OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tee se itse Riistamakkaraa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jänishunt
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 09 Elo 2013
Viestejä: 32

LähetäLähetetty: 21.02.2015 11:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se on rasvakaupassa sitten käytävä. Lisäksi tuota ryynäriä on kokeiltava myös. Meneekö hirven häväistämisen puolella jos kokeilee tuota kaupasta sikajauhelihaa puolet ja puolet hirveä? Embarassed Tekemällä oppii.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 21.02.2015 11:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jänishunt kirjoitti:
Se on rasvakaupassa sitten käytävä. Lisäksi tuota ryynäriä on kokeiltava myös. Meneekö hirven häväistämisen puolella jos kokeilee tuota kaupasta sikajauhelihaa puolet ja puolet hirveä? Embarassed Tekemällä oppii.

varmaan ihan toimiva yhistelmä...
Mä olen makkaranteossa mennyt siihen suuntaan, että käyn hakemassa ns kakkosleikkoa... potsin kuvelihoja joita laitan melekolailla reippaasti makkaramassaan.. Siihen vielä massan sekaan joko valmista kinkkukuutiota tai nykerrän sianlihaa pikku kuutioiksi ja sekaan... Parin kilon massasatsiin noin 500g kuutioita.. tulee kiva rakenne..
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 21.02.2015 12:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei sitä sianlihan käyttöä parane väheksyä, vaikka onkin tekemässä hirvimakkaraa. Hirvijauheliha on vähän semmosta kovaa, paremman makuista ja "suun mukaista" saat kun sekoitat siihen vaikka sian kylkeä.

Ryynien lisääminen massaan tuo myös sellasta mehukkuutta makkaraan. Eikä niitä tarvi silti tolkutonta määrää laittaa.

Minä olin lopun viimein oikein tyytyväinen tuohon viimeisimpään makkarasatsiini (jonka resepti näkyy vielä melko tuoreena tässä ketjussa). Se oli ensin yllätys että erittäin mausteisesta massasta ei tullut yhtä mausteista makkaraa. Alkujärkytyksen jälkeen huomasin kuitenkin makkaran olevan oikein hyvää. Kaupan makkaraan tulee aina laitettua oikein reilusti sinappia että maistuu, mutta noihin omiin slaikkareihin ei tarvinnu käyttää ollenkaan Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 28.08.2015 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Millähän taktiikalla sitä lähtisi kypsentämään tämän vuoden makkarasatoa Very Happy

Kuumassa vedessä varmaankin "pääkypsennys". Voisi tuikata yhteen slaikkariin lämpömittarin ettei tule liian kauaa lilluteltua niitä vedessä.

Savun makua niihin täytyy myös saada. Nostaisko ne suoraan vesikattilasta savukaappiin niin kuin viime vuonna? Vai kypsennys kuumassa vedessä, jäähdytys jääkaapissa, ja sitten kylmäsavua kypsälle makkaralle? Mitenkähän se kypsän makkaran kylmäsavustus toimisi Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 28.08.2015 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
Millähän taktiikalla sitä lähtisi kypsentämään tämän vuoden makkarasatoa Very Happy

Kuumassa vedessä varmaankin "pääkypsennys". Voisi tuikata yhteen slaikkariin lämpömittarin ettei tule liian kauaa lilluteltua niitä vedessä.

Savun makua niihin täytyy myös saada. Nostaisko ne suoraan vesikattilasta savukaappiin niin kuin viime vuonna? Vai kypsennys kuumassa vedessä, jäähdytys jääkaapissa, ja sitten kylmäsavua kypsälle makkaralle? Mitenkähän se kypsän makkaran kylmäsavustus toimisi Smile

perhana.. nyt meni yöunet..
Joutuu miettimään pää sauhuten mitenkäs makkaransa värkkää tänävuonna Shocked
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 29.08.2015 21:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:

perhana.. nyt meni yöunet..
Joutuu miettimään pää sauhuten mitenkäs makkaransa värkkää tänävuonna Shocked


