OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tee se itse Riistamakkaraa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 24.09.2014 18:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

älg kirjoitti:
Meikäläinen kyllä pistelee neulalla muutaman reijän ennekuin laitan vesikattilaan,etteivät "poksara"halki.laitan kylla keitinveteen suolaa ja vähän samoja mausteita kun makkarataikinaan.ja kun veten lämpötila on 70 astetta siitä 10min.ja sitten pois.jos menee jääkaappiin tai pakastimeen niin sitten nopea jäähdytys.Yleensä ne menee savupönton jäkkee tollaseksi että älä ny sitä sure.Ei pitäsi kyllä paljon tulla makuja ja rasvoja keitinveteen jos kuoret on ollu ehjiä ja kunnolla päät sidottu kiinni.


Enhän minä sure tuota kurttumakkaraa Very Happy Mutta kurttuja oli jo heti kattilan jälkeen. Kuoret oli ehjiä ja päitä oli keitettäessä tasan 2 kpl per 3,5 kg makkaraa ja nekin oli solmussa. Yksittäiset makkarat oli kieputettu mutta ei irrotettu toisistaan.

Yksikään kyrsä ei haljennut vaikka en pistelly neulalla.

Eli kypsyykö siansuoleen tehty makkara jo 10 minuutissa 70 C:ssä? Toi oli ensimmäinen kerta kun vedessä kypsensin. Taisi olla jotain 15-20 min.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
älg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2008
Viestejä: 479
Paikkakunta: ruotsi

LähetäLähetetty: 24.09.2014 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt enn kyllä ymmärrä mikä on vikana, täytyy olla kuori huonoo ja kun vielä kerroit että maku häipy.tulevat pulleiksi vaikka oon neulalla reikiny.Tän 10min.keiton neuvo eräs makkaramestari,ja ei varmaan oo viä kypsää,mutta voi pakastaa ja säilyy jääkaapis jonkun aikaa paistaa tai krillata tai sitten savustaa.sano makkaramestari että pitää huoli että raakaaineet ym.välineet pitää olla kylmiä varsinkin nää makkarat joita ei kypsennetä lämmöllä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 24.09.2014 21:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei siinä varmaan isoa dramatiikkaa ole Smile Laitoin makkarat kattilaan kylmään veteen. Iso kattila pienelle liedelle jolloin se lämpeni hitaasti. Annoin lämmön nousta 75 C:hen ennen kuin aloin laskea aikaa. Pidin makkaroita 15 min 75-80 C vedessä, ja sitten kannoin ne samassa vedessä ja kattilassa savukaapille. Eli kokonaisuutena makkarat oli lähemmäs 20 min 75-80 C vedessä plus hidas lämpenemisaika. Ehkä se olis toiminu paremmin jos olisin lämmittänyt nopeammin ja pitänyt vedessä vain 10 min. Sen jälkeen suoraan kattilasta savukaappiin. Ja veteen olis tietty voinu laittaa niitä samoja mausteita.

Voihan olla että makkaran kuori oli jostain suolivikaisesta siasta Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
älg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2008
Viestejä: 479
Paikkakunta: ruotsi

LähetäLähetetty: 28.09.2014 10:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://imgur.com/hFvQg4o tälläsiä olivat pulluita ja hyvänmakuisia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 28.09.2014 16:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Namsk.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
älg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2008
Viestejä: 479
Paikkakunta: ruotsi

LähetäLähetetty: 28.09.2014 19:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

painovirhe paholainen ,siis pulleita ja hyviäkin.Sen vain olen huomannu varsinkin kun käytää hirvenlihaa että saa olla reilusti silavaa mukana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 28.09.2014 22:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

älg kirjoitti:
http://imgur.com/hFvQg4o tälläsiä olivat pulluita ja hyvänmakuisia.


No on pulskia makkaroita Smile

Ne on vissiin sidottu narulla? Mulla onnistu hyvin ilman narua kun vaihdoin pyörityssuuntaa aina joka makkaralle. Eli ensimmäisen makkaran kieputus esim. myötäpäivään, toisen vastapäivään, kolmannen myötäpäivään, ... Helpompaa kuin pelailla narujen kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 29.09.2014 17:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuossa on vähän edustavampaa kuvaa mun slaikkarista Smile Rypyt näköjään silottuu viimestään paistettaessa. Nämä pötkylät kerkes kyllä käydä jo pakastimessakin.



