OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jalluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Kes 2009
Viestejä: 1128

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JokuUkko kirjoitti:
Ei se itse asiassa etelän peura-alueilla ole ihan tavatonta, että punasta lihaa ei osteta kaupasta. Ei ainakaan ole pakko... Jos jaksais kyyhkyjä ja kanadalaisia jahdata kunnol ni ei tarttis linnunlihaakaan ostaa. Rusakoita olis vaikka miten, vois helposti toista kymmentä ampuu vuodessa, jos haluis...

No joo. Aiheen vierestä ja asiatonta. Mut oli pakko heittää ku oli mahis Laughing Ihan tavis resepteillä menee riista meillä. Se ei ole meidän perheessä juhlaruoka, se on arkiruoka...


Ei ole juhlaruokaa ei. Metot vedetään käristyksenä tai jauhelihana arkena ja juhlissa syödään sitten jotain paljon parempaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10093
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 31.08.2023 14:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voishan sitä vaihteeksi kaupastaki ostaa, jos sieltä jotai hyvää sais. Tarjolla kuitenkin kuivaa possua tai vanhuuteen kuollutta lypsylehmää.
Sama homma ravintoloissa, ei huvita maksaa viittäkymppiä pihvistä, kun arkipihvi peuranfileestä on kotona parempaa.

Wingsejä tulee lähinnä ostettua, niistä saa grillissä tai savustimessa hyviä.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16675
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 31.08.2023 15:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tavallaan vähän outo aihe tai tuntuu vain kun vuosikymmeniä on peura/hirvikäristystä meillä syöty että joku isolihanpyytäjä ei sitä tekisi....

Sopivan kohmeisena saakelin kuumalle valurautapannulle ja kunnon väri pintaan, pienissä erissä mieluummin ja siitä kattilaan, joskus vettä joskus olutta ja perunamuusi kylkeen. Toki voita ja merisuolaa molempiin.

Parhaita käristyksiä olen syönyt latvalintu ja hiihtovaellusreissuilla yli - 25c pakkaaessa ja pakinkannessa pikkusatseja avotulella pimeässä tähtitaivaan alla valmistaen, muun muassa metsäpeuraa.

Taivaallista.

Mitä lihaan tulee niin possua kaupasta ehkä max 5 kertaa vuoteen, nautaa ei grammaakaan ja jotain kanaa jokusen kerran vaihtelun vuoksi. Että periaatteessa lihapuoli 95% omasta pakkasesta riistaa. Ja riistajalostepuoli leivänpäälle samoin, metukkaa, purkkilihaa, palvia ja grillimakkaraa peurasta pääosin.

Juuri purkkipeuraa mitoittelin mielessäni jos kävisi koppaamassa huomenna.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jopelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Maa 2023
Viestejä: 371

LähetäLähetetty: 31.08.2023 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana.


Kysymys ei ole mistään teurasjätteistä..vaan erittäin hyvistä lihoista jotka vaihtoehtoisesti jauhettaisiin jauhelihaksi. Tottahan niistäkin poistetaan liiat rasvakerrokset jne.
- ainahan ne paistit ja fileet pitää ns. "renssata" ennen käyttöä ja/tai vakuumipussiin ja pakasteeseen laittoa.
- tai ainakin itsellä on tapana tehdä näin.

Varsinkin käristelihat on hyvä pakastaa juuri kuten "Peltsi" aiemmin kertoi. Ne on helppo leikata kohmeisena ennen paistamista. Fiksua on myös asetella ne vakuumipussiin siten että lihasyyt pituussuuntaan.

Minulle riista (kuten myös kalat jne.) on kokonaisuudessaan arvokasta luonnon antia. Sitä tulee hyödyntää monipuolisesti ja kunnioituksella. Juuri niin kuin metsästykseen perinteisesti kuuluu. Tämä koskee myös poroa..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20141
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 31.08.2023 15:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jjsotto kirjoitti:
Kaikesta voi tehdä käristystä mutta käristys teerestä tai mistä vaan kanalinnusta tulee herkkua.


Lintuinfluenssan myötä saalis suositeltiin kypsentämään läpikypsäksi. Ite oon laittanut nyt kyyhkyä ja sorsaa varmuuden vuoksi vähän niin kuin käristeenä. Eli leikkaus luuttomaksi ja siivuiksi. Ja kiisutus kypsäksi pannulla.

Ollari kirjoitti:
Hyvä ettei mene henki elukoista hukkaan. Ennen muinoin ei mennyt, nykyään osa porukasta vähän vieraantunut sen verran, että kelpaa lähinnä paistit ja fileet. Loput ois koiran ruokaa.


