OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tee se itse Riistamakkaraa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 29.04.2013 23:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind mainostaa asuvansa mustamakkaramekan (se tori pikkusen Petsamosta sivistystä kohden) vieressä ja vieläkin ollaan ilman kunnon perinteistä reseptiä. Sarankulmassa oli aikanaan kunnan lihajalosteiden valmistaja, liekö vielä? Se oli aikaa jolloin Mervi oli joidenkin mielestä kaupungin tavotelluin kaunotar. Kaikenlaisia aasinsiltoja se makkara saa rakentamaan.

Kaupungin yöelämässä kokeneen makkarakulinaristin tunnisti tilauksesta. Pieneen pikaiseen nälkään ostettiin vitosen pala ja jos tilanne oli ravintolaillan jälkeen totaalisen toivoton herkuteltiin koko kympillä. Valuutta oli silloin markka.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
tuoma SS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Lok 2004
Viestejä: 366
Paikkakunta: Etelä-Karjala

LähetäLähetetty: 30.04.2013 08:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei ole riistaa, mutta makkaranteosta kun puhuttiin, niin Itsekin tuossa sunnuntai-iltana väsäsin vapuksi boereworssit. Havaitsin tuossakin, että ennen läskin lisäämistä oli selkeästi liian kuivaa, vaikka sisälsi jo kilon verran rasvaista sian kylkeä.

Resepti oli ulkomuistista jotakuinkin tällainen:

2kg Nautaa.
1kg sian kylkeä
500g läskiä kuutioituna valmiin massan sekaan.
~40g suolaa
25g korianteria
2ml muskottikukkaa
2ml mausteneilikkaa
5ml mustapippuria
100ml balsamiviinietikkaa

Testierä juuri valmistuttuaan oli koostumukseltaan ja maultaan ihan ok, mutta luultavasti vielä kahdessa vuorokaudessa tasoittunut kun tänään lyön grilliin. Tämähän siis grillataan suoraan ilman mitään keittelyitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 30.04.2013 11:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
wildmind mainostaa asuvansa mustamakkaramekan (se tori pikkusen Petsamosta sivistystä kohden) vieressä ja vieläkin ollaan ilman kunnon perinteistä reseptiä. Sarankulmassa oli aikanaan kunnan lihajalosteiden valmistaja, liekö vielä? Se oli aikaa jolloin Mervi oli joidenkin mielestä kaupungin tavotelluin kaunotar. Kaikenlaisia aasinsiltoja se makkara saa rakentamaan.

Kaupungin yöelämässä kokeneen makkarakulinaristin tunnisti tilauksesta. Pieneen pikaiseen nälkään ostettiin vitosen pala ja jos tilanne oli ravintolaillan jälkeen totaalisen toivoton herkuteltiin koko kympillä. Valuutta oli silloin markka.

Siellähän sitä Wink Tapolahan aloitti siinä Tammelantorin laidassa Salhojankadulla... Salhojankatu on muutenkin oiva paikka.. Tampereen eka edelleen toiminnassa oleva Salhojankadun pub on aivan minun toimintasäteen rajoissa... Wink Löytyy Real Aleakin (mikäli emme ole ehtineet hörsiä napaamme)....
Ohessa hyvä linkki mustiksen maailmaan.. Perinneresettejä löytyy...Wink
http://www.reklaamikari.fi/musta/
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 30.04.2013 14:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Salhojankadun pub oli lähes kantapaikka kolmekymmentä vuotta sitten. Jotenkin kyennyt säilyttämään nostologisen sädekehänsä. Taisi olla ensimmäinen kaljakuppila Suomessa, joka sai oikeuden olla pitämättä keittiötä ja sai kuitenkin tarjoilla alkoholia. Kun rohkeutta oli riittävästi kerätty kävelyetäisyydeltä löytyi myös ravintola missä olivat maan vanhimmat naistentanssit joka ilta. Niin olivat naisetkin.