Katsokaa kuinka ihanasti sianrasva kiiltää makkaran pinnassa Laughing

Mun makkaroista tuli tällä kertaa makkaran näköisiä Smile Molemmat päätkin on oikeaoppisen pyöreitä. Se kieputusjuttu ilman mitään naruja ym. näköjään toimii niin kuin pitääkin.

Maku on tosiaan vähän laimeampi kuin alkuperäisessä makkaramassassa, mutta kyllä tuohonkin makua jäi. Tarkoittaa lähinnä sitä että makkaroista ei tullutkaan erityisen mausteisia. Varmasti tulee syötyä jokainen pötkylä Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 29.09.2014 18:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvän näköisiä makkaroita. Pitää tehdä joku viikonloppu itsekkin taas tollaista perinteisemmän oloista grillimakkaraa, varmaan pari vuotta viime kerrasta. Viime aikoina tehnyt vaan tuoremakkaraabkun en itse myöskään ollut koskaan oikein tyytyväinen lopputulokseen keittämisen jälkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15324

LähetäLähetetty: 14.10.2014 14:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaimolla on hiukan enempi kieroontunut huumorintaju kun mulla, naapurin pässipojat elää viimeistä viikkoa, vaimo oli höpsotellyt että pitäisi suolta pestä makkaravärkeiksi. Ja mahalaukku, että saadaan tehtyä haggisia, kun oli esitellyt ideaa naapurissa niin isäntä oli tokaissut että vaatii kyllä paljon viskia (muista maltti Very Happy ). Mítä olen maistanut niin haggis on hyvää, muistaakseni otettiin skottiturneelta tuota jopa purkissa mukaan, livenä maistui kuitenkin parhaimmalta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 15.10.2014 09:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

late2 kirjoitti:
Vaimolla on hiukan enempi kieroontunut huumorintaju kun mulla, naapurin pässipojat elää viimeistä viikkoa, vaimo oli höpsotellyt että pitäisi suolta pestä makkaravärkeiksi. Ja mahalaukku, että saadaan tehtyä haggisia, kun oli esitellyt ideaa naapurissa niin isäntä oli tokaissut että vaatii kyllä paljon viskia (muista maltti Very Happy ). Mítä olen maistanut niin haggis on hyvää, muistaakseni otettiin skottiturneelta tuota jopa purkissa mukaan, livenä maistui kuitenkin parhaimmalta.

Haggis on ryynärin jam maksalaatikon ristisiitos mahalaukussa. Tykkään molemmista ja myös haggiksesta. Ei ehkä kuitenkaan jaksa pestä mahaa, joten pitäydyn näissä makkaroissa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 15.10.2014 21:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt on tullu syötyä jo jokusen kerran syyskuisia makkaroita. Viimeksikin huomasin että tuli syötyä ilman sinappia, se kertonee ettei se makkara kauhean pahaa voi olla Smile

Tuossa alla on reseptini. Mausteita on lukumäärällisesti niin paljon että luulisi vähemmälläkin pärjäävän, mutta mistään ei raskisi luopua Smile

• 2 kg rasvaista siankylkeä
• 1 kg jotain vähärasvaista nautaa
• mustapippuria 20 ml
• korianteria 20 ml
• muskottipähkinää 3 ml
• maustepippuria 10 ml
• chilijauhetta 1 tl
• timjamia korvakuulolta jonkun verran
• valkosipulijauhetta 1 rkl
• sipulijauhetta 2 rkl
• paprikajauhetta 3 rkl
• perunajauhoa 1 rkl
• suolaa 35 grammaa ( 0,6 prosenttista nitriittisuolaa)
• 300 g suolavedessä keitettyjä ohraryynejä (paino keitettynä 300 g)
• HP:tä noin puoli pulloa eli noin 100 ml
• punaviinietikkaa 1,5 dl
• jäätä eli vettä ~1,5 - 2 dl

