OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Miten käy Sämpyltä Kylmä 'n' Savustus?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 11.03.2007 13:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Maistoin tuossa nyt reilun vuorokauden kääreissään tasoittunut lohta ja oli erittäin hyvää! Parempaa kuin kaupan, uskaltaisin väittää. Savun maku oli pinnalta tasoittunut syvemmälle ja varmaan vielä tasoittuu. Vaikkei lihat kovin hyvin onnistuisikaan, niin jo nyt hankintaa voi pitää kannattavana koska kalan laitto ainakin tuntuu ihan aloittelijaltakin onnistuvan.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Repesorsa
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9356
Paikkakunta: Sieltä

LähetäLähetetty: 11.03.2007 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tursas kirjoitti:
... ja tuollaisena savunkehittimenä asiansa ajaa dieselauton hehkutulppa. Virta sille otetaan akkulaturista. Lepän oksaan poralla pituussuuntainen reikä, johon hehku survotaan.


Mulla on pikku epäilys tosta hehkusta, että on liian suuri teholtaan. Tuollainenhan ottaa virtaa sellaiset 10-20A eli tehoissa tekee 120-240 Wattia. Shocked Syttyy pilkkeet palamaan varmasti, eikä tuon tehoisia akkulatureitakaan ole ihan joka nurkassa. Ja jos on, niin maksaa aika paljon.

Lisäksi hehkun antama lämpöteho taitaa olla liian suuri. Tuohon hommaanhan riittää mainiosti sellisen 20-30 wattinen vastus. Tekee 12 volttisena 1,66-2,5 Ampeeria.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 12.03.2007 22:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sämpy kirjoitti:
No mutta minulla ei ole tapana tyytyä "ajaa asiansa"-tason ratkaisuihin...
...Kolmas asia on psykologinen, eli jos sellaiselle nirppanokalle satut savustustuotettasi koemaistatuttamaan, niin se varmasti "maistaa" sen dieselin ja hehkutulpan jos on ne nähnyt tai maistaa mitä tahansa jos savustusvehkeet vain ulkonäöllisesti siihen aihetta antavat.

Minusta tunnustaa että ne nirppanokat kiinnittävät ensimmäisenä huomion liimapuulevystä irronneisiin päästöihin.
Olisit tehnyt painekyllästetystä, ikupeli.
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 12.03.2007 23:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oli kaikki painekyllästeyt levyt loppu.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 17.03.2007 19:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuli eilen vähä käytyä tuulettumassa ja tänään piti sitten käyvä hakemassa savustamosta vähän palasta. Yksi lihapussi sattui olemaan lavasta tehtyjä käristyssoiroja ja soveltui siten huonosti tähän hommaa, mutta laitoin niitä testipalasiksi. Tässä yksi, joka on nyt siis 6 päivää ollut kaapissa. Savua kehitin kolmena ensimmäisenä päivänä, jokaisena kaksi purutäytöllistä. Tältä se näyttää:

Maistuis varmaan sullekin

Eli tällainen reilun sentin paksuinen liha näyttää valmistuvan suunnilleen viikossa näillä keleillä ja on läpeensä tumman ruskeaa. Emännän mielestä suolaa ja savua on turhan paljon, minun mielestä taas savu on soppeli mutta suolaa olisi voinut 5%:n sijaan laittaa ehkä vähän vähemmän, neljä prosenttia voisi olla sopiva. Kun kaapissa on paljon paksumpia lihapalasia, voisi tästä ennustaa että ne vaatinevat vielä viikon pari kaapissa hengailua. Oletettavaa on, että niissä savun maku on miedompi paksuudesta johtuen mutta saa sitten nähdä kun maistaa. Pakasteessa on ammattisavustamonkin tuotetta joten pitää suorittaa makuvertailua.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 26.03.2007 19:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä tulosta noin 1,5 viikon jälkeen, vasemmalla hirveä, oikealla poroa. Kehuja lihasta on tullut, tuo 5% suola ei ollut ollenkaan liikaa noissa paksummissa lihoissa. No emäntä on ollut vähän skeptinen, mutta syyksi selvisi se, että olen joskus ehkä saattanut arvostella sen ruokia: nimittäin sokkotestissä emäntä luuli minun tekelettä kaupallisen savustamon tuotteeksi ja kaupallisen tuotteen makua moitti Cool Laughing Karhea nyrkkisääntö savun määrän kanssa näytti olevan että jokaista lihan paksuussenttiä kohti kaksi täyttä purutäytöllistä savua.



