Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 22.05.2013 20:35 Viestin aihe: |
|
|
Ei sitä näillä päivin enää saa hirvensukusen maitovasaa juoksemalla kiinni kuin huippusuunnistajat... Sian niska on todellakin hyvää.
Ainakin minusta kuoripäällinen leppä antaa liikaa ytyä savuun.
Helppohan niitä on kuoria. Ennen jätkät parkkasi vuoluraudalla oksaisia kuusia 6-8 kuutiota ja mäntyä 8-10 kieppeille päivässä viikkosotalla _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 22.05.2013 21:55 Viestin aihe: |
|
|
Niin, ja tekivät jätkät paljon muutakin mitä tänäpäivänä ei uskoisi .
Potsin niskaa eli kasleria siis.
Aika pieniä taitaa olla palat mitä marketista löytää, tyyliin reilun kokoisia kyljyksiä. Kelpaako moiset?
Entäs lapa, henk.koht. olen tykästynyt leivinuunissa tehtyihin lapapaloihin, joissa on nahka ja läski mukana, menisi varmaan sekin savuna?
Vaan sulaako noista kaikki rasva pellille? _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 23.05.2013 07:26 Viestin aihe: |
|
|
Käys kattoo pakastealtaasta possun kinkkua; sulamisen aikana suolaveteen upotettuna ja siitä savuun. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
teve Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Mar 2007 Viestejä: 140
|
Lähetetty: 23.05.2013 18:48 Viestin aihe: |
|
|
1,5-2,0kg ovat painaneet ja alta 5€/kg maksaneet mitä olen ostanut.
(sinikeltainen kauppa) |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 24.05.2013 16:19 Viestin aihe: |
|
|
Aivan kuten arvelinkin, ei löydy prisman, city-marketin eikä sinikeltaisenkaan valikoimista kuin pihvikoossa kasleria ainakaan tältä kylältä.
Joutuu siis tyytymään possun ribseihin, hirveen ja porsaan lapaan.
Ribsit on valmiiksi maustettu ja lapa suolattu, hirven pistin äsken suolaveteen.
Kun käytössä ei ole kuin yksi lämpömittari, arvelin seurata sillä hirveä.
Sehän se kai hitaimmin kypsyy.
Lisäksi tuumasin, että kun tuon läskisen lapapalan laittaisi hirven yläpuolelle, mehut valelisivat hirveä samalla. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 05.07.2013 11:31 Viestin aihe: |
|
|
Stoveman Külmsuitsuahi pätkähti pihaan tällä viikolla. http://www.stoveman.ee/fi/products/kylmasavustusuuni-iso/
Vähän jäi kaivelemaan se että olis ollut mukava tehdä kaappi itse, onko stoveman riittävän iso, ..., mutta tuohon päädyin kun muista kiireistä johtuen rojektin valmistuminen olisi mennyt muuten vähintäänkin seuraavaan vuoteen. Stoveman:ia puhkipoltellessa on aikaa miettiä ja suunnitella THE SAVUKAAPPIa joka tehdään sitten joskus kokonaan tiilistä
Tuolta se näyttää livenä. Kokonaiskorkeus vähän reilut 150 cm. Ensimmäisen koe-erän kalojen kuivausvaihe menossa.
Pienehkössä kaapissa pitää näemmä olla pienet puut ja tulet.
Kiuaskiviä 60 kg, rasvapelti/kaukalo paksusta rosterista, ritilähyllyjä ja pari harjaterästankoa yläosassa.
Katolla räppänä jonka voi avata kokonaan tai raolleen lämpötilan ja savun säätämiseksi.
Ensimmäiset potilaat näyttivät tuolta. Lopun savuvaihetta täytyy vielä kehitellä että tulee parempi väri.
Muutenkin tuossa on tietysti vielä opeteltavaa. Pikkuahvenista tulee niin hyviä laatikkosavustimessakin että niille tuota ei ehkä tarvi. Isommat kalat, lihat, linnut ja makkarat lienee olevan kaapin pääpotilaat.
