OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kanadanhanhea pataan
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
jarih
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2086
Paikkakunta: Kirkkonummi

LähetäLähetetty: 07.01.2006 20:11    Viestin aihe: Kanadanhanhea pataan Vastaa lainaamalla viestiä

Ohje on kirjasarjasta Riistan maku, Finn Edvin Hansen/Kåre Vidar Peterson ja osasta lintuherkut. Sarja on suomennus norjalaisesta riistaruoista ja lintuherkut-osassa on muutamia varsin mielenkiintoisia asioita, kuten merimetson laittamisesta, joka taitaa tulee kohta ajankohtaiseksi Suomessakin.

Muutamalla kuvalla höystettyä asiaa..

Hanhesta leikataan rintalihat irti siten, että rintalasta jätetään kiinni, yhdistämään fileet toisiinsa:



Pilkottu sipulin puolikas ja 100g pekonia ruskistetaan valurautapadassa. Ruskistamisen jälkeen ne sipuli ja pekoni otetaan jäähtymään.



Sipulit ja pekoni laitataan fileen keskelle ja pyöräytetään rullaksi sekä sidotaan puuvillalangalla. Maustetaan pippurilla, timjamilla ja suolalla (ohjeessa näin) omastani unohdin..



Välissä pilkotaan vihanneksia, porkkanaa, selleriä ja purjoa. Punaviiniä juo.. eiku tarvitaan kohta pari desilitraa pataan.



Sidottu paisti ruskistetaan padassa ja sen jälkeen mukaan laitetaan pilkotut vihannekset ja tarvittava punaviini, joka keitetään puoleen.



Punaviinin keittämisen jälkeen lisätään 6dl lihalientä tai riistalientä, jotta paisti lähes peittyy. Myös pippureita ja pari laakerinlehteä mukaan tarvitaan. Annetaan hautua kannen alla 30-40 minuuttia.

Kun aika valmis, otetaan paisti erikseen ja pidetään lämpimänä. Myöhemmin se leikataan ohuiksi viipaleiksi tarjolle. Liemi erotetaan vihanneksista ja suurustataan vehnäjauholla, keitellään, testaillaan ja maustellaan. Vihannekset laitataan lihojen kanssa tarjolle. Oheen on laitettu keitetyt perunat ja ruusukaalia. Ohjeessa suositellaan paistettuja sieniä.. eipä ollut pakkasessa materiaalia.


_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Merilinnustaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 3408
Paikkakunta: Hanko

LähetäLähetetty: 07.01.2006 20:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mahtavalta näyttää, tuota kokeillaan... pakkasessa tällä hetkellä EI OOTA, ehkä sitten syksyllä saadan jotakin..

Onko tää nytten reaaliajassa, voisin hypätä autoon ja tulla Teille syömään.. Kirkkonummi on aika lähellä Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
jarih
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 2086
Paikkakunta: Kirkkonummi

LähetäLähetetty: 07.01.2006 23:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olis kyllä riittänyt, mutta nyt on jo myöhäistä Smile
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Merilinnustaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 3408
Paikkakunta: Hanko

LähetäLähetetty: 07.01.2006 23:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jarih kirjoitti:
Olis kyllä riittänyt, mutta nyt on jo myöhäistä Smile


Niinpä.. odottelin vastausta vesikielellä... jouduin tyytymään kotitehtyyn lasagneen kun nälkä yllätti.. Seuraavan kerran sitten!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
aatu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Elo 2005
Viestejä: 107

LähetäLähetetty: 08.01.2006 17:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

no näläkähän tässä tuli prkl, mutta onneksi on reilun tunnin päästä metso kypsä ja pääsee nauttimaan vuoden parhaimpia makunautintoja.
_________________
toiset saa, toiset ei
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Jersu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hei 2006
Viestejä: 1519
Paikkakunta: seinäjoki

LähetäLähetetty: 18.03.2013 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nostetaas ylähä.. Pari vuotta sitte tein tämän ku satuttiin kanukki saamaan.. Ensimmäisen kerran käytin punkkua ruakaan ja vei kielen mennessään, vaikka sitä itteään ei pysty juomaan..

Nyt olis Mettähanhi sulamas ja tätä koitetaan sillä!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti MSN Messenger
Tapiok
***


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 6917

LähetäLähetetty: 22.03.2013 19:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitten kun kypsentää kanukin rintafileet sisältä roseen värisiksi, eli lihalämpömittari näyttää 57-60 astetta, niin on vielä huomattavasti parempaa. Sitten uunista pois ja 10 minuutiksi alumiinifolioon vetäytymään ennenkuin leikkaa palasiksi.