Vähän tuntuu kyllä siltä, että viimeaikoina on alkanut nuo ”vähempiarvoiset osat” nostaa päätään ja kiinnostaa osaa porukasta. Tuohan nuo ruuanlaittoon lisää vapausasteita, jos kokkaushomma kiinnostaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jalluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Kes 2009
Viestejä: 1128

LähetäLähetetty: 31.08.2023 15:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Voishan sitä vaihteeksi kaupastaki ostaa, jos sieltä jotai hyvää sais. Tarjolla kuitenkin kuivaa possua tai vanhuuteen kuollutta lypsylehmää.
Sama homma ravintoloissa, ei huvita maksaa viittäkymppiä pihvistä, kun arkipihvi peuranfileestä on kotona parempaa.

Wingsejä tulee lähinnä ostettua, niistä saa grillissä tai savustimessa hyviä.


No pakkoko se on ostaa sitä kuivaa possua ja vanhaa nautaa kun on saatavissa 100 kertaa parempiakin lihoja.

Sellaisia mitä ei ravintolasta saa. Niistä saa lähes tulkoon aina ala-arvoista sontaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jopelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Maa 2023
Viestejä: 371

LähetäLähetetty: 31.08.2023 16:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jalluri kirjoitti:
Lintuja tulee syötyä kastikkeessa, paistettuna, fileeenä,.kebabbina, burgerina..

Mutta tuo, että ei kaupanlihoja osta niin paljosta jää paitsi. Onhan ne linnut ja hirvet ihan ok, mutta jos viereen laitetaan kunnon iberico possua/ bellyä, härän tri-tippiä tai entregotea, ei kyllä hirveästi mielessä käy linnuntäkän pupeltaminen ennemmin.

Tai joku grillikana tai wingsit. Very Happy Eipä siinä paljoa kanootin pohjalla pyörineen, suolet rikki ammutun sorsan lihat käy edes mielessä.


Tuossa kuvauksessa ei kaikki elementit liene ihan kohdillaan. Mutta, tottahan jokaisella on omat mieltymyksensä. Se on ok.

Toki saatan olla etuoikeutettu kun kotona on itse metsästettyä riistaa ollut aina pöydässä. Possua ja kanoja lukuunottamatta ostolihat ovat meillä perin harvinaisia. Käytännössä kaikki muu liha on riistaa. Pääsääntöisesti saalis on myös itse suolistettu, nyljetty, leikattu ja paloiteltu. Sekä ennen kaikkea itse ruuaksi valmistettu..ja sen verran olen tehnyt ruokaa muillekin ettei omia kokkailuja tarvitse juurikaan häpeillä.

Riistasta saa valmistettua kaikkein parhaita ruokia/aterioita. Ne eivät miltään osin häviä laadussa tai maussa maataloudessa tuotetuille raaka-aineille.

Sanoisin silti ettei tässä ole mitään erityistä kilpailutilannetta.
- kaikista laadukkaista ja lähtökohtaisesi oikein käsitellyistä raaka-aineista saa valmistettua huippuluokan herkkuja.
- luonnossa vapaasti kasvanut riista on tässä suhteessa kuitenkin omalla tavallaan ylivertaista.

Ja, tottakai viime vaiheessa kokkaaminen vaatii osaamista..ja ehkä hieman mielikuvitustakin.

P.S. Minulla on myös ollut tilaisuuksia maistella hienoja ruokia huippuluokan ravintoloissa, niin Suomessa kuin muuallakin. Eikä suuni ole ns. "tuohesta".
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jopelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Maa 2023
Viestejä: 371

LähetäLähetetty: 31.08.2023 16:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
jjsotto kirjoitti:
Kaikesta voi tehdä käristystä mutta käristys teerestä tai mistä vaan kanalinnusta tulee herkkua.


Lintuinfluenssan myötä saalis suositeltiin kypsentämään läpikypsäksi. Ite oon laittanut nyt kyyhkyä ja sorsaa varmuuden vuoksi vähän niin kuin käristeenä. Eli leikkaus luuttomaksi ja siivuiksi. Ja kiisutus kypsäksi pannulla.

Ollari kirjoitti:
Hyvä ettei mene henki elukoista hukkaan. Ennen muinoin ei mennyt, nykyään osa porukasta vähän vieraantunut sen verran, että kelpaa lähinnä paistit ja fileet. Loput ois koiran ruokaa.


