OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustus ja palvauskalusto
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 09.09.2023 16:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mkiko kirjoitti:
Löytyykö forumilta ketään kuka olisi kokeillut savustus- ja sous vide-meininkien sekoittamista?

Tuusulan lihasavustamo laittoi lapun luukulle keväällä ja korvaavan palvelun puuttessa piti ruveta pohtimaan vaihtoehtoisia ratkaisuita peuranlihan jalostukselle.

Nykyisestä asumismuodosta johtuen palvaus ei ole vaihtoehto joten rupesin miettimään, että mitähän tulisi jos savustaisi lihaa "vähän" ja miedossa lämmössä, minkä jälkeen vakuumiin ja sirkulaattorilla sitten lämmöt pitkän ajan kuluessa kohdilleen. Googlettelin ja tämähän on jollain tapaa suosittua jenkeissä eli porukka grillaa/savustaa ja hoitaa lämmityksen sirkulaattorilla. Jotkut savustaa ennen ja toiset jälkeen sous vide -hoitoa.

Sitten kysymys Valmetille natriumnitriitin käytöstä eli millaisella väkevyydellä vedätte? 40mg/kg, 150mg/kg vai jotain väliltä?


Minä kyllä savustan ensin ja sousvide sitte. Tällöin se savu tunkeutuu eikä jää pintaan, toisekseen vakuumi imee sen syvemmälle vielä.

En ole kuin metvurstiin laittanut myrkkysuolaa, merisuolalla mennään palvit ja lohet.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.12.2023 21:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se rupeaa kalenteri olemaan siinä kantissa että palvaushommat alkaa olemaan käsillä.... Palvaamo on jo asemaan ajettu ja viikonloppuna sitten suolavesien keittely ja puiden haku ynnä muut valmistelut. 160l pitää varmaan suolavettä tehdä, mieluusti reilusti kuin nuukasti tekee.... Aikataulut pitää pohtia etukäteen ja niissä pitää pysyä että homma toimii, lihat sulatella rauhassa ja suolaliemet jäähdytellä niin on helppoa.

Kylmäsavulohet pitää pistää samalla suolaantumaan ja siinä ohessa savustella kun muutenkin tontilla puuhailee niin on sitten joulupöytään laitettavaa... Parikymmentä kiloa suunnilleen.

Orrelle aika perinteistä kamaa, rusakko vielä pomppii mutta kauriit, peurat, hirvet, possut ja naudat on jo leikattuna pakkasessa.... Katsoa pitää mahtuuko yhteen satsiin vai pitääkö parissa erässä tehdä, kahden yön valvomista se sitten vain tietää.

Viimejouluna oli selvästi sähkön hinta vaikuttanut siihen ettei kinkkuja ostettu välttämättä ollenkaan, nyt kun kuulostellut ja hintoja seurannut niin nytpä otetaan vahinko sitten takaisin.....Very Happy

Kyllähän tässä taas vissiin on pääsiäiseltä ehtinyt unohtaa mikä homma on edessä, vaikkakin vapaaehtoista ja mieluista, kaipa tätä jo perinteeksi voisi sanoa ja tästä se joulun tunnelma tulee kun savu alkaa tontilla leijumaan ja kypsyvän lihan aromi täyttää ilman... Mukava nähdä tuttuja ja naapureita siinä samalla.


Päivittelen kuvia taas kun homma käynnistyy.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 20.12.2023 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suolaushommat sain maanantaina finaaliin, 130litraa meni suolavettä tälläkertaa....

Tällekertaa uutuuslihana tuprahti hevosta ja limousiiniä, kokeilla miten käyttäytyy....

Tuossa olen aiemminkin katsonut sääennusteesta koska se palvausyö on, tästä sen näkee jo tyhmempikin... H*elvtin jäätymispiste löytyy tuosta tuulen kanssa... Plussaa ennen ja plussaa jälkeen....


_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 5107
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 20.12.2023 09:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko tuossa suolaliemen keittelemisessä joku juju? Itse siis laittelen vaan kylmää kraanavettä ja sulattelen suolat siihen suoraan. Toki suolan sulamisellekin pitää varata aikaa, mutta en jaksa keittohommien kanssa tusata.