Modasin vielä savunhajoitusta kyseisellä peltihässäkällä, tarkoituksena siis tiivistää terva peltipintoihin. Tein kyseistä savunhajotinta käyttäen vielä lohta ja mielestäni tuosta on hyötyä koska savu on tällöin "makeampaa", siinä ei ole niin paljon kitkerää tervaa ja lopputuloksen voi maistaa.


_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 12.05.2007 21:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä



Päivitetäämpä vähän tilannetta. Yllä näkyvät lihat olivat savustamossa paria päivää vailla kolme viikkoa ja otettiin pois 4.5. (Joo, on ollut vähän kiireitä ja vasta nyt kerkesin kuvat postaamaan). Liimalevyinen savustamon kansi ei ollut oikein tehtäväänsä näköjään sovelias ja turposi katoksen alla niin, että lopulta halkesi. Kaapista alkoi savu vuotamaan ja aiemmin päätellyt nyrkkisäännöt savustuskertojen määrästä menivät pyllylleen ja nyt piti savustaa huomattavasti enemmän. Tällä kertaa käytin suolana 4,5% ja nyt lopultakin alan uskomaan sen, että hirvelle ja porolle ei käy täysin yksi yhteen suolanmäärät vaan porolle pitää olla enemmän jos haluaa yhtä suolaisen maun. Tämän olen ollut jo seinisten kanssakin huomaavinani. Tein samalla kerralla myös keittolihoja, mutta ne otin pois parin viikon maissa koska olivat pienempiä. Niistä saa loistavaa kermaista savuporokeittoa.

Tarkkaavaiset huomaavat että lihojen ulkonäkö on perinteinen, eli aika mustaa tavaraa. Ilmeisesti kaupalliset savustamot käyttävät salpietaria tai jotain sen korviketta koska se liha ei kertakaikkiaan kyllä normisavustuksessa kirkkaanpunaisena pysy, pelkkä suolauskin saa lihaan jo ruskean värin. Olen tässä hieman miettinyt että josko kokeilisin salpietaria jatkossa, mutta toisaalta nämä ovat kyllä ulkonäöltään paljon katu-uskottavampia Cool Tulin omissa kokeiluissani siihen tulokseen, että olen aika kiinteän lihan ystävä, eli nuo suht ohuet palasetkin saavat olla sen lähes kolme viikkoa että eivät olisi sellaista pehmeän oloista. Minulla kun ei tarvitse niihin lihoihin sitä vettä jättää kun ei käy lihalla kauppaa ja sitäkautta tarvitse lisää painoa. Vaikka lihojen pitäminen aika lämpimässä ilmassa pitkiä aikoja hirvittää, niin jostain syystä ne eivät vaan pilaannu siellä kaapissa ja melko tuoreeksikin jäänyt savuliha tuntuu säilyvät erittäin hyvin kunhan sitä ei pidä missään tiiviissä muovipussissa reissulla vaan hommaa paperipusseja.

Se tulin toisen satsin kanssa huomaamaan, että mitään tarkkoja nyrkkisääntöjä ei kannatta laatia savustuksen määrälle vaan parasta on aika-ajoin maistella ja tutkailla tilannetta. Mitä tiiviimpi kaappi, sen vähemmän tarvitsee savustaa. Samoten tuo savunhajotin on aivan ehdoton sillä varsinkin lähellä suoraa nousevaa savuvanaa oleva liha tiivistää pintaansa sellaista kirkerää savunmakua, testasin asian. Ja nuo keittolihat siis kannattaa myös savustaa, niistä saa todella hyvää keittoa.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
zenith
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 12 Mar 2007
Viestejä: 20
Paikkakunta: Pirkanmaalla asutaan mutta metsästän Sisä-Savossa ja Villi Pohjolassa

LähetäLähetetty: 06.12.2007 00:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Miten on kylmäsavustus nykyjään sujunut. Kerro toki lisää kertynyttä käyttökokemuksiasi ja vinkkejä. Tämä aihe kiinostaa koska kaverilla on kalojen kylmäsavustuksesta hyviä kokemuksia ja herkullisia tuliaisia mökiltä tullessaan.