Salhojankadun pub on nykyään aiempaan verrattuna siistissä kunnossa. Aiemmin sitä verhosi pikkuisen nukkavieru ulkoinen habitus. Siitä kun sitten lähti keskustaa kohden niin jos Tullinkamarin ohi pääsi niin sitten Leena ja Pekka viimeistään pakotti pysähtymään ... harvoin sitä Pispalan pulteriin saakka selvänä ehti. Joku joskus laski Itsenäisyyden ja Hämeenkadun varrella olevan 27 anniskeluliikettä. Tillikka oli ainut jossa oli pyttäriä ja mustaamakkaraa listalla ainakin vappuna.

Crying or Very sad Vielä ehtisisi vappua vietämään tampesteriin. Plevnan kellarimestarin pannu ja hyvä olut ovat siirtäneet nälkää eteenpäin kun joskus yöelämään on näin vanhoilla päivillä ollut pakko tutustua. Kyllä se teekkarielämä näyttää nykyään hengettömältä vanhaan aikaan verrattuna. Oikeastaan pitäisi perustaa keskustelu Tampereen (yö)ravintolakulttuurista.

Hyvää vappua kaikille!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 30.04.2013 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Myös täältä Hyvän Wapun toivotukset...Erityisesti tee se itse makkaraharrastajille...kuin myös muillekkin keskustelukummpaneille...
Tänään vielä pohjanmaalla kutuhaukijahdissa.. Mutta huomenna Mansesteriin ja koiranulkoilutuksen kulminaatiopisteenä lienee Salhojan pubi Very Happy Cool Wink
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 12.05.2013 00:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaarle Martel kirjoitti:
Aris60 kirjoitti:
Perunan ja jauhon lisääminen varmasti kiinteyttävät makkaraa. Onko niiden lisääminen muuten sitten toivottavaa? Mutta opetellan vähitellen.

Kaupan makkaroissa on perunajauhoa ja kamaraa juuri sen rakenteen (ehkä hinnankin) takia. Ei niiden lisäämisessä mitään väärää ole, se on vain mitä hakee lopputulokselta.


Kyllähän se usein menee niin että makkaraan lisätään jauhoja joko valmistuksen yhteydessä tai viimeistään ruokailun yhteydessä. Pelkästä lihasta tehdyn (eli ilman jauhoja tehdyn) makkaran kyytipoikana on mukava syödä leipää, perunaa tms. Etelä Afrikkalaiset syövät usein juurikin leipää boereworsin kanssa. Bratwurstiin yhdistetään mielikuvissa aina hapankaali, mutta todellisuudessa satsiin kuuluu bratwurst, hapankaali ja SÄMPYLÄ eli jauhoa. Ylipäänsä germaanien nakkikiskojen annoksiin sisältyy pääosin sämpylä/leipä jossain muodossa. Germaanisille ihmisille on jonkintasoinen shokki nähdä kuinka suomessa syödään pelkkää grillattua makkaraa ilman leipää. Oon yrittänyt rauhoitella heitä sillä että perinteinen suomalainen makkara sisältää vähintäänkin riittävästi jauhoja Very Happy Vaikka eipä silti, germaaneilla itsellään on noin miljoona erilaista makkarasorttia, osa jauhoilla ja osa ilman.

Mun omatekoinen boerewors ei ollut sitä kaikkein rasvaisinta. Tulinkin siihen tulokseen, että se oli parhaimmillaan nautittuna joko reilusti voidellun ruisleivän tai perunoiden ja voinökäreen kanssa. Tai no margariinia käytin, mutta rasvaa ja hyvää makua sekin antoi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 22.05.2013 12:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä




Tryffelimakkara ja fasaani-wallenberg

Eilen teimme Ravintola Henriksissä hieman erilaista riistamakkaraa. Fasaani-tryffeli-makkaroita oli tilattu 125 kpl erääseen tilaisuuteen hot dogeiksi Smile Lopputulokseksi syntyi erittäin hienoarominen ja mehukas makkara. Fasaanin sijaan voit käyttää reseptissä myös muiden riistalintujen lihaa ja tryffelinkin voi toki jättää pois tai korvata mieleisemmällään mausteella, lopputulos on silti mehukas. Tuoreita tryffeleitä voi olla hiukan konstikasta hankkia, mutta kuivattuja ja säilöttyjä, sekä tryffeliöljyä löytyy kohtuullisen edullisesti herkkukaupoista ja esimerkiksi Tampereen Sokokselta ja Stockmannilta. Lampaansuolia myydään mm. kauppahallissa ja teurastamoilla.

