OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Blaserin yhdistelmäaseiden haulipiipuista
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
pataässä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tou 2008
Viestejä: 411
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 14.01.2010 21:27    Viestin aihe: Blaserin yhdistelmäaseiden haulipiipuista Vastaa lainaamalla viestiä

Omistan Blaserin BBF95 rihlakon 12/76 & 308 ja olen yrittänyt etsiä siihen kelvollisen kuvion antavia haulipatruunoita kauriille. Useamman kymmenen haulipatruunan kokeista käteen on jäänyt vain 2 talvivarmaa patruunaa (B&P MB Winter ja B&P Tricolor) joilla saa max 25 metriin jonkinlaisen kuvion aikaiseksi. Tuo testien perusteella käyvien patruunoiden määrä on yllättävän pieni ja onkin askarruttanut mieltäni kauan. Vastaavan suuntaisia kokemuksia on muistakin Blaserin yhdistelmistä. Keskustelin asiasta erään haulikkoasiantuntijan kanssa ja suoritimme muutamia rakenteen mittauksia, joista on johdettavissa syy huonoon käyntiin. Haulipiipun ylimeno on käsittämättömän lyhyt (n 10mm) , joka aiheuttaa haulien vioittumisen piipussa ja haulisuihkun venymisen pitkäksi, mikä puolestaan johtaa huonoihin kuvioihin ja upotukseen. Ilmeisesti kaikissa Blaserin yhdistelmissä on sama vika. Ovathan ne toki suunniteltukin Keski-Euroopan sika/kauris jahtiin täyteisille eikä haulipatruunoille. Näinollen Blaserin yhdistelmiä ei voi mitenkään suositella käytettäessä haulipatruunoita pienriistalle tai ainakin ampumamatka on pidettävä ehdottomasti alle 30 m ja käyvät patruunat haettava todella tarkasti ja testaten. Itse en oikein voi kuvitella käyttäväni Blaseria ym. syystä linnustuksessa. Hintansa puolesta olisi toki odottanut Blaserin tekevän laatua tässä asiassa.
Huomenissa on tarkoitus testata 3,1 mm UNA18 hauleilla ladattua patruunaa 38 g latauksella kaurispatruunaksi hieman pidemmälle matkalle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tukelius
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Elo 2008
Viestejä: 3135
Paikkakunta: Mynämäki

LähetäLähetetty: 14.01.2010 21:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ainakin erään metsästäjän erikoisliikkeen raimolla on käsittääkseni blaserin rihla ja una18 3,1mm muistaakseni 35,5g latauksella oli käyny vähintäänkin riittävän hyvin jopa 60m eli toivottavasti "kultahaulissa" on vastaus onkelmiisi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 17016

LähetäLähetetty: 14.01.2010 23:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

miten on, olisko ylimenon lyheyteen syytä, putken halkaisiassa, kaiketi sullakin 18,7 .
myös yksi syy siihen että haettaa ehkä hieman pidempään.
oletan että täällä on käyty juttua sopivasta paukusta,,,
mm. reppukauppias on perehtynyt asiaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pohjanmaanpoika
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Kes 2005
Viestejä: 554

