OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustuskaappi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 22.05.2013 20:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei sitä näillä päivin enää saa hirvensukusen maitovasaa juoksemalla kiinni kuin huippusuunnistajat... Cool Sian niska on todellakin hyvää.

Ainakin minusta kuoripäällinen leppä antaa liikaa ytyä savuun.
Helppohan niitä on kuoria. Ennen jätkät parkkasi vuoluraudalla oksaisia kuusia 6-8 kuutiota ja mäntyä 8-10 kieppeille päivässä viikkosotalla Shocked
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 22.05.2013 21:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, ja tekivät jätkät paljon muutakin mitä tänäpäivänä ei uskoisi Very Happy.
Potsin niskaa eli kasleria siis.
Aika pieniä taitaa olla palat mitä marketista löytää, tyyliin reilun kokoisia kyljyksiä. Kelpaako moiset?

Entäs lapa, henk.koht. olen tykästynyt leivinuunissa tehtyihin lapapaloihin, joissa on nahka ja läski mukana, menisi varmaan sekin savuna?

Vaan sulaako noista kaikki rasva pellille?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 23.05.2013 07:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käys kattoo pakastealtaasta possun kinkkua; sulamisen aikana suolaveteen upotettuna ja siitä savuun.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
teve
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Mar 2007
Viestejä: 140

LähetäLähetetty: 23.05.2013 18:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

1,5-2,0kg ovat painaneet ja alta 5€/kg maksaneet mitä olen ostanut.
(sinikeltainen kauppa)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 24.05.2013 16:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aivan kuten arvelinkin, ei löydy prisman, city-marketin eikä sinikeltaisenkaan valikoimista kuin pihvikoossa kasleria ainakaan tältä kylältä.
Joutuu siis tyytymään possun ribseihin, hirveen ja porsaan lapaan.
Ribsit on valmiiksi maustettu ja lapa suolattu, hirven pistin äsken suolaveteen.
Kun käytössä ei ole kuin yksi lämpömittari, arvelin seurata sillä hirveä.
Sehän se kai hitaimmin kypsyy.
Lisäksi tuumasin, että kun tuon läskisen lapapalan laittaisi hirven yläpuolelle, mehut valelisivat hirveä samalla.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 05.07.2013 11:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Stoveman Külmsuitsuahi pätkähti pihaan tällä viikolla. http://www.stoveman.ee/fi/products/kylmasavustusuuni-iso/

Vähän jäi kaivelemaan se että olis ollut mukava tehdä kaappi itse, onko stoveman riittävän iso, ..., mutta tuohon päädyin kun muista kiireistä johtuen rojektin valmistuminen olisi mennyt muuten vähintäänkin seuraavaan vuoteen. Stoveman:ia puhkipoltellessa on aikaa miettiä ja suunnitella THE SAVUKAAPPIa joka tehdään sitten joskus kokonaan tiilistä Wink

Tuolta se näyttää livenä. Kokonaiskorkeus vähän reilut 150 cm. Ensimmäisen koe-erän kalojen kuivausvaihe menossa.



Pienehkössä kaapissa pitää näemmä olla pienet puut ja tulet.



Kiuaskiviä 60 kg, rasvapelti/kaukalo paksusta rosterista, ritilähyllyjä ja pari harjaterästankoa yläosassa.





Katolla räppänä jonka voi avata kokonaan tai raolleen lämpötilan ja savun säätämiseksi.





Ensimmäiset potilaat näyttivät tuolta. Lopun savuvaihetta täytyy vielä kehitellä että tulee parempi väri.



Muutenkin tuossa on tietysti vielä opeteltavaa. Pikkuahvenista tulee niin hyviä laatikkosavustimessakin että niille tuota ei ehkä tarvi. Isommat kalat, lihat, linnut ja makkarat lienee olevan kaapin pääpotilaat.

Vielä tuosta ei osaa sanoa oikein juuta eikä jaata. Laadukkaan oloinen ensivaikutelma, paksuhkoa metallia ym. Lämpötila pysyi hyvin hanskassa kun käytti todella pieniä klapeja. Plussaa on mm. yllättävän pieni polttopuun kulutus. Kuvittelin että kuluu enemmän klapia kun laatikkosavustimella, mutta ei se taidakaan olla niin.