Ensikesäksi täytyy harkita oman savustamon perustamista, lähinnä kalalle ja jänikselle.
_________________
hassu homini lupus
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mkomulainen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Maa 2004
Viestejä: 115
Paikkakunta: Kiiminki

LähetäLähetetty: 08.12.2007 14:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Moro

Itekkin kyhäsin kylmäsavulootan, tosin vesivanerista. Lihat on suolautumassa
ja huomenna alkaa savustuskokeilu. Ostin semmosia omenapuu brikettejä, joita ajattelin kokeilla savusampo lämmittimessä. Tosin 1kpl brikettiä palo puolessa tunnissa, joten täytyy varmaan laittaa useampi päällekkäin. Pitäs vielä värkätä tommonen savunhajotin... Raportoin kehityksestä myöhemmin.

-M-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mkomulainen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Maa 2004
Viestejä: 115
Paikkakunta: Kiiminki

LähetäLähetetty: 13.12.2007 10:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jeps

Savustelin lihoja suunnilleen 14h, jonka jälkeen ne oli jääkaapissa n.4pv.
Omasta mielestä kokeilu onnistui hyvin. Lihan pinta oli semmoista kullanruskeaa, ei mustaa. Johtunekko savustuksessa käytetyistä omenapuu briketeistä. Maku oli todella hyvä, ei hävinnyt omasta ja vaimon mielestä ollenkaan savustamoiden tuotteista. Lihana oli hirvenliha noin 1-2cm suikaleina, jossa suolaa 50g/kg.

-M-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kivineva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2006
Viestejä: 1821

LähetäLähetetty: 15.12.2007 21:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitää koittaa tätäkin lajia. Löytyi vanha pystykylmiö, joka taitaa jopa toimia. Halvalla sain sanoi jo Sulo Vilen aikonaan, nyt tosin ilmaiseksi Laughing .
Siitä olisi tarkoitus väsätä kylmäsavustuspönttö, voi vaikka kesällä savustaa - pistää vain kylmiön päälle Smile . Pitänee ensiviikolla laittaa savunkehitin tilaukseen, niin pääsee kokeilemaan. Tässä topiikissa näyttää olevan sen verran hyviä ohjeita, että eiköhän näillä jotain aikaiseksi saada.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 15.12.2007 21:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole näköjään hoksannut, että tänne on kommentoitu viime aikoina.

En ole tälle syksylle kerennyt lihoja ollenkaan tekemään kun lihasavotta tuli senverran myöhään, että oli pelko siitä ettei sopivia kelejä ole riittävää aikaa vaan lihat jäätyvät. Tällä hetkellä joulua ajatellen on kolme lohta savustumassa, tulee tosi kylmäsavua kun kaapissa ei ole montaa astetta lämmintä. Savulohta on tullut käytettyä muutenkin kuin leikkeleenä, sopassa ja laatikoissa.
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sämpy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 6245
Paikkakunta: Uleåborg

LähetäLähetetty: 17.12.2007 21:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt sitten kaapissa on joulukinkku. Pukkasi pikkusen kiirusta kun unohin koko kinkun. Kinkku tietenkin paistetaan, mutta kokeillaan nyt saada siihen savunmakua. Oletusarvona on, että suolaus suolavedessä vie savunmakua pinnasta syvemmälle, saa nähä kuinka äijän käy.

Vitsi kun ois vielä mätiä, sen parempaa ei olekaan kuin kylmäsavustettu mäti. Harmi kun ei älynny muikunpyytäjiltä jemmata. Onko kellään kokemusta mädin savustamisesta?
_________________
"Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16690

LähetäLähetetty: 17.12.2007 22:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvin näyttää kylmäsavustus Sämpyltä käyvän.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
drizz
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Lok 2007
Viestejä: 41
Paikkakunta: etelä-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 19.12.2007 18:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

oon kans suunnitellu tollasen kylymäsavustamon rakentamista Very Happy kumpi ois parempi? tehdä vanhasta jääkaapista johon jonkinlainen savunkehitin sisään vai rakentaa jostain levystä "kaappi" johon savu johdettais putkea pitkin notta kerkiäis jäähtyä? laittakees kuvia omista vermeistä/virityksistä Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 2 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com