OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustuskaappi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 22.06.2011 17:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laughing Laughing Laughing Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10072
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 22.06.2011 17:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

noniin kirjoitti:
Ja jos sähköä saa, niin ostaa suoraan Bradley Smokerin ja homma käy.


+1
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 22.06.2011 19:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

noniin kirjoitti:
Ja jos sähköä saa, niin ostaa suoraan Bradley Smokerin ja homma käy.
Shocked Shocked sepä on tuo räply mokeri tämän päivän uus avuttomille ja kiireisille palvaajille jotka ei jouva uuninsa vieressä istuksimaan. ja eivät osaa rakentaa moisia vehkeitä. vaan eipä meillä kaikilla kasva savustus tarpeitakaan omasta takaa palvi uunin vieressä Wink Wink
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Marko J
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Syy 2008
Viestejä: 87
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 23.06.2011 10:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä sen pitää olla perinteinen puilla lämpiävää mallia. Sähköpostiosotteen lähettäjille tiedoksi että pääsen kotikoneelle vasta ensiviikon torstain tienoolla mutta lähetän kun kerkiän.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veskuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Maa 2004
Viestejä: 316
Paikkakunta: Pohjois Korea

LähetäLähetetty: 23.06.2011 17:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olipa tuuria! Entinen tyttöystävä oli kasannut poisheitettäväksi 2001 vuosikerrasta lähtien meikäläisen harrastuslehtiä. Sanoi kuitenkin että katsele nyt noista onko joku lehdistä pakko jättää. Sattui olemaan tuo MetsäKala 7/2007 niissä. Mietin vaan tuota palamisherkkyyttä että olisiko tuohon kuitenkin hyvä laittaa kivitilan yläpuolelle peltisuojaa jonkin verran puuseinän suojaksi. Käytössä voisi ajatella kipinän pääsevän kiviraunion välistä nousemaan. Varsinkin kun nokeentuu kivet. En ole kuitenkaan käytössä tuollaista nähnyt joten en tiedä sitten. Onko jollakin pitempiaikaista kokemusta vastaavasta laitoksesta.
_________________
Aina ei voi olla batman tai superman. Joskus tulee oltua vain ihan tavallinen vituiksman.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 23.06.2011 19:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eihän siellä alla ole tarkoitus mitään isoa notskia pitää, vaan kitutulet savupuilla tai jopa mahdollisesti välipellillä ne varsinaiset savutarpeet ja niiden alla kituva leppätuli.
Nm. 200 litran tynnyrissä siikaa savustanut avotulella.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 24.06.2011 07:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sinne pitää laittaa reilusti kiviä niinkun kokeneemmat on neuvonut. itse pöllyttelin tuossa taas toissa päivänä lihoja ja hyvin onnistui. ainut on näillä keleillä että lämpö nuosee pikku tulilla jo neljän tunnin jälkeen helposti yli 80c pitää antaa melkein sammua ja pistää hilloksen päälle vain tuoretta leppä lastua. onkohan kokeneemmilla ollut läheltäpiti tilanteita tulipalojen kanssa. taas jos tekee pelti pöntöstä niin ei se ainakaan pala. you tupessa on vaikka minkälaisia viritelmiä idän miehillä kun laittaa hakusanaksi savustus ja lähtee sieltä surffailemaan niihin idän kielisiin videoihin.
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
martes
***


Liittynyt: 05 Lok 2004
Viestejä: 184
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 27.06.2011 11:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

veskuna kirjoitti:
Mietin vaan tuota palamisherkkyyttä että olisiko tuohon kuitenkin hyvä laittaa kivitilan yläpuolelle peltisuojaa jonkin verran puuseinän suojaksi. Käytössä voisi ajatella kipinän pääsevän kiviraunion välistä nousemaan. Varsinkin kun nokeentuu kivet. En ole kuitenkaan käytössä tuollaista nähnyt joten en tiedä sitten. Onko jollakin pitempiaikaista kokemusta vastaavasta laitoksesta.


Tässä muutama kuva omasta palvaamosta.







Viimeisessä kuvassa näkyy miten minulla kiertää pelti n. 20cm kivitilan yläpuolella. En tiedä onko välttämätön, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole Smile

Muita kokemuksia mitä on tullut, niin tuo rasvapeltisysteemi on kyllä toimiva. Peltit on eri korkeudella jolloin savu pääsee kiertämään peltien välistä ylös. Peltit on myös hieman limittäin, että lihoista tippuva rasva ei varmasti pääse kuumille kiville. Ja peltit sopii ovesta ulos, jolloin ne on helppo puhdistaa. Itse palvaus aikana laitan pelteille reilusti vettä, joka kosteuttaa uunia eikä pienimmätkään lihat pääse kuivumaan.

Sitten niitä kivä saa olla reilusti. 40 sentin kerros harvakseltaan ladottuna ei ole liiottelua. Paksu kivimäärä tasaa hyvin lämpöä.
Tulitilan ei välttämättä tarvitse olla kovin korkea, koska ei siellä kuitenkaan pidetä isoa tulta.