Moni kypsentää läpi asti, mutta kannattaa kokeilla tuota. Miekin epäilin jotta vanhasta kanukista ei saa mureaa kuin 4 tunnin hauduttamisella ja lekalla, mutta tuolla tavalla tuli erittäin hyvää ja suussasulavaa. Eikä siihen tullut sitä maksan makua mikä tulee lintuun kun sen kypsentää läpi asti.

Tästä eteenpäin en enää kypsennä rintafileitä läpikypsiksi koskaan. On siinä niin suuri ero maussa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.

Sama homma esim. peuran ja hirven paahtopaistissa, tulee taivaallista kun ei kypsennä liikaa. Kysykää ammatikokeilta jos ette muuten usko.


Viimeinen muokkaaja, Tapiok pvm 22.03.2013 19:18, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tukelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2008
Viestejä: 3311
Paikkakunta: Mynämäki

LähetäLähetetty: 22.03.2013 19:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tapiok kirjoitti:
Eikä siihen tullut sitä maksan makua mikä tulee lintiuun kun sen kypsentää läpi asti.


Veri pois, lämpö alle 100 astetta ni eipä ole maksan mausta tietoakaan linnuissakaan. Eli 4 tuntia ei riitä mihinkään ku tehdään mureaa ja EI maksalle maistuvaa kanukkia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Fspitz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1287
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 22.03.2013 19:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Raakakypsennys elikkä riiputus nin ei tartte syörä sitkiää eikä maksanmakkuista lihhoo Shocked
_________________
Minkä sanoin sen voin myös perua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tapiok
***


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 6917

LähetäLähetetty: 22.03.2013 19:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Älkää vaan kokeilko missään nimessä. Mitään uutta ei kannata oppia. Niin pääsee pitkälle. Wink

Luuletko ihan oikeasti ettei olla koskaan riistaa riiputettu ja raakakypsennetty. Laughing

Murea syntyy paljon nopeammin kuin 4 tunnissa jos vaan luonto antaa periksi kokeilla. Mutta kuten sanoin, älkää missään nimessä kokeilko. Voi olla jotta paluuta vanhankansan lintupaistiin ei ole kuten minulle kävi.

Tuolla on hieman mallia peurapastin teosta, mutta älkää vaan kokeilko ekaa reseptiä missään nimessä.

http://www.metsafi-lehti.fi/era-retkeily-ja-matkailu/maukasta-paistia-peurasta/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tukelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2008
Viestejä: 3311
Paikkakunta: Mynämäki

LähetäLähetetty: 22.03.2013 19:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Fspitz kirjoitti:
Raakakypsennys elikkä riiputus nin ei tartte syörä sitkiää eikä maksanmakkuista lihhoo Shocked

Joo tämä jäi kirjottamatta eli +1
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
tukelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2008
Viestejä: 3311
Paikkakunta: Mynämäki

LähetäLähetetty: 22.03.2013 19:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kokeiltu on ja hyväksi todettu, mut totesin vaa ku meinasit ihan puuta heinää puhua kypsästä lihasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tapiok
***


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 6917

LähetäLähetetty: 22.03.2013 20:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika monenlaista on kokeiltu riistanlihan kanssa koska sitä on vuosikymmenien aikana jostain syystä joutunut kokkaamaan. Perinteinen hitaasti haudutettu karjalanpaisti on yksi ruokalaji joka ei jokaiselta onnistu, mutta on erittän herkullinen oikein tehtynä.

Mutta ei kannata kaikkea riistaa samalla kaavalla laittaa, siinä menee monet makunautinnot hukkan. Vähän niinkuin silppuaisi fileet paistin kanssa karjalanpaistilihoiksi. Ite tykkään kokeilla ennakkoluulottomasti uusia juttuja riistaruuissa, aina ei onnista, mutta joskus löytyy oikein hyviä reseptejä.

Linnut laitan nykyään useimmiten just tuolla tavoin roseen värisiksi kypsennettynä joko grillissä taikka uunissa. On erinomaisen hyvää ja erilaista verrattuna perinteisen lintupaistiin josta itse en juuri välitä.

Tärkeintä on löytää erilaisille paloille se oikea valmistustapa eikä esim. jauhaa kinttulihoja jauhelihaksi kun niistä saa erinomaista käristystä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10072
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 22.03.2013 20:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Erilaisia linnun täkkiä saapi myös nättiin roseeksi sillä keinon, että ruskistaa vain pannulla ja nostaa folioon 10 minuutiksi hautumaan.
Ei sen kummempaa kypsennystä ja hyvää tulee.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10072
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 22.03.2013 20:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma kokemus on sen suuntainen, että enempi lihaa pilataan pitkään kypsentämällä...
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com