Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
noniin Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2005 Viestejä: 975
|
Lähetetty: 10.09.2010 17:59 Viestin aihe: |
|
|
Hyvinkin totta, ja harvassa uunissa termostaatti veivaa asteen tarkkuudella. Eli pääasia kun maistuu ja lihat tulee syötyä! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7479
|
Lähetetty: 10.09.2010 20:10 Viestin aihe: |
|
|
Pitihän se kuivuri hommata. 79 euroa... Nyt sitten pitää aloittaa kilohinnan tiputtaminen beef jerkylle, että saa hankintahinnan kuoletettua. Ensin pitää ampua hirvi ja hirvijahtihan lihoineen on täysin ilmaista. . Oikein kun itseään huijaa, niin edulliseksi tulee. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
_baikkali Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 1351 Paikkakunta: lempäälä
|
Lähetetty: 12.09.2010 19:39 Viestin aihe: |
|
|
Peuran paistin siivutin ja annoin olla marinaadissa muutaman tunnin. Uuniin menivät jo. 60 astetta ja aamulla puol 7 aikaaa pitäs ottaa pois että se 11 tuntia Onko korjattavaa? Innolla odotellaan aamua |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ankkaman Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Hei 2004 Viestejä: 382
|
Lähetetty: 12.09.2010 20:21 Viestin aihe: |
|
|
Tein viime Lapin reissulle rasvattomasta naudanpaistista vastaavaa jerkyä. Marinoin yön yli pippuri-valkosipuli-suola marinadissa. Kuivailin raollaan olevassa uunissa jonka asteet oli säädetty 50. kesti vuorokauden verran kuivua. Todella hyvää ja täyttävää evästä! Eikä paina turhaan repussa. Pitää nälän loitolla tunturissa huomattavasti paremmin kuin perinteiset rusinat. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sojakka Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Hei 2008 Viestejä: 275 Paikkakunta: Pohjois-Suomi
|
Lähetetty: 12.09.2010 20:49 Viestin aihe: |
|
|
noniin kirjoitti: | Pilkkua viilaten et tehnyt kuivalihaa vaan kypsää lihaa. Samapa tuo jos maistuu! Valkuainen vaan alkaa kypsymään jo noissa lämpötiloissa ja lihasta tulee kypsää ja kuivaa. Kuivaliha tehdään alle +30c lämpötilassa. Tulee tuollaista "väärintehtyä" itselläkin väsättyä ja hyvää on.. |
Nyt testissä hirvenliha ja 4 eri maustesekoitusta. Minkä aikaa noniin ottaa tuo kuivalihan oikeaoppinen valmistaminen ko lämpötilassa? Ei taida rouva päästä pullanpaistoon tulevana viikonloppuna jos nyt tällään lihat 30 asteeseen? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
noniin Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2005 Viestejä: 975
|
Lähetetty: 13.09.2010 04:33 Viestin aihe: |
|
|
Aika riippuu monesta tekijästä, kuinka paksut ja "märät" lihat sekä ilmankierto. Itsellä on tehty kuivuri jossa puhallin hoitaa ilman kierrättämisen. Vajaassa vuorokaudessa on omat lihat valmistunut. Puhaltimena auton lämppäri ja kaapissa bradley smokerin räkit joissa kohtuullisen harva verkko. Kokeilemalla selviää, pohjoisessa kestää pakkasessa talon katolla useamman viikon kuivaa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
masiina Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 1579
|
Lähetetty: 15.09.2010 22:22 Viestin aihe: |
|
|
Laitoinpa itsekin lihat marinoitumaan: suola-chili-viski ja suola-paprika tyyppiset, saapa nähdä millaista tulee. _________________ "...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 16.09.2010 14:34 Viestin aihe: |
|
|
Ite kuivaan kieroilmauunissa puhallin ja hieman lämpöä (tavoitteena 30 astetta, mutta uunin säätö sangen epätarkkaa eli voi mennä ylikin) päällä.
Pari kiloa mahtuu roikkuun ritilään ja kuivausaikaa menee 1 1/2 vrk.
Valmiin jerkyn pussitan vakuumiin ja säilytän pakastimessa, varmuuden vuoksi.