Vähän tuntuu kyllä siltä, että viimeaikoina on alkanut nuo ”vähempiarvoiset osat” nostaa päätään ja kiinnostaa osaa porukasta. Tuohan nuo ruuanlaittoon lisää vapausasteita, jos kokkaushomma kiinnostaa.


Juuri näin...Perinteitä kunnioittaen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 5117
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 31.08.2023 16:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jopelius kirjoitti:


Toki saatan olla etuoikeutettu kun kotona on itse metsästettyä riistaa ollut aina pöydässä. Possua ja kanoja lukuunottamatta ostolihat ovat meillä perin harvinaisia. Käytännössä kaikki muu liha on riistaa. .


Olet nimenomaan etuoikeutettu. Mulla jos on hyvä kausi niin pakkasessa on pari havulintua, pari fasaania, pari rusakkoa, yksi kauris ja 10kg hirvenlihaa. Ei niillä montaa suuta paria viikkoa pidempään ruoki. Joten kyllä sikaa ja kanaa tulee syötyä pääsääntöisesti Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jalluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Kes 2009
Viestejä: 1128

LähetäLähetetty: 31.08.2023 17:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Saa toki riistasta hyvää ruokaa. Eipä ole omakaan peukku keskellä kämmentä keittiössä ja helposti saa kotona keskimäärin parempaa ruokaa väsättyä kuin ravintolassa.

Peuroja enkä kauriita ole ikinä syönyt, mutta kyllä mettälinnun, kyyhkyn, sorsan ja jäniksen liha häviää aivan heittämällä kunnon muille lihoille omassa suussa, ei sille mitään mahda.

Ei se toki niistä huonoja silti tee.

Ja jotta pystytään aiheessa, niin metostahan tulee kaikista paras käristys. Parempi kuin porosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16675
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 31.08.2023 17:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
jjsotto kirjoitti:
Kaikesta voi tehdä käristystä mutta käristys teerestä tai mistä vaan kanalinnusta tulee herkkua.


Lintuinfluenssan myötä saalis suositeltiin kypsentämään läpikypsäksi. Ite oon laittanut nyt kyyhkyä ja sorsaa varmuuden vuoksi vähän niin kuin käristeenä. Eli leikkaus luuttomaksi ja siivuiksi. Ja kiisutus kypsäksi pannulla.

Ollari kirjoitti:
Hyvä ettei mene henki elukoista hukkaan. Ennen muinoin ei mennyt, nykyään osa porukasta vähän vieraantunut sen verran, että kelpaa lähinnä paistit ja fileet. Loput ois koiran ruokaa.


Vähän tuntuu kyllä siltä, että viimeaikoina on alkanut nuo ”vähempiarvoiset osat” nostaa päätään ja kiinnostaa osaa porukasta. Tuohan nuo ruuanlaittoon lisää vapausasteita, jos kokkaushomma kiinnostaa.



Itseasiassa lahtisella olisi mahtava mahdollisuus ottaa kanoja jahtimökille.

Saisit kunnon munia ja sitten vielä superlaadukasta kananlihaa, vaikka huonompikin kyyhky ja sorsavuosi niin olisi mitä grillata.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peltsu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6534

LähetäLähetetty: 31.08.2023 21:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jopelius kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana.


Kysymys ei ole mistään teurasjätteistä..vaan erittäin hyvistä lihoista jotka vaihtoehtoisesti jauhettaisiin jauhelihaksi. Tottahan niistäkin poistetaan liiat rasvakerrokset jne.


Juuri näin, kuveliha nyt ei oikein pannulla taivu mitenkään. Ja juurikin paistit kun leikataan myyntimuotoon, siitä tulee silppua. Lehmän lihasta saa paistijauhelihaa joka ei tarkoita että takajalka jauhetaan vaan ne leikkuutähteet jauhetaan. Teurasjätteet on eri asia.

No mitä tulee noihin vähempiarvoisiin ruhon osiin...syön mielelläni potkaa. Siinä maistuu se elukka. Kupeet menee myllyn läpi potkan nokkien ja muun sellaisen vaikeasti valmistettavan kanssa. Kuve antaa maun, mutta se vie säilyvyyttä. Fileet ei kelpaa oikein muuhun ku keitoksi. Keitettynä se maistuu lihalle, paistettuna mitä tahansa. Paisti vähän sama homma, ei niissä ole potkua mutta toki maustamalla saa maukasta ja erinomaisen suutuntuman omaavaa syötävää. Ja ilman sitä erinomaista kastiketta tuonkin status himmenee.

