OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ei riista, vaan ruokakysymys
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
whiski
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 106
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 28.07.2010 21:53    Viestin aihe: Ei riista, vaan ruokakysymys Vastaa lainaamalla viestiä

Ei riista, vaan ruokakysymys! ja anteeksi se, että ei koske riistaruokia. Etsin tietäjiä aidon venäläisen suolakurkun tekijöistä, en niitä, jotka antavat muutaman nettilinkin, että lue tuolta. Olen siitä lukenut ja tullut siihen tulokseen, että siellä on selkeä kopi, kopi, kopi menossa, jokainen kehuu tiedollaan ja pistää kopion netistä kopsatusta ohjeesta ja kehuvat kuinka hyvää on, ilman että ovat ehkä edes maistaneet tuota tuotosta. Sillä liian selkeää kopsun maku niissä ohjeissa on! Minulla on nyt n. 30 litraa suolakurkkua tulossa, "aidolla" venäläisellä reseptillä, mutta onko tietoa täällä, siis kokemukseen perustuvaa, eikä kuukelin kautta haettua?
_________________
Wanha wirttynyt Whiski
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 29.07.2010 05:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös siihen aitoon venäläiseen suolakurkkuun vaadita ainakin yksi Baikal-järvi syvänteineen ? Wink

Muuten, miksi "keksiä pyörää uudestaan" eli eivätkö nämä "kopioidut" ohjeet voi ihan oikeasti olla toimivia ? Ruoka-asioissa vaikuttaa muutenkin siltä että hyvän reseptin voi hyvillä mielin kopioda jos määrät ja työvaiheet vaan on selitetty tarpeeksi huolellisesti.

Oletkos muuten kokeillut hakea po. asiaan reseptiä esim. englanniksi, ihan noin niinkuin vertailun vuoksi...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
whiski
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 106
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.07.2010 10:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuskin sentään Baikaljärveä tarvitaan suolakurkkuihinkaan. Mitä tulee reseptin kopsaamisen, ei siinä mitään, nyt peräänkin sitä, löytyykö myös tekijöitä, joilta saa ihan omakohtaista kokemusta asiaan, Englanti ei taivu meikäläiselle sen vertaa, että ymmärtäisin riittävästi. Mitat ja määrät ehkä, mutta ohjeet jäisi kyllä ymmärtämättä.
_________________
Wanha wirttynyt Whiski
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ladybug
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hel 2008
Viestejä: 463

LähetäLähetetty: 29.07.2010 10:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itte kanssa haluaisin hyvän reseptin kunnon venäläisille kurkuille. Viime vuonna koitin yhtä netti reseptiä, en tiiä mikä vtu meni pieleen mut kauheen makusia tuli. Laittakaas joo kunnon resepti foorumille. Millä reseptillä whiski teit kurkut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paatti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Lok 2004
Viestejä: 3041

LähetäLähetetty: 29.07.2010 13:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aidoista niin tiedä mutta liotappa pieniä napakoita avomaankurkkuja kylmässä 10% suolavedessä muutama tunti. Vesi pois ja tilalle kiehuvaa vettä.
Astian pohjalle mustaherukan lehtiä. Kurkut päälle.Kerros tilliä, piparjuurta lastuina, valkosipulin kynsiä ja sinapinsiemeniä.
Lisää kurkkuja ja muita emmeitä. Päälle herukan lehtiä ja tilliä.
Päälle suolaa ja vettä niin, että kurkut peittyvät kunnolla.
Suolaliemen vahvuus 10%.
Kansi ja paino päälle. Päivä pari huoneenlämmössä ja sitten kylmään kuukaudeksi pariksi. Mahorkka huuleen heti ensivaiheista alkaen.
Aidompia saat kun vedät valmistellessasi kunnon kännin ja teet homman kunnolla ryssiksi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
whiski
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 106
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.07.2010 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ladybug kirjoitti:
Itte kanssa haluaisin hyvän reseptin kunnon venäläisille kurkuille. Viime vuonna koitin yhtä netti reseptiä, en tiiä mikä vtu meni pieleen mut kauheen makusia tuli. Laittakaas joo kunnon resepti foorumille. Millä reseptillä whiski teit kurkut.


Suolaliemi 10 L vettä n. 600 gr suolaa. Pohjalle tilliä, mustaherukan, iso haarukallinen hapankaalia, tammen, ja kirsikan lehtiä. Karkeaa sipulirouhetta, valkosipulia, ja varsisellerin palasia, sekä piparjuuren palasia. Kurkut käärin aidon viinin lehtiin (seinustalla, kun kasvaa kaksikin aitoa viiniköynnöstä, ei siis villiviini) Puoleen väliin purkkia samanlainen kerros täytteitä ja taas kurkkua. Lopuksi ensin liemi päälle ja sen päälle kerros viinin lehtiä ja kaiken sen päälle pieni tilkka viinietikkaa ja reilumpi loraus vodkaa.