LähetäLähetetty: 15.01.2010 09:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tuo oma on 12/70 pesällä oleva ja tiukemmalla ei teräshauli kelpoisella piipulla. Ei ole vielä oikeen huonosti käyvää haulipatruunaa sattunut eteen.Tosin vasta kolmas pyyntikausi tuon aseen kans menossa. Tähän saakka kyllä teeret, metsot, koppelot, pyyt, sorsat ja näädät kuollu kun on kohdalle laukaissut. Patruuna testejä jonku verran tullu ammuttua ja tähän mennessä ainoa jonka hylkäsin käytöstä on remingtonin light magnum. Tuo 12/76 voi olla aivan eri juttu.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pataässä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tou 2008
Viestejä: 411
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 15.01.2010 09:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Una:n ongelmana on (hinnan lisäksi) yleisesti liian supistava kuvio normaaleille matkoille (alle 50m). En tosi usko että piipun rakenteesta johtuen kuviostakaan tulee Blaserilla mitenkään erikoinen. Upotusta kyllä todennäköisesti löytyy. Linnustukseen ei Una:sta siis löydy ratkaisua mikäli syötävääkin on tarkoitus saada.
Una patruuna käy kyllä teknisesti oikein tehdyissä haulikoissa uskomattoman pitkille matkoille. Pisimmät laakista vainaa ketut on ystäväni mukaan ammuttu 2,8 mm UNA 18:lla mitattuna 79 m:iin Shocked
Täytynee suorittaa paikallisessa urheiluliikkeessä Merkelin rihlalla muutamia mittauksia. Harmi kun Krieghoffin rihlaa ei saa 12 kaliberin haulipiipuilla.
Toisen käden tietona olen myös kuullut että Blaserin F3 haulikoissa on myös ollut suuria vaikeuksia löytää käypäistä patruunaa. Lieneekö noissa sama vika? Tuo lyhyt ylimeno on kuulemma myös Browningin haulikoissa tyypillinen. Noihinkaan ei löydy käypäisiä patruunoita. Tämän olen myös itse ystäväni kanssa kokeillessa todennut (tuo Browning vaihtuikin sitten Berettaan).
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 15.01.2010 09:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Terve. Tosiaan itsellä on BBF95 30-06, 12/76, 60 cm piipulla. Slug & Steel malli, puolisuppea. Niin hullulta kuin se tuntuu, en ole järjestelmällisesti testannut kuvioita (pitää keväällä ampua). Kaikki linnut on puusta tipahtaneet, poislukien viime syksynä yksi pyy, joka lähti terveen näköisenä lentoon, eikä koirakaan löytänyt mitään, ei hoyheniä jne.

En osaa sanoa Blaserin ylimenokartiosta mittoja, ainakaan tähän hätään, mutta muuten piipun sisäpinta on erittäin sileä ja kiiltävä Bore Snaken jäljiltä. Nykyään BBF95:sta taitaa saada myös Brileyn holkeilla, mikä taas mahdollistaa mm. pidempien supistajien käyttämisen kuvioiden parantamiseen. Kaipa Blaser tekisi kierteet tuohonkin piippuun, mutta hintaa ei uskalla edes arvailla.

Patruunoina on ollut kaikenlaista. Mm. näitä on muutamia laatikoita varastossa:
- Mirage Baby Magnum T4 12/70 42g no:3
- Remington Wingmaster 12/76 no:2, 3, 4
- useita 12/70 ja 12/76 merkkejä ja malleja laatikon pohjalla

Ps. Browning Maxus haulikossa ainakin mainostetaan erittäin pitkää ylimenokartiota... taisi olla kyllä heti patruunapesän jälkeen. Noissa "FN konsernin" tuotteissa on myös yliporatut piiput.
_________________
Villilä, ei-kesitetyllä meänkielelä joka päivä, ympäri vuen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
pataässä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tou 2008
Viestejä: 411
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 15.01.2010 09:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tervehdys Reppukauppias.
Samoilla spekseillä minunkin Blaser on mutta kiinteällä supistajalla. En ala enempää Blaserin kanssa värkkäilemään, jos UNA:sta ei löydy parannusta.
Haulikon patruunoista kannattaa huomioida pakkaskesto myös testattaessa. Jo muutama pakkasaste vaikuttaa patruunan toimivuuteen. Pakkasvarmoja patruunoita on suhteellisen harvassa. Esimerkkinä yleisesti huippulaatuisista talvivarmoista patruunoista;
Remington Nitro Pheasant, Remington Nitro Turkey, Remingston Nitro Magnum, B&P MB Winter, B&P Tricolor, B&P Mythos Valle, Rotweil Weidmansheil Pappe, RC3 (vain tietyllä välitulppamallilla, käyttävät useita), Winchester Supreme. Pistäppä korvantaakse nuo merkit.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pataässä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tou 2008
Viestejä: 411
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 17.01.2010 11:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Unat on nyt ammuttu ja muutamia testimittauksia tehty lisää haulipiipun kriittisten osien kartoittamiseksi. Haulipiipun ylimeno-osa on Blaserin rihlassa ainostaan 9 mm pitkä kun sen tulisi olla vähintään tupla mikäli kunnon kuvioita halutaan. Samoin supistusosa on erittäin lyhyt ja ns. vakautusosa puuttuu kokonaan. Noista kaikista asioista johdettuna piipun tekninen rakenne on todella huonosti suunniteltu (jos lienee suunniteltu ollenkaan) ja käypä pääasiassa täyteisille. Melko kelvonta työtä Blaserilta. Täytynee tutkia miten Merkel ja Krieghoff on tehty.
No, aseen käynnistä Una 18:lla; tasaisia kuvioita ei saa aikaiseksi. Ammuin 50M:iin ja 30 cm halkaisijaltaan olevaan kuvioon kävi 15 haulia, mikä kuitenkin riittänee kauriille johtuen Unan erityisominaisuuksista. Käypäisellä hauliaseella tehollinen matka olisi vähintään 10 m pitempi. Linnulle tuosta ei ole patruunaa.
Jos lataatte UNA-patruunoita, niin käyttäkää Blasereissa tupla välikorkkia, koska ulompi välikorkki hajoaa tullessaan ylimenoon johtuen ilmeisesti tuosta teknisestä syystä. Silloin aseen vaurioitumisen riski pienenee.
Normaaleilla käyvillä patruunoilla kannattaa ampumamatka yleisesti pitää max. 30 metrissä.