Vielä tuosta ei osaa sanoa oikein juuta eikä jaata. Laadukkaan oloinen ensivaikutelma, paksuhkoa metallia ym. Lämpötila pysyi hyvin hanskassa kun käytti todella pieniä klapeja. Plussaa on mm. yllättävän pieni polttopuun kulutus. Kuvittelin että kuluu enemmän klapia kun laatikkosavustimella, mutta ei se taidakaan olla niin.
Kalansavustusvinkkejä kaipailen. Miten esim. lahnan kanssa, kauanko varsinaista kypsennystä ja millä lämpötilalla? Kuivaaminen ja savuvaihe löytynee ehkä helpoiten kohdilleen. "Kalansavustuksen salat"-kirja sanoo että lämpö nostetaan hitaasti, ja pidetään sitten 80 - 90 C:ssä 10-20 minuuttia kalojen koosta riippuen. Tuo ohje ei jotenkin tuntunut vielä kypsyttävän kaloja riittävästi. Voi olla että se mun hidas lämpötilan nosto oli kuitenkin liian nopea.
Kala olis varmaan parampi roikottaa kuin pitää hyllyllä. Tai sitten ainakin kipata jossain vaiheessa nesteet pois sisuksista että liha kuivahtaa. Ensimmäinen virhe tais olla heti se että savustin noin erikokoisia kaloja samaan aikaan, vaikka laitoinkin affenet kaappiin vasta jälkijunassa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 07.07.2013 02:40 Viestin aihe: |
|
|
Lahna numero 1 lensi hitoille. Sen savustaminen ei onnistunut. Tänään savustin lahna numero 2:n ja siitä tulikin jo ihan älyttömän hyvää! Ihan oikeaa savukalaa
Lahna kaappiin jo tulia sytytellessä. Kaapin ovi kiinni prosessin alusta loppuun. Ensimmäisen tunnin ajan räppänä kokonaan auki, ja lämmön nosto tasaisesti 100 C:hen. Sitten räppänä ihan pienelle ja klapien syöttöä siihen tahtiin että lämpötila pysyi 100-110 C:ssä tunnin ajan. Puolivälissä käänsin kalan toiselle kyljelle ja valutin nesteet pois sisältä. Kun tunti tuli täyteen, räppänä kokonaan kiinni ja pesään hiilloksen päälle yksi kasteltu leppäklapi sekä vähän tuoreita lepänoksia lehtineen. Hiillos oli sen verta hyvä että lämpötila pysyi noin 100 C:ssä vielä seuraavan puoli tuntia. Savua oli paljon. Sitten lahna ulos kaapista ja ruokapöytään uusien perunoiden ja margariinin kanssa. Käsittämättömän hyvää Koko savustusoperaatioon kului 2,5 h. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 07.07.2013 07:23 Viestin aihe: |
|
|
Samoja havaintoja itselläni ison lahnan savustuksesta.
Mainitsemasi kirjan opeilla se ei kypsy oikein ollenkaan.
Lahnalle numero 2 käyttämäsi tapahan taas on em. kirjan viisauksiin nähden lähes barbaarinen lämmön suhteen, mutta parempi kai se kypsä kala on kuin "kaikilla taiteen säännöillä" tehty . _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 07.07.2013 08:57 Viestin aihe: |
|
|
Mun lahnat ei ollu edes varsinaisesti isoja vaan vähän alta kilosia. Sen pienempiä ei juuri viitsi ruokapöytään ottaa.
Joo tosiaan barbaarinen tapa kirjan oppeihin verraten, mutta lopputulos oli sellanen että kehtaa vieraillekin tarjota. Kauttaaltaan kypsää, sopivasti kuivahtanutta mutta ei kuivaa, lihaltaan ei keitetyn vaan savustetun oloista ja makuista, irtosi vielä hyvin nahasta, ulkokuoreltaan kuiva ja kevyesti ruskea mutta ei ollenkaan hiiltynyt. Suolaus merisuolalla osui myös kohdilleen. Nyt uskaltaa jo olla tyytyväinen kaapin hankintaan
Ensimmäisen tunnin / kiukaan lämmittämisen aikana oli ehdottomasti syytä pitää räppänä kokonaan auki. Kaapin seinämillä helmeili kosteutta aina siihen asti kun lämpötila lähestyi 100 C.
