OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustus ja palvauskalusto
Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
salvelinus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Maa 2010
Viestejä: 235
Paikkakunta: toholampi

LähetäLähetetty: 03.01.2021 18:37    Viestin aihe: Savustus ja palvauskalusto Vastaa lainaamalla viestiä

Ihan vihjeenä ajattelin laittaa tähän uuden osion kun innostuin värkkäilemään savustuskaapin ja jollekin saattaa tulla tuostakin innostus asiaan.Tuota voi lämmittää alta kaasupolttimella ja tuossa pöntössä tuottaa savun briketeillä,lämpö riittää kyllä vaikka ei kaasua käytäkään. , , , vähän on vielä vaiheessa tuokin projekti mutta eilen testasin ja hienosti pelaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 03.01.2021 20:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvinnaamioitu pontikkapannu Smile
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pihkat
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Syy 2007
Viestejä: 4622

LähetäLähetetty: 04.01.2021 07:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
Hyvinnaamioitu pontikkapannu Smile


Ainakin hyvät tarpeet käytetty osittain turhaan.
_________________
Voi pihkat
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 18.01.2021 12:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainataas tätä säijettä.


Eli homma rupeaa lähestymään kohta...



Tein jo savusaunaan palvaustason, GN Vuoat tuli viimeviikolla ja toimivat siis rasvapelteinä. Verkkokorit tulee tuohon päälle sitten ja laitaa ettei pääse pyörimään alas. Alaa noin 200x50 eli melko monta kinkkua.





Teen ehkä vielä alakorin pikkulihoille alemmas.

Nyt keittelen suolaliuosta, sillä ruiskuttelen peuranlihat ja kinkut menee vain uppoliemeen tasaantumaan kun ovat jo kaupansuolassa.





Ja itse kinkut ovat nyt sulamassa olleet la asti, nyt jo sisältä asteen plussalla.



Tästä tää lähtee, sitä mitä tulee ei tiedä mutta jossei koita niin ei voita. Smile. Ja kumma juttu kun lisää lihaa "ilmestyy" jostain koko ajan.... Very Happy ja omat palvirusakotkin vielä lähettelee kuvia, ihanku tietäsivät että nyt ei kannattas tulla peltoon. Smile
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 18.01.2021 16:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No juu siellä on parvi valmiina... Kiukaassa piisaa kokoa kuten näkyy.



_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sinttivintturi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2018
Viestejä: 812
Paikkakunta: Pohjois-Häme

LähetäLähetetty: 18.01.2021 16:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvät on vermeet.En epäile etteikö tulis hyviä. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 18.01.2021 17:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huuda valtsu ku on valmista, tuun ison puukon kanssa. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 19.01.2021 07:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peurankinkku irrotettu ja toki pikkukoira mukana katsomassa.




Suolausruisku on tuonnäköinen härveli, imee itse ampäristä ja lie 8 reikää neulassa. Aika tehokas ja voimakas ruisku... Tais mennä vähä seinällekin... Loppuajan voi painaa coronarokotetta vaikka jossei suolattavaa satu olemaan. Ovh on 200e, itse maksoin käytetystä 25e.





Kinkkujen sisälämpö just passeli +10





Siellä saavat nyt tasaatua vuorokauden, pistin liinaa ettei karkaa enää.


_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 20.01.2021 08:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja sitten aletaan.




_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
phh
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2004
Viestejä: 463

LähetäLähetetty: 20.01.2021 12:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

valmet 412s kirjoitti:
No juu siellä on parvi valmiina... Kiukaassa piisaa kokoa kuten näkyy.




Jotain tällaista haluaisin itsellekin. Vanha haave on ollut ihan oikea savusauna, mutta kun huomioi käytännölliset syyt, niin taitaa jäädä haaveeksi. Pitänee tehdä tavallinen sauna ja savuvermeet sitten erikseen. Kahteen saunaan kun ei oikein rahkeet riitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 21.01.2021 09:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lihaa tupaan



Ja sitten se odottelu ja jännäily miten lämpötila käyttäytyy.

Lihat sisään


Ja lämmöt ylöspäin.


Ihan paras peli tämä bluetooht-mittari, saa istua sohvalla ja katsella netflixiä samalla kun näkee ikkunasta saunan ja mittarista lämmön.




Räppänän sovellettu etäsuljentalaite




Pärekaton lämmöneristävyys lie niin ja näin...




Nyt menossa palvuun 22 tunti, kinkun sisälämpö näytti puoltuntii takasin +64c eli hetkinen vielä... Hyvälle vaikuttaa, lämmöt pysyny hanskassa ja vartoon että saa lihat pois, parvi pois ja saunaan, senjälkeen rehdit päikkärit ja pääseekin lihaa maistelemaan.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1489

LähetäLähetetty: 21.01.2021 10:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pikku pirkka niksi tuossa on kääriä kinkku folioon tuossa 60-65 asteen sisälämmössä ja jatkaa lämmitystä entiseen malliin. Lyhenee kypsymisaika olennaisesti ja melkein väittäisin että pysyy jopa mehukkaampana niin ja sitä kautta parempi lopputulos. Savua ei toki enää lihaan sen jälkeen imeydy mutta se on maku asia kuinka paljon sitä lihaan haluaa. Jenkki tyylisesti ilmaistuna "barkia" lihaan ei luonnollisesti tule eikä noilla matalilla lämmöillä muutenkaan kovin helposti. Mutta tosiaan joulun jälkeen piti alennus kinkkuja muutama palvata ja 6 kilon luuton kinkku valmistui noin 15 tunnissa tuolla kikalla ja lopputulos ei käytännössä eronnut kaupan palvikyljestä ollenkaan rakentaan osalta. Mökin lämmöt pyöri siinä alle 90 asteen paikkeilla koko ajan ja loppu sisälämpö 82 astetta. Folioon käärimisen jälkeen en ole huomannut isompaa muutosta lihassa vaikka lämpö nousisi päälle sadan mökissä mutta ilman foliota alkaa pinta kuivamaan.

