OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 34941

LähetäLähetetty: 01.09.2023 09:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koiramiehet ottavat räntyt mielellään ja sen me heille suomme.
Toki tulee aina keittolihoihin ja pataruokiin varattua makulihaa ja luita lihaliemeen.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20141
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 01.09.2023 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole tosiaan tainnut koskaan tehdä poronkäristystä porosta ja ”nyt oli niin hyvännäköisiä poronlihoja halavalla”, että piti kokeilla.

Lähinnä halusin vertailla omatekemää aikaisemmin syötyihin.

Poronkäristystähän tuli syötyä Kainnun Prikaatissa muistaakseni aika paljon. Tsernobyl oli räjähtänyt pari vuotta aiemmin, Ruotsissa alettiin lopettaa poroja korkeiden säteilymäärien takia, Suomessa ei ollut mitään vaaraa. Kainuun prikaatissa oli ”joka toinen päivä poronkäristystä” Smile

On tullut ”poron”käristystä syötyä ihan työmaaruokaloissakin. Ja toki Pohjanhovissa ja Muotkan Ruoktussa jne.

Ei nyt varsinaisesti noita omatekemiä tarvi hävetä, vaikka vertaa ”maailman parhaisiin”.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 01.09.2023 10:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

heiluri kirjoitti:
Koiramiehet ottavat räntyt mielellään ja sen me heille suomme.
Toki tulee aina keittolihoihin ja pataruokiin varattua makulihaa ja luita lihaliemeen.
"Makuliha." Voitko kuvitella, se toimii käristyksessä kans. Ja jos se on tapana haudutella kumminkin pehmeeksi muutama tunti, niin...

Eipä sillä, en määkään irtokalvoja yleensä syö, koirille menee. Mutta lihaisammat irtopalat menee just mainiosti pitkään hauduttaessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16675
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 01.09.2023 10:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hankkii olla niin että työpäivän päälle ei mitkään monituntiset haudutukset oikein maistu ja kesällä varsinkin kun ei leivinuuni lämpeä....

Jliha on simppeliä ja taittuu moneen, lykkään valtaosin ne haudutuslihat myllyyn. Jos olisi aikaa rajattomasti niin sitten voisi kaikenmaailman luusopat keitellä...


Minusta on sama mitä riistasta tekee kunhan se itselle maistuu, olipa kokolihaa tai burgeria.

Viimeksi rosvopaistia, voi hitto kun makoisaa tuli....
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20141
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 01.09.2023 10:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.

Varsinkin lapsiperheissä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10093
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 01.09.2023 10:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.

Varsinkin lapsiperheissä.


Semmostakin tapaa tuli pidettyä, että jos yhden peuran leikkasi ns. oikein eli paistit erilleen, niin toisen sai ampua pelkäksi jauhelihapeuraksi, josta ei erotella muuta kuin fileet ja loput myllyyn.

Tälläkin opilla tahtoi olla viimeisenä pakkasessa joku peuran paisti.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 01.09.2023 11:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:
Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.

Varsinkin lapsiperheissä.


Semmostakin tapaa tuli pidettyä, että jos yhden peuran leikkasi ns. oikein eli paistit erilleen, niin toisen sai ampua pelkäksi jauhelihapeuraksi, josta ei erotella muuta kuin fileet ja loput myllyyn.

Tälläkin opilla tahtoi olla viimeisenä pakkasessa joku peuran paisti.
Tuhlausta tuo silti on, voit vaihtaa niitä paisteja&fileitä varmaan suhteessa 1:2 - 1:5 "normaaliin" jauhelihaan. Tai jos viitit rahan kautta pyöräyttää, ottaa rahaa fileistä ja sitten ostaa sillä jauhelihaa. Ja voit vieläpä ostaa sikanautaa tai rasvaisempaa nautaa, tartte ees sitä sikaa sitte olla laittamassa ruokiin sekaan.

Vaikka en tiedä lisäätkö itse sikaa riistan sekaan, mutta tosi moni tekee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10093
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 01.09.2023 11:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyi helvetti, ei tulisi pieneen mieleenkään pilata peuran jauhelihaa sikaa sekaan sotkemalla.

Ja ei se mitään haaskuuta ole, jos syön peuran paistijauhelihaa. Ihan samat proteiinit siitä saan.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20141
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 01.09.2023 11:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:
Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.

Varsinkin lapsiperheissä.


Semmostakin tapaa tuli pidettyä, että jos yhden peuran leikkasi ns. oikein eli paistit erilleen, niin toisen sai ampua pelkäksi jauhelihapeuraksi, josta ei erotella muuta kuin fileet ja loput myllyyn.

Tälläkin opilla tahtoi olla viimeisenä pakkasessa joku peuran paisti.


Me on vedetty joskus porukalla fileetkin myllyyn, pahaa teki mutta tuli kyllä hyvää jauhelihaa Smile. Mutta tottahan se on, että "väärin syöty".

Elämyslihat tosiaan erikseen, mutta kyllä sillä jauhelihalla vaan kummasti menekkiä on.

Semmonen homma liittyen tohon käristyshommaan, että esimerkiksi kuulumassani hirvenliharyhmässä on leikattu aina viimeisenpäälle, jauhelihoissa ei oo pisaraakaan vertymää tai muuta epäkuranttia. Tämä on johtanut jonkunmoisiin roiskekippoihin. No, muilla liki jokaisella on koira. Eli menee hyötykäyttöön.