Nyt viikonloppuna on tarkoitus siirtää kurkut teräsasiasta lasipurkkeihin, samalla pääsee vähän vilkaisemaan, mitä kurkuille kuuluu? Täytyy muistaa, ettei kurkkuihin tässä vaiheessa saa paljain käsin koskea, vaan kädet on suojattava steriilein käsineiden kanssa. Rolling Eyes
_________________
Wanha wirttynyt Whiski
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 29.07.2010 14:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On kyllä kopsattuja, mutta ainakin tässä ohjeessa on loppupäässä kotikokkia miellyttävä lause! Laughing

Suolakurkut
(lähteenä venäläisiä ja virolaisia ohjeita)

vasta kerättyjä 8-12 cm pitkiä kurkkuja
karkeaa merisuolaa
tilliä
mustaherukan, tammen ja kirsikan lehtiä
valkosipulia tai piparjuurta, myös piparjuuren lehti käy

3 l lasipurkit ovat säilömiseen käytännöllisimpiä

Kurkut valmistetaan mahdollisimman pian keräämisen jälkeen. (Niitä voi ensin liottaa kylmässä vedessä 5-6 tuntia.)
Kurkut pestään, kuori pyritään pitämään ehjinä. Ladotaan puhtaaseen lasi- tai muoviastiaan pystyasentoon. Maustelehdet laitetaan kolmannes pohjalle, kolmannes kurkkujen joukkoon ja kolmannes astian pinnalle. Kolmen litran purkkiin mahtuu n. 1,5 – 2 kg kurkkuja ja n. 100 g yrttejä eli n. 5 % kurkun määrästä. Päälle kaadetaan kylmää vettä niin että kurkut peittyvät, ja merisuolaa 5 % eli ½ dl vesilitraa kohti. (Jos kurkut ovat yllä mainittua suurempia, suolaa tarvitaan 7-8 %.) Päällimmäiseksi lehtiä ja painoksi vaikkapa vedellä täytetty, puhdas pakastepussi.

Jos liemeen lisää 7-10 % votkaa, kurkkujen väri säilyy kirkkaan vihreänä.

Kansi pidetään aluksi raollaan ja purkit n. 15-20 asteessa 1-2 päivää, kunnes käyminen alkaa. Sen huomaa siitä, että purkkia ravistaessa syntyy pieniä kuplia. Sen jälkeen kannet tiivistetään ja kurkut viedään kylmään, 2-4 asteeseen. Liian lämpimässä kurkut pehmenevät ja muuttuvat ontoiksi.

Suolakurkkujen liemi on herkullista keittojen ja muhennosten maustamiseen.

-----------------------------------------------------------------------------------

Muistin että jossain oli minullakin tallessa venäläisen suolakurkun ohje ja löytyihän se kun tarpeeksi etsi.
Valitse suolattaviksi kurkuiksi sellaisia kurkkuja, jotka eivät ole vielä liian kypsiä, pese kurkut puhtaiksi. Laita ne puutynnöriin tai lasipurkkeihin ( muovisangosta tarttuu helposti vähemmän viehättävä muovin aromi sekä liemeen että kurkkuihin) yhdessä hienonnettujen mausteiden kanssa.
100 kiloon kurkkuja : 3 kg tilliä, 500 g piparjuurta, 300 g valkosipulia ja 100g turkinpippuria, kirsikan, tammen, mustaviinimarjan, sellerin tai piparjuurenlehtiä tai niitä kaikkia(siis kaikkia lehtiä). Kurkkujen päälle kaadetaan liemi: 100 litraan vettä sulatetaan 7 kiloa suolaa.
Pidetään lämpimässä pari päivää ja viedään sitten kylmään ja päälle pannaan paino= lautanen ja hyvin pestyjä kiviä tai pakastuspussi täynnä vettä ym. Liemen pinnalle ripotellaan kuivaa sinappijauhoa ettei siihen muodostu hometta, myös piparjuurilastut auttavat asiassa. Maitohappokäyminen alkaa yleensä aika kivuttomasti, mutta jos haluat olla varma asiasta, laita astian pohjalle viipale hapanleipää. Väärien bakteerien ja käymisten estämiseksi kannattaa olla tarkka hygieniasta astioiden ja kurkkujen ja myös maustelehtien kanssa. Tämä ohje on suurperheajoilta, jaa reseptin aineet vaikka kymmenellä , niin saat sopivamman määrän. Harvalla taitaa enää olla tilaa tynnyrille, jossa on sata litraa kurkkuja ja sata litraa vettä, saatikka että sellaista jaksaisi täytenä mihinkään siirtää.

