiviiniä helposti ja tulos on hyvä! Hyvin tehtynä ja sopivasti käyneenä viini maistuu lähes
( Eli ei tarvitse tehdä muuta kuin odotella kun olet alkuun päässyt.)
( Sitten vain pullottamaan. ) Ei kannata antaa pöhistä liian väkeväksi, koska vaikka prosentteja tulee lisää, niin maku kärsii pahasti. Jos satsi onnistuu, niin maku hakee vertaistaan. Exclamation Exclamation Exclamation[/quote]


Tulipa tuossa mieleen, joskos tuo kettuparka olisi päässyt juomaan sitä hieman liian kauan pöhissyttä ainetta Question
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Fox Camper
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1379
Paikkakunta: Koillis-Savo

LähetäLähetetty: 14.11.2005 00:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hehe Very Happy...aiheen nimi aiheutti hieman hilpeyttä. No mutta kuitenkin aiheeseen. Täytä kaksi 1.5l pulloa puoliksi kädenlämpöisellä vedellä, jos käytät kuivahiivaa niin vähän lämpimämpää vettä. Kaada sokerit pulloihin n. 1dl-1.5dl kumpaakin, pari teelusikkaa kuivahiivaa kumpaankin pulloon. Jos kuivahiivaa ei löydy niin sitten sopivankokoinen pala pullahiivaa Smile. Sen jälkeen luirauttele jotain halpaa mehua pulloihin pari kolme desiä (itse tehty viinimarja mehu on passeli). Peinoinen ravistus pulloihin ja eikun käymään! Huom. jätä korkki vähän raolleen että pullot eivät räjähdä!. Kun aine on käynyt noin viikon, pistä pullot kellariin (jääkaappi käy myös) viikoksi pariksi. Tämän jälkeen aineen tulisi olla "kirkasta" jos kaikki on mennyt suurinpiirtein niin kuin pitääkin Laughing. Imaise letkulla kirkas aine toiseen pulloon, ja heitä pullo jonka pohjalla on hiivapohja vaikka naapurin pihalle. Nyt pullo(t) vielä yöksi takaisin kellariin/jääkaappiin ja seuraavana aamuna/päivänä/iltana/yönä sitten "nautiskelemaan" aineen tulisi olla jotenkuten juomiskelpoista Laughing. Mehut voit lisätä pulloon myös käymisen jälkeen jos sille tuntuu, tai sitten olla lisäämättä ollenkaan. Huom.! jättämällä kirkastus vaiheen tekemättä ja nauttimalla sameaa kiljua ruoan kanssa kilju korostaa mukavasti ruoan hyvää makua!
_________________
Teoriaan uskotaan vain käytännössä
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jinok
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2816
Paikkakunta: Kuusamo

LähetäLähetetty: 16.11.2005 03:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä ois rankki ohje.

30l käymis astia
Vesilukko

15litraa kädenlämpöstä vettä
4kg mallas sokeria
1,5dl pikahiivaa

Lisämakua antamaan appelsiineja tai sitruunoita.

ja sekoita aineet ja anna käydä pari päivää, sitten laitat vesilukon ja lisäät appelsiineja tai sitruunoita siihen litkuun, sitten viikon päästä on litkut 100% valmiina Razz Ja eiku pullottamaan, tässä just viikko sitten laitettiin toi annos pihisemään ja on maistunu. Edellinen ohje mikä tehtiin oli 10litran annos.
_________________
-Rottajalaka prkl!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
jinok
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2816
Paikkakunta: Kuusamo

LähetäLähetetty: 16.11.2005 03:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

käymisastia TIIVIILLÄ kannella ja vesilukolla. 25l pönttö varusteineen maksaa n.10e, 8l ämpäri+kansi+vesilukko tiivisteineen n. ehkä 5e.

1-1.5m kirkas 8mm halkaisijainen letku lappoamiseen, maksaa n.1-2e.

mielellään toinen pönttö johon koko kiljumäärä mahtuu.

mahdollisesti siiviläpussi, jolla marjat tms. saa kätevästi pois pöntöstä

DESINFIOINTI AINETTA! Tärkeää! Saa tavarataloista 2-3eurolla

pulloja

Voit käyttää valmiita viinitarvike pakkauksia joissa seuraa yleensä asialliset ohjeet tarvittavien aineiden lisäksi mutta paljon antoisampaa on valmistaa kiljut omista aineista esimerkiksi näin:

puoli isoa sitruunaa litraa vettä kohden=4kpl/8l tai 12kpl/25l

2kg hienoa sokeria+0,5kg fariinisokeria 8l:aan tai 5kg hienoa- +1kg fariinisokeria 25l:aan

200g/8l tai puoli kiloa/25l rusinoita jos käytät tavallista hiivaa, tavarataloista saatavien käymisaineiden kanssa et tarvitse

hiivaa. Käymispakkaukset sisältävät hiivan lisäksi ravinteita ja pysäytys+kirkastusaineet 25l:lle ja maksavat n.5e. ÄLÄ käytä tähän tarkoitukseen pika/turbohiivoja, niistä tulee kamalan makuista tököttiä. Tavallinen kuiva- tai tuorehiiva käy hyvin mutta on hitaampaa kuin varsinaiset viinihiivat. Annostus on puoli könttiä eli 25g hiivaa 25l tai viidesosa konttiä 8l:aan. Liika hiiva nopeuttaa käymistä mutta huonontaa makua.

