OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sarjatulilaite puolariin?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sarjatulikytkijä
Vieras





LähetäLähetetty: 11.10.2004 09:41    Viestin aihe: Sarjatulilaite puolariin? Vastaa lainaamalla viestiä

Näistä ja näiden laillisuudesta lienee ollut joskus juttuakin, mutta kuinka siis on? Heppu kauppaa tätä luvanvaraisten aseiden ja tarvikkeiden puolella, joten pitääkö olla ostolupa ja millä perusteella sellaisen saa?

http://www.huuto.net/fi/showitem.php3?itemid=11651835
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 11.10.2004 09:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omistaminen ei (luultavasti) ole rikos, mutta aseeseen asentaminen on mitä luultavimmin törkeä ampuma-aserikos, ellei asianmukaista erva-muutoslupaa ko. aseeseen ole.

Käytännössä näiden lelujen toiminta on vähän niin ja näin, yleensä toiminta perustuu nk. räikkään, joka painelee liipaisinta "nopeana kertatulena". Aika herkästi käy niin, että ase hyytyy, koska liipaisinta "painellaan" liian nopeasti ja iskuvasara seuraa luistia laukaisematta asetta. Riippuu vähän aseestakin.

Ja ennen kuin joku rupeaa saivartelemaan "nopean kertatulen" olevan laillista, niin laki ei asiaa näin määrittele.
Takaisin alkuun
Tate
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1417
Paikkakunta: Etelä Suomi

LähetäLähetetty: 11.10.2004 11:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ehkäpä olisi vieraan syytä tarkistaa sieltä aselaista mikä on sarjatuliaseen määritelmä. Jos liipasinta painamalla lähtee vain yksi laukaus per liipaisu, ase ei ole sarjatulivehje.

Se ei siitä muuksi muutu vaikka aseeseen laittaisi mekaanisen jousisysteemin liipasinkaareen joka painelee liipasinta mahdollisimman nopeasti. Ase ampuu edelleen kertatulta.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 11.10.2004 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tate kirjoitti:
Ehkäpä olisi vieraan syytä tarkistaa sieltä aselaista mikä on sarjatuliaseen määritelmä.


4) sarjatulella toimintatapaa, jossa ampuma-ase latautuu ja virittyy jokaisen laukauksen jälkeen automaattisesti aseessa syntyvän energian tai siihen liitetyn energialähteen avulla ja jossa aseella voidaan laukaista yhdellä liipaisimen painalluksella peräkkäin useita patruunoita.

Lainaus:
Jos liipasinta painamalla lähtee vain yksi laukaus per liipaisu, ase ei ole sarjatulivehje.


Lisälaitteessa on aina jonkinlainen kytkin = liipaisin. Missään ei ole määrätty, että puhutaan jostakin tietystä "liipaisimesta".

Lainaus:
Se ei siitä muuksi muutu vaikka aseeseen laittaisi mekaanisen jousisysteemin liipasinkaareen joka painelee liipasinta mahdollisimman nopeasti. Ase ampuu edelleen kertatulta.


Jos ko. mekaaninen laite suorittaa yhdellä "laitteen liipaisimen" painalluksella monta "aseen liipaisimen" painallusta ase on sarjatuliase.

Mutta mitä tässä inttämään. Osta laite ja kokeile onneasi Very Happy
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 11.10.2004 16:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuollahan noita kaupataan, on oikein videokin:

http://www.gungarage.com/rapidfire.htm
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 11.10.2004 21:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tietenkin ilman oikeuden ennakkotapausta on vaikea väittää suuntaa tai toiseen mutta kommentoinpa kuitenkin:

"4) sarjatulella toimintatapaa, jossa ampuma-ase latautuu ja virittyy jokaisen laukauksen jälkeen automaattisesti aseessa syntyvän energian tai siihen liitetyn energialähteen avulla ja jossa aseella voidaan laukaista yhdellä liipaisimen painalluksella peräkkäin useita patruunoita. "

Aseeseen liitetty energialähde tarkoittaa tässä yhteydessä lähinnä Chain Gunissa tai Gatlingeissa käytettyja ulkosia voimanlähteitä, tyypillisesti paineilmaa tai sähkömoottorin voimaa. Eli Gatling sähkömoottorilla on sarjatuliase vaikka ruutikaasu ei asetta lataakaan. Gatling mekaanisella kammella ei ole sarjatuliase.

Liipasimen painallus on liipasimen painallus. Useimmissa näissä "tee-se-itse-muka-sarjapyssy"-kilkkeissä liipasinta, myös lisävermeen liipasinta, painetaan erikseen joka laukausta varten. Syy miksi ne ampuu nopeasti liittyy inertiaan ja aseen liikkeeseen. Useimmat noista ampuu vain kertatulta jos ase tuetaan esim. ruuvipenkkiin. Ne harvat jotka edelleen ampuu ovat erilaisia kampilaukaisin malleja.

Kampilaukaisin sähkömoottorilla asennettuna puoliautomaattiin olisi minunkin tulkinnan mukaan sarjatuliase. Sen sijaan aseen suht vapaaseen rekyyliliikkseen perustuva liipasinjutska ei sitä olisi koska ei ole kampilaukaisin-Gatlingikaan.

En ostaisi tuollaista lelua koska sillä ei voi harjoitella hallittua sarjatulta ja koska noi on kaikki ylihinnoiteltua roskaa. En kuitenkaan usko että tuomiota tulisi, esitutkintaa sen sijaan helposti käynnistellään vaikka aina ei olisi syytäkään.
Takaisin alkuun
Kokemusta on
Vieras





LähetäLähetetty: 13.10.2004 20:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Edellä tulikin jo asiantuntevaa kommentointia, mutta lisäänpä minäkin soppaan lusikoita.
Olen omistanut värkin joka liipasimeen kytkettynä yhdellä pitkällä vedolla ampuu kolme laukauksen burstin puoliautomaatti(pienois)kiväärillä, ainakin periaatteessa. Käytännössä toiminta takkuili niin että teki mieli kokeilla koko värkin ballistisia ominaisuuksia.
Lakipuolesta: Arpajaishallinnosta kaverini kysyi vehkeen mahdollisen myynnin ja oston laillisuudesta: kuulemma on sarjatulen mahdollistava osa ja siten laiton myydä mikäli ostajalla ei asiaankuuluvia lupia. En alkanut inttämään asiantuntijoiden kanssa että osa ei ole paineenalainen, joten sen myyminen tai ostaminen ei vaadi lupia. Sen asentamisesta aseeseen voi kyllä saada syytteen, oikeudenkäynnissä vasta nähdään onko se laitonta.
Joillakin puoliautomaattiaseilla pystyy ampumaan jonkinlaista sarjatulta kun laittaa keskisormen liipasimen taakse ja painaa liipasinta sopivalla voimakkuudella, tällöin liipasin liikkuu rekyylistä sen verran että sarjatulen tapaista seuraa. Eli minulla on AAHY:n tulkinnan mukaan ERVA-luvan vaativa keskisormi, joka pitäisi amputoida pois kun minulla ei ole siihen asianmukaisia lupia. Toistaiseksi olen sitä pitänyt visusti piilossa taskussa, mutta jos sitä liikaa vilauttelen Riihimäellä käydessäni, varsinkin pystyssä, niin varmaan pois leikataan. Pitääköhän hankkia keräilyluvat sarjatulen mahdollistaville keskisormille?
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 14.10.2004 14:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
Tuollahan noita kaupataan, on oikein videokin:

http://www.gungarage.com/rapidfire.htm



Tyypillistä, kyseinen firma ei toimita mitään ulkomaille. Sinänsä tuo kytkinhän on "lelu" mutta on sillä tietynlaista kuriositeettiarvoa vaikkei sitä kovin usein (tai koskaan) aseessa käyttäisikään. Täytyypä katella huuto.nettiä...
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 25.11.2004 15:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näin siinä sitten käy......

http://www.hameensanomat.fi/Article.jsp?article=7168
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 25.11.2004 15:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hämeen Sanomat siis kirjoitti

Aseista kiinnostuneen hämeenlinnalaismiehen parinkymmenen vuoden uurastus palkittiin käräjäreissulla keskiviikkona. Hän onnistui rakentamaan akkuporakoneen voimalla toimivan pikakiväärin, jonka teoreettinen tulinopeus on noin 420 laukausta minuutissa.

