OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Beef jerky, kuivalihaa uunissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 13, 14, 15  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
pekusti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Syy 2008
Viestejä: 1334

LähetäLähetetty: 03.09.2010 15:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla on ainakin ollut paljonkin enemmän lihaa uunissa, mutta sitten taas huomattavasti ohuempia siivuja kuin kuvassa. Uunin luukku on ollut koko ajan kiinni ja pelkällä kiertoilmalla. Toimii kun häkä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 13892
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 04.09.2010 08:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutama havainto yhden kokeilukerran perusteella Smile

- Olisi ehkä pitänyt reilumminkin tehdä eri vahvuisia --> Paksumpien kuivuminen kestää kauan ja eivät ehkä kuivu ihan huippusäilyviksi. Toisaalta, noihin paksumpiin jää sitten vähän enemmän "makua" ja syödessä ovat omasta mielestäni parempia.

- HP:n savuarominen tuntui sopivan ainakin omaan makuun erinomaisesti.

- Uuniin sopisi varmasti huomattavasti enemmänkin tavaraa, muta varmaan joku raja tuossakin on. Uskoisin, että ilman pitää oikeasti uunissa kiertää ja nuoleskella lihoja... Vaikka itse käänsin ritilan kerran, niin se olisi tuskin auttanut, jos lihaa olisi lapioitu uuni täyteen.

- Pitkät grillaustikut toimivat aika mukavasti, ei pelkoa lihojen putoamisesta.


Se itsellä on mielessä, että koska kuivauksen suurin vaiva on uunitus, niin lihaa kannattaa uuniin ladata kunnon satsi kerralla. Herääkin kysymys, onko jotain hyvää "kaupallista lihaa" tuohon hommaan, kun hirvenlihojen saatavuus vaihtelee.

Eli joku rasvaton, maukas ja kohtuuhintainen liha pitäisi löytää. Tiedä sitten, miten nuo ulkomaiset vakuumiin pakatut lehmänlihat toimisivat...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16174

LähetäLähetetty: 04.09.2010 10:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse vuolin jerkylihat jäisestä lihasta, samalla kun tein käristystä, niin sain saman paksuisia yhtä ohuvia siivuja.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hukka99
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2004
Viestejä: 227

LähetäLähetetty: 04.09.2010 18:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä aiheen innoittamana piti tuota Beef Jerkyä päästä
testaamaan itsekin. Vielä kun kauniimpikin puolisko saatiin
ajettua illanviettoon ystävättäriensä kanssa, niin sotasuunnitelma
oli valmis.

Kaikkihan lähtee esivalmisteluista, kaivetaan esiin Whiskyt, mausteet
ym. muut vähemmän tärkeät ja sitten aletaan kaivelemaan pakastinta
että mitähän viime vuodesta on jäänyt jäljelle
(tämä kannattaa tosin tehdä jo edellisenä päivänä).



Välillä Brutaalina ruuanlaittajana pakkasesta kaivettiin enemmän tai
vähemmän hyviä paloja vähän sen perusteella mitä käteen sattui
pakastimesta tulemaan.

Tärkeimmät ainekset pöytään.



Sitten itse lihan leikkuu. Tässä pitää muistaa kuten aina lihan leikkuussa,
terävä veitsi on kultaakin arvokkaampi
(vaimoa ei saa päästää lukemaan tätä juttua).

Lihaa piti leikata vähän paksumpia ja ohuempia ihan testin vuoksi,
kuivatus sitten näyttää mikä oli paras valinta vahvuudelle.



Ja koska oltiin ruuanlaitto puuhissa "miesten kesken"


Piti viralliselle valvojalle toki tarjota "lahjukset" kuten asiaan kuuluu.


Ja homma jatkuu marinaadin teolla.
Kuten aiemmin tuli mainittua brutaaleista ruuanlaitto tavoista,
oikaistiin tässä siitä mistä aita on matalin ja mariaadina
käytettiin kaupan valmiita kastikkeita ja fondeja.

