OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustuskaappi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 22.07.2011 01:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pari kertaa olis tosiaan saanut tiilillä korottaa kivitilaa. Nyt olen ratkaissut asian niin että vuorasin alimman hirren sisäpuolen irtotiilillä, joten kiviä on noin 30-40cm. Lämpömassaa riittää, se ei ole ongelma vaan mökki on niin tiivis ja pieni että tulta ei voi kokajan pitää. Palvatessa mulla oli pelti tulipesän edessä ja tiilillä tukkimalla yritin säädellä vetoa tuhkaluukusta. Oikeat peltiluukut on peltisepältä tilattuna. Hirsikehikossa on korkeudessa varaa mutta luukku liian alhaalla.

Mites muut palvaajat. Onko teillä kokoajan tuli kiukaan alla? Paljuko asteita lihan palvauksessa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 22.07.2011 08:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paljonko sinulla sampa on etäisyys kivien pinnasta alimpaan savustettavien tasoon ?

Tietämäni mukaan ainakin kalojen savustus pitäisi tehdä kolmessa vaiheessa; ensin kuivaus matalissa (30-40 astetta) lämpötilassa (ovi voi olla hieman auki), tämän jälkeen kypsennys korkeammassa lämmössä (alkuun 60 astetta nostaen 90 asteeseen) ja seuraavana, viimeisenä vasta itse savustus jossa lämpö hiljalleen laskee. Prosessi on pitkä, vie helposti reilun pari tuntia.

Nämä ohjeet ovat edesmenneeltä ystävältäni joka oli oikea savustusspecialisti ja tunnettu riista- ja kalakokki. Kirjoitti aiheista useammankin kirjan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
martes
***


Liittynyt: 05 Lok 2004
Viestejä: 184
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 22.07.2011 10:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sampa kirjoitti:

Mites muut palvaajat. Onko teillä kokoajan tuli kiukaan alla? Paljuko asteita lihan palvauksessa?


Koko ajan on tullut tulta pidettyä, mutta todella pientä tulta. Edelliset kun ovat melkein sammuneet niin sitten taas pari kalikkaa lisää. Ja veto pienelle tai sitten polttaa tuoreempia puita. Kopin lämpönä 85-100 astetta. Aluksi lihan lämpö nousee aika nopeasti noin 60 asteeseen, mutta sitten hidastuu.
Hirvelihan olen ottanut pois kun se on n.75 astetta ja tähän on aikaa kulunut 10-12 tuntia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 22.07.2011 10:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla on tuommoinen systeemi:



Tuo on sellainen joka kesä kehittyvä systeemi, perusrunkona on tiilistä muurattu grilli, missä 2 rengaspoltinta vierekkäin. Siinä sitten minä grillaan ritilällä, paistan lättyä muurikalla (erillinen kolmas rengaspoltin tuohon tasolle) ja savustan tuommoisella mittatilaustyönä tehdyllä laatikolla. Onpa tuossa avotulella loimutettukin. Alunperin kaikki lämpesivät tuossa puulla, mutta on se tuo kaasu kätevä.

Jos tuommoista suunnittelee muuraavansa, kannattaa ottaa selvää minkä levyisiä ritillöitä, pariloita yms on valmiina saatavana ja ottaa suunnittelussa huomioon myös ergonomia-asiat. Nyt jos muuraisin niin siitä tulisi vähän korkeampi, että olisi mukavampi rillutella.

Caol Ila Cask strenghtiä lasissa itsensä savustamiseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 22.07.2011 10:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

sampsa: Yritin fotoistasi löytää poistoputkea, mutta en nähny; pitää olla jonkinlainen poistoputki että alkuvaiheen ylimääräisen kosteuden saa poistettua esim. 50mm siellä yläosassa ja sen päähän vaikka lautasventtiili jolla saa ilmamäärää säädettyä; alkuvaiheessa auki ja lopussa melkein kiinni. Samoin kun savustus on päättynyt, niin tuuletus päälle ja kerääntynyt kosteus pääsee hallitusti poistumaan. Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
egi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Hei 2005
Viestejä: 556

LähetäLähetetty: 23.07.2011 12:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaaleb, tuosta tulee painekeitettyä kalaa, igorrockjn edesmenneen ystävän sanoja lainatakseni.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
igorrock
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Maa 2004
Viestejä: 13930

LähetäLähetetty: 23.07.2011 14:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
bonchi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Syy 2006
Viestejä: 204
Paikkakunta: Juva

LähetäLähetetty: 04.10.2011 15:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

tossa kuvia omasta pömpölistä.. rujo mutta toimii!! ja sopii hyvin pihapiiriin Wink





_________________
näinhän se o jos on ollakseen?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kivineva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2006
Viestejä: 1821

LähetäLähetetty: 15.10.2011 18:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ison linnun täkkiä ja vähän possun lihaa palvautumassa - toivottavasti häkä ei mene päähän...

