OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kaato, keklu, keittiö & karummat kropanosat
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 13281
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 09:31    Viestin aihe: Kaato, keklu, keittiö & karummat kropanosat Vastaa lainaamalla viestiä

En muista oliko seuraavalle omaa topikkia, mutta asiaa on taidettu sivuta muutamassakin keskusteluketjussa.

Eli vähän taustoja. Olen ollut kohtuu pitkään sorkkaeläinhommissa. Vuosien varrella kaatolupia on ollut vaihtelevasti. Tänä vuonna lupia oli vajaa parikymmentä hirvelle ja vajaa 30 peuralle + kauriit sitten päälle.


Lihaosuuksia on lupien määrään nähden varsin maltillinen määrä, eli lihaa tulee ”sopivasti” Smile.

Tänä vuonna olen itsekin ehtinyt jonkun verran ruhonkäsittelyyn mukaan. Entistä enemmän olen alkanut kiinnittää huomiota seuraavaan seikkaan erityisesti hirvirintamalla.

Yllättävän suuri osa ruhosta menee jauhelihamyllyn läpi!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 16876
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 17.01.2017 09:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yllättävän iso osa hirvestä on jotain muuta kuin paistia ja filettä.
Vaan kysytäänpä näin päin, että mitä pahaa jlihassa on, jos siihen ei parhaita paloja käytetä, jolloin se tietysti on tuhlausta?

Taikka tuhlausta ja tuhlausta, myydäänhän kaupassakin paistijauhelihaa, ja eikös sitä nykyään jo valvotakin että se kanssa tehdään paistista.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 13281
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 09:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tarkoitus ei ole mitenkään dissata jauhelihaa. Onhan tuo erittäin hyvä, helppo ja nopea tapa jalostaa ruhon ”hankalampia” osia.

Ja helppous jatkuu vielä jauhelihan jakamisessakin liharyhmän kesken. Ja selkeästi vaivattomuus näkyy myös myös ruuanlaitossa, varsinkin lapsiperheen arjessa.



Omasta mielestäni keittiössä(kin) on mukava opetella uusia temppuja. Ja eikös nyt kaikenmoiset slow food ajattelut ole muotia. Mielessä on käynyt, että voisiko tuolle jauhelihamyllytykselle keksiä joitain muitakin vaihtoehtoja ja olisiko osa myllyyn menevistä lihoista sellaisia, joista voisi loihtia jopa parempaa ruokaa mitä jauhelihasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 16876
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 17.01.2017 09:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pari vuotta takaperin kokeilin että pakastin (perimmäinen syy oli kiire kun piti lihat pakastaa) "roippeet" paloin. Ajatuksena jauhaa ne vasta ennen käyttöä.
Tämän huomasin kyllä sitten myöhemmin aika vaivalloiseksi myllyn pesuineen jne.
Kuitenkin, kerran otin huonosti merkitys pussin sulamaan, luulin siinä olleen keittolihoja mutta olikin tätä jliha aihiota.
Ei siinä mitään, löin pannulle ja annoin porista 5-6h, jänteet ym. irtosi vaivatta ja maku oli jopa parempi kuin "paremmissa" lihoissa.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 13281
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 09:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Pari vuotta takaperin kokeilin että pakastin (perimmäinen syy oli kiire kun piti lihat pakastaa) "roippeet" paloin. Ajatuksena jauhaa ne vasta ennen käyttöä.
Tämän huomasin kyllä sitten myöhemmin aika vaivalloiseksi myllyn pesuineen jne.


Samat kokemukset. Jostain luin, että tulee parempilaatuista jauhelihaa, jos jauhaa vasta juuri ennen käyttöä.

Ei oikein jäänyt käytännöksi omalla kohdalla tuo. Juuri tuon mainitsemasi myllyjumpan johdosta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 16876
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 17.01.2017 09:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole tullut kokeiltua vaikka mielessä on käynyt, että millaista tulisi kun vetäisi roippeet vain kerran myllyn läpi, isoimmalla reikäkiekolla.
Miulla on siis sellainen lelumylly, jossa on useamman kokoisilla rei´illä olevia kiekkoja, ja tavaksi on muotoutunut ajaa massa kahdesta läpi.
Isommalla on pakko aloittaa, muuten lelu hyytyy. Siinä reikäkoko on luokkaa 8mm.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 13281
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 17.01.2017 10:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ollaan oltu kaverin kanssa samalla lihaosuudella jo vuosia. Tänä vuonna juuri jahdin alla hän ”sai puukosta” ja hirvisyksy jäi väliin. No, menin itse jahtiin täydellä osuudella ja samalla liharyhmäkin vaihtui.