Viimeinen muokkaaja, pataässä pvm 19.01.2010 14:27, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 17016

LähetäLähetetty: 17.01.2010 14:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käsittääkseni tuossa piipussa tulisi käyttää max pituista hylsyä.
Se ylimenon kulma ei välttämättä ole normaalista poikkeava, vaan lähtevä putken halkaisia on iso, kuten edellä kerroin (18,7) kun normaalisti 18,2-18,4.
Voin olla väärässäkin.
Samoin tuossa pesässä on merkitystä myös hylsyn seinämän vahvuudella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pataässä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tou 2008
Viestejä: 411
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 17.01.2010 17:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Unat oli ladattu 76mm Fiocchin hylsyyn. Hylsyt säilyivät ehjinä. Yleensä tuo lausumasi käytettävästä patruunan pituudesta suhteessa pesään pitää täysin paikkaansa. Unaa en uskaltaisi ampuakkaan 70mm hylsyllä tästä aseesta. Piipun halkaisija on 18,6 omassa aseessani.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
perisofeus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Lok 2006
Viestejä: 6147
Paikkakunta: Rovaniemi

LähetäLähetetty: 18.01.2010 09:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En ole omalla rihlakolla metsästänyt kuin syksyllä, joten pakkaspatruunoista en osaa sanoa. Mutta ehkäpä ne, jotka ovat mittailleet lähtönopeuksia ovat viisaampia. Itse en kuitenkaan lähde tässä vaiheessa latailemaan.
Jos pakkasella ei ole laukauksen kanssa kiire, niin käyttää taskulämpimiä patruunoita - ymmärrän kyllä, ettei tähän ole aina mahdollisuutta.

En nyt asetta kaivoon heittäisi kartioita mittaamalla. Pitää ammuskella noita upotuksia. Blaserin haulikoilla on ainakin jenkeissä jonkinlainen hyvä maine. Mutta kuten kaikilla on lienee asiat, noille varmaan annetaan haulikot sekä vähän rahaakin...
http://www.blaser-usa.com/Blaser-F3-wins-the-US-Open.956.0.html

Ai niin, itsellä on kiinteä puolisuppea. Mutta nykyään näitä siis saa vaihtosupistajillakin, malli taitaa olla: BBF 95/97 Special Shot.
Vakiona titaaniholkki, valmistaja Briley.
http://www.briley.com/blaserchokes.aspx
http://www.blaser.de/F3-Screw-in-chokes.63.0.html?&L=1


Edit: kysäisin Blaserilta haulipiipun mitoituksista ja supistajan kierteiden tekemisestä kiinteäsupisteiseen BBF95:n haulipiippuun. Sain tällaisen vastauksen. Kartioasia ei tällä selvinnyt mihinkään.

"I have one question regarding my Blaser BBF95, 30-06, 12/76, 60 cm, Slug & Steel model: Can you tell me spesific dimensions inside of shotgun barrel? I mean all dimensions such as diameter, chamber cones as spesific as you can etc.
Another question: Can you make choke threads to my BBF95? How much this will be cost?"

