OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Beef jerky, kuivalihaa uunissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
noniin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2005
Viestejä: 975

LähetäLähetetty: 10.09.2010 17:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvinkin totta, ja harvassa uunissa termostaatti veivaa asteen tarkkuudella. Eli pääasia kun maistuu ja lihat tulee syötyä!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7479

LähetäLähetetty: 10.09.2010 20:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitihän se kuivuri hommata. 79 euroa... Nyt sitten pitää aloittaa kilohinnan tiputtaminen beef jerkylle, että saa hankintahinnan kuoletettua. Ensin pitää ampua hirvi ja hirvijahtihan lihoineen on täysin ilmaista. Wink . Oikein kun itseään huijaa, niin edulliseksi tulee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
_baikkali
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 1351
Paikkakunta: lempäälä

LähetäLähetetty: 12.09.2010 19:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peuran paistin siivutin ja annoin olla marinaadissa muutaman tunnin. Uuniin menivät jo. 60 astetta ja aamulla puol 7 aikaaa pitäs ottaa pois että se 11 tuntia Razz Onko korjattavaa? Innolla odotellaan aamua Razz
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ankkaman
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hei 2004
Viestejä: 382

LähetäLähetetty: 12.09.2010 20:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tein viime Lapin reissulle rasvattomasta naudanpaistista vastaavaa jerkyä. Marinoin yön yli pippuri-valkosipuli-suola marinadissa. Kuivailin raollaan olevassa uunissa jonka asteet oli säädetty 50. kesti vuorokauden verran kuivua. Todella hyvää ja täyttävää evästä! Eikä paina turhaan repussa. Pitää nälän loitolla tunturissa huomattavasti paremmin kuin perinteiset rusinat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sojakka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hei 2008
Viestejä: 275
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

LähetäLähetetty: 12.09.2010 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

noniin kirjoitti:
Pilkkua viilaten et tehnyt kuivalihaa vaan kypsää lihaa. Samapa tuo jos maistuu! Valkuainen vaan alkaa kypsymään jo noissa lämpötiloissa ja lihasta tulee kypsää ja kuivaa. Kuivaliha tehdään alle +30c lämpötilassa. Tulee tuollaista "väärintehtyä" itselläkin väsättyä ja hyvää on.. Smile


Nyt testissä hirvenliha ja 4 eri maustesekoitusta. Minkä aikaa noniin ottaa tuo kuivalihan oikeaoppinen valmistaminen ko lämpötilassa? Ei taida rouva päästä pullanpaistoon tulevana viikonloppuna jos nyt tällään lihat 30 asteeseen?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
noniin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2005
Viestejä: 975

LähetäLähetetty: 13.09.2010 04:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika riippuu monesta tekijästä, kuinka paksut ja "märät" lihat sekä ilmankierto. Itsellä on tehty kuivuri jossa puhallin hoitaa ilman kierrättämisen. Vajaassa vuorokaudessa on omat lihat valmistunut. Puhaltimena auton lämppäri ja kaapissa bradley smokerin räkit joissa kohtuullisen harva verkko. Kokeilemalla selviää, pohjoisessa kestää pakkasessa talon katolla useamman viikon kuivaa.. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 15.09.2010 22:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laitoinpa itsekin lihat marinoitumaan: suola-chili-viski ja suola-paprika tyyppiset, saapa nähdä millaista tulee.
_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 16.09.2010 14:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite kuivaan kieroilmauunissa puhallin ja hieman lämpöä (tavoitteena 30 astetta, mutta uunin säätö sangen epätarkkaa eli voi mennä ylikin) päällä.

Pari kiloa mahtuu roikkuun ritilään ja kuivausaikaa menee 1 1/2 vrk.

Valmiin jerkyn pussitan vakuumiin ja säilytän pakastimessa, varmuuden vuoksi.

