Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 11.03.2007 13:53 Viestin aihe: |
|
|
Maistoin tuossa nyt reilun vuorokauden kääreissään tasoittunut lohta ja oli erittäin hyvää! Parempaa kuin kaupan, uskaltaisin väittää. Savun maku oli pinnalta tasoittunut syvemmälle ja varmaan vielä tasoittuu. Vaikkei lihat kovin hyvin onnistuisikaan, niin jo nyt hankintaa voi pitää kannattavana koska kalan laitto ainakin tuntuu ihan aloittelijaltakin onnistuvan. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Repesorsa ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 9356 Paikkakunta: Sieltä
|
Lähetetty: 11.03.2007 15:24 Viestin aihe: |
|
|
Tursas kirjoitti: | ... ja tuollaisena savunkehittimenä asiansa ajaa dieselauton hehkutulppa. Virta sille otetaan akkulaturista. Lepän oksaan poralla pituussuuntainen reikä, johon hehku survotaan. |
Mulla on pikku epäilys tosta hehkusta, että on liian suuri teholtaan. Tuollainenhan ottaa virtaa sellaiset 10-20A eli tehoissa tekee 120-240 Wattia. Syttyy pilkkeet palamaan varmasti, eikä tuon tehoisia akkulatureitakaan ole ihan joka nurkassa. Ja jos on, niin maksaa aika paljon.
Lisäksi hehkun antama lämpöteho taitaa olla liian suuri. Tuohon hommaanhan riittää mainiosti sellisen 20-30 wattinen vastus. Tekee 12 volttisena 1,66-2,5 Ampeeria. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 12.03.2007 22:16 Viestin aihe: |
|
|
Sämpy kirjoitti: | No mutta minulla ei ole tapana tyytyä "ajaa asiansa"-tason ratkaisuihin...
...Kolmas asia on psykologinen, eli jos sellaiselle nirppanokalle satut savustustuotettasi koemaistatuttamaan, niin se varmasti "maistaa" sen dieselin ja hehkutulpan jos on ne nähnyt tai maistaa mitä tahansa jos savustusvehkeet vain ulkonäöllisesti siihen aihetta antavat. |
Minusta tunnustaa että ne nirppanokat kiinnittävät ensimmäisenä huomion liimapuulevystä irronneisiin päästöihin.
Olisit tehnyt painekyllästetystä, ikupeli. _________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 12.03.2007 23:06 Viestin aihe: |
|
|
Oli kaikki painekyllästeyt levyt loppu. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 17.03.2007 19:46 Viestin aihe: |
|
|
Tuli eilen vähä käytyä tuulettumassa ja tänään piti sitten käyvä hakemassa savustamosta vähän palasta. Yksi lihapussi sattui olemaan lavasta tehtyjä käristyssoiroja ja soveltui siten huonosti tähän hommaa, mutta laitoin niitä testipalasiksi. Tässä yksi, joka on nyt siis 6 päivää ollut kaapissa. Savua kehitin kolmena ensimmäisenä päivänä, jokaisena kaksi purutäytöllistä. Tältä se näyttää:
Maistuis varmaan sullekin
Eli tällainen reilun sentin paksuinen liha näyttää valmistuvan suunnilleen viikossa näillä keleillä ja on läpeensä tumman ruskeaa. Emännän mielestä suolaa ja savua on turhan paljon, minun mielestä taas savu on soppeli mutta suolaa olisi voinut 5%:n sijaan laittaa ehkä vähän vähemmän, neljä prosenttia voisi olla sopiva. Kun kaapissa on paljon paksumpia lihapalasia, voisi tästä ennustaa että ne vaatinevat vielä viikon pari kaapissa hengailua. Oletettavaa on, että niissä savun maku on miedompi paksuudesta johtuen mutta saa sitten nähdä kun maistaa. Pakasteessa on ammattisavustamonkin tuotetta joten pitää suorittaa makuvertailua. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 26.03.2007 19:10 Viestin aihe: |
|
|
Tässä tulosta noin 1,5 viikon jälkeen, vasemmalla hirveä, oikealla poroa. Kehuja lihasta on tullut, tuo 5% suola ei ollut ollenkaan liikaa noissa paksummissa lihoissa. No emäntä on ollut vähän skeptinen, mutta syyksi selvisi se, että olen joskus ehkä saattanut arvostella sen ruokia: nimittäin sokkotestissä emäntä luuli minun tekelettä kaupallisen savustamon tuotteeksi ja kaupallisen tuotteen makua moitti Karhea nyrkkisääntö savun määrän kanssa näytti olevan että jokaista lihan paksuussenttiä kohti kaksi täyttä purutäytöllistä savua.