"Thank you for your email.
Unfortunately it is company policy not to give out technical drawings - which is the only way to supply you with all dimensions.
All of our barrel dimensions are produced to C.I.P tolerances - you can obtain the C.I.P tolerances in the internet.

Yes, we can fit a thread in the barrel so you can use interchangeable chokes. Please contact All Optics regarding pricing."

All Optics vastaa:
"Blaser BBF rihlakkoon on tarjolla seuraavat supistukset 1/4 1/2 ja Full.
Hinnat: kierteet holkilla (1kpl) 266,00 euroa sis rahtikulut.
Lisäholkin hinta 95,00/kpl"

Blaser vastaa mahdollisiin huonoihin osumakuvioihin haulipiipulla:
"The BBF 95 was designed in 1995.
Long forcing cones help prevent the shot from being damaged when entering the barrel. (which will aid in a better pattern) The choke determines the shot pattern.
I am not aware of any BBF rifles being returned because of bad shot patterns!"
_________________
Villilä, ei-kesitetyllä meänkielelä joka päivä, ympäri vuen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
pataässä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tou 2008
Viestejä: 411
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 19.01.2010 13:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eipä toki asetta kartioiden takia kaivoon puoteta, mutta mikäli kartioiden tai teknisten virheratkaisujen takia ase ei ole toimiva siinä käyttötarkoituksessa mihin se on ostettu, niin se on jo toinen juttu. Toimivuus on olennaisin asia aseessa. Harve se BMW:tä ostaisi, jos siinä olisi Huyndain tekniikka.... Wink
Mitä Blaserin vastaukseen huonoista kuvioista tulee niin monenko luulette testaavan haulipiipun käynnin eri patruunoilla? Veikkaampa prosentin olevan 1 numeroinen tai jopa alle. Samoin Blaserin päämarkkina ei ole alue jossa rihla-aseella ammutaan haulipatruunoita vaan täyteisiä.
Haulikon kuvio ja käynti on riippuvainen patrunan lisäksi piipun 2 eri tekijästä; 1) ylimeno-osa ja 2) supistaja (mitta ja vakautusosa). Pitemmästä ja kiillotetusta ylimenosta on hyötyä(ei vahingoita hauleja) ja samoin pitemmät supistajat antavat tasaisemmat kuviot. Mikäli nuo molemmat osat eivät ole kohdallaan (Blaser ylimeno 9mm ja supistaja lyhyt ILMAN vakautusosaa) niin ei se todellakaan edesauta hyvää käyntiä. Ei teoriassa eikä käytännössä.
Samaa lyhyttä 1/2" ylimenoa on ainakin aikaisemmissa F3 haulikoissa (keskustelua löytyy jenkkiforumeista), joita ovat sitten pidennyttäneet mm. Brileyllä. Käyttöhän Blaser F3:lla on pääosin rata-ammunnassa ei metsällä, joten tuolla ei sillä liene niin suurta merkitystä. No ei siitä sen enempää kun ei ole kokemusta em. aseesta.
Mittasimme erään asiantuntijan kanssa mielenkiinnosta myös Merkelin B4 rihlan 12/76 haulipiipun ylimenon ja tutkimme supistusosan. Ylimeno oli hieman pidempi kuin Blaserin ja supistusosasta löytyi vakautusosa. Tosin supistaja oli myös lyhyehkö. Merkel lienee myös Keski-Eurooppalaiseen tapaan etupäässä täyteiskäyttöön suunniteltu. Kuvioista haulipanoksilla ei ole kokemusta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 14540
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 19.01.2010 16:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olisiko tässä yksi syy eräässä toisessa ketjussa ihmetystä herättäneeseen blaserin rihlojen edullisuuteen keski-euroopassa?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 17016

LähetäLähetetty: 19.01.2010 18:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ja siihen kun niitä tuli nopeasti vähän käytettynä myyntiin,,,,suomessakin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
javel
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tou 2009
Viestejä: 598
Paikkakunta: kittilä

LähetäLähetetty: 19.01.2010 20:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuolta vois ostaa jos kuka tarttee Blaserin rihlaa.On 2:si kpl myytävänä Ace-Gun Oy. On noita haulipiipun käynti ongelmaa nyky rihloissa yllättävän paljon jos kiinteä 1/2 supistus.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Yhdistelmäaseet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com