OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustus ja palvauskalusto
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
tee667
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Jou 2015
Viestejä: 729

LähetäLähetetty: 09.04.2022 13:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä tuota Vallun touhua voi kun ihaillen kattella. Miehellä on kaikkea mitä multa puuttuu, osaamista, aikaa, vehkeitä ja materiaalia/tilaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 09.04.2022 14:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jviitaniemi kirjoitti:
Tänään lihat suolaan ja keskiviikkona savuun.

Saaristolaispöntöllä teen, possua, nautaa ja peuraa
Menee tällä kertaa, ehkä joku 25-30kiloa.


Pistähän kuvia kun saat pelit tulille!

Lihoja otin äsken sulamaan, yksi extrapeuranlapa löytyi lisää pakkasesta ja kinkku(emännän ostama) olikin 6kg möltti eli isompi kuin muistin. Jonkun hirvenpaistin ja kasslerin otin myös kun niitä siinä oli...lohifile on vielä löytämättä (kaupasta) ja kanat otan vasta myöhemmin sulamaan.

Päissäni laskin että noin 60-70kg tulisi mutta voi tulla enempiki. Tämä pääsiäisen palvuu on semmonen "pakastimentyhjentely" selkeästi, jouluna kun panostetaan siihen kinkkuun sitten paremmin. Ja nyt on niitä loppuluvan peuranlihoja, joulun jälkeen pyydettyjä.

oikeastaan tämä huhtikuu passaa hyvin, ilmat on viileät(liikaakin) ja valmiit tuotteet kun säilyy vakuumissa sen 2-5kk niin ollaankin jo liki seuraavaa metsästyskautta.



tee667 kirjoitti:
Eipä tuota Vallun touhua voi kun ihaillen kattella. Miehellä on kaikkea mitä multa puuttuu, osaamista, aikaa, vehkeitä ja materiaalia/tilaa.


Kiitos vaan, opetteluahan tämä minullakin mutta otollinen ympäristö kyllä auttaa harrastuksissa. Very Happy

-työkaveri tuossa sano suoraan ettei hänellä kyllä riittäs malttia ja mielenkiintoa värkkäillä tommosia vehkeitä ittelle eikä öitä valvoa... Very Happy
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 12.04.2022 17:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Homma hyvässä mallissa, suolavettä jouduin tekemään vielä satsin lisää eli 60l kaikkiaan. Tämä osittain siksi että kaikki lihat eivät olleet ruiskutettavissa kerralla vaan kahdessa erässä.

Kaikki lihat nyt ruiskutettu ja suolavesissä likoamassa, osa 10% ja osa 5% koon ja suolausajan mukaan.

-joulukinkkuja on vielä tänään tullut ja jäässäkin mutta ehtii kyllä sulamaan vielä sopivasti.

-peurakolarikin oli tänään mutta meni sekä peura että mersu niin huonoksi ettei kumpikaan pääse jatkoon enää.

Ruisku imee saavista ja periaatteessa pistän lihaan niin paljon kun sopii. Ilman tuota ei tulisi kyllä hommasta mitään.




Pistelin klapejakin jo hollille, tuosta jää polttamattakin varmasti osa, aika vähillä puilla pärjää. Tuossa ehkä 0.25m3 ja puhdasta leppää.





Jännä nyt nähdä miten ulkolämpötila vaikuttaa kun viimeksi oli reilut pakkaset ja nyt pyöritään nollankieppeissä, uskon silti että vaikutus jää suht maltilliseksi koska rakenne eristetty huolella.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jviitaniemi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Lok 2015
Viestejä: 50

LähetäLähetetty: 12.04.2022 21:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lihat laitoin puhtaaseen veteen yön yli.

Aamulla syttyy....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 12.04.2022 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitoin tänään peuran sisä- ja kulmapaisteja likoomaan. Nyt kokeillaan 6.5% liuoksella, koska pääsiäissunnuntaina ( juhlat ) on sen verran vähän aikaa tasaiseen upposuolaukseen, pitää jossain vaiheessa antaa myös ruiskua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 4181

LähetäLähetetty: 13.04.2022 06:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutaman kerran antanut ihan liota ja tasainen suola.
5-6 pvä antaa lillua liemessä niin ei tarvi painaa ruiskulla.
Kauriin lapa luineen oli ensimmäinen pelkkä liotuskokeilu 3 vrk eikä suolaantunut kunnolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 13.04.2022 07:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitään tieteellistä tutkimusta en ole tällä parilla aikaisemalla kokeilukerralla tehnyt. Oma arvio että upposuolauksessa, suolaus etenee noin 1cm/vuorokaudessa. Tämäkin varmaan saattaa riippua suolan määrästä. No, tässä odotellessa laitoin eilen kolmisen kiloa siivutettua peuran ulkopaistia marinoitumaan, ja tänään alkaa kasviskuivuri pörräämään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.04.2022 07:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MikaS kirjoitti:
Laitoin tänään peuran sisä- ja kulmapaisteja likoomaan. Nyt kokeillaan 6.5% liuoksella, koska pääsiäissunnuntaina ( juhlat ) on sen verran vähän aikaa tasaiseen upposuolaukseen, pitää jossain vaiheessa antaa myös ruiskua.


Minulla on vähän semmonen mieli että mahdollisimman aikaisin ruiskutus, suolahan tunkeutuu noin sentin per vuorokausi eli liuos tunkeutuu ulkoapäin ja sisällepainettu "tulee vastaan" samaa tahtia.


Tälleaamua heitin pienemmät palaset puhtaaseen ja muut saa olla 5% huomenaamuun, klo. 6 pistän tulet alle ja lihat saa pistää noin puoli 9 aikaan savuun. Itse perustelen tuota puhdasta vettä sillä että lihan alkaessa kypsyä pinnasta niin ei haihduttaisi kosteutta niin paljoa kun pintakerros on ylisuolainen vaan lievempi sisältä tulevalle suolalle.

Taitaa tulla jääkellarin kinkkua tuosta eilen myöhässä tuodusta, no tulee sekin sitten nähtyä, juna kun ei myöhäisiä odota.

Lupailee melko pxskaa keliä jälleen kerran kun palvata pitää... Kai se kuuluu asiaan sitte Laughing
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jviitaniemi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Lok 2015
Viestejä: 50

LähetäLähetetty: 13.04.2022 08:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rupee oleen 80 lämpöä, just rupeen lihoja laittaan sisään.

Kelihän on kyllä viimeisen päälle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.04.2022 08:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä




Täällä ei huomenna nyt voi kehua
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 13.04.2022 09:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="valmet 412s"][quote="MikaS"]Laitoin tänään peuran sisä- ja kulmapaisteja likoomaan. Nyt kokeillaan 6.5% liuoksella, koska pääsiäissunnuntaina ( juhlat ) on sen verran vähän aikaa tasaiseen upposuolaukseen, pitää jossain vaiheessa antaa myös ruiskua.[/quote]

Minulla on vähän semmonen mieli että mahdollisimman aikaisin ruiskutus, suolahan tunkeutuu noin sentin per vuorokausi eli liuos tunkeutuu ulkoapäin ja sisällepainettu "tulee vastaan" samaa tahtia.Laughing[/quote]

Erittäin hyvä huomio, kiitoksia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1479

LähetäLähetetty: 13.04.2022 10:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja ruiskulla suolatessa suolauksen tason määrää se käytetyn nesteen suola prosentti. Niin käytännössä lihat voi surutta ruiskutella niin täyteen suolavettä kuin menee ja ylimääräinen vesi tulee ulos. Käytännössä itse olen ruiskulla painanut vain lihat kunnolla täyteen jonka jälkeen noin vuorokausi vielä lihat samassa suolausvedessä likoamassa ja hyvää on tullut. Sen mitä olen huomannut niin yllättävä pieni on se ero mikä on omaan makuun sopiva suola. Eli kyllä prosentin heiton suolassa jo maistaa ihan helposti. Ja makuasioistahan luonnollisesti ei voi kiistellä joku tykkää suolaisemmasta kuin toinen eikä minusta mitään oikeaa määrää ole vaan jokaisella on oma makunsa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.04.2022 10:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

overkill kirjoitti:
Ja ruiskulla suolatessa suolauksen tason määrää se käytetyn nesteen suola prosentti. Niin käytännössä lihat voi surutta ruiskutella niin täyteen suolavettä kuin menee ja ylimääräinen vesi tulee ulos. Käytännössä itse olen ruiskulla painanut vain lihat kunnolla täyteen jonka jälkeen noin vuorokausi vielä lihat samassa suolausvedessä likoamassa ja hyvää on tullut. Sen mitä olen huomannut niin yllättävä pieni on se ero mikä on omaan makuun sopiva suola. Eli kyllä prosentin heiton suolassa jo maistaa ihan helposti. Ja makuasioistahan luonnollisesti ei voi kiistellä joku tykkää suolaisemmasta kuin toinen eikä minusta mitään oikeaa määrää ole vaan jokaisella on oma makunsa.


Joo 20 painoprosenttia pystyy nestettä liha sitomaan eli 10% liuos niin 2% lihan suolaisuus. Vastaavasti 5% ja 1% lihassa lopullinen.


Tähän en osaa sanoa vaikuttaako lihan rasvaisuus miten asiaan, perstuntuma vähän olisi että rasvaisemmassa saisi olla rivakampi suola eli kalapuolella lohelle enempi ku siialle. Toki paksuudet eri noilla että onko sitäkautta.


Palvilihahommassa pitäisi miettiä loppukäyttöä syödäänkö leivällä vai paljaaltaan perunan kanssa, tehdäänkö kiusausta vai keittoa. Usein paljaaltaan saisi olla vähän suolasen puolta kun leivällä sama on sitten ihan tapissa, keittoon taas pitää lisätä suolaa....

Parhaimman idioottivarman suolan saanee suht miedolla liuoksella ja piiiitkällä likosuolauksella. Mutta käytännössä hidasta/tehotonta ja vaatii kylmiöt missä pysyy se aste pari aina lämpöä. Joku joulukinkkukin pari-kolme viikkoa pelkastään suolassa.



Joko viitaniemellä kuvii pistää prosessista?
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jviitaniemi
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 22 Lok 2015
Viestejä: 50

LähetäLähetetty: 13.04.2022 11:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pystyykö tänne laittaan puhelimella kuinka kuvia?

Lämmöt pyörii 85-90 astetta. Sisälämpöjä en oo
Vielä mittaillut. Parit löylyt oon heittänyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 4181

LähetäLähetetty: 13.04.2022 16:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

overkill kirjoitti:
Ja ruiskulla suolatessa suolauksen tason määrää se käytetyn nesteen suola prosentti. Niin käytännössä lihat voi surutta ruiskutella niin täyteen suolavettä kuin menee ja ylimääräinen vesi tulee ulos. Käytännössä itse olen ruiskulla painanut vain lihat kunnolla täyteen jonka jälkeen noin vuorokausi vielä lihat samassa suolausvedessä likoamassa ja hyvää on tullut. Sen mitä olen huomannut niin yllättävä pieni on se ero mikä on omaan makuun sopiva suola. Eli kyllä prosentin heiton suolassa jo maistaa ihan helposti. Ja makuasioistahan luonnollisesti ei voi kiistellä joku tykkää suolaisemmasta kuin toinen eikä minusta mitään oikeaa määrää ole vaan jokaisella on oma makunsa.


Pääosin leivän päälle menee meillä palvi, suolaista kun syön pelkkää lihaa, leivän päällä taas ei maistu niin suolaiselta.
Lihoja en ole koskaan punninnut ja sen mukaan suolaa laittanut, vaan nesteen tehnyt 8-10%.
Puolet nitriittisuolaa ja puolet karkeaa merisuolaa.
Isohkoja paloja niin saa olla pari vrk liemessä vaikka ruiskulla välillä pistelee että on tasainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12  Seuraava
Sivu 6 Yht. 12

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com