Ohjeet resepteihin löytyvät täältä:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/05/tryffelimakkara-ja-fasaani-wallenberg.html
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 07.09.2013 16:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taas on jahtuukausi edessä ja murkinaa pitää laittaa, että jaksaa hirvestää...
RiistaChorizoa on tälläkertaa valmistumassa.
-sikaa 2,6kg
-hirveä 1,6kg
-sipulijauhetta 3rkl
-8tl paprikajauhetta
-2tl chilijauhetta
-4tl korianteria
-3 chiliä pilkottuna
-valkosipuli puristimella sekaan (noin 12 kynttä)
-1½ rkl perunajauhoja
-suolaa 17g massakilo (nitriittiuolaa tästä 9g/massakilo)
-2lasillista punaviintä
-punaviinietikkaa 2 rkl
-vettä
Kutterointi noin 30 min+ jäähdytys kylmiössä
Massa suoleen ja makkarat savustukseen..

Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...

Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää

Cool
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 07.09.2013 17:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:


Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...

Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää

Cool


Hyvältä vaikuttaa varsinkin tuo loppuosio!! Laughing Laughing Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 07.09.2013 17:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tämä Makkaran ja Olusen pyhä liitto on vallan perskeleen hjuva juttu ... Smile
Vilperi kirjoitti:
wildmind kirjoitti:


Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...

Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää

Cool


Hyvältä vaikuttaa varsinkin tuo loppuosio!! Laughing Laughing Laughing

_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 09.09.2013 22:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Wildwindin touhut kuulostaa hyvältä, omatekoista makkaraa ja olutta. Elämän hienot asiat on lopun viimein aika yksinkertaisia ainakin niille joilla on munat (vaikka sitten pienetkin) jalkovälissä Very Happy

Oon kanssa jo vähän pyöritellyt jahtimakkaran tekoa mielessä. Väännän kättä itseni kanssa teenkö buurilerssiä vai chorizoa. Saattaa chorizotyyppinen mausteisempana voittaa. Vai kiertääkö hirvet ja muut elukat chorizonsyöjän hajuhaittojen takia kaukaa Laughing

Se on kaupan lihoihin turvauduttava kun ei ole enää sen mallista hirveä pakastimessa. Nautaa ja sikaa siis.

Mitenkä olet Wildwind jauhanut makkaralihasi? Hienoksi vai karkeaksi? Nyt kun olen muistellut edellistä kokeiluani niin epäilen että karkeampi jauhatus olisi ollut makoisampi. Voi olla ihan pelkkää mutu:a. Sianrasvan puute saattoi olla se pahin vaiva.

Entä kuinka hyvin rasvat pysyy makkaran sisällä kun savustat? Nostit muistaakseni lämpötilan johonkin 80 C tienoille? Eikös sianrasva valu jo pois silloin? Nyt olis meinikinä itelläkin savustaa makkarat Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 10.09.2013 07:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Totta puhut... Elämän hienot asiat on pieniä ja yksinkertaisia juttuja... Mä olen jo kauan aikaan satsannut siihen, että riista tulee arvoisellaan tavalla hyödynnettyä... Ylipäätään hyvä ruoka on elämänlaatua... Oluen pano lähti kokeilusta liikkeelle (yli 20v sitten).. Nykyään kun olutmakukin on muuttunut vaativammaksi teen oluet mahd tarkasti vanhojen saksalaisten puhtaussääntöjen mukaisesti. Täyteläisiä ja aika rapsakkaasti humaloituna... (Nämä ns "erikoisoluet" on hinnoiteltu kaupassa noin 5€/pullo hintaluokkaan... Itse tehden (mäskäämällä) on raaka-ainekustannus luokkaa 0,70€/litra.. Hyöty on siis huomattava ja ei tarvi juoda kuraa..

