OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Talkoovelvollisuus ja -maksu, laillinen vai laiton?
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Nahkuri
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Lok 2004
Viestejä: 44
Paikkakunta: Kemijärvi

LähetäLähetetty: 23.09.2008 12:48    Viestin aihe: Talkoovelvollisuus ja -maksu, laillinen vai laiton? Vastaa lainaamalla viestiä

Useissa metsästysseuroissa on hirviporukalle (vain hirviporukalle) määrätty talkoovelvoite ja/tai talkoomaksu tekemätöntä talkoopäivää kohti, mutta säännöissä velvoitetta ei yleensä ole. Hirviporukka sitten talkoilee seuralle talven puut, siivoaa kämpän ja ympäristön. Ja tietysti hirvestää, nylkee ja järjestää peijaiset seuralle, mutta sehän kuuluukin porukan velvollisuuksiin.

Seuran säännöissähän tällaista eriarvoisuutta ei voi olla = vain yhdelle jäsenryhmälle sälytetty yleinen velvollisuus. Yleisen talkoovelvollisuuden saaminenkin sääntöihin on nykyään vaikeaa metsästysseuralle, kokemusta on. Täytyy olla peruste teettää talkoita jäsenillä, kaikilla jäsenillä.

Eikö talkoovelvoite pitäisi sälyttää säänöissä kaikille jäsenille? Eikö yhdistyslain mukainen tasa-arvo koskekaan hirviporukkaa? Onko talkoiltava tai maksettava ja muristava? Pullikointi velvollisuutta vastaan voi vaarantaa hirvenpyyntimahdollisuudet. Mitä sanoo yhdistyslaki?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Repesorsa
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 9223
Paikkakunta: Sieltä

LähetäLähetetty: 23.09.2008 13:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos se on noin vaikeata, niin lopeta koko homma. Aina näköjään löytyy tyyppejä, jotka haluaisivat saada hirvenlihaa täysin vastikkeetta. Sinuna en itkisi yhtään...
_________________
I'm back!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7230

LähetäLähetetty: 23.09.2008 16:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen yrittänyt saada talkoomaksua vaihtoehdoksi tekemättömälle työlle. Ei vaan vielä ole mennyt läpi. Kuulun niihin jotka mieluummin maksavat siitä kun ole aikaa yhteisille asioille. Toiset taasen nuukuuttaan alkaisivat töihin.

Kolmas ryhmä tekisi työt nurkumatta, niin kuin tähänkin saakka. Ne samat aktiivit...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 14668
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 23.09.2008 17:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

minun mielestäni ko. velvollisuus kuuluu aina seurueessa tapahtuviin tehtäviin. eli jos porukalla jahdataan silloin myös nyljetään, pidetään nylkysuulia yllä, tehdään riistapeltoja ja hirvitorneja, porukalla.

jos kerran pystyy jahtiinkin niin pystyy sitten talkoisiinkin. tottakai nyt esteitä voi olla aina kaikilla mutta pääsääntöisesti kaikki kykenevät osallistuu, kuka tornilla, kuka pellolla tai kopilla vaikka sähköjä vetäen.

kumma kun ne samat miehet aina puuttuu kun talkoissa ollaan Rolling Eyes Rolling Eyes
juuri näille jotka eivät koskaan osallistu on aiheellista asettaa valinta: joko talkoot tai rahallinen korvaus.

meillä on hirviporukalla joka kesä puu, hirvitorni ja riistapeltotalkoot. muutama tie on tehty jahtia helpottamaan ja kylvökone rakennettu riistapeltojen tekoon, maanomistajia autettu tekemään riista-aitoja mm. mansikkamaiden ja erikoistaimikoiden suojaksi. hyvin menee siis. Very Happykaikilla on samat oikeudet ja velvollisuudet!
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heguli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Hel 2005
Viestejä: 5666

LähetäLähetetty: 23.09.2008 17:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

meillä homma hoituu siten että jokaisen metsästävän jäsenen on saatava 100 rh. pistettä ne voi tehdä talkoissa tai maksaa rahalla.
jos ei pisteitä ole tehty / maksettu ei metsästysoikeutta.
tää toimii meillä hyvin seura saa väkee talkoisiin ja toisilta rahaa hankintoihin. Idea
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsastyskerho1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Lok 2005
Viestejä: 906

