Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
optimikko Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Kes 2007 Viestejä: 2785 Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi
|
Lähetetty: 21.06.2011 08:50 Viestin aihe: Hirven Riiputus |
|
|
Jututin juuri erästä vanhan kansan kotitalous opettajaa. Hän valisti minua hirven riiputuksesta ja samalla antoi monet hyvät vinkit lihan valmistukseen.
Hänen mukaansa hirveen iskee "kuolon kankeus" n. vuorokauden sisällä ampumisesta ja se kestää n. 7 vuorokautta. Hirveä tulisikin riiputtaa n. 14 vrk, jotta liha olisi parhaimmillaan. Tuolloin tietty lämpötila tulee olla n. 4-5 astetta, jottei ala ruho haisemaan
Toisena keinona hän näki vakuumipakatun lihan ensi säilömisen viileässä n. pari viikkoa ennen pakastamista,
Mitkäs on teidän käytännöt ja kokemukset. Raskiitteko riiputtaa lihaa kahta viikkoa? _________________ Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26725
|
Lähetetty: 21.06.2011 10:22 Viestin aihe: |
|
|
usein ilmat / tilat sanelee, mutta mikäli mahdollista ja lämpötila 1-5 plussalla niin toki se viikosta kahteen riippuu. nyt ku pyritään kesäpyyntiin taitaa jäädä riiputukset pariin päivään.
muutamankerran olen raajoina riiputtanut kellarissa tuon ajan täyteen, mutta siinäkin on ongelmansa, ilmanvaihtoa on tehostettava ja tuppaa kellari olla ahas, kaikenlisäksi hieman työlästä värkätä ees kahtaalle.
jos ennusteet lupailee sopivia ilmoja riiputukseen, tulee painetta pyyntiinki. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16758
|
Lähetetty: 21.06.2011 11:43 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä se riiputtaminen valitettavasti jää pariin päivään, että kuolonkankeus laukeaa. Sen pitäisi vuorokaudessa hävitä hirvien ropasta. Osa vanhemmista miehistä on sitä kieltä, että hirvenruho menee pilalle, jos ei heti paloitella. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26725
|
Lähetetty: 21.06.2011 12:14 Viestin aihe: |
|
|
ai se porukkako joka hämärissä metässä suoritti jaon, kukanenki vei mitä ehti ja sillä selvä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jyrkkä D Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2008 Viestejä: 6241
|
Lähetetty: 21.06.2011 12:15 Viestin aihe: |
|
|
Paloittelu ja vakuumipussi on paras. "Riippumisen"(entsyymireaktio) kannalta ei ole väliä, onko ruho orressa vai pussissa jääkaapissa mutta painohäviön kannalta pussi on paljon parempi, varsinkin jos ruho on nyljetty ennen riiputusta. Yleisesti ottaen näin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16758
|
Lähetetty: 21.06.2011 12:21 Viestin aihe: |
|
|
Pohjola kirjoitti: | ai se porukkako joka hämärissä metässä suoritti jaon, kukanenki vei mitä ehti ja sillä selvä. |
Kyllähän nuo 80 vee hirvinmiehet ovat varmaan sen jaon joskus hämärissä tehneet muutaman kerran tuohon ikään. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
optimikko Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Kes 2007 Viestejä: 2785 Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi
|
Lähetetty: 21.06.2011 12:27 Viestin aihe: |
|
|
Niin osahan riiputtaa nahka päällä. Onko tämän kannattajia??
Saako nahkan vielä irti jos se on ollut puolitoista viikkoa roikkumassa ruhon päällä? _________________ Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jyrkkä D Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2008 Viestejä: 6241
|
Lähetetty: 21.06.2011 12:33 Viestin aihe: |
|
|
optimikko kirjoitti: | Niin osahan riiputtaa nahka päällä. Onko tämän kannattajia??
Saako nahkan vielä irti jos se on ollut puolitoista viikkoa roikkumassa ruhon päällä? |
Varmaan aika harva riiputtaa nahka päällä. Siinä mielestäni isoin ongelmana on, että vertymiä on vaikea poistaa kunnolla. Mikä saattaa johtaa niillä alueilla pilaantumiseen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 21.06.2011 12:42 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä kaksi viikkoa riiputusta alkaa olla liian paljon, mielummin sitten vakuumissa sen aikaa ennen pakkaseen pistämistä jos haluaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
optimikko Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Kes 2007 Viestejä: 2785 Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi
|
Lähetetty: 21.06.2011 13:06 Viestin aihe: |
|
|
Nokian Meego N9 puhelin on kuulemma varustettu riiputusmittarilla... Puukolla paistiin viilto ja sinne pukka... ( horinaksi menee taas,,, sori vain) _________________ Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
optimikko Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Kes 2007 Viestejä: 2785 Paikkakunta: Ala-Lapin kuusi
|
Lähetetty: 21.06.2011 13:29 Viestin aihe: |
|
|
"Väljer man bara efter smaken och vill
ha ett kött med utpräglad viltsmak ska
man välja en gammal älg. Men samtidigt
måste man vara medveten om
att slaktkroppen måste hänga en längre
tid än det unga djuret, för att möras
ordentligt."
Pieni huomio,,, vanhempi eläin vaatii pidemmän riiputuksen
"Efter att ett djur dött finns energi
upplagrad i muskulaturen, framför allt
i form av glukogen (socker). När djuret
dör sker en kemisk reaktion i musklerna
och det bildas mjölksyra. Detta
leder till att pH sjunker, vilket också är
positivt för köttets hållbarhet."
Eli lihasten PH- arvo muuttuu eläimen riippuessa. Olisiko tuossa markkinarako jollekin, kehittää Ph- arvoon perustuva mittari -> kertoisi milloin liha on riippunut tarpeeksi.
"2–5 grader – 14 dagar
5–10 grader – 7–10 dagar
Över 10 grader – 2–4 dagar" Eiköhän tuon osaa suomentaa jo laihialainenki _________________ Hallittu kaaos = selkeä epäjärjestys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
latvalaturi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 454
|
Lähetetty: 21.06.2011 13:37 Viestin aihe: |
|
|
Yleensä riiputetaan vajaa viikko, toisinaan leikataan läpimänä.
Enpä ole havainnut eroa syödessä.
Fileet syödään puolikypsänä, mutta muita osia pidetään uunissa niin kauan että ovat mureita.
Muuttuuko se vanha lehmä yhtä mureaksi kuin vasa jos tarpeeksi riiputtaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26725
|
Lähetetty: 21.06.2011 13:46 Viestin aihe: |
|
|
vertailussa voi järkeillä, mutta eikö vastaukseksi riitä, kuhan on parasta mahdollista mitä siitä saa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 21.06.2011 13:47 Viestin aihe: |
|
|
Lintuhan on ranskalaiseen tapaan riiputettaessa kypsä kun nokka irtoaa vetämällä.
Olisiko se sitten hirvellä sorkka sopiva indikaattori? _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|