1. Suoli laitetaan kylmään veteen likoamaan vähintään kahdeksi tunniksi.
2. Jauhemaiset mausteet mitataan valmiiksi ja sekoitetaan yhteen astiaan.
3. Sika ja nauta pilkotaan paloiksi jotka lihamylly pystyy nielemään.
4. Jauhemaiset mausteet ripotellaan lihapalojen päälle. Tasaisesti maustetta lihojen päälle, lihojen sekoitus, maustetta, sekoitus, ...
5. HP sekoitetaan lihoihin.
6. Punaviinietikka sekoitetaan lihoihin.
7. Ohraryynit sekoitetaan lihoihin.
8. Satsin jauhaminen lihamyllyllä.
9. Lisätään 1-2 dl jäätä. Mieluummin murskana että se sulaa nopeasti.
10. Tarvittaessa laitetaan massa jääkaappiin ettei se lämpene liikaa.
11. Käytin myös isoa kylmäkallea massavadin alla jäähdyttämässä. Hyvä mutta liukas ratkaisu.
12. Jauhetun satsin sekoittaminen käsin ja käsivatkaimella.
13. Massan laittaminen suoleen.
14. Pitkästä makkarapötköstä kieputetaan sopivan mittaisia makkaroita. Jokaista makkaraa kieputetaan aina eri suuntaan kuin edellistä niin homma toimii.
15. Esikypsennys 75-80 C vedessä noin 15 min. Todellisuudessa aika oli pidempi koska laitoin makkarat kylmään veteen ja veden lämpeneminen kesti melko pitkään. Tämä ei ollut ihan optimaalinen ratkaisu koska rasvaa ja makua siirtyi veteen. Seuraavalla kerralla vesihauteeseen muovipussissa? Tai lyhempi aika vedessä?
16. Makkarat kattilasta suoraan lämpimään savukaappiin yhdeksi tunniksi.


Seuraavalla kerralla ehkä ryynien määrän tuplaus 600 grammaan (20 % lihoista), toinenkin kerta lihamyllyn läpi, vähän lyhempi aika vedessä ja ehkä vielä hiukan pidempi savustusaika esim. + 15 min.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jänishunt
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 09 Elo 2013
Viestejä: 32

LähetäLähetetty: 20.02.2015 11:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tulipa ostettua suolta ja nyt täytyisi ensimmäistä kertaa kokeilla makkaraa tehdä. Ajatuksena ensin perusmassa, josta sitten maustaa 1/3 hirvimakkaraksi, 1/3 bratwurstiksi ja 1/3 ryynimakkaraksi. Ainakin ajatuksen tasolla näin Laughing

Suolta on purkissa 11 metriä, paljonko tuosta tulee makkaraa? 3kiloa hirveä + possua?

Kertokaahan joku teistä ohje, jolla onnistuu varmasti. Nettiä olen lukenut, mutta ohjeita on niin tuhottoman paljon ja osassa on suoraan kerrottu ettei makua juurikaan ollutkaan.

Minkälaisessa muodossa olette sikaa laittaneet hirven sekaan, onnistuuko 50%hirvi ja 50% sikajauheliha ? Vai perus sian kylkeä, vai pekonia vai silavaa?

- Sellaisenkin huomioin tein lueskellessani, että pari reikää per. makkara riittää ettei nesteet karkaa?

Päätähtäimenä laadukas hirvimakkara Twisted Evil
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 20.02.2015 13:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hirvimakkaraan laittaisin vain rasvaa, en sianlihaa. Jos sekoittaa 50:50 suhteessa, niin sehän on sikahirvimakkaraa (vrt. sikanauta). sellainen 30 % läskiä ja riittävä jauhaminen/sekoittaminen, niin avot.

Sikahirvimakkara on myös hyvää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Koavzur
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2007
Viestejä: 1247

LähetäLähetetty: 20.02.2015 13:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jussio kirjoitti:
Hirvimakkaraan laittaisin vain rasvaa, sellainen 30 % läskiä ja riittävä jauhaminen/sekoittaminen, niin avot.


Jep, ja reilusti sipulia niin hyvä tulee Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Seuraava
Sivu 9 Yht. 11

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com