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 16.10.2011 20:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä



Uploaded with ImageShack.us

Alkukaudesta piti minunkin kokeilla teerillä palvausta. Pehmyttä savulihaa siitä tuli. Ehkä liiankin pehmyttä kun olivat nuoria lintuja. Ennenmmin ehkä vanhoille linnuille sopiva valmistusmuoto.

Nyt kun on noita isompia lintuja, niin ajattelin viritellä kylmäsavut tuohon pönttöön ja savustella. Ajatuksena olis hankkia ja käyttää joko savuvampoa tai sitten sitä uutuus häkkyrää savuntekoon, ja huolehtia vakio 10C:stä sähkölämppärillä jossa on termostaatti.

Pikasavuna ajattelin sellaista että raaka täkkä vuorokaudeksi savuun jonka jälkeen kääritään voipaperiin tiukaksi paketiksi ja haudataan karkeaan suolaan. Vuorokauden päästä pitäis olla valmista. Kuulemma toimii.

Loput täkät suolaan ensin ja savvuutelen niitä ens alkuun vaikka viikon. Kuinkahan tihiään sitä savua pitäis olla? Riittääköän tuon mun pöntön tuuletus vai haittaako se vaikkei niin läpiveto olekkaan? Käsittääkseni kylmäsavustuksessa liha saa ja pitää vähän kuivuakki.

Nii ja referenssiksi pitää jokin pala, vaikka nautaa laittaa sekaan. Mikä se olis sopivin pala kylmäsavuun?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
sampa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2004
Viestejä: 425

LähetäLähetetty: 30.10.2011 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No nyt sitä on annettu tuota kylmääsavua harjotuksen vuoksi vaikka minkälaisiin lihoihin. Savunkehittimenä on savusampo tuolla tulispesän puolella. Puulaatikojn puolelle laitoin pakkasvahdin kylmien oöiden varalle. Lämpötilat mökissä on pysyneet 5-13C välillä.



Uploaded with ImageShack.us
Kuvassa annoin kynitylle metolle ja jäniksenkoivelle vuorokauden yli savua maun vuoksi. Metto meni sen jälkeen pakkaseen, mutta jäniksen koipi karjalan paistin sekaan, jossa savuliha antoi kivan vivahteen.

Varsinaista kylmäsavulihaa olen tehnyt poron ulkofileesta, naudan sisäpaistista ja koppelon täkästä. Suolaus 8% liuoksella neulalla lihoihin. Viikon verran savua 3-6 purutäytöllistä päivässä ja ekat maistiaiset. Varsinkin lintu oli heti uskomattoman hyvää, varsinkin kun antoi vielä jääkaapissa tasoittua.

Lihat jatkoi savukaapissa viikon, ehkä vähemmillä savuilla. Palat oli pinnasta jo vähän liikaakin kuivuneet mutta vuorokauden jääkaappitasoituksen jälkeen varsinkin poro oli sitä mitä kylmäsavuna on tottunut syömään. Lintu meni ehkä aavistuksen liian kypsäksi minun makuun niinku kuvasta näkyy. Ei se huonoa silti mutta oli vaan se raaempi niin syntisen hyvää, kylmäsavua jossa marjaisa tämän kesän koppelon lihan luontainen aromi...



Uploaded with ImageShack.us

Ainakin omasta mielestä tuntuu onnistuvan, vaikka salatiedettähän tämä pitäisi olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 25.11.2011 17:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

hienon näköisiä lihoja sampalla. onko kellään kokemusta hirven sydämmen ja munuaisten palvauksesta. mulla tällähetkellä palviuunissa molempia kokeeksi tällähetkellä 10h täynnä. munuaiset olen halkaissut puoliksi.sydämmen palat reiluja kämmenen levyisiä.
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 25.11.2011 20:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Very Happy VOE TÄÄTEINE Very Happy . Exclamation Exclamation eipä jää tosiaan munuaiset metsään on muuten tosihyvää palvattuna. sulaa suussa Exclamation
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 26.11.2011 13:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kappas kehveliä, maksaa oon kyllä joskus savustanu mut muniaisia en vielä ole. miten teit? keskeltä kahtia, liotus veesä ja pönttöön?
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M..M
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Kes 2011
Viestejä: 594
Paikkakunta: POHJOIS-SAVO

LähetäLähetetty: 26.11.2011 18:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pitkittäin halki ja suolalientä maun mukaan noin+ puolvuorokautta. sitten reilu10h lämminsavua ja vot. Exclamation
_________________
MITÄ ET TEE TÄNÄÄN, EI SITÄ TARVITSE TEHDÄ HUOMENNAKAAN
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 3 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com