Oma palvimökki on hiukan saaristolais tyylistä savustinta mukaillen tehty mutta pää idea on lihan palvauksessa joten ei ihan ole perinteinen saaristolaismalli.


Viimeinen muokkaaja, overkill pvm 21.01.2021 12:13, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
phh
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2004
Viestejä: 463

LähetäLähetetty: 21.01.2021 10:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

overkill kirjoitti:
Pikku pirkka niksi tuossa on kääriä kinkku folioon tuossa 60-65 asteen sisälämmössä ja jatkaa lämmitystä entiseen malliin. Lyhenee kypsymisaika olennaisesti ja ei melkein väittäisin että pysyy jopa mehukkaampana niin ja sitä kautta parempi lopputulos. Savua ei toki enää lihaan sen jälkeen imeydy mutta se on maku asia kuinka paljon sitä lihaan haluaa. Jenkki tyylisesti ilmaistuna "barkia" lihaan ei luonnollisesti tule eikä noilla matalilla lämmöillä muutenkaan kovin helposti. Mutta tosiaan joulun jälkeen piti alennus kinkkuja muutama palvata ja 6 kilon luuton kinkku valmistui noin 15 tunnissa tuolla kikalla ja lopputulos ei käytännössä eronnut kaupan palvikyljestä ollenkaan rakentaan osalta. Mökin lämmöt pyöri siinä alle 90 asteen paikkeilla koko ajan ja loppu sisälämpö 82 astetta. Folioon käärimisen jälkeen en ole huomannut isompaa muutosta lihassa vaikka lämpö nousisi päälle sadan mökissä mutta ilman foliota alkaa pinta kuivamaan.

Oma palvimökki on hiukan saaristolais tyylistä savustinta mukaillen tehty mutta pää idea on lihan palvauksessa joten ei ihan ole perinteinen saaristolaismalli.


Omat pienemmän mittakaavan palvaukset tukevat havaintoa: kun palvausta on jo useampi tunti alla, ei lopputulos eronnut havaittavasti, vaikka loppukypsennyksen teki sähköuunissa. Jouluna paistoin kinkun takkaleivinuunissa niin, että takassa oli samalla pieni tuli tai kytevä leppäpulikka. Kinkkuun tuli selvä palvin maku, mutta tarkemmalla maistelulla selvisi, että tämä oli vain ihan pinnassa. Käy järkeen, kun paistoaika oli muutenkin lyhyempi kuin palvatessa, eikä savuakaan ollut kuin vähän. Toinen havainto oli, ettei savu tarttunut käytännössä ollenkaan rasvakerroksen alle. Paksua kinkkua en ole palvannut koskaan, mutta arvelisin, että siinä on sama tilanne: palvin maku on enemmän tai vähemmän kokonaan pinnassa. Korjatkaa kokeneemmat, jos olen väärässä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17102
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 22.01.2021 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja valmista tuli. Noin 30h oli saunassa ja lämmöt 70-80.



Kyllä uni maittoi saunomisen päälle ja tänäaamuna sitten pääsi maistelemaan tuotoksia.









Peurankinkusta ei vielä osaa sanoa, se ei ollut oma niin en avannut.

Täytyy yhteevetona sanoa että yllättävän rankka homma tehdä, ainakin näin ensikertaa. Valvominen ja lämpötilojen tarkkailu, saunan palamisen pelko perssiissä ja lopputuloksestakaan niin takuita.

Ei tuolla saunannurkalla puoli kolmenaikaan yöllä haalareissa saa*anallisessa lumituiskussa väsyneenä niin täysjärkiseltä tuntunut touhu.... Turhaakin stressiä varmaan ja 10000 askelta tuli jo täyteen ensimäisenä iltana, lämmönkanssa pelaaminen oli muuttuva koko ajan, ensin - 2 ja tyyni, kiristyi - 8 tuuleen ja lopuksi lumimyrskyksi - 5, sauna reagoi selvästi varsinkin tuuleen aika äkkiäkin, onhan se kivijalastaan auki.

Lopputulos kuitenkin erinomainen, suorastaan sulaa suussa ja savunmakua on. Yllätyksemä tuli tuo väri, yllättäen tuommoinen pronssi eikä mattamusta kuten usein näkee...?

-puut oli kuivaa kuorellista leppää, kalahtavan kuivaa. Kinkkujen suola just passeli.

Jaa koska seuraavaksi... Ehkä ensi jouluna.

Smile
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pikkuhornet
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2008
Viestejä: 2524

LähetäLähetetty: 22.01.2021 21:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hienoa kuvainfoa. Kyllä kiinnostaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Seuraava
Sivu 1 Yht. 12

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com