Niin sä olit siinä onnettomuudessa Sad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 29.08.2015 23:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
wildmind kirjoitti:

perhana.. nyt meni yöunet..
Joutuu miettimään pää sauhuten mitenkäs makkaransa värkkää tänävuonna Shocked


Niin sä olit siinä onnettomuudessa Sad


Jep.. Hengen lähtö oli lähellä. Viikatemies löi niin, että vinkka tukkaa sekotti..Neurokirurgisella hoitsu meinas, että milleistä oli lähtö kiinni.. Isääni lainaten "Varjelus istui tarakalla".
Mutta nyt on toipumien alkanut etenemään pidemmillä askelilla...
jos ei mitään takapakkeja tule olen syksyllä hirvenpyynnissä mukana...
Talven oluet olen pannut...(ehkä jotain pitkän kypsytyksen vaativaa laitan tekeytyyn..) Hirvenpyynnin taidan aloittaa Lidlin bratwursteilla, mutta edellisvuoden hirvenlihaa ja sikaa pitäs jalostaa kunhan saa aikaiseksi... Wink
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 31.08.2015 23:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:


Jep.. Hengen lähtö oli lähellä. Viikatemies löi niin, että vinkka tukkaa sekotti..Neurokirurgisella hoitsu meinas, että milleistä oli lähtö kiinni.. Isääni lainaten "Varjelus istui tarakalla".
Mutta nyt on toipumien alkanut etenemään pidemmillä askelilla...
jos ei mitään takapakkeja tule olen syksyllä hirvenpyynnissä mukana...
Talven oluet olen pannut...(ehkä jotain pitkän kypsytyksen vaativaa laitan tekeytyyn..) Hirvenpyynnin taidan aloittaa Lidlin bratwursteilla, mutta edellisvuoden hirvenlihaa ja sikaa pitäs jalostaa kunhan saa aikaiseksi... Wink


On ne karuja kokemuksia tuollaiset. Toivotaan että toipuminen edistyy hyvin ja pääset vielä syksyllä makkaraakin värkkäilemään.

Minkälainen kokemus sulla on makkaran säilymisestä? Kun sen kypsentää, antaa vähän savua, laittaa vakuumiin ja pakkaseen, niin montako kuukautta se säilyy hyvänä? Rasvaisten juttujen säilyvyys on aina vähän arpapeliä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 01.09.2015 07:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
wildmind kirjoitti:


Jep.. Hengen lähtö oli lähellä. Viikatemies löi niin, että vinkka tukkaa sekotti..Neurokirurgisella hoitsu meinas, että milleistä oli lähtö kiinni.. Isääni lainaten "Varjelus istui tarakalla".
Mutta nyt on toipumien alkanut etenemään pidemmillä askelilla...
jos ei mitään takapakkeja tule olen syksyllä hirvenpyynnissä mukana...
Talven oluet olen pannut...(ehkä jotain pitkän kypsytyksen vaativaa laitan tekeytyyn..) Hirvenpyynnin taidan aloittaa Lidlin bratwursteilla, mutta edellisvuoden hirvenlihaa ja sikaa pitäs jalostaa kunhan saa aikaiseksi... Wink


On ne karuja kokemuksia tuollaiset. Toivotaan että toipuminen edistyy hyvin ja pääset vielä syksyllä makkaraakin värkkäilemään.

Minkälainen kokemus sulla on makkaran säilymisestä? Kun sen kypsentää, antaa vähän savua, laittaa vakuumiin ja pakkaseen, niin montako kuukautta se säilyy hyvänä? Rasvaisten juttujen säilyvyys on aina vähän arpapeliä.

Mä olen pitänyt itseäni säilymisen suurimpana esteenä Cool
hieman sellainen kokemus on, että mahottoman kauan ei kannata säilytellä... Vaikka vakumissa ovatkin... Tuoremakkara onparