OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hirvenliha/peuranliha soppa
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Rakke
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 10 Maa 2008
Viestejä: 29
Paikkakunta: kutasanta!

LähetäLähetetty: 26.10.2011 20:23    Viestin aihe: Hirvenliha/peuranliha soppa Vastaa lainaamalla viestiä

tarkotus tehdä hautajaisiin kunnon soppa,ikinä en ole tehnyt joten vinkkejä kaivataan kaikesta mahdollisesta niinkuin mikäs osa hirvestä tai peurasta parasta soppa aineeksi jne....
osahan on varmasti ihan maku asioita mutta vähintään tuollanen 20 litraa tarvis keittoa väsäillä.
kiitoksia etukäteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 26.10.2011 23:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa peurakeiton ohje:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=28218

Hirven tai peuran niska/rinta lienevät maullisesti niitä parhaita.

Parisen kiloa luista/rustoikasta lihaa, pienehkö selleri ja lanttu, vajaa kilo porkkanoita, yks iso sipuli ja valkosipuli, pari isoa purjoa ja pari/kolme kiloa perunoita ja pari kolme nippua persiljaa sinne loppuvaiheeseen, mauste ja valkopippuria ja tietenkin suolaa.

Tuossa ne perusohjeet ja niitä voi sitten muutella mieltymyksen mukaan. Mä esimerkiksi pilkon nykyään muutaman tomaatinkin keittoon Wink

Tee yhden kerran pieni satsi kotiruuaksi ja ota tehdessäsi määrät ylös, niin sitten vaan kerrot ainesten määrän sopivalla suhteella.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peura-esari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Elo 2007
Viestejä: 3209
Paikkakunta: Kaljalla

LähetäLähetetty: 27.10.2011 11:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Tuossa peurakeiton ohje:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=28218

Hirven tai peuran niska/rinta lienevät maullisesti niitä parhaita.

Parisen kiloa luista/rustoikasta lihaa, pienehkö selleri ja lanttu, vajaa kilo porkkanoita, yks iso sipuli ja helvetin iso valkosipuli, pari isoa purjoa ja pari/kolme kiloa perunoita ja pari kolme nippua persiljaa sinne loppuvaiheeseen, mauste ja valkopippuria ja tietenkin suolaa.

Tuossa ne perusohjeet ja niitä voi sitten muutella mieltymyksen mukaan. Mä esimerkiksi pilkon nykyään muutaman tomaatinkin keittoon Wink

Tee yhden kerran pieni satsi kotiruuaksi ja ota tehdessäsi määrät ylös, niin sitten vaan kerrot ainesten määrän sopivalla suhteella.

_________________
Nenäpunkki- mikä ihana tekosyy...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 07.11.2011 12:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa kun eilen keittoa tein, niin tuli mieleen, että mites keitonteko onnistui Rakelta!?? Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 07.11.2011 15:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 07.11.2011 15:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mm br rem kirjoitti:
älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku.


Perustelehan väitteesi!!!
On meinaan jokunen keitto peuran vähempiarvoisista paikoista tullut tehtyä ja on seassa lihojen välissä rasvaakin ollut ja erinomaisen maistuvan keiton olen saanut.
Edes hirven rinta ei vedä vertoja peuran niskalle kun kunnon keitosta puhutaan! Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
terva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Elo 2007
Viestejä: 1673

LähetäLähetetty: 08.11.2011 00:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
6mm br rem kirjoitti:
älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku.


Perustelehan väitteesi!!!
On meinaan jokunen keitto peuran vähempiarvoisista paikoista tullut tehtyä ja on seassa lihojen välissä rasvaakin ollut ja erinomaisen maistuvan keiton olen saanut.
Edes hirven rinta ei vedä vertoja peuran niskalle kun kunnon keitosta puhutaan! Wink


Sinun reseptillä tulee niin paljon perunaa ettei sitä voi lihakeitoksi kutsua. Ne on vilperi kasvisruoat erikseen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.11.2011 01:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kysyjä pyysi ohjeita 20 litraan, joten suhteet oli aika paikallaan; 1/3 osa lihaa, 1/3 osaa rehuja ja 1/3 perunaa eli n. 9kiloa kiintoaineita jolloin vedelle jää n. 11 litraa osuutta ja kun kaikki sulassa sovussa muhii, niin päästään lähelle tavoitetta.
Eriasia on jos sitä lihaa on lotrata vaikka 5 kiloa, mutta ei se määrä enää makua paranna; veden osuutta se pienentää.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 08.11.2011 12:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olen tuon peuran rasvan osalta Vilperin kanssa samaa mieltä. Mielestäni ihan hyvän makuista. Se mikä peuranlihassa ja rasvassa yllätti, niin maku on hivenen verrattavissa lampaaseen!

Itse suosin lihakeitossa luita. Meillä pääsääntösesti syödäänkin ns. luusoppaa kun puhutaan lihakeitosta. Antaa todella hyvää makua. Ensin uunissa paahdetaan luut, sen jälkeen keitetään vähässä nesteessä painekeittimessä niin kauan, että lihat irtoaa ravistamalla luista. Sitten vaan liemi ja lihat juurestenjoukkoon hautumaan. Razz
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nettijussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5435
Paikkakunta: Muinais Suomi

LähetäLähetetty: 08.11.2011 15:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

6mm br rem kirjoitti:
älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku.

