OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Missä lämpötilassa / paisto-ajassa trikiinit kuolevat?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Ardennie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Huh 2010
Viestejä: 1894

LähetäLähetetty: 01.03.2011 14:04    Viestin aihe: Missä lämpötilassa / paisto-ajassa trikiinit kuolevat? Vastaa lainaamalla viestiä

Tarkoitus on ruskistaa villisian fileitä pannulla ja laittaa ne sen jälkeen läpikypsiksi uunissa. Mutta missä lämpötilassa ja ajassa trikiinit kuoleavat lihasta? Porsas on minun äskettäin ampumani mallia 2010, sen ruho tarkastettiin eläinlääkärillä trikiinien varalta, mutta varma on aina varmaa...

Kuolevatko muuten trikiinit varmuudella pakastettaessa: -15C / 3 viikkoa ja - 18C / 2 vrk?

Laittakaas samalla muutama hyvä resepti, kiitos!


Viimeinen muokkaaja, Ardennie pvm 01.03.2011 14:21, muokattu 2 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
marvin the martian
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Huh 2010
Viestejä: 2463
Paikkakunta: Sirius C3

LähetäLähetetty: 01.03.2011 14:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Wikipedia sanoopi:
Lainaus:
Trikiini (Trichinella spiralis) on sukkulamato, joka voi loisia kaikissa lihaa syövissä eläimissä, myös ihmisessä. Loinen leviää eläimestä toiseen, kun loisen toukkia sisältävää puutteellisesti käsiteltyä lihaa syödään. Lihan kuumentaminen sisälämpötilaltaan yli 78 °C tai pakastaminen yli kuukauden ajan alle -18 °C:n lämpötilassa tappaa loiset, minkä jälkeen liha on turvallista syödä. Suomessa kuitenkin esiintyy trikiinilajia, joka kestää pakastamista, joten ainoa varma keino estää trikiinitartunta on kuumentaa liha kunnolla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Ardennie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Huh 2010
Viestejä: 1894

LähetäLähetetty: 01.03.2011 14:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos, pitääkin käydä ostamassa uusi paistolämpömittari...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 01.03.2011 14:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo trikiinin tuhoutumislämpötila on Eviran nykyisen ohjeen mukaan 80 astetta. Ennen se oli 77 astetta. Miksiköhän on muuttunut?

Ja todellakin nyt tiedetään, että pakastaminen ei matoa tapa.

Unohtui vielä: Yksi harmaahylkeessä oleva trikiinitartunta on myös löytynyt.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 01.03.2011 16:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eviran ohjeiden mukaan:


"Edellämainituista syistä, siitä huolimatta että trikiinit tuhoutuvat jo +62,2 asteessa, suositellaan lihan kuumentamista kauttaaltaan vähintään +70 asteeseen, mikäli on mitään epäilyksiä lihan laadusta tai mikäli sitä ei ole tarkastettu trikiinien varalta. "

Jos liha on tarkastettua niin sitä kyllä uskaltaa syödä muutenkin, suurempi riski että jotain tapahtuu sillä lämpömittarin ostosreissulla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
LG1
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Lok 2004
Viestejä: 8291

LähetäLähetetty: 01.03.2011 16:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voikohan luottaa vain yhteen mittariin? Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 01.03.2011 16:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kovasti on lämpötiloja:

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten_terveys_ja_elaintaudit/elaintaudit/usealle_elainlajille_yhteiset_taudit/trikinelloosi/

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/tietopaketti/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia_aiheuttavia_loisia_ja_alkuelaimia/trichinella_spiralis/
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 01.03.2011 17:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin tuntuu olevan, tosin noi trikiinijutut tuntuu olevan vähän henkimaailman asioita. Valitettavasti, vakavasta asiasta kun on kuitenkin kyse.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
TRYKON
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Syy 2006
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 02.03.2011 13:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jännä juttu tämä trikiini asia. Pohjois-amerikassa eivät ole moisesta juuri kuulletkaan. Syövät mustakarhun lihaa siinä kuin peuraakin. Monesti vielä mediumina.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 02.03.2011 13:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mistähän johtuu että eivät ole kuulleetkaan? Samat suositukset USDA antamina siellä ovat voimassa karhun lihan suhteen. Pikaisella googletuksella karhuissa siellä sitä olisi 13% metsästetyistä. Alaskassa jopa 90% tämän jutun mukaan...

http://www.epi.alaska.gov/bulletins/docs/b2000_18.htm
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
TRYKON
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Syy 2006
Viestejä: 280

LähetäLähetetty: 03.03.2011 11:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitä en osaa sanoa. Ilmeisesti tartuntoja on niin vähän? Trikiinitarkastuksia ei käsittääkseni käytännössä karhunlihalle tehdä. Ohjeena on vain kypsyttää liha kunnolla. Mikään erityinen huolenaihe se ei tunnu olevan niinkuin Suomessa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 03.03.2011 17:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos noiden ohjeiden mukaan kypsentää sikua, niin melko ylikypsäksi menee. Trikiini on aika harvinaista villisiassa, varsinkin nuoremmissa yksilöissä, joita mieluiten pannulle laitetaan. Riski ei siis ole suuri ja ainahan lihan voi testata. Itse olen lähtenyt siitä, että pakastaminen riittää.

Täältä löydät useita ohjeita: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/search/label/Resepti

Laita hakuruutuun "Villisika".


Viimeinen muokkaaja, Kaarle Martel pvm 04.03.2011 11:02, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Ardennie
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Huh 2010
Viestejä: 1894

LähetäLähetetty: 03.03.2011 18:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

600 g villisian ulkofileetä
öljyä
katajanmarjaa
rosmariinia ja rakunaa

Sienimuhennos:
200 g herkkutatteja
60 g sipulia
30 g voita
1 1/2 dl valkoviiniä
2 1/2 dl kermaa
suolaa, valkopippuria

1. Leikkaa ulkofileestä rasvoineen kahdeksan pientä pihviä eli noisettia. Muotoile kevyesti nyrkillä ja pane maustumaan katajanmarjalla, rosmariinilla ja rakuunalla maustettuun öljyyn.

2. Puhdista ja pilko herkkutatit. Hienonna sipuli ja yhdistä ainekset. Kuullota sieni-sipuliseos voissa kasarissa. Lisää viini ja keitä hetki. Lisää kerma ja keitä kastiketta kokoon. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

3. Paista selykset kypsiksi, mausta varovasti suolalla ja tarjoa sienimuhennoksen kera.

Nami nami!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com