Pitäis varmaan itse kans lämmitellä kaappia välipäivinä, jos keli sallii. Näytti kaupassa olevan jo kinkkkuja tarjolla alle 6€/kg.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 2322
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 20.12.2023 11:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä puulajia käytätte lihoille? Leppä ainakin kalalle paras. Millä yleensä savustetaan hirvenlihat?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10089
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 20.12.2023 11:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lepällä
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 5107
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 20.12.2023 11:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koivulla lämmitän kaapin ja lepällä savustan. Oli mulla omenapuuta ja tammeakin, mut tykkään lepästä eniten tähän astisista kokeiluistani..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 1183
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 20.12.2023 15:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lepällä ja varoilta kuorin, just äsken 51 oli sisälämpö ja pömpelissä 90, hirveetä on ja oottelen 58:a
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 20.12.2023 20:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:
Onko tuossa suolaliemen keittelemisessä joku juju? Itse siis laittelen vaan kylmää kraanavettä ja sulattelen suolat siihen suoraan. Toki suolan sulamisellekin pitää varata aikaa, mutta en jaksa keittohommien kanssa tusata.

Pitäis varmaan itse kans lämmitellä kaappia välipäivinä, jos keli sallii. Näytti kaupassa olevan jo kinkkkuja tarjolla alle 6€/kg.


Epäilisin hygieniaan liittyvää olevan, lihan säilyvyyteen kaiketi...

Tosin aika kuumana tuo käy muutenkin prosessissa mutta ei se ainakaan huononna vaikka keittää.

Huomenna kun heräilee siinä 5-6 väliin niin tulet alle tuikkaan ja prosessi käyntiin.

Kylmäsavulohet pistin vakuumiin juuri, jopa vain on makoisaa kun herkuttelin ruisleivän päällä....


Tuota kuorimista en ymmärrä, en ole kuorinut kuin tuoreesta vähän eikä kyllä kukaan isompi aidolla puulla palvailevan nähnyt niin tekevän myöskään, uskomuksia taitaa olla....

Kuivaa leppää kun käyttää niin ei tarvetta.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 21.12.2023 09:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Siitäpä se lähtee.....




Kirpeät -12.5c mutta onneksi vielä tuule....
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 5107
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 21.12.2023 09:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mä yritin jostain suosituksesta viisastuneena kuoria leppää, mutta kuori on niin lujassa kuivassa klapissa, että totesin kans turhaksi puuhaksi. Valikoin toki savuvaiheessa mahdollisimman vähäkuorista klapia uuniin.

Prkl, nyt muuten harmittaa ettei tullut aiemmin alettua. 1kg possun ulkofilestä ois tullu hyviä joululahjapaketteja kavereille Crying or Very sad

Asiaan liittyen, halvimpia kaupan lihoja on olleet viimeaikoina Tokmannilla kassler 5,90€/kg ja Lidl possun ulkofile 5.99€/kg. Kummatkin vielä maustamattomia, joten itse saa suolan kans sit pelata. Mut sopivia savupaloja kun semmosia 1-1,5kg paloja valmiiksi.
Sit pikkuisia Kivikylän 1,2kg verkkokinkkuja ollut Tokmanilla tarjolla kans 6.90€/kg. Noita kolmea on pakastimessa nyt parikytä kiloa odottamassa motia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jviitaniemi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Lok 2015
Viestejä: 52

LähetäLähetetty: 21.12.2023 09:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lauantai aamuna pössähtää savu meillä.
Kolmisen kymmentä kiloa, ei oo muuta uutta paitsi
Hirven sydän on nyt kokeilussa.

Sahtikin on näppeimmillään, kunhan sen kanssa pysyy maltti...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 21.12.2023 12:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa marketissa on ikitarjouksessa kassler 6.90kg, nyt mitä pörräsin kaupungissa niin lidlissä alko kinkkujen hinnat nelosella ja muilla 6 ylöspäin.... Teki kauppansa kyllä, on sähkön hinta alempi niin porukka ostaa.

Nyt latasin lihat orsille ja ihan kivasti on kertynyt, 11 joulukinkkua itsekseen ja riistat päälle. Laskin noin 130kg olevan ja kyllä tuossa vielä jäi tilaakin käyttämättä.










Kylmäsavut näytti tuolta...


_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 4217

LähetäLähetetty: 22.12.2023 06:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jviitaniemi kirjoitti:
Lauantai aamuna pössähtää savu meillä.
Kolmisen kymmentä kiloa, ei oo muuta uutta paitsi
Hirven sydän on nyt kokeilussa.

Sahtikin on näppeimmillään, kunhan sen kanssa pysyy maltti...


Omasta mielestä tuli hyvää tuosta sydämestä kun joku kerta palvasin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16672
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 23.12.2023 14:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitkästi toistavuorokautta siinä taas meni....






Vielä viimeset lihojen hakijat niin pääsee hiljentymään joulunviettoon.... Ensimmäisiä maistelijoita on jo kommentoinut ja ensikertaan varattiin paikkaa orsille.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Seuraava
Sivu 11 Yht. 12

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com