Tee molempia ja maistele kumpi tuntuu suuhun sopivammalta... Itse tykkään Chorizosta juurikin noiden vahvojen makujen vuoksi... Ja riistakaa ei normia enempää väistele Smile
Mä jauhan lihan karkeaksi.. Leikkaan vielä pekonia tai ylipäätään sianlihaa pikku kuutioiksi joukkoon... Yleiskoneella sitten "kutteroin" massan tasaiseksi (n 30min).
Nykyään laitan vähintään puolet sianlihaa(rasvaista ns 2 leikkoa), koska rasvaton makkara on kauhistus..
Savustan pikkuhiljaa lämpöä nostaen... isolla saaristolaismallin savustimella... noin 4h aikana pikkuhiljaa lämpöä nostaen.. Kaapissa on lopulta noin 80 astetta lämmintä ja makkarasta kinkkumittarilla mitattu lämpö hieman yli 60 astetta... Hieman rasva tirisee, mutta jää sinne makkaraankin aivan riittämiin.. Wink
Lonely Rider kirjoitti:
Wildwindin touhut kuulostaa hyvältä, omatekoista makkaraa ja olutta. Elämän hienot asiat on lopun viimein aika yksinkertaisia ainakin niille joilla on munat (vaikka sitten pienetkin) jalkovälissä Very Happy

Oon kanssa jo vähän pyöritellyt jahtimakkaran tekoa mielessä. Väännän kättä itseni kanssa teenkö buurilerssiä vai chorizoa. Saattaa chorizotyyppinen mausteisempana voittaa. Vai kiertääkö hirvet ja muut elukat chorizonsyöjän hajuhaittojen takia kaukaa Laughing

Se on kaupan lihoihin turvauduttava kun ei ole enää sen mallista hirveä pakastimessa. Nautaa ja sikaa siis.

Mitenkä olet Wildwind jauhanut makkaralihasi? Hienoksi vai karkeaksi? Nyt kun olen muistellut edellistä kokeiluani niin epäilen että karkeampi jauhatus olisi ollut makoisampi. Voi olla ihan pelkkää mutu:a. Sianrasvan puute saattoi olla se pahin vaiva.

Entä kuinka hyvin rasvat pysyy makkaran sisällä kun savustat? Nostit muistaakseni lämpötilan johonkin 80 C tienoille? Eikös sianrasva valu jo pois silloin? Nyt olis meinikinä itelläkin savustaa makkarat Smile

_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 12.09.2013 22:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mistä sitä nitriittisuolaa saa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 12.09.2013 22:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
Mistä sitä nitriittisuolaa saa?


Vaikka tuolta:

http://www.maustekaari.fi/Maustekaari_Hinnasto.pdf

1 kg maksaa 2 €
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Snaipperi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2007
Viestejä: 163
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 14.09.2013 21:47    Viestin aihe: x Vastaa lainaamalla viestiä

Alla oleva resepti kuulostaa kiinnostavalta. Miten tuo savustus. Mikä on savustus aika ja savustimen lämpötila?




wildmind kirjoitti:
Taas on jahtuukausi edessä ja murkinaa pitää laittaa, että jaksaa hirvestää...
RiistaChorizoa on tälläkertaa valmistumassa.
-sikaa 2,6kg
-hirveä 1,6kg
-sipulijauhetta 3rkl
-8tl paprikajauhetta
-2tl chilijauhetta
-4tl korianteria
-3 chiliä pilkottuna
-valkosipuli puristimella sekaan (noin 12 kynttä)
-1½ rkl perunajauhoja
-suolaa 17g massakilo (nitriittiuolaa tästä 9g/massakilo)
-2lasillista punaviintä
-punaviinietikkaa 2 rkl
-vettä
Kutterointi noin 30 min+ jäähdytys kylmiössä
Massa suoleen ja makkarat savustukseen..

Nyt voikin huokaista ja ottaa tuopillisen itse pantua olutta...
Sitten kiireesti peseen työvälineet ja vahtiin savustinta...

Vaan pyynnissä onkin tuhdit makkarat ja saunaolunenkaan ei ole pöllömpää

Cool

_________________
Turha on peiliä syyttää, jos naama on vino.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5 ... 9, 10, 11  Seuraava
Sivu 4 Yht. 11

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com