Kalansavustusvinkkejä kaipailen. Miten esim. lahnan kanssa, kauanko varsinaista kypsennystä ja millä lämpötilalla? Kuivaaminen ja savuvaihe löytynee ehkä helpoiten kohdilleen. "Kalansavustuksen salat"-kirja sanoo että lämpö nostetaan hitaasti, ja pidetään sitten 80 - 90 C:ssä 10-20 minuuttia kalojen koosta riippuen. Tuo ohje ei jotenkin tuntunut vielä kypsyttävän kaloja riittävästi. Voi olla että se mun hidas lämpötilan nosto oli kuitenkin liian nopea.

Kala olis varmaan parampi roikottaa kuin pitää hyllyllä. Tai sitten ainakin kipata jossain vaiheessa nesteet pois sisuksista että liha kuivahtaa. Ensimmäinen virhe tais olla heti se että savustin noin erikokoisia kaloja samaan aikaan, vaikka laitoinkin affenet kaappiin vasta jälkijunassa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 07.07.2013 02:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahna numero 1 lensi hitoille. Sen savustaminen ei onnistunut. Tänään savustin lahna numero 2:n ja siitä tulikin jo ihan älyttömän hyvää! Ihan oikeaa savukalaa Very Happy

Lahna kaappiin jo tulia sytytellessä. Kaapin ovi kiinni prosessin alusta loppuun. Ensimmäisen tunnin ajan räppänä kokonaan auki, ja lämmön nosto tasaisesti 100 C:hen. Sitten räppänä ihan pienelle ja klapien syöttöä siihen tahtiin että lämpötila pysyi 100-110 C:ssä tunnin ajan. Puolivälissä käänsin kalan toiselle kyljelle ja valutin nesteet pois sisältä. Kun tunti tuli täyteen, räppänä kokonaan kiinni ja pesään hiilloksen päälle yksi kasteltu leppäklapi sekä vähän tuoreita lepänoksia lehtineen. Hiillos oli sen verta hyvä että lämpötila pysyi noin 100 C:ssä vielä seuraavan puoli tuntia. Savua oli paljon. Sitten lahna ulos kaapista ja ruokapöytään uusien perunoiden ja margariinin kanssa. Käsittämättömän hyvää Very Happy Koko savustusoperaatioon kului 2,5 h.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 07.07.2013 07:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samoja havaintoja itselläni ison lahnan savustuksesta.
Mainitsemasi kirjan opeilla se ei kypsy oikein ollenkaan.
Lahnalle numero 2 käyttämäsi tapahan taas on em. kirjan viisauksiin nähden lähes barbaarinen lämmön suhteen, mutta parempi kai se kypsä kala on kuin "kaikilla taiteen säännöillä" tehty Very Happy.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 07.07.2013 08:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mun lahnat ei ollu edes varsinaisesti isoja vaan vähän alta kilosia. Sen pienempiä ei juuri viitsi ruokapöytään ottaa.

Joo tosiaan barbaarinen tapa kirjan oppeihin verraten, mutta lopputulos oli sellanen että kehtaa vieraillekin tarjota. Kauttaaltaan kypsää, sopivasti kuivahtanutta mutta ei kuivaa, lihaltaan ei keitetyn vaan savustetun oloista ja makuista, irtosi vielä hyvin nahasta, ulkokuoreltaan kuiva ja kevyesti ruskea mutta ei ollenkaan hiiltynyt. Suolaus merisuolalla osui myös kohdilleen. Nyt uskaltaa jo olla tyytyväinen kaapin hankintaan Very Happy

Ensimmäisen tunnin / kiukaan lämmittämisen aikana oli ehdottomasti syytä pitää räppänä kokonaan auki. Kaapin seinämillä helmeili kosteutta aina siihen asti kun lämpötila lähestyi 100 C.

Savua oli aika paljon sen tunnin mittaisen "kypsytysjakson" aikanakin. Stovemanin kaappi on sen verta tiivis, että räppänää ja tulipesän luukkua sulkemalla saa palamaan jo vähän kituuttaen. Lämpö pysyi kuitenkin oikein hyvin 100-110 C:ssä.

