OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirven anatomia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
miksa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 643

LähetäLähetetty: 10.10.2005 17:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oskari kirjoitti:
No eipä kait kukaan niin torvelo ole että kyntöpellolle suolistaa, haloo!!!
Tottakai järkeä saa käyttää, meillä vaan hirviä lahdataan aika paljon ja suurin yhden ajo saldo on 14 elukkaa, ei viitsi odotella lahtivalle pääsyä.
Paljon jää korpeille ym. ruokaa metsään.
Hygieeniasta puheen ollen, meillä on laatoitettu lahtivaja, juokseva vesi, saadaan suurimmat veret ym. epäpuhtaudet pois, tämän lisäksi on kylmäkoneet jotka ehkäisevät bakteereja vaikka raatoja killuisi parikymmentä, ammattitaitoiset lihanleikkaajat ja lihan paloitteluun ostetut välineet, väittäisin ettei läheskään kaikilla valitettavasti ole yhtä hyvät tilat ja välineet.
Jami 87, jos kysessä on syntymävuosi niin kokemusta on varmastikkin paljon ja useata kaadosta?
Lihat ei mene pilalle vaikka lapaan ampuu, nätti reikä kyllä jää paistiin mutta paljoa ei paino vähene ja useimmiten lavan taakse sen osuman koitan saada.
Rankaosumassa kun saa fileet kappaleiksi niin kumpiko on pienempi paha, rikä lapapaistissa vai piloille ammuttu file?
Osuminen todennäköisempää lapaan kun rankaan, eikö vain?
Meillä tuskin on seurassa ketään joka tekisi itsestään pellen pistämällä hirveä ja hyppimällä hirven päällä koittaisi veret saada pois...
Miksa, onko tilanne sama kun hirvi ravaa ajoporukan edssä passiin risukossa kun kytiskopissa tuelta ammuttaessa 50m päähän, toki on erilaisia ampujia mutta väittäisin että aika harva tarkoitusella silloin rankaan osuu, hirvestyksestä nyt oli puhe.
Ajomatkaa meillä tulee lahtivajalle välillä reilusti toistakymmentä kilometriä, raatokuskeja 1-2 ja turhaan elukat on suolistamatta kauan jos sitä ei heti tehdä.
Kun keuhkot ym otetaan pois katkeavat suuret verisuonet ja valtimot, usein on huomattu että rintaontelo on täynnä verta ja pistäminen turhaa.
Toki jokainen tekee tapansa mukaan ja on varmasti yhtä oikea ja hyvä tapa.
Kannatta joskus verrata kun ampuu ja suolistaa heti jos paikka anta myöten tai pistää ja suolistaa joskus vajalla, niin mitä eroa on jos sitä yleensä on.


Niinkuin aikaisemmin kirjoitin, kannattaa ajojahdeissa pelata varman päälle ja jättää rankalaakit kokeilematta. Keuhkolaakeissa on kuitenkin marginaalia reilummin. Eikä tarvitse sitten välttämättä pistääkään.

Metsässä suolistus useasti puolustaa paikkaansa, mutta oletko tosiaan sitä mieltä, että siellä lahtivajalla ei olisi puhtaammat olosuhteet tehdä teurastusta ?

Teidänkin porukalla tuntuisi olevan puitteet vajalla kunnossa, joten hygieenisin teurastustulos syntyy siellä. Kylmäkoneetkaan ei kuitenkaan estä lihan pilaantumista, kun sinne kerran ne bakteerit on joutuneet ( hidastavat toki ), joten tarpeetonta lihan käsittelyä metsässä kannattaa välttää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Oskari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Elo 2004
Viestejä: 4227

LähetäLähetetty: 10.10.2005 22:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä on aika laajat alueet yli 30 000 ha, hirviä menee nurin aikamoinen määrä vuosittain, yllättäen "raatokuskeja" ei mahdottoman montaa ole.
Autohan ei siitä parane kun porukalla vedetään 4-5 elukkaa lavalle ja kärrätään majalle, aikaa menee ja käymäänhän ne alkaa syksy lämpiämässä helposti jos ei pian perkaa.
Toki lahtivajassa se olisi hygieenisempaa, koskaan ei ole mennyt lihat pilalle sen takia että on heti metsässä avattu.
Esim. lahtivajalle matkaa 15 km, 6-8 raatoa, tilanne päällä ja homma jatkuu niin jättäisikö joku suolistuksen lahtivajalle?
Toki tilanteita ja ilmoja on syksyn mittaan monenlaisia, samoin miehet ja seúrat toimivat eritavalla ja alueet on erilaisia ja kaatomäärät erisuuruisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paavo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Hei 2004
Viestejä: 2855

LähetäLähetetty: 11.10.2005 10:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä liha kylmiössä pilaantuu, se on vain ajan kysymys.

Bakteereja löytyy hirven pötsistä sellainen määrä, ettei nyljetyn hirven vetäminnen kynnöspellolla saa sitä aikaan.

Kaikista tärkein aisa on hirven suolistus mahdollisimman nopeasti. Jo 15min kuluessa sydämen pysähtymisestä,alkavat pötsin bakteerit työntyä mahasta läpi.

Tätä hyökkäystä ei voi torjua kuin ottamalla maha heti pois. Vaikka valelisit !&%¤#ä hirven nylkemisen jälkeen et saa lihaan niin paljon bakteereja, kuin kahden tunnin odottelulla suolet sisällä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4
Sivu 4 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com