Tässä on palvattu hirveä, sikaa, kaurista, teertä, jänistä ja lohta ja aina on ollut hyvää Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 28.06.2011 21:23    Viestin aihe: Saaristolaismalli tyyppi Suomela Vastaa lainaamalla viestiä

No niin! Tässä minun versioni. Saaristolaismallin savustin. varsin kruusailematon kampe, mutta pelivehje.. lähes huussikan kokoinen . Kaksinkertaista haapalautaa. Pesä muurattu tiilestä ja rapattu. Kiuaskivien ympärillä siinä missä edellisellä kirjoittajalla peltiä on minulla saviuunilaastia.



_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 18.07.2011 12:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minun viimeistelyä vaille valmis pönttö. Peltiluukut on teonalla ja välikatto pitäis vielä tehdä. Tekisinkö vanerista vai ponttilaudasta. Vaneri kestäis paremmin lämpöä mutta siinä on liimaa. Koetanut välttää kaikkea ei luonnon materiaaleja.

Kivitilan yläpuoli pitäis vielä varmaan reunustaa joko pellillä tai kivilevyllä paloturvallisuutta ja käyttöikää ajatellen. Kallistuisin sen kivilevyn puoleen josko siitä ei irtoias mitään epämääräistä lihoihin?

Leppähalkoja pitäis jostain ostaa. Oliskohan noita vielä jollain pohjois-pohjanmaalla myytävänä. Uunin lämmityshän voidaan hoitaa koivullakin mutta savustaessa vain leppää?



Uploaded with ImageShack.us[/img]



Uploaded with ImageShack.us
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mk2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Syy 2005
Viestejä: 810
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 18.07.2011 13:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voikohan jostain sopivasta kivestä irrota arseeniä ja muita maan mukavuuksia? Vai jääkö pitoisuudet sen verta pieniksi ettei haittaa? Kunnon savustin kans mietinnässä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 18.07.2011 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ootpa sampa tehnyt hienon vehkeen. ei sitä tarvitse esilämmittää minun kokemuksien perusteella vaan pikku hiljaa se lämpö nousee savustuksen aikana . koivukin tietääkseni käy savustukseen kunhan sen ensin parkkaa . laittelen kuvia omasta tekeleestä kun saan vaimokkeen avuksi tuossa kuvan siirto hommassa ei ole tämä matolaatikko minun hallussa kovinkaan hyvin.
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 21.07.2011 13:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toissapäivänä tuli käytettyä uunia ihan tositoimissa. Lounaaksi oli edellienä päivänä saatu kirjolohi. Pari halon tulella uuni oli nopeasti sadan aseen kieppeillä. Kala uuniin ja tulta säätelemään. Ensimmäien huomio oli ainakin näin kesäpäivänä että pesässä ei juurikaan voi pitää tulta jottei lämpö nouse liian korkeaksi. Koivun sydänpuuta polttelin mutta suurimman osan aikaa pesässä ei ollut tulta eikä siten pöntössä savua. Kalasta tuli ihan hyvää, mehut oli tallella mutta savuisuus vähäistä. olis kannattanut laittaa kala jo lämmitysvaiheessa lauteille niin olis ehkä ollut savuisempi.





Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us


Sulana oli myös yksi lampaanpaisti. Suolasin sen 10% keitetyllä suolaliuoksella. Lopun suolaliuoksen laimensin kolmanneksella ja kaadoin paistin sekaan tasamaan suolaisuuttta. Kun kala oli syöty virittelin uudet tulet pönttöön ja paisti sisään. Kävin ostaan leppäpuruja joita heittelin silloin tällöin hiilloksen päälle jotta olis enämpi savua. Lämpötilan yritin pitää 90C kieppeillä.Kävin välillä pari tuntia ampumaradalla ja sillä aikaa lämmöt oli tippunut vain 80 asteeseen. Illasta kun alkoi tuntua että sisälämpö ei nousisi koskaan yli 60C l,aitoin vähän löylyö lisää niin että viimiset pari tuntia uunissa oli 100C jolloin kahdeksan tunnin savustuksen jälkeen oltin paistin pois. Sisälämpö tasaantu 65C. Kyllähän tuo maistuu, lähellä sitä mitä on tottunut lämminsavuna syömään.






Uploaded with ImageShack.us




Uploaded with ImageShack.us



Uploaded with ImageShack.us

Käyttökokemuksia sen verran tuosta että tulisijasta suhteessa kaapin kokoon tuli liian iso. Nyt olen pienentänyt pesää latomalla sinne irtotiiliä. Kunnolliset ritilä, pelti ja koukkusysteemit tuohon pitää myös viritellä käyttömukavuuden parantamiseksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 21.07.2011 16:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yksi hyvä juttu lämpötilan suhteen voisi olla se että laittaisit puukehikon ja nykyisen tiilirungon väliin vielä 2-3 tiilikertaa. Se auttaisi savun jäähtymiseen.

Yksien piirustusten mukaan kivikerroksen päälle laitetaan ritiläpelti (ettei mahdollisesti ripustuksestaan tippuva kala putoaisi suoraan kivien päälle) josta sopiva etäisyys siihen alimpaan tasoon jossa savustettavaa kalaa/lihaa pidetään, olisi 70-80 cm. Tällöin ylöspäin nouseva savu ehtii jo jäähtyä hieman.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 21.07.2011 17:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvä luukku siihen vedonsäätöön jolloin voi pitää ihan kitutulia pesässä, niin ongelma on ratkaistu. Wink
Ennenkuin sopivan luukun löydät, niin tuki vaikka pellinpalalla se ilmanpääsy tulitilaan.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, ... 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 2 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com