Tähän asti oon savustellut kalat laatikkosavustimella. Sillä tavalla lahnasta ei tullut oikein koskaan erikoisen hyvää. Ihmettelin miksi sitä kehutaan savukalana. Liha oli kuin keitettyä ja nahka mustaksi hiiltynyttä. Voi toki olla miehessäkin vika Wink Lämpömittari ei tekisi pahaa pienelle savustuslaatikollekaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 07.07.2013 22:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei millään pahalla mutta toi Virolaisten pönttö ei ole kylmäsavustuspönttö.Kylmäsavustus tapahtuu paljon miedommilla lämmöillä, muistaakseni 25-29c.Mainos kyllä vetää harhaan.Lämminsavustukseen tuo taas näyttää erittäin pätevältä.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 07.07.2013 23:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pitää täysin paikkaansa mitä Astalo edellä kertoi!! Twisted Evil

Kylmäsavu nimenomaan tarkoittaa alle 30 asteen lämpötiloja ja valmistusaika on vuorokausissa mitattavissa! Laughing

Samaa mieltä Astalon kanssa hyvän vehkeen oot kuitenkin hankkinut; tuo pitkä kypsytysaika on juurikin se ero millä kalasta tai muusta lihatuotteesta saadaan eroa aikaiseksi!
Kokeilepa seuraavaksi vaikka possun kylkeä ja lisää savustusaikaan noin puolet lisää, niin et enää savukylkeä ostele!!! Laughing Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.07.2013 01:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä mä tiesin ihan tarkkaan mitä olin ostamassa, ja sain sitä mitä halusin. "Ei millään pahalla" kommentit on turhia tähän tapaukseen Wink Perehdyin asiaan huolella. Viron pojat sanoo tuota "virheellisesti" kylmäsavustusuuniksi, koska niillä on tarjolla samasta kaapista myös "kuumasavustusmalli". Heidän kuumasavustuksensa tarkoittaa sitä että savukamarin pohjalle laitetaan purua tms. joka savuaa alla olevan tulen aiheuttamasta kuumuudesta, mutta varsinaisen tulen savu ei ole kosketuksissa savustettavaan tavaraan. Eli voi polttaa mitä hyvänsä puuta, toisin kuin tässä "kylmäsavukaapissa".

Saisiko herroille olla savusiikaa yöpalaksi? Ottakaa edes kylkipalat jos muuten ei ole nälkä Laughing Mä alan olla ihan myyty mies tälle palvaustekniikalle. Huonomminkin vois mennä kuin se että on itsepyydettyä ja -savustettua siikaa Very Happy


Nyt alkaa pikkuhiljaa päästä sinuiksi tuon kaapin kanssa. Riihikuivilla klapeillakin saa riittävästi savua ja väriä aikaiseksi kun pelailee räppänän kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 04:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Menny ehkä aavistuksen verran kuivaksi tuo siika!? Laughing
Väri on kyllä ihan hyvä! Twisted Evil
No, kunhan harjoittelet hiukan lisää, niin saat mieleisiäsi tuotteita aikaiseksi.
Olis muuten ollu kysyntää tuollekin siialle kun "vaan" joutui tänään tyytymään oman maan pottuihin ja itse tuunattuun silliin!! Laughing Wink

Isossa pöntössä onnistuu todellakin se lihankin savustaminen joten syksyn mittaan kehoitankin tutustumaan esim. savusorsaan tai jänikseen!!
Se tosin vaatiikin pikkasen huolellisuutta onnistuneen lopputuloksen saamiseksi!! Twisted Evil
Pienenä vinkkinä; alumiinifoliota ja possunkylkeä hiukasen joukkoon, niin tulee sellaista evästä mitä ruhtinaatkin kadehtis! Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 08.07.2013 08:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Komee kala... Vesi herahti kielelle...
Saa tuolla pömpelillä kylmäsavuakin... perinnemenetelmällä etäpesä muutaman metrin päähän ja siitä savut (vaikkapa peltistä ilmastointiputkea myöden) pönttöön.. Tulipesän luukunreikään vaikka kovasta kivivillasta läpivienti... toinen konsti ( Jota en ole kokeillut...) sähkövastus tulipesään ja leppäkiekko vastuksen päälle...
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 08.07.2013 08:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä meinasin samaa ehdottaa.Minulla on tuollainen vastusjolla olen kylmäsavustanut vanhassa jääviileäkaapissa.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 5 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com