OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Pienriistan käsittelyä ja säilömistä - niksipirkka

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 27.08.2008 11:12    Viestin aihe: Pienriistan käsittelyä ja säilömistä - niksipirkka Vastaa lainaamalla viestiä

Yleisön pyynnöstä pitänee tämmöinen topici avata.

Tarkoituksena olisi siis keräillä erilaisia näkemyksiä ja kokemuksia tavoista, menetelmistä, nikseistä ja laitteista pienriistan käsittelyn suhteen. Hyvä olisi, jos niksejä tuli sieltä täältä aina heti laukauksesta siihen hetkeen kun kokki päättää aloittaa hommansa. Itselläni ei juuri nyt ole sulana nutullisia elikoita, joten aloitellaan kevyesti keskivaiheilta. Muut jatkakoot rankemmalla kamalla.

Pakastettaessa riistaa olisi pakastepussista tai astiasta paras saada kaikki mahdollinen ilma pois jottei liha pääse pakastuksen aikana kuivahtamaan ja tuulettelemaan aromejaan harakoille.

Yksi helppo ja halpa konsti ilman laitteita on painaa pakastepussiin laitettu liha veden alle vaikkapa lavuaariin. Suuaukko tietysti jätetään pinnalle. Veden paine työntää melkoisen osan ilmasta pois ja "köyhän miehen vakuumi" on valmis.

Kallis ei ole kuitenkaan kaupallinenkaan versio.



Ehkäpä edullisin (n. 180 €) toimiva vekotin on Foodsaverin tyhjiöpakkaaja. Ammattimaisempia (ja kalliimpia) toki löytyy, mutta toimivaksi on todettu tämäkin. Foodsaver pakkaa materiaalit vakuumipussiin, - putkeen tai tyhjiöastiaan. Putki on monikäyttöinen, sillä siinä käyttäjä voi valita vakuumipakkauksen koon riistan mukaan.

Ero vakuumiin pakatun ja pussiin pyöritellyn lihan tai kalan välillä on mielestäni melkoinen. Kannattaa kokeilla.

Muutamia huomioita:
- Kaikki terävät luut ja piikit kannattaa poistaa/suojata ennen vakumointia, jottei pussi puhkea ja homma mene sitä myöten hukkaan.
- Kaikki turhat nesteet pois ennen vakumointia. Kone imee muuten nesteen kaukaloonsa ja vakuumin sulkeva vastus jäähtyy nesteen vuoksi. Sulusta voi näin tulla epäkurantti.
- Jostain syystä ensin folioon kääräisty ja sitten vakumoitu liha/kala tuntuu pysyvän vielä parempana.
- Pussi kannattaa mitoittaa mieluummin reiluksi kuin liian pieneksi. Pienen pussin suu tahtoo jäädä ruttuun ja polttovaiheessa se ei sulkeudu kunnolla.
- Koneella (uudemmat Foodsaverit) voi tehdä myös marinaadivakuumeja tai keskeyttää tyhjiöinnin kun siltä tuntuu. Voi siis tehdä "löysiä paketteja".


Tässä toinen varteenotettava tapa säilöä riista Wink


_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com


Viimeinen muokkaaja, Rastinsahi pvm 27.08.2008 11:39, muokattu 3 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tetri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2005
Viestejä: 7344

LähetäLähetetty: 27.08.2008 11:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jälkimmäistä tapaa tullut viimevuosina suosittua. Kuivuminen hidastuu ja riistan omat aromit säilyy "pakastimenmaun" kustannuksella.
Nyletyssä säilömisessä ne pussia repivät terävät luunpäät eliminoituu pitkälti niin, että ei katkaise (esim. niillä "viskarsseilla") raajoja, vaan murtaa aina nivelen kohdalta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 27.08.2008 11:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noh, nuo nyt on kuitenkin koirien keräilemiä raanana muhineita noutolintuja suolineen päivineen Very Happy Mutta nuttuineen tulee itsekin osa säilöttyä, lähinnä kuitenkin vain ne, jotka ovat saaneet siistin osuman.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.08.2008 11:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen pitkälti ratkaissut tuon pussinpuhkeamisongelman sillä että käärin ensiksi linnun pakastepussiin, puristan ilman pois, solmin pussin, käärin paketin talouspaperiin, sujautan syntyneen paketin toiseen pussiin. Ei valu liemet ulommasta pussista mihinkään. Välipaperiin voi nyös näpsäkästi liimata tarran tai kirjoittaa suoraan paperiin osviittaa sisällöstä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tetri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2005
Viestejä: 7344

LähetäLähetetty: 27.08.2008 11:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä ei juuri muita sorsia syödäkkään, kuin löytöraanakoita (muutama tulee toki itsekin kaudessaan tiputettua). Vasta vrk:ta vanhemmat kuolleet (ilmoista riippuen) joutaa suolineen noutolinnuiksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 27.08.2008 12:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
Vasta vrk:ta vanhemmat kuolleet (ilmoista riippuen) joutaa suolineen noutolinnuiksi.

Siksihän niitä onkin tuossa noin vähän.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sahkuifk
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2007
Viestejä: 928

LähetäLähetetty: 27.08.2008 19:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ioni tossa jo mainitti sen tärkeän jutun, aina pitää merkitä mitä siellä pussissa on, ja koska se on sinne laitettu. Sitä kun saunan jälkeen myllää pakastimesta pyhäksi ruokaa niin ei tule sitten ylläreitä aamulla.
_________________
jos ei voi, niin se on voi voi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tetri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2005
Viestejä: 7344

LähetäLähetetty: 27.08.2008 19:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, tai jotta erottaa ne noutolinnut syömäsellaisista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.08.2008 19:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja kannattaa kyllä käyttää suurta ja selkeää fonttia niissä merkinnöissä. Monasti sitä on mies saunan jälkeen sen verran huonossa lukukunnossa... En siis minä mutta joku toinen saattaa olla.

Sydämet kannattaa ehdottomasti pakata omiksi pakkauksikseen. On mukava sitten pikkuvälipalaksi pyöräyttää kunnon valurautapannulla voin kanssa. Sydämet halki, suonet pois, suola pintaan ja tunniksi pöydälle lämpiämään sulatuksen jälkeen. Vot.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tetri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2005
Viestejä: 7344

LähetäLähetetty: 27.08.2008 19:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samaan syssyyn kivipiira ohuina siivuina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.08.2008 19:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minusta kivipiira on aika sitkasta ohuenakin. Joku voisi laittaa tähän kivipiiramakkaran ohjeen. Joskus olen kalkkunan sellaista syönyt ja kyllä oli hyvää! Teerestä suolta vaan ja sinne mausteiden kera?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JMD
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Elo 2006
Viestejä: 572

LähetäLähetetty: 16.09.2008 01:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitenkä muuten olette saanut alkusyksyn saaliit säilymään useamman päivän reissussa jossain esim kairassa tai luodolla,jossa ei ole sähköä? Meillä on ollut vanha juuttisäkki,joka on toiminut oivana säilytyspaikkana.Kastelee säkin ja laittaa riistan sinne,,niin pysyy muutaman päivän aivan hyvänä,kun vain muistaa pitää säkin suun tiukasti kiinni kärpästen varalta.Vielä kun muistaa pitää säkin varjossa ja kastelee välillä,niin pysyy yllättävän viileänä.
_________________
par ekaa män huttiin,mutta kolmas osuki jo valioon!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com