Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
miksa Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Jou 2004 Viestejä: 643
|
Lähetetty: 10.10.2005 17:23 Viestin aihe: |
|
|
Oskari kirjoitti: | No eipä kait kukaan niin torvelo ole että kyntöpellolle suolistaa, haloo!!!
Tottakai järkeä saa käyttää, meillä vaan hirviä lahdataan aika paljon ja suurin yhden ajo saldo on 14 elukkaa, ei viitsi odotella lahtivalle pääsyä.
Paljon jää korpeille ym. ruokaa metsään.
Hygieeniasta puheen ollen, meillä on laatoitettu lahtivaja, juokseva vesi, saadaan suurimmat veret ym. epäpuhtaudet pois, tämän lisäksi on kylmäkoneet jotka ehkäisevät bakteereja vaikka raatoja killuisi parikymmentä, ammattitaitoiset lihanleikkaajat ja lihan paloitteluun ostetut välineet, väittäisin ettei läheskään kaikilla valitettavasti ole yhtä hyvät tilat ja välineet.
Jami 87, jos kysessä on syntymävuosi niin kokemusta on varmastikkin paljon ja useata kaadosta?
Lihat ei mene pilalle vaikka lapaan ampuu, nätti reikä kyllä jää paistiin mutta paljoa ei paino vähene ja useimmiten lavan taakse sen osuman koitan saada.
Rankaosumassa kun saa fileet kappaleiksi niin kumpiko on pienempi paha, rikä lapapaistissa vai piloille ammuttu file?
Osuminen todennäköisempää lapaan kun rankaan, eikö vain?
Meillä tuskin on seurassa ketään joka tekisi itsestään pellen pistämällä hirveä ja hyppimällä hirven päällä koittaisi veret saada pois...
Miksa, onko tilanne sama kun hirvi ravaa ajoporukan edssä passiin risukossa kun kytiskopissa tuelta ammuttaessa 50m päähän, toki on erilaisia ampujia mutta väittäisin että aika harva tarkoitusella silloin rankaan osuu, hirvestyksestä nyt oli puhe.
Ajomatkaa meillä tulee lahtivajalle välillä reilusti toistakymmentä kilometriä, raatokuskeja 1-2 ja turhaan elukat on suolistamatta kauan jos sitä ei heti tehdä.
Kun keuhkot ym otetaan pois katkeavat suuret verisuonet ja valtimot, usein on huomattu että rintaontelo on täynnä verta ja pistäminen turhaa.
Toki jokainen tekee tapansa mukaan ja on varmasti yhtä oikea ja hyvä tapa.
Kannatta joskus verrata kun ampuu ja suolistaa heti jos paikka anta myöten tai pistää ja suolistaa joskus vajalla, niin mitä eroa on jos sitä yleensä on. |
Niinkuin aikaisemmin kirjoitin, kannattaa ajojahdeissa pelata varman päälle ja jättää rankalaakit kokeilematta. Keuhkolaakeissa on kuitenkin marginaalia reilummin. Eikä tarvitse sitten välttämättä pistääkään.
Metsässä suolistus useasti puolustaa paikkaansa, mutta oletko tosiaan sitä mieltä, että siellä lahtivajalla ei olisi puhtaammat olosuhteet tehdä teurastusta ?
Teidänkin porukalla tuntuisi olevan puitteet vajalla kunnossa, joten hygieenisin teurastustulos syntyy siellä. Kylmäkoneetkaan ei kuitenkaan estä lihan pilaantumista, kun sinne kerran ne bakteerit on joutuneet ( hidastavat toki ), joten tarpeetonta lihan käsittelyä metsässä kannattaa välttää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Oskari Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2004 Viestejä: 4227
|
Lähetetty: 10.10.2005 22:17 Viestin aihe: |
|
|
Meillä on aika laajat alueet yli 30 000 ha, hirviä menee nurin aikamoinen määrä vuosittain, yllättäen "raatokuskeja" ei mahdottoman montaa ole.
Autohan ei siitä parane kun porukalla vedetään 4-5 elukkaa lavalle ja kärrätään majalle, aikaa menee ja käymäänhän ne alkaa syksy lämpiämässä helposti jos ei pian perkaa.
Toki lahtivajassa se olisi hygieenisempaa, koskaan ei ole mennyt lihat pilalle sen takia että on heti metsässä avattu.
Esim. lahtivajalle matkaa 15 km, 6-8 raatoa, tilanne päällä ja homma jatkuu niin jättäisikö joku suolistuksen lahtivajalle?
Toki tilanteita ja ilmoja on syksyn mittaan monenlaisia, samoin miehet ja seúrat toimivat eritavalla ja alueet on erilaisia ja kaatomäärät erisuuruisia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paavo Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Hei 2004 Viestejä: 2855
|
Lähetetty: 11.10.2005 10:47 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä liha kylmiössä pilaantuu, se on vain ajan kysymys.
Bakteereja löytyy hirven pötsistä sellainen määrä, ettei nyljetyn hirven vetäminnen kynnöspellolla saa sitä aikaan.
Kaikista tärkein aisa on hirven suolistus mahdollisimman nopeasti. Jo 15min kuluessa sydämen pysähtymisestä,alkavat pötsin bakteerit työntyä mahasta läpi.
Tätä hyökkäystä ei voi torjua kuin ottamalla maha heti pois. Vaikka valelisit !&%¤#ä hirven nylkemisen jälkeen et saa lihaan niin paljon bakteereja, kuin kahden tunnin odottelulla suolet sisällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|