Savua oli aika paljon sen tunnin mittaisen "kypsytysjakson" aikanakin. Stovemanin kaappi on sen verta tiivis, että räppänää ja tulipesän luukkua sulkemalla saa palamaan jo vähän kituuttaen. Lämpö pysyi kuitenkin oikein hyvin 100-110 C:ssä.
Tähän asti oon savustellut kalat laatikkosavustimella. Sillä tavalla lahnasta ei tullut oikein koskaan erikoisen hyvää. Ihmettelin miksi sitä kehutaan savukalana. Liha oli kuin keitettyä ja nahka mustaksi hiiltynyttä. Voi toki olla miehessäkin vika Lämpömittari ei tekisi pahaa pienelle savustuslaatikollekaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 07.07.2013 23:59 Viestin aihe: |
|
|
Pitää täysin paikkaansa mitä Astalo edellä kertoi!!
Kylmäsavu nimenomaan tarkoittaa alle 30 asteen lämpötiloja ja valmistusaika on vuorokausissa mitattavissa!
Samaa mieltä Astalon kanssa hyvän vehkeen oot kuitenkin hankkinut; tuo pitkä kypsytysaika on juurikin se ero millä kalasta tai muusta lihatuotteesta saadaan eroa aikaiseksi!
Kokeilepa seuraavaksi vaikka possun kylkeä ja lisää savustusaikaan noin puolet lisää, niin et enää savukylkeä ostele!!! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 08.07.2013 01:20 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä mä tiesin ihan tarkkaan mitä olin ostamassa, ja sain sitä mitä halusin. "Ei millään pahalla" kommentit on turhia tähän tapaukseen Perehdyin asiaan huolella. Viron pojat sanoo tuota "virheellisesti" kylmäsavustusuuniksi, koska niillä on tarjolla samasta kaapista myös "kuumasavustusmalli". Heidän kuumasavustuksensa tarkoittaa sitä että savukamarin pohjalle laitetaan purua tms. joka savuaa alla olevan tulen aiheuttamasta kuumuudesta, mutta varsinaisen tulen savu ei ole kosketuksissa savustettavaan tavaraan. Eli voi polttaa mitä hyvänsä puuta, toisin kuin tässä "kylmäsavukaapissa".
Saisiko herroille olla savusiikaa yöpalaksi? Ottakaa edes kylkipalat jos muuten ei ole nälkä Mä alan olla ihan myyty mies tälle palvaustekniikalle. Huonomminkin vois mennä kuin se että on itsepyydettyä ja -savustettua siikaa
Nyt alkaa pikkuhiljaa päästä sinuiksi tuon kaapin kanssa. Riihikuivilla klapeillakin saa riittävästi savua ja väriä aikaiseksi kun pelailee räppänän kanssa.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.07.2013 04:09 Viestin aihe: |
|
|
Menny ehkä aavistuksen verran kuivaksi tuo siika!?
Väri on kyllä ihan hyvä!
No, kunhan harjoittelet hiukan lisää, niin saat mieleisiäsi tuotteita aikaiseksi.
Olis muuten ollu kysyntää tuollekin siialle kun "vaan" joutui tänään tyytymään oman maan pottuihin ja itse tuunattuun silliin!!
Isossa pöntössä onnistuu todellakin se lihankin savustaminen joten syksyn mittaan kehoitankin tutustumaan esim. savusorsaan tai jänikseen!!
Se tosin vaatiikin pikkasen huolellisuutta onnistuneen lopputuloksen saamiseksi!!
Pienenä vinkkinä; alumiinifoliota ja possunkylkeä hiukasen joukkoon, niin tulee sellaista evästä mitä ruhtinaatkin kadehtis! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.07.2013 08:36 Viestin aihe: |
|
|
Komee kala... Vesi herahti kielelle...
Saa tuolla pömpelillä kylmäsavuakin... perinnemenetelmällä etäpesä muutaman metrin päähän ja siitä savut (vaikkapa peltistä ilmastointiputkea myöden) pönttöön.. Tulipesän luukunreikään vaikka kovasta kivivillasta läpivienti... toinen konsti ( Jota en ole kokeillut...) sähkövastus tulipesään ja leppäkiekko vastuksen päälle... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|