Mausteena sopivaa kuivaa sekoitusta, NOMUja olen käyttänyt, ja _hieman_ suolaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7479
|
Lähetetty: 16.09.2010 20:45 Viestin aihe: |
|
|
Ensimmäinen kokeilu tehty. Marinadina merisuola, pippuriseos ja valkosipulirouhe. Vuorokausi jääkaapissa ja ohuet slaissit sienikuivuriin. Kolmessa tunnissa ensimmäiset valmiit. Pitää jatkossa tehdä vaan näitä ouhen ohuita ja tismalleen saman paksuisia.
Olen kyllä pettynyt näiden säilyvyyteen. Eivät säily jääkaapissa eikä edes huoneenlämmössä. On ne vaan niin hiton hyviä.
Tarvitsee seuraavaksi tehdä selkeästi isompi satsi... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
masiina Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 1579
|
Lähetetty: 16.09.2010 22:43 Viestin aihe: |
|
|
Juuri otin satsin uunista eikä olleet ollenkaan pahoja, itseasiassa aika saaterin hyvää! Eritoten suola-chili-viski marinoitu oli oikein maukasta.
Sienikuivuri lisätty ostoslistalle.
Miten tuo säilyvyys? Montako päivää menee jääkaapissa? _________________ "...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jussio Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 696
|
Lähetetty: 17.09.2010 08:44 Viestin aihe: |
|
|
Rutikuivat säilyvät parhaiten paperipussissa huoneenlämmössä siihen asti kunnes tulevat syödyiksi.
Itse olen huomannut tuon annoksiin pakkaamisen ja silmistä jemmaamisen parantavan säilyvyyttä huomattavasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20222 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 17.09.2010 14:17 Viestin aihe: |
|
|
Eivät säily kuivalihat pakastettunakaan. Ainakin oma satsi hävisi hyvin suljetusta minigrip-pussistakin jotenkin mystisesti... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
masiina Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 1579
|
Lähetetty: 17.09.2010 14:46 Viestin aihe: |
|
|
Eipä tarvi säilyvyyttä murehtia, niin vaan koko satsi hävisi kummasti aamupäivän aikana vaikka piti pohjoisen reissulle säästellä.. _________________ "...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7479
|
Lähetetty: 17.09.2010 18:17 Viestin aihe: |
|
|
Nyt sillä varmuudella ,jonka lähes täysi tietämättömyys aiheeesta saa aikaan, niin oma lähestymistapa aiheeseen.
- Kun on kerran tarkoitus tehdä kuivalihaa, niin itse ainakin näin aluksi pyrin mausteilla kuivattamaan... kosteus pois ja mauste sisään jo "raakakypsytys vaiheessa". Lyhentää valmistumis aikaa? Varmaan jossain vaiheessa sitten varianttien metsästys vie nestemäisiin marinaadeihin.
- Kypsyyden arvuuttelu kokemattomalle. Satsin valmistuessa selailin nettiä ja sieltä poimittu " Liha on parasta silloin kun se taitettaessa tekee taittokohtaan halkeamia, mutta ei katkea" on omaankin makuun kohdallaan.
- Ostin sienikuivurin kun en muistanut, että varastossa on ex-n helvatan iso kiertoilmauuni. Jostain pikkuvaruskunnasta ostettu. Eikös se niin mene, että jos ei ole ex-ä kahteen vuoteen tavaroitaan hakennut, niin paikan omistaja voi pitää yhden valitsemansa laitteen ja muu (2 kuorma-autollista) tavaraa on vietävä pois heti paikalla?
_Pitää kokeilla hirven sydäntä ja kieltä tuossa hommassa jossain vaiheessa.? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
masiina Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 1579
|
Lähetetty: 28.09.2010 22:33 Viestin aihe: |
|
|
500g naudan paistia maustumassa hyväksi todetussa viski-chili-suola marinaadissa, tälläkertaa kaikkea sorttia edellistä kertaa enemmän.
EDIT: Vinkki: laita paistolämpömittari lihojen viereen ritilälle, näin pystyt hyvin tarkkailemaan uunin sisälämpötilaa. Termostaatilla pelaaminen kun tuntuu olevan lievästi ilmaistuna aika suurpiirteistä. Oma mittari näyttää tällä hetkellä 35 astetta. _________________ "...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|