Sinähän et oo koskaan tainnu, peuran luista ja rasvasta keitetttyää soppaa saanu syödä.
Minähän olen syöny, ja oli silloin syöjinä, näitä meijän "metsästysvaikuttajiakin" isommin määrin.

Sooon mahtava soppa, hyvin tehtynä. Idea

Hirvisoppa on varjo tuost keitoksest Wink

Nettijussi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.11.2011 15:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nettijussille kympit edellisestä!! Wink

Oliskohan niin, että me vähän vanhempi polvi ymmärretään hyvän sopan päälle kun joskus ollaan niukkuudessakin saatu/jouduttu elämään; liha kallista, vihannekset ja perunat halpoja, niin jouduttu niitä sitten yhdistelemään saadaksemme terveellistä, halpaa ja maittavaa evästä vatsan täytteeksi? Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 08.11.2011 15:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Nettijussille kympit edellisestä!! Wink

Oliskohan niin, että me vähän vanhempi polvi ymmärretään hyvän sopan päälle kun joskus ollaan niukkuudessakin saatu/jouduttu elämään; liha kallista, vihannekset ja perunat halpoja, niin jouduttu niitä sitten yhdistelemään saadaksemme terveellistä, halpaa ja maittavaa evästä vatsan täytteeksi? Laughing


Lihaa 60% ja loput perunaa ja muuta. Sellainen on sopiva suhde. Muuten tulee kouluruuat mieleen, tai armeijan. Sellaista vettä että aivan sama syökö sitä vai ei. Vaikka laittaa 90% perunaa niin ei siitä tule 90% terveellisempää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
nettijussi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 5435
Paikkakunta: Muinais Suomi

LähetäLähetetty: 08.11.2011 15:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Nettijussille kympit edellisestä!! Wink

Oliskohan niin, että me vähän vanhempi polvi ymmärretään hyvän sopan päälle kun joskus ollaan niukkuudessakin saatu/jouduttu elämään; liha kallista, vihannekset ja perunat halpoja, niin jouduttu niitä sitten yhdistelemään saadaksemme terveellistä, halpaa ja maittavaa evästä vatsan täytteeksi? Laughing

Emmätiä, tään niukkuuden päälle, toki ymmärrän sen, mitä se vaikutti tuohon päivittäiseen ruokahuoltoon.
Väitän kylmän rauhallisesti. gurmee ajatuksella, vh-peuran luista keittämällä, saadaan sellainen sopan juuri, josta tulee aivan mahdottoman hyvä soppa.
En väkeksy, nautaspppaa, tahi hirvikeittoa, kaikki ovat hyviä syötäviä, vaan tuo peuranluista jar rasvasta keitetty, on mielsestäni luusoppien ykkönen.

Nettijussi Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.11.2011 16:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sortaja kirjoitti:


Lihaa 60% ja loput perunaa ja muuta. Sellainen on sopiva suhde. Muuten tulee kouluruuat mieleen, tai armeijan. Sellaista vettä että aivan sama syökö sitä vai ei. Vaikka laittaa 90% perunaa niin ei siitä tule 90% terveellisempää.


Liika liha ei paranna lopputulosta; suhteet ovat maun kannalta tärkeämmät.
Kyllä lihaa ja sitä luista saatua liemitiivistettä saa olla reilusti, mutta rehut sen maun sitten jalostaa.

Itse kun teen keittoa, niin keitän aina niin vähällä vedellä kuin mahdollista ja lisään nestettä aina siinä vaiheessa kun näyttää liian tiiviiltä; kun sen vaahdon on esim. alkuvaiheessa poistanut, niin sitten rehuja sekaan ja jos menee paksuksi, niin muutamat desit vettä joukkoon ja kun lihat on eroteltu luista ja on perunoiden lisäyksen vuoro ja taas katsotaan nestemäärä ja tarvittaessa lisätään. Näin ei koskaan tule vesikeittoa vaan koostumus on juuri sellainen kuin kokki haluaa. Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 08.11.2011 17:39    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Sortaja kirjoitti:


Lihaa 60% ja loput perunaa ja muuta. Sellainen on sopiva suhde. Muuten tulee kouluruuat mieleen, tai armeijan. Sellaista vettä että aivan sama syökö sitä vai ei. Vaikka laittaa 90% perunaa niin ei siitä tule 90% terveellisempää.


Liika liha ei paranna lopputulosta; suhteet ovat maun kannalta tärkeämmät.
Kyllä lihaa ja sitä luista saatua liemitiivistettä saa olla reilusti, mutta rehut sen maun sitten jalostaa.

Itse kun teen keittoa, niin keitän aina niin vähällä vedellä kuin mahdollista ja lisään nestettä aina siinä vaiheessa kun näyttää liian tiiviiltä; kun sen vaahdon on esim. alkuvaiheessa poistanut, niin sitten rehuja sekaan ja jos menee paksuksi, niin muutamat desit vettä joukkoon ja kun lihat on eroteltu luista ja on perunoiden lisäyksen vuoro ja taas katsotaan nestemäärä ja tarvittaessa lisätään. Näin ei koskaan tule vesikeittoa vaan koostumus on juuri sellainen kuin kokki haluaa. Wink


Ehkä ei makua paranna, mutta en nyt pelkästään sitä ajatellutkaan. Peruna melkein pelkästään ei ole järkevä ruoka vaikka maistuis hyvälle Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com