------------------------------------------------------------------------


Ja lähde mistä kopioitu:
http://karppaus.info/forum/viewtopic.php?f=2&t=28895

Kyllähän noita ohjeita on netti pullollaan ja kait sieltä jostain löytäis sen vanhimmankin eli "aidon", mutta kait ne vennäänmaallakin on käyttäneet niitä maustekasveja mitä on ollut tarjolla helpoimmin kotipuutarhassa.
_________________


Viimeinen muokkaaja, Vilperi pvm 29.07.2010 17:09, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
whiski
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 106
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.07.2010 15:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Venäjälläkin on aika paljon jo sellaista ajatusta, että siihen laitetaan etikkaa pääasialliseksi säilöntäaineeksi, eikä luoteta vain hapantammisen voimaan. Vaimo kun on mansikkatilalla töissä, niin kyseli venäläisiltä poimijoilta pyynnöstäni ohjeita, niin etikkaa ne siellä tarjosivat, eivätkä osanneet yhtään neuvoa suolakurkun tekoa.

Olen huomannut, että nämä vanhat reseptit alkavat kiinnostaa yhä enemmän ihmisiä, koska sieltä löytyy aitoja makuja. Toki tuossa yhdessä vaiheessa suomessa mentiin pahasti metsään, kun alettiin käyttää, jos jonkin sortin virityksiä ruuan laittamiseen, samoin kuin tehtiin sodan jälkeen kellarisaunoja, joita ei hyvällä omallatunnolla voi edes saunaksi sanoa, ei ainakaan valtaosaa niistä.
_________________
Wanha wirttynyt Whiski
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ladybug
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Hel 2008
Viestejä: 463

LähetäLähetetty: 29.07.2010 16:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos ohjeista, näistä on varmaan iso apu meikäläiselle, kun olen kurkut joutunut ostamaan kaupoista ja niissä tuntuu olevan melkosia eroja ja saatavuuskaan ei paras mahd. ole. Etikkakurkkua löytyy vaikka kui ja maustekurkkua, mut ei ne oo häävejä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 29.07.2010 16:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Etkkahan on vanhimpia säilytyslisäaineita, mutta ei taida kyllä kuulua "venäläiseen suolakurkkuun". Embarassed
Silloin joskus 70 luvulla kun olin lihakaupassa kesäduunissa, niin sinne tuli tynnyreissä näitä venäläisiä aitoja kurkkuja ja kyllä se liemi oli sellaista vähemmän mieltä ylentävää katsottavaa; harmaata läpikuultamatonta lientä jossa niitä yrttejä sitten lillui, mutta ne kurkut oli kyllä kaikkien myyjien herkkuja ja kun uusi tynnyri aukaistiin, niin kylmäkaapin ovelle oli suorastaan jono makujaisista. Wink
Enemmän niitä myytiin kuin maustekurkkuja, vaikka olivat jonkun pennin arvokkaampia kilohinnaltaan.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
marvin the martian
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2010
Viestejä: 2463
Paikkakunta: Sirius C3

LähetäLähetetty: 29.07.2010 17:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Sen jälkeen kannet tiivistetään ja kurkut viedään kylmään, 2-4 asteeseen. Liian lämpimässä kurkut pehmenevät ja muuttuvat ontoiksi.
Ohje varmaan hyvä, mutta ainakin minun kohdallani ei moista kylmiötä löydy. Sad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7475

LähetäLähetetty: 29.07.2010 17:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Nyt viikonloppuna on tarkoitus siirtää kurkut teräsasiasta lasipurkkeihin, samalla pääsee vähän vilkaisemaan, mitä kurkuille kuuluu? Täytyy muistaa, ettei kurkkuihin tässä vaiheessa saa paljain käsin koskea, vaan kädet on suojattava steriilein käsineiden kanssa.


Ei kuulosta venäläiseltä reseptiltä. Ei ainakaan vanhalta. Luulempa, että ne on kauhottu paljain käsin ennen vanhaan ilman kirurgin hanskoja. Tai ongittu sitten jollain siiviläsysteemillä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
whiski
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 106
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 29.07.2010 17:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näinhän se on, että ei siellä venäjän maassa varmasti sen hygienian päälle niin paljoa katsottu ja luultavasti myös siksi aika moni erä oli ehkä mennyt pilallekin, muta onko tuo syöjiä paljonkaan haitannut? Tuo neuvon olen vain lukenut netistä ja siksi nyt huutelin sen perään löytyykö tietäjiä, että saisi varmaan kokemustietoa asiasta. Rolling Eyes
_________________
Wanha wirttynyt Whiski
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JoneK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Elo 2008
Viestejä: 4071

LähetäLähetetty: 29.07.2010 17:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eiköhä tuo ryssäki jonniinmoise siivilän ole osannut rakentaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 29.07.2010 17:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

JoneK kirjoitti:
Eiköhä tuo ryssäki jonniinmoise siivilän ole osannut rakentaa.


Tuskin on toiminut... Ihmisen tappamiseen tarkoitetut asiat siellä on ihan kohtuullisesti aina onnistuneet. Muutoin siellä on kaikki kakkaa paitsi pissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5  Seuraava
Sivu 1 Yht. 5

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com