Modasin vielä savunhajoitusta kyseisellä peltihässäkällä, tarkoituksena siis tiivistää terva peltipintoihin. Tein kyseistä savunhajotinta käyttäen vielä lohta ja mielestäni tuosta on hyötyä koska savu on tällöin "makeampaa", siinä ei ole niin paljon kitkerää tervaa ja lopputuloksen voi maistaa.
_________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 12.05.2007 21:06 Viestin aihe: |
|
|
Päivitetäämpä vähän tilannetta. Yllä näkyvät lihat olivat savustamossa paria päivää vailla kolme viikkoa ja otettiin pois 4.5. (Joo, on ollut vähän kiireitä ja vasta nyt kerkesin kuvat postaamaan). Liimalevyinen savustamon kansi ei ollut oikein tehtäväänsä näköjään sovelias ja turposi katoksen alla niin, että lopulta halkesi. Kaapista alkoi savu vuotamaan ja aiemmin päätellyt nyrkkisäännöt savustuskertojen määrästä menivät pyllylleen ja nyt piti savustaa huomattavasti enemmän. Tällä kertaa käytin suolana 4,5% ja nyt lopultakin alan uskomaan sen, että hirvelle ja porolle ei käy täysin yksi yhteen suolanmäärät vaan porolle pitää olla enemmän jos haluaa yhtä suolaisen maun. Tämän olen ollut jo seinisten kanssakin huomaavinani. Tein samalla kerralla myös keittolihoja, mutta ne otin pois parin viikon maissa koska olivat pienempiä. Niistä saa loistavaa kermaista savuporokeittoa.
Tarkkaavaiset huomaavat että lihojen ulkonäkö on perinteinen, eli aika mustaa tavaraa. Ilmeisesti kaupalliset savustamot käyttävät salpietaria tai jotain sen korviketta koska se liha ei kertakaikkiaan kyllä normisavustuksessa kirkkaanpunaisena pysy, pelkkä suolauskin saa lihaan jo ruskean värin. Olen tässä hieman miettinyt että josko kokeilisin salpietaria jatkossa, mutta toisaalta nämä ovat kyllä ulkonäöltään paljon katu-uskottavampia Tulin omissa kokeiluissani siihen tulokseen, että olen aika kiinteän lihan ystävä, eli nuo suht ohuet palasetkin saavat olla sen lähes kolme viikkoa että eivät olisi sellaista pehmeän oloista. Minulla kun ei tarvitse niihin lihoihin sitä vettä jättää kun ei käy lihalla kauppaa ja sitäkautta tarvitse lisää painoa. Vaikka lihojen pitäminen aika lämpimässä ilmassa pitkiä aikoja hirvittää, niin jostain syystä ne eivät vaan pilaannu siellä kaapissa ja melko tuoreeksikin jäänyt savuliha tuntuu säilyvät erittäin hyvin kunhan sitä ei pidä missään tiiviissä muovipussissa reissulla vaan hommaa paperipusseja.
Se tulin toisen satsin kanssa huomaamaan, että mitään tarkkoja nyrkkisääntöjä ei kannatta laatia savustuksen määrälle vaan parasta on aika-ajoin maistella ja tutkailla tilannetta. Mitä tiiviimpi kaappi, sen vähemmän tarvitsee savustaa. Samoten tuo savunhajotin on aivan ehdoton sillä varsinkin lähellä suoraa nousevaa savuvanaa oleva liha tiivistää pintaansa sellaista kirkerää savunmakua, testasin asian. Ja nuo keittolihat siis kannattaa myös savustaa, niistä saa todella hyvää keittoa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
zenith Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 12 Mar 2007 Viestejä: 20 Paikkakunta: Pirkanmaalla asutaan mutta metsästän Sisä-Savossa ja Villi Pohjolassa
|
Lähetetty: 06.12.2007 00:10 Viestin aihe: |
|
|
Miten on kylmäsavustus nykyjään sujunut. Kerro toki lisää kertynyttä käyttökokemuksiasi ja vinkkejä. Tämä aihe kiinostaa koska kaverilla on kalojen kylmäsavustuksesta hyviä kokemuksia ja herkullisia tuliaisia mökiltä tullessaan.