Ite oon viimeaikoina sanonut kanssa, että mullakin on koiria. Oon omat ”purkujätteet” vakumoinut ja pakastanut kilon kahen pusseihin ja syötittänyt sitten haaskavuorta ja ammuskellut supeja.

Se täytyy sanoa, että kun tommosen pussin sulattaa ja vähän kattelee, niin mielessä on käynyt, että kun olis jättänyt 10…15% huonoimmasta paikasta pois ja ton panoksen löis käristeeksi/uuniin muhimaan, voisi ihan oikeasti hakata mavultaan monen kokkaukset.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12170

LähetäLähetetty: 01.09.2023 12:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peto kirjoitti:
Ja ei se mitään haaskuuta ole, jos syön peuran paistijauhelihaa. Ihan samat proteiinit siitä saan.
Nimenomaan et saa samoja proteiineja, kun saisit vaihdettua sen tuplamäärään potkista/kyljistä tehyyn jauhelihaan. Myyt paistit 20€ / 1 kg ja ostat jauhelihaa 20€ / 2 kg. Tai vaihdat päikseen kilon paistia kahteen kiloon jauhelihaa, jos tuntuu rahan liikuttelu väärälle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20141
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 01.09.2023 12:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollari kirjoitti:
Peto kirjoitti:
Ja ei se mitään haaskuuta ole, jos syön peuran paistijauhelihaa. Ihan samat proteiinit siitä saan.
Nimenomaan et saa samoja proteiineja, kun saisit vaihdettua sen tuplamäärään potkista/kyljistä tehyyn jauhelihaan. Myyt paistit 20€ / 1 kg ja ostat jauhelihaa 20€ / 2 kg. Tai vaihdat päikseen kilon paistia kahteen kiloon jauhelihaa, jos tuntuu rahan liikuttelu väärälle.


Eikös tässä nyt ongelman juurisyy ole lähinnä se, että kun ammutaan pakkaseen "tarpeeksi kiloja", niin sitten joskus tulee optimointivirheitä siinä, mihin muotoon tavara tulee lahtivajalla käsiteltyä.

Ei se paistijauhelihakaan mitään huonoa ole...

Paistien viimeisenä pakastimessa pyöriminen on varmaan joku yleisempiin luonnonilmiö.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16675
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 01.09.2023 13:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:


Paistien viimeisenä pakastimessa pyöriminen on varmaan joku yleisempiin luonnonilmiö.


Säästellää hyvään (mihin) hetkeen.....
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14781

LähetäLähetetty: 01.09.2023 13:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käristys oikeaoppisesti (olen tehnyt tätä myös työkseni):

- voin määrä 10% lihan määrästä, jos käristys syödään pottumuusin kanssa
- voin määrä 15% lihan määrästä, jos käristys syödään tuppipottujen kanssa
- käristys tehdään padassa, jonka pohjalle laitetaan kaikki voi ja kaikki käristyslihat
- lihoista keitetään pois kaikki neste (eli kansi auki)
- kun neste on kiehunut pois, alkaa käristysvaihe, jossa lihaan tulee paistopintaa ja tapahtuu Maillard-reaktio
- käristykseen pitää tulla paistopintaa, mutta käristys ei saa palaa, koska silloin siitä tulee kitkerää
- käristämisen jälkeen lisätään vettä sen verran, että vesipinta on noin 1/3 lihan pinnan alapuolella ja samalla lisätään suolaa ja kokonaiset maustepippurit
- veden lisäämisen jälkeen kattilaan laitetaan kansi päälle ja haudutetaan lihat kypsäksi
- optimitianteessa käristyksessä on lientä vain vähän, eli käristys pitäisi hauduttaa niukalla nesteellä, mutta kuitenkin niin, että se ei kuivu ja pala

- valmis käristys tarjoillaan perunoiden tai muusin kera ja kylkeen tulee puolukkaa ja suolakurkkuja

Olen puhunut. Muut tavat tehdä käristystä ovat vääriä.


Viimeinen muokkaaja, Nimrod pvm 01.09.2023 13:33, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14781

LähetäLähetetty: 01.09.2023 13:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitten se ALKUPERÄINEN käristys tehdään seuraavasti:

Pataan laitetaan poron pintaa ja vuollut käristyslihat (paistia, ei tyypilliseen tapaan käristysleikkoa lavasta) paistetaan siinä nopeasti - siis paistetaan, eli lihaa laitetaan niin vähän, että neste haihtuu paistamisen yhteydessä eivätkä lihat missään vaiheessa keity.

Kun lihoihin on saatu nopeasti paistopinta, syödään käristys heti. Mausteena suola.

Tämä on siis ihan eri asia kuin ns. tavallinen poronkäristys. Mutta hyvä tämä on näinkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14781

LähetäLähetetty: 01.09.2023 13:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

TURISTIKÄRISTYS tehdään muutoin samoin kuin tavanomainen käristys, mutta siihen laitetaan mustapippuria.

POIKAMIESKÄRISTYS tehdään muutoin samoin kuin alkuperäinen käristys, paitsi poron pinnan sijasta valmistuksessa käytetään voita. Tämä käristys syödään oikeaoppisesti suoraan kattilasta lusikalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 4 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com