LähetäLähetetty: 23.09.2008 17:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nämä talkooasiat ovat joskus vähän hankalia. Itse ymmärrän kyllä että talkoovelvoite saattaa olla jossain seurassa vain hirviporukalla, näin etenkin jos talkoohommatkin liittyvät lähinnä hirvijahtiin tai sitä tukeviin toimintoihin. Toki talkoovelvollisuuden sälyttäminen kaikille voisi olla tasapuolisempaa mutta jos nykymenettely toimii hyvin, niin kannattaako sitä ehdointahdoin muuttaa?

Talkoomaksun osalta tilanne on se että se todennäköisesti ei kestäisi oikeudessa sillä talkoothan ovat vastikkeetonta työtä ja jos niiden välttämisestä peritään maksu, homma ei ole enää vastikkeetonta. Mutta en silti kehoita ketään viemään asiaa oikeuteen, talkoomaksuthan ovat aivan mainio tapa tarjota kaikille mahdollisuus saada jonkinlainen taloudellinen hyöty ahkeruudesta tai vaihtoehtoisesti kompensoida omaa poissaoloaan talkoista. Tuskin tuo maksu kerään konkurssiin ajaa joten mielestäni on turha nurista talkoomaksuista.

Sen sanon että siinä vaiheessa aletaan mennä hakoteille kun tähän haetaan perusteluja ensisijassa yhdistyslaista. Kyllä talkootarve tulee aivan muualta kuin lainsäädännöstä ja olisi paljon parempi jos ensisijaisesti mietittäisiin miten pystyy itse auttamaan tuon tarpeen täyttämisessä.

Olen muuten aivan varma että hirviseurueiden ulkopuolella on paljon sellaisia metsästäjiä jotka mielellään maksaisivat nuo talkoomaksut nurkumatta tai osallistuisivat talkoisiin mikäli edes pääsisivät mukaan hirviseurueeseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sementtiLiittynyt: 18 Jou 2007
Viestejä: 3
Paikkakunta: korvessa

LähetäLähetetty: 24.09.2008 11:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä homma pelaa niin että, seuran säännöissä on pykälä jossa vuosikokous päättää seuran jäsenten riistanhoito ja talkoovelvoitteesta sekä tarvittaessa velvoitemaksun suuruudesta. ne peritään sitte seuraavana vuonna jos on niin päätetty eikä talkookerrat ole täynnä. tämä mielestäni edes hiukan asettaa jäseniä tasa arvoisempaan asemaan. jokaisella on ne samat oikeudet mutta myös velvollisuudet. mielelläni maksan sen muutaman euron kerta jos en pääse talkoisiin. Hirvipotukka pitää sitten erikseen hirvenmetsästykseen liittyviä talkoita, tornien tekoa, raivausta yms. ja siellä hirviporukka päättää keskenään sanktiot. on toiminu tähän asti ja toivottavasti toimii edelleen.
_________________
no joo
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jari2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1284
Paikkakunta: pohjois-häme

LähetäLähetetty: 24.09.2008 11:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen täysin. Ei ole velvoitteita, silti hirvitornit on kunnossa ja ampumalinjat auki.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
erämaahinen
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Tam 2006
Viestejä: 38
Paikkakunta: VaaraLappi

LähetäLähetetty: 21.10.2008 13:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Molemmissa seuroissa joissa olen on yhteiset talkoot lähinnä hirvenmetsästystä tukevia talkoita (hirvitornit, raivaukset, eräkämpän polttopuiden teko ym.), joten on perusteltua että vain lintuja tai jäniksiä pyytävät eivät ole talkoovelvollisia. Jos ei hirvitalkoisiin ehdi, niin siitä selviää rahalla, joka myös mielestäni ihan oikein, koska jäseniä asuu ympäri maata. Mutta kukin seura hoitaa homman tyylillään ja eihän seuroissa ole pakko olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pystikki
Vieras

LähetäLähetetty: 24.10.2008 15:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omassa seurassa on joskus ollut "sakkomaksu", mutta poistivat sen kun jotkut rupesivat jo bensalaskujaan seuralle esittämään kun JOUTUVAT talkoisiin tulemaan.