Kaksi marinaadia sitten piti kokeileman, aika näyttää jälleen toimiiko kumpikaan ja miten.

Härän/vasikan Fondia astiaan


Loraus öliiviöljyä mukaan


Vähän Chiliä lisääpotkua tuomaan


Sekä pieni siivu siirappia myös makeutta tuomaan


Ja koska Fondista puuttui Smoke ja tähän hätään ei kaapissa sattunut olemaan Dunbahia, piti tyytymän Taliskeriin Smile



Ja sitten sama setti toiselle marinaadille.
Kaupan valmis kastiketta, Santa Maria BBQ


Öljyä ei enää ollut tarve lisätä, pelkkä "Smoke" riitti mielestäni oikein hyvin.


Huolellinen sekoitus vaikka vispilällä, niin tämän jälkeen voidaan huolehtia ettei hyvän Whiskyn käyttö mene ihan väärinkäytöksi ja maistettava sitä on itsekin.


Sitten ei muuta kuin lihat marinaadiin


Huolellinen kääntely jotta lihat peittyy


Setti sitten jääkaappiin vuorokaudeksi maustumaan.

Loppuilta meneekin sitten sotasuunnitelmaa tehdessä, miten lihat saadaan ritilälle seuraavana päivänä..

Tätä odotellessa maistellaan hyviä Whiskejä Laughing

Tarina jatkuu kun projekti etenee..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Giant
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Jou 2006
Viestejä: 434
Paikkakunta: Etelä

LähetäLähetetty: 04.09.2010 19:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lupaavalta vaikuttaa.
Sääliksi vaan käy noin hyvän viskin marinaadiin kippaaminen.
Itse olen laittanut niitä alkon alahyllyjen tuotteita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hukka99
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2004
Viestejä: 227

LähetäLähetetty: 04.09.2010 20:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Giant kirjoitti:
Lupaavalta vaikuttaa.
Sääliksi vaan käy noin hyvän viskin marinaadiin kippaaminen.
Itse olen laittanut niitä alkon alahyllyjen tuotteita.


Tuppaa vielä haihtumaankin itse prosessissa. Onneksi tuota ei
käytetty mielin määrin Cool
Väärään tarkoitukseen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 13892
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 04.09.2010 20:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valmis tavara on kyllä yllättävän "koukuttavaa" Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
00002345
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Lok 2005
Viestejä: 21
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 04.09.2010 22:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hieno raportti hukka99, mutta yksi aines kannatta jerkyhommissa jättää pois, ja se on öljy.

Öljyhän ei kuivu, ja toisaaltta lyhentää säilyvyyttä olemalla ns. härskiintyvä tuote.

Kannattaa ennen kuivausta pyyhkiä öljyiset marinadit pois ja vaikkapa pintamaustaa jollain kuivalla mausteella, jos tuntuu, ettei ole tarpeeksi makua. Itsellä ainakin suolan määrä oli aluksi usein liian vähäinen.

Tosin jerkyjen kanssa ei juuri ole säilyvyysongelmia, sitä tahtia ne aina häviävät. Tai jos säilöö pakastimeen, kuten Lahtinen mainitsi tekevänsä, ei ongelmaa tietty ole.

Tervetuloa vaan jerkyntekijöiden alati laajenevaan joukkoon. Paluuta ei ole. Tulet huomaamaan kuinka nopeasti nk. toisarvoiset lihat loppuu pakastinesta, ja pian jo leikellään fileitä siivuiksi ja kuivumaan. Sitten vilkuilemaan kaupan kylmäaltaita.

Kavereita saa ihan uudella tavalla. Mullakin kun on töissä eväänä usein jerkkua, aina pitää varata työkavereillekin tarjottavaa.
Seuraavaksi pääsee tekemään jerkyä kaikille.

Odotellaan repotaashia kuivausprosessista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paatti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Lok 2004
Viestejä: 3041

LähetäLähetetty: 04.09.2010 22:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä tuote tohon savun maun tekoon on esim.
http://www.poppamies.fi/product_info.php?cPath=32&products_id=581
ite ainakin oon ollu tohon tyytyväinen omissa kokkauksissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
hukka99
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2004
Viestejä: 227

LähetäLähetetty: 04.09.2010 22:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

00002345 kirjoitti:
Hieno raportti hukka99, mutta yksi aines kannatta jerkyhommissa jättää pois, ja se on öljy.