Mausteena sopivaa kuivaa sekoitusta, NOMUja olen käyttänyt, ja _hieman_ suolaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7479

LähetäLähetetty: 16.09.2010 20:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ensimmäinen kokeilu tehty. Marinadina merisuola, pippuriseos ja valkosipulirouhe. Vuorokausi jääkaapissa ja ohuet slaissit sienikuivuriin. Kolmessa tunnissa ensimmäiset valmiit. Pitää jatkossa tehdä vaan näitä ouhen ohuita ja tismalleen saman paksuisia.

Olen kyllä pettynyt näiden säilyvyyteen. Eivät säily jääkaapissa eikä edes huoneenlämmössä. On ne vaan niin hiton hyviä.

Tarvitsee seuraavaksi tehdä selkeästi isompi satsi...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 16.09.2010 22:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juuri otin satsin uunista eikä olleet ollenkaan pahoja, itseasiassa aika saaterin hyvää! Smile Eritoten suola-chili-viski marinoitu oli oikein maukasta.
Sienikuivuri lisätty ostoslistalle.

Miten tuo säilyvyys? Montako päivää menee jääkaapissa?
_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 17.09.2010 08:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rutikuivat säilyvät parhaiten paperipussissa huoneenlämmössä siihen asti kunnes tulevat syödyiksi.

Itse olen huomannut tuon annoksiin pakkaamisen ja silmistä jemmaamisen parantavan säilyvyyttä huomattavasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.09.2010 14:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eivät säily kuivalihat pakastettunakaan. Ainakin oma satsi hävisi hyvin suljetusta minigrip-pussistakin jotenkin mystisesti...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 17.09.2010 14:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä tarvi säilyvyyttä murehtia, niin vaan koko satsi hävisi kummasti aamupäivän aikana vaikka piti pohjoisen reissulle säästellä.. Razz
_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 7479

LähetäLähetetty: 17.09.2010 18:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt sillä varmuudella ,jonka lähes täysi tietämättömyys aiheeesta saa aikaan, niin oma lähestymistapa aiheeseen.

- Kun on kerran tarkoitus tehdä kuivalihaa, niin itse ainakin näin aluksi pyrin mausteilla kuivattamaan... kosteus pois ja mauste sisään jo "raakakypsytys vaiheessa". Lyhentää valmistumis aikaa? Varmaan jossain vaiheessa sitten varianttien metsästys vie nestemäisiin marinaadeihin.

- Kypsyyden arvuuttelu kokemattomalle. Satsin valmistuessa selailin nettiä ja sieltä poimittu " Liha on parasta silloin kun se taitettaessa tekee taittokohtaan halkeamia, mutta ei katkea" on omaankin makuun kohdallaan.

- Ostin sienikuivurin kun en muistanut, että varastossa on ex-n helvatan iso kiertoilmauuni. Jostain pikkuvaruskunnasta ostettu. Eikös se niin mene, että jos ei ole ex-ä kahteen vuoteen tavaroitaan hakennut, niin paikan omistaja voi pitää yhden valitsemansa laitteen ja muu (2 kuorma-autollista) tavaraa on vietävä pois heti paikalla?

_Pitää kokeilla hirven sydäntä ja kieltä tuossa hommassa jossain vaiheessa.?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
masiina
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Jou 2005
Viestejä: 1579

LähetäLähetetty: 28.09.2010 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

500g naudan paistia maustumassa hyväksi todetussa viski-chili-suola marinaadissa, tälläkertaa kaikkea sorttia edellistä kertaa enemmän.

EDIT: Vinkki: laita paistolämpömittari lihojen viereen ritilälle, näin pystyt hyvin tarkkailemaan uunin sisälämpötilaa. Termostaatilla pelaaminen kun tuntuu olevan lievästi ilmaistuna aika suurpiirteistä. Oma mittari näyttää tällä hetkellä 35 astetta.
_________________
"...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14, 15, 16  Seuraava
Sivu 5 Yht. 16

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com