Valmistus:
Puhtaus on koko homman pointti. Kärsivällisyyden ohella. Jokainen itseään kunnioittava nuori on joskus ottanut kännin kaverin hapettuneen homeisesta hiiva litkusta ja tietää mitä siitä seuraa. Eli..
1. Puhdista huolellisesti desinfiointiaineen mukana tulleen ohjeen mukaisesti käymisastia, kansi ja vesilukko. Tätä vaihetta silmällä pitäen ei kannata käyttää vanhaa lattianpesu ämpäriä vaan ostaa uudet välineet..
2. Pese sitruunat, siivuta 8mm liuskoihin ja keitä ne pikaisesti, tarkoituksena hillitä ylimääräisiä villihiivoja ja homeitiöitä.
3.Täytä pönttö puolilleen kuumaa vettä ja liuota sokerit ja lisää sitruunat. Täytä pönttö n. 5cm vajaaksi yläreunastaan haalealla vedellä siten että lopullinen lämpötila on ENINTÄÄN 28astetta. Hiiva nimittäin kuolee liian kuumassa.
4.liuota hiiva 2dl:aan kädenlämpöistä vettä ja lisää käymispönttöön.
5.sulje kansi ja täytä vesilukko puolilleen. Varmista tiiviys esim. painamalla kantta ja tarkkaile vesilukon liikettä. Kannen tiivistykseen voi tarvittaessa käyttää tuorekelmua pöntön reunan ja kannen välissä.
6.odota, odota ja odota kunnes vesilukon pulputus on harventunut noin 1krt/min. Seuraavaksi viet pöntön viileään paikkaan (tai lisäät kirkasteet jos sellaista omistat) ja jätät selkiytymään. Voit myös tässä vaiheessa lapota kiljun toiseen astiaan pinnalta pohjaan päin jolloin ylimääräisestä hiivasta pääsee helpommin eroon. 1-2 viikon kuluttua tarkasta ovatko hiivat painuneet pohjalle. Mikäli ovat, lappoa varovasti, hiivoja sekoittamatta, kilju toiseen astiaan. Mausta sokerilla ja nauti hyvällä juomahalulla. Maku muuten paranee oleellisesti kuukauden varastoinnilla vaikkei se juuri simasta eroa heti valmistuttuaankaan.

Rajana on tietysti vain mielikuvitus kun mietit mistä saat viinit tehtyä mutta äskeinen resepti oli ainakin aikanaan minun makuuni. Toki omenista tai viinimarjoista tai vaikka raparperistakin syntyy hyvä käymistuote kun vain muistat sen välineitten desinfioinnin etkä availe pönttöä joka viikonloppu (seurauksena olisi etanolin hapettuminen liian hapen seurauksena ja tuloksena etikkaa!). Yleisohjeena käy kilo marjoja tms. 4l:aan vettä ja suurin piirtein saman verran tai hieman enemmän sokeria, riittävän pitkä selkiyttämisaika jonka jälkeen jälkimakeutus mieleiseksi ja mielellään vielä kuukauden varastointi. Bon appetit!

ps. Voit myös valmistaan varsin mielenkiintoisen nesteen käyttämällä pelkkää vettä turbohiivan ja sokerin (1-1,5kg/5l vettä) kanssa. Tarvitset ehdottomasti kunnon kirkasteet jotta saat kaiken hiivan pois. Anna hiivan käyttää kaikki sokeri pois jolloin käyminen pysähtyy itsestään ja lisää kirkasteet. Tuloksena 15-18% liki neutraalia alkoholia jonka voit maustaa millä ikinä haluat. Tällaisen "viinin" valmistus tosin on laitonta koska se tulkitaan pontikan mäskiksi, laki vaatii muistaakseni tuoreena punnittuja marjoja/hedelmiä/tms. vähintään saman verran kuin raakaa sokeria on käytetty.
_________________
-Rottajalaka prkl!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti MSN Messenger
Nilkki
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2004
Viestejä: 162
Paikkakunta: Lounais-Suomi

LähetäLähetetty: 24.11.2005 22:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.homedistiller.org/

Jos jonkua sattuu kiinnostamaan "pojan" jatkojalostus, niin käykää vilkaisemassa.

Ja ei muuta kun k-raudasta rosteria hakemaan, ei vaan tämä laji taitaa olla Suomessa kiellettyä.
_________________
Ceterum censeo EU esse delendam

Älä tuhlaa rahojasi, vaan ryyppää ja rällää ne!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtaaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Maa 2004
Viestejä: 2693
Paikkakunta: EU:n maakunta

LähetäLähetetty: 25.11.2005 01:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Varohan Jinok, käy vielä kuten Igorille kun kehui ampuvansa lyijyllä sorsia. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3  Seuraava
Sivu 2 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com