Ensikesäksi täytyy harkita oman savustamon perustamista, lähinnä kalalle ja jänikselle. _________________ hassu homini lupus |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mkomulainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 115 Paikkakunta: Kiiminki
|
Lähetetty: 08.12.2007 14:51 Viestin aihe: |
|
|
Moro
Itekkin kyhäsin kylmäsavulootan, tosin vesivanerista. Lihat on suolautumassa
ja huomenna alkaa savustuskokeilu. Ostin semmosia omenapuu brikettejä, joita ajattelin kokeilla savusampo lämmittimessä. Tosin 1kpl brikettiä palo puolessa tunnissa, joten täytyy varmaan laittaa useampi päällekkäin. Pitäs vielä värkätä tommonen savunhajotin... Raportoin kehityksestä myöhemmin.
-M- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mkomulainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 115 Paikkakunta: Kiiminki
|
Lähetetty: 13.12.2007 10:16 Viestin aihe: |
|
|
Jeps
Savustelin lihoja suunnilleen 14h, jonka jälkeen ne oli jääkaapissa n.4pv.
Omasta mielestä kokeilu onnistui hyvin. Lihan pinta oli semmoista kullanruskeaa, ei mustaa. Johtunekko savustuksessa käytetyistä omenapuu briketeistä. Maku oli todella hyvä, ei hävinnyt omasta ja vaimon mielestä ollenkaan savustamoiden tuotteista. Lihana oli hirvenliha noin 1-2cm suikaleina, jossa suolaa 50g/kg.
-M- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 15.12.2007 21:04 Viestin aihe: |
|
|
Pitää koittaa tätäkin lajia. Löytyi vanha pystykylmiö, joka taitaa jopa toimia. Halvalla sain sanoi jo Sulo Vilen aikonaan, nyt tosin ilmaiseksi .
Siitä olisi tarkoitus väsätä kylmäsavustuspönttö, voi vaikka kesällä savustaa - pistää vain kylmiön päälle . Pitänee ensiviikolla laittaa savunkehitin tilaukseen, niin pääsee kokeilemaan. Tässä topiikissa näyttää olevan sen verran hyviä ohjeita, että eiköhän näillä jotain aikaiseksi saada. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 15.12.2007 21:53 Viestin aihe: |
|
|
En ole näköjään hoksannut, että tänne on kommentoitu viime aikoina.
En ole tälle syksylle kerennyt lihoja ollenkaan tekemään kun lihasavotta tuli senverran myöhään, että oli pelko siitä ettei sopivia kelejä ole riittävää aikaa vaan lihat jäätyvät. Tällä hetkellä joulua ajatellen on kolme lohta savustumassa, tulee tosi kylmäsavua kun kaapissa ei ole montaa astetta lämmintä. Savulohta on tullut käytettyä muutenkin kuin leikkeleenä, sopassa ja laatikoissa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6257 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 17.12.2007 21:35 Viestin aihe: |
|
|
Nyt sitten kaapissa on joulukinkku. Pukkasi pikkusen kiirusta kun unohin koko kinkun. Kinkku tietenkin paistetaan, mutta kokeillaan nyt saada siihen savunmakua. Oletusarvona on, että suolaus suolavedessä vie savunmakua pinnasta syvemmälle, saa nähä kuinka äijän käy.
Vitsi kun ois vielä mätiä, sen parempaa ei olekaan kuin kylmäsavustettu mäti. Harmi kun ei älynny muikunpyytäjiltä jemmata. Onko kellään kokemusta mädin savustamisesta? _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16693
|
Lähetetty: 17.12.2007 22:58 Viestin aihe: |
|
|
Hyvin näyttää kylmäsavustus Sämpyltä käyvän. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
drizz Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Lok 2007 Viestejä: 41 Paikkakunta: etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 19.12.2007 18:08 Viestin aihe: |
|
|
oon kans suunnitellu tollasen kylymäsavustamon rakentamista kumpi ois parempi? tehdä vanhasta jääkaapista johon jonkinlainen savunkehitin sisään vai rakentaa jostain levystä "kaappi" johon savu johdettais putkea pitkin notta kerkiäis jäähtyä? laittakees kuvia omista vermeistä/virityksistä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|