Kannattais joskus hankkiutua paikkaan missä syödään poron selkäkeittoa. Se vaatii kaluamista ja ärisemistä ja vaikka mitä koska selkäranka pätkitään siivuiksi fileineen päivineen ja kattilaan. Jotku hurjat kuorii sinne kattilaan yhen potunkin ja kohta kuuluu huuto "kuka helkatti laitto multaa tähän keittoon". Se nyt vain on hyvää suolalla maustettuna. Jos muita mausteita laitetaan, tapahtuu kamalia asioita. Tuossa on se juttu että poronliha maistuu poronlihalle eikä sitä makua hämätä millään mausteilla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 31.08.2023 22:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peltsu kirjoitti:
Fileet ei kelpaa oikein muuhun ku keitoksi. Keitettynä se maistuu lihalle, paistettuna mitä tahansa. Paisti vähän sama homma, ei niissä ole potkua mutta toki maustamalla saa maukasta ja erinomaisen suutuntuman omaavaa syötävää. Ja ilman sitä erinomaista kastiketta tuonkin status himmenee.

Koitapa savustaa niitä paisteja ja fileitä, potkun saa siitä, ei tartte muuta maustetta lisäksi ku suolaa. Tammea tai omenapuuta vaikka sinne savustimeen. Eikä liian kypsäksi/kuivaksi. Samalla tavalla kuin pihvitkin, jos suinkin vaan medium menee niin aina parempi, siellä 60C tai vähän alle sisälämmöksi. Jos pakko on kypsäksi, niin ei yli 70C kumminkaan.

Ja, jotta säilyy mehukkaana, antaa jäähtyä omassa liemessään. Eli savupönttöön jossain vuoassa. Voi alumiinifoliosta itekin tehdä matalan astian sille. Kaikki liemi ei toki imeydy lihaan takaisin, kastikkeen voi tehdä lopusta liemestä, sitten kun liha on jäähtynyt.

Sitte ku tekee ite oikean majoneesin vielä siihen öljystä ja kananmunasta kaveriksi. Leikkaa melkeinpä niin ohutta siivua poikkisyin ku saa aikaan. Aika usein kuulee yleisöstä, että parasta lihaa mitä syöneet.

Toimii linnun tintafileille kans.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34941

LähetäLähetetty: 01.09.2023 05:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jopelius kirjoitti:
heiluri kirjoitti:
Eli kuten olen monille käristyslihan laadun ihmettelijöille sanonut, teurasjätteitä myydään etelään käristyslihana.


Kysymys ei ole mistään teurasjätteistä..vaan erittäin hyvistä lihoista jotka vaihtoehtoisesti jauhettaisiin jauhelihaksi. Tottahan niistäkin poistetaan liiat rasvakerrokset jne.
- ainahan ne paistit ja fileet pitää ns. "renssata" ennen käyttöä ja/tai vakuumipussiin ja pakasteeseen laittoa.
- tai ainakin itsellä on tapana tehdä näin.

Varsinkin käristelihat on hyvä pakastaa juuri kuten "Peltsi" aiemmin kertoi. Ne on helppo leikata kohmeisena ennen paistamista. Fiksua on myös asetella ne vakuumipussiin siten että lihasyyt pituussuuntaan.

Minulle riista (kuten myös kalat jne.) on kokonaisuudessaan arvokasta luonnon antia. Sitä tulee hyödyntää monipuolisesti ja kunnioituksella. Juuri niin kuin metsästykseen perinteisesti kuuluu. Tämä koskee myös poroa..

Ei se kaupan valmiskäristys mitään hyvää lihaa ole, leikkuujätteita ja muuta moskaa, käristys leikataan kokolihasta, samoin tehdään se kunnon jauheliha, ei siihenkään mitään ränttyjä käytetä.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 01.09.2023 07:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:

Ei se kaupan valmiskäristys mitään hyvää lihaa ole, leikkuujätteita ja muuta moskaa, käristys leikataan kokolihasta, samoin tehdään se kunnon jauheliha, ei siihenkään mitään ränttyjä käytetä.
Makunsa kullakin, voithan sää tehdä käristyksen kalvottomasta paistilihasta tai fileestä. Tosi mureaahan se on vähällä haudutuksella, tartte haudulla yhtään, vesi vaan kostukkeeksi jos siitä tykkää.

Vaan makua on enemmän kun tekee sitkeämmästä lihasta missä sidekudosta eli kalvoja mukana.

Mihin ruokiin sulla menee sitkaammat lihan palat jos ei edes jauhelihaan? Koirille? Vai jääkö lahtivajalle muitten käyttöön?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 3 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com