Jos ja kun tällä menolla minusta tulee joskus seuran puheenjohtaja, niin lusmuille tulee tukalat paikat. Jos ei talkoot/maksut miellytä niin miehet tullaan korvaamaan. Etelästä on varmasti miehiä tulossa tungokseksi asti jos niikseen tulee.

Muuttuu moni muukin asia siinä sivussa, vaikka ne jäisi viimeisiksi teoiksini ko. seurassa Very Happy
Takaisin alkuun
Sarvikuono
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Tam 2008
Viestejä: 9694
Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään

LähetäLähetetty: 24.10.2008 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja itte prkl etelän pellenä tarjouduin jopa tekemään riistanhoitotyötä yms talkootouhua vastineeksi seurasta (jäs maksun ym lisäksi). Eipä kelvannu Very Happy ainakaan etelässä.

noh, menee tämä maattoman miehen seurassakin, eikä tartte talkootöitä tehdä. Hirvihommiin vaan keksitään sitten muita juttuja. Asian tola varmaan korjaantuu jahka pääsen pois täältä.
_________________
Video meliora proboque deteriora sequor.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16293

LähetäLähetetty: 17.01.2009 13:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos en ole päässyt talkoisiin, niin olen maksanut muutaman kympin seurantilille. Taidan olla ainoa tällä hetkellä, joka tuon maksun on maksanut. No sen verran pitää kertoa, että en ihan jeesukselta vaikuttaisi, eli muutama vuotena unohdin maksaa, mutta ei ole karhukirjeita tullut.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
eräweikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 540

LähetäLähetetty: 19.07.2009 05:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä homma toimii juuri samoin kuin sementin porukassa. eli hirvijahtiin osallistuvat tekevät tavallaan tuplahommat, osallistuvat ensin seuran talkoisiin ym. rientoihin ja sen jälkeen vielä hirvestyksen vaatimiin ennakko-, ajankohtais- ja jälkipeleihin.
Riistanhoitovelvoite määritetään talvikokouksessa samoin kuin velvoitteen alle jäävien pisteiden hinta. "Sakkomaksu" peritään sitten seuraavan vuoden jäsenmaksun yhteydessä.
Homma toimii.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vaahtera
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Syy 2008
Viestejä: 49

LähetäLähetetty: 20.07.2009 15:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä nuo pakolliset talkoovelvoitteet ja maksut on aika hankalia. Jos tuntuu että sellaisia on pakko tehdä niin niistä ei kannata laittaa mitään mainintaa seuran sääntöihin. On parempi niin että seuran hallitus tekee huolellisen esityksen talkootoiminnasta vuosittain vuosikokoukselle joka tekee selväsanaisen päätöksen. Vuosikokous on kuitenkin se tilaisuus jossa on eniten demokratiaa ilmassa.

Omassa porukassani on tuo hirviporukan eriarvoisuus ratkaistu siten että hirviporukka on muodostanut kiinteistöosakeyhtiön hallinnoimaan kokoontumistilojaan ja lahtivajaa yms. ja muilla seuran jäsenillä ei ole niihin mitää oikeuksia eikä myöskään velvollisuuksia. Seura ei omista kiinteistöjä eikä maksa niiden ylläpidosta mitään. Jokaisella seuran jäsenellä on kuitenkin mahdollisuus ryhtyä metsästämään hirvieläimiä ostamalla osuuden kiinteistöosakeyhtiöstä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pekkis
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Maa 2004
Viestejä: 2362
Paikkakunta: Laukaa

LähetäLähetetty: 27.07.2009 09:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuntuu sekin hassulta, että ukot jotka eivät koskaan millään ehdi talkoisiin ovat aina ensimmäisenä joka paikassa metällä...

Kyllähän talkoovelvoiteperiaate pitää olla se, että jos ukolla on aikaa metsästää, pitää myös olla aikaa hoitaa seuran yhteisiä asioita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Seuratoiminta Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6  Seuraava
Sivu 1 Yht. 6

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com