Öljyhän ei kuivu, ja toisaaltta lyhentää säilyvyyttä olemalla ns. härskiintyvä tuote.


No perhana vieköön, tuo asia ei sitten tullut mieleenkään Embarassed
Mutta tekemällä oppii ja vinkkejä saadessa. Pitääpä varmaan lillutella
lihat vielä jossakin "vähemmän laadukkaassa" liuottimessa ja sitten siihen vielä päälle "kuiva mausteet" niin a vot, tuostahan voisi tullakin mainiota.

Tosin maustamisprosessi on vähän työläämpi näin kantapään kautta Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
CeeCee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Jou 2004
Viestejä: 4558
Paikkakunta: Siellä missä mooses löysi ensimäisen kiven.

LähetäLähetetty: 04.09.2010 22:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hmm... mielenkiinto heräsi näin kuivalihan ystävänä. Osaisko joku heittää sopivaa lihakimpaletta kaupan pakastealtaasta mikä tohon sopis? Itse en metsästä joten lihaa ei ole "kaapit pullollaan".
_________________
Jos sinulla ei ole koiraa, ei edes yhtä, sinussa ei välttämättä ole mitään vikaa, mutta elämässäsi saattaa olla
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
00002345
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Lok 2005
Viestejä: 21
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 05.09.2010 00:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jerkyn tekemisessä pätee samat säännöt kuin muussakin ruuanlaitossa: mitä paremmat raaka-aineet, sitä parempi lopputulos.

Jos jotain koipilihoja aikoo jerkyksi kuivata, on syytä olla purukalusto kunnossa. Tulee meinaan aika "kovaa" tavaraa. Toki siinäkin on oma fiiliksensä, kun liha on oikeasti sitkeätä ja sitä saa repiä ja mälvätä ihan tosissaan.:)

Kunnolla raakakypsytetty liha, ja vielä marinointivaiheessa avustettu mureuttaminen (itse pistän marinadiin vähän viinietikkaa, balsamicoa tai sitruunamehua) antaa parhaan lopputuloksen. Murea liha = murea jerky, asialla on merkitystä

Jos kaupasta hakee, niin naudan sisäpaisti on yleisesti alle kympin kilo ja käy hyvin. Toinen hyvä, ja jota itse suosin, on naudan ulkofile jota saa normaalisti n. 16 euron kilohintaan. Peura ja hirvi ovat lyömättömiä.

Joskus, kun lyövät tyrkkyyn näitä Etelä-Amerikan sisäfileitä, niin sitten niistä. Tulee meinaan hyvää, mureaa jerkkua.

Harmi kun ei täälläpäin ole naudan sydäntä juuri tarjolla. Sitä olisi kiva koittaa kuivata niikuin seiniksen tekijätkin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 05.09.2010 10:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös tuosta "jerkystä" voi puukolla vuolla ohutta lastua samalla lailla kuin "oikeastakin" kuivalihasta ? Silloin menee kyllä vähän huonompikin liha....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Fspitz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1175
Paikkakunta: Pohjois-Häme

LähetäLähetetty: 05.09.2010 21:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voi mutta mitä sitä jaskaa syömaan syottää sen koirille ja tekee itelle kunnollista. Twisted Evil
Ja kodan latvassa ei ole yli 20 astetta kuumaa kun lihoja "kärvennetään". Embarassed
Lisätty""
_________________
Minkä sanoin sen voin myös perua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 05.09.2010 21:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaa-a, olen kyllä syönyt kuivalihana sekä poron kylki- että koipilihoja eivätkä ne mitään "jaskaa" ole olleet. Voi toki olla että po. valmistustavan kanssa on toisin...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 13, 14, 15  Seuraava
Sivu 3 Yht. 15

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com