Lähes 80-vuotias mies jätettiin tuomitsematta, mutta ase tuomittiin valtiolle. Keskusrikospoliisin laboratorion lausunnon mukaan ase on monimutkainen, siinä on paljon liikkuvia osia ja se toimii hyvin. Ase määriteltiin erityisen vaaralliseksi, mutta mihinkään aseluokkaan sitä ei saatu sopimaan.

Koska rakenne on perin erikoinen, ase jäänee rikoslaboratorion vertailuasekokoelmaan.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota törkeästä ampuma-aserikoksesta juuri aseen vaarallisuuteen vedoten. Oikeus katsoi, ettei mies ollut ymmärtänyt, että aseen rakentaminen ilman lupaa on kiellettyä. Sen sijaan hän tiesi ja myönsi ettei sitä saa käyttää.

Mikäli hänet olisi tuomittu, vähimmäisrangaistus olisi ollut neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta. Enintään kahden vuoden vankeus voidaan tuomita ehdollisena.


Luvan asemesta takavarikko

Saatuaan aseen valmiiksi mies oli käynyt Hätilän ampumaradalla kokeilemassa sitä ja todennut sen toimivaksi. Tämän jälkeen hän oli mennyt valokuvan kanssa poliisiasemalle hakemaan pyssylle lupaa.

Miehen yllätykseksi hän pääsikin poliisikyydillä kotiinsa ja ase takavarikoitiin saman tien.

Mies oli tarjonnut keksintöään sekä Sakon asetehtaalle että puolustusvoimille ennen kuin oli yrittänyt hankkia sille lupaa poliisilta.

Oikeudessa mies kertoi kiinnostuneensa aseista ja etenkin moottorikäyttöisistä konetuliaseista sodan aikana asevelvollisena. Kiinnostus oli jatkunut siviilissä ja hän oli hankkinut aseliikkeestä tehdastekoisen piipun kokeilujaan varten jo vuonna 1978. Kaikki muut osat porakonetta lukuunottamatta hän teki itse. Patruunoille hänellä oli ostolupa.

Aseen tuomitsemista valtiolle hän piti aikamoisena menetyksenä siksi, että oli nähnyt paljon vaivaa sitä "rustatessaan". Hän oli myös huolissaan siitä, että keksintö joutuu jonkun ulkopuolisen käsiin niin, että tämä voi hyödyntää sitä kaupallisesti ja keksijä itse jää ilman korvausta.

Kiväärimallinen ase on varustettu kahdella tukijalalla pikakiväärin tai kevyen konekiväärin tapaan ja siinä on kiikaritähtäin. 22-kaliiperiset patruunat syötetään konekiväärin tapaan metallivyössä. Koneistoa pyörittävä akkuporakone on sijoitettu pistoolikahvan tapaan aseen perän ja lukkokoneiston väliin.

Esikuvana amerikkalainen Gatling-konekivääri

Pikakiväärin rakentanut kertoi oikeudessa kiinnostuneensa mm. monipiippuisesta amerikkalaisesta Gatling-konekivääristä. Hän päätti kuitenkin rakentaa yksipiippuisen aseen.

Gatling-konekivääri on suunniteltu vuonna 1868. Toisen maailmansodan edellä siitä kehitettiin Yhdysvalloissa ase, joka toimi sähkömoottoreilla. Konekivääri pystyi teoreettiseen 5800 laukauksen tulinopeuteen. Käytännössä se ampui noin 50 laukauksen pursketulta.

Tämä ei riittänyt Yhdysvaltain armeijalle. Vuonna 1945 käynnistettiin edelleen Gatlingin pohjalta projekti, jonka tuloksena syntyi 20-millinen konetykki lentokonekäyttöön. Sen tulinopeus oli 4000 laukausta minuutissa eli 67 laukausta sekunnissa. Nykyisillä konetykeillä päästään 6000 laukauksen tulinopeuteen.

Jalkaväen tarpeisiin jatkokehiteltiin Miniguniksi nimitetty nopea kuusipiippuinen konekivääri ajoneuvoihin tai tukikohtajalustoihin kiinnitettäväksi. Asejärjestelmä painaa vähintään 60 kiloa ja sen kova rekyyli edellyttää jalustaa.

Hämeenlinnalaismiehen pikakivääri on mielenkiintoinen taidonnäyte, mutta tuskin sen enempää. Tavallinen rynnäkkökivääri toimii ilman ulkopuolista voimanlähdettä ja sen tulinopeus on noin 600 laukausta minuutissa.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com