Ainahan liharyhmissä on eroja ja itsellekin tämä oli jonkinmoinen ”silmien avaaja”. Ryhmässä on vielä tarkempi asenne ruhon hyödyntämiseen.


Eli jollakin tavalla ruhonosien tarkempi käyttö ja tuollainen ”hetkessä eläminen” tarttui paremmin omaankin ruuanlaittoon.


Aika lailla itsellä on ollut tapana jättää luut ”kavereiden koirille”. Nyt otin sen lähestymistavan, että lihanjakopäivän jälkeen onkin sitten aika pian perheessä lihakeittopäivä Smile. Eli luut 10 litran kattilaan kiehumaan, jossain vaiheessa sitten lihat irti ja tarvittaessa ”täydennyslihoja” joukkoon ja loppuvaiheessa perunaa tai muuta. Ei oo paljon tarvinnut lihaliemikuutioita lisäillä…

Tämä keittopäivä saattaa olla semmoinen homma, mitä jää jatkossakin omaan käytäntöön.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
dxman
***


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 6976

LähetäLähetetty: 17.01.2017 10:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jauhelihaa tulee aika reippaasri. Ainoa jolla voisi vähentää määrää olisi jakaa hirvi vain max neljään osaan. Ei ole oikein ottanut tuulta.
Toisaalta entisaikojen kalvosulkeisiin ei tee enää mieli. Jauhelihan osalta vaan alkaa ideat olemaan vähissä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3046

LähetäLähetetty: 17.01.2017 10:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös 8mm ala olla jo marginaalikaliiperi hirvihommiin. Vähintään 9,3:sta suosittelevat, jotku vetää kaliiperilla 45. Smile

Itsellä jauheliha on näppärää arkiruoka-ainetta, josta saa kohtuuvaivalla koko perheen evästä keittelemättä tuntikausia.

Hitaaseen grillaamiseen melkeinpä huvittaisi kokeilla jotain kylkiä tms, ensinnä uunittaisi pitkään matalassa lämmössä pehmeäksi ja sitten grilliin.

Myös ihan perinteinen luilla keitelty lihakeitto on aivan pätevää evästä talven pimeydessä, toki soppa tulee myös jauhelihasta.

Mutta heitelkää vaan hyviä tapoja, itseäni kiinnostaa myös tämä aihe.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3046

LähetäLähetetty: 17.01.2017 10:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.maku.fi/blogit/onko-nalka/hitaasti-haudutellen-osso-bucco-bianco

Noita potkakiekkoja on joskus sahailtu. Aivan pätevää evästä, jos pitkään hauduttelee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fox66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 1582
Paikkakunta: Vaasa

LähetäLähetetty: 17.01.2017 10:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä aihe. Itsekin miettinyt aivan samaa kun tuota jauhelihaa tuli nytkn syksyllä melkoinen määrä.
Itse pelastin vasan ribsiluita ja noita kannattaa kokeilla, tässä yksi tapa:
http://www.kettunet.com/hirveen-hyvat-ribsit/

Kaverit on tehnyt noita myös keittämisen jälkeen uunissa paahtaen.

MItenkäs esimerkiksi kuvepaisti eli flank steak hirvestä? Onko kukaan kokeillut?
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Voitt0
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Kes 2013
Viestejä: 837
Paikkakunta: Keski-Suomi

LähetäLähetetty: 17.01.2017 11:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

fox66 kirjoitti:
Hyvä aihe. Itsekin miettinyt aivan samaa kun tuota jauhelihaa tuli nytkn syksyllä melkoinen määrä.
Itse pelastin vasan ribsiluita ja noita kannattaa kokeilla, tässä yksi tapa:
http://www.kettunet.com/hirveen-hyvat-ribsit/

Kaverit on tehnyt noita myös keittämisen jälkeen uunissa paahtaen.

MItenkäs esimerkiksi kuvepaisti eli flank steak hirvestä? Onko kukaan kokeillut?


Kuveliha toimii grillissä erinomaisesti, suosittelen yön yli marinointia. Kuten myös pitkän haudutukset ruuat kuten Potkakiekot joita tein vastikään valkoviiniversiona.

Kyllä noiden erikoislihojen leikkuuseen kannattaa panostaa ja meillä tulee varsinaista lihajauhoainesta huomattavan vähän nyt kun suunnilleen kaikki nyrkkiä isommat kalikat menee "paistikasaan" ja kinttulihat osiltaan kiekoiksi. Jokainen voi sitten tehdä omillaan mitä lystää, vaikka jauhaa.

Muutamassa telkkariohjelmassa kun kokit tekee toisilleen ruokaa eipä siellä ole filettä juuri tarjottu vaan juurikin potkaa, poskea, kuvetta, rintaa, jne

Leikkaamme hirvet "luuttomiksi" ja jakokasat arvotaan ja pikkulihat punniten tasan osuuksille ja kyllä rangan ja muiden lihaisten luiden pätkistä ja makujuureksista tulee lihaisaa keittolientä pakkaseen niin ei tartte kuin perunat lisätä.


Viimeinen muokkaaja, Voitt0 pvm 17.01.2017 12:09, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 26125

LähetäLähetetty: 17.01.2017 12:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
RiUDE kirjoitti:
Pari vuotta takaperin kokeilin että pakastin (perimmäinen syy oli kiire kun piti lihat pakastaa) "roippeet" paloin. Ajatuksena jauhaa ne vasta ennen käyttöä.
Tämän huomasin kyllä sitten myöhemmin aika vaivalloiseksi myllyn pesuineen jne.


Samat kokemukset. Jostain luin, että tulee parempilaatuista jauhelihaa, jos jauhaa vasta juuri ennen käyttöä.

Ei oikein jäänyt käytännöksi omalla kohdalla tuo. Juuri tuon mainitsemasi myllyjumpan johdosta.

Eihän siihen myllyn pesuun mene kuin joku vajaa kymmnen minuuttia,itsekkin olen usein tehnyt jauhelihat valmiiksi mutta toisinaan myöskin vasta tarpeeseen jauhaen enkä ole kokenut tuota myllyn pesua mitenkään hankalaksi.
Jauhelihaksi menee leikkolihaa ja muuta hiukan vähempiarvoista lihaa ja joukkoon sopivasti jotain paistinkulmaa.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 8129
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 17.01.2017 12:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtiselle taas hatunnosto, epäilen että talven asiallisin ketju lähti käyntiin...

Oma lihan saanto on niin tolkuttomassa suhteessa kulutukseen, että on tullut aika raakasti karsittua "heikompaa ainesta"
lihamyllyyn ja luut on varsinkin hirvistä eroteltu koirille aika tarkkaan. Jauhelihan määrää vähentää
käytäntö, jossa pussitetaan erikseen palapaisti lihoja, jolloin kaikista pienemmistä palasista
erotellaan isommat kalvot sekä jänteet ja nämä pienet kokolihan palaset pussitetaan sopivissa erissä.
Näistä tulee sitten sellaista karjalanpaisti tyylistä evästä.

Tässä on hyvä resepti hirvenkin niskalle. Onnistuu myös paistista:
https://www.youtube.com/watch?v=O7nEBXAfZfY

Tuo nyhtö hirvi/peura on kätevää hampurilaisen välissä, mutta ihan yhtä hyvää leivän päällä,
salaatin kera tai vaikka riisin kyljessä. Tuolla slow cookerilla saa pienellä vaivalla ison
köntin kerralla jalostettua ja sitä voi sitten hyödyntää seuraavina päivinä monenlaisen evään kanssa.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Huh 2004
Viestejä: 589
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 17.01.2017 13:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peuran kintut meni eilen illalla vakuumiin kun ajattelin sitä Osso Buccoa kokeilla. Osaltaan senkin takia että tykkään jauhelista joka on mahdollisimman punaista eli kalvoista ja rasvoista vapaata. Kintut on aika työläitä putsata sellasiks.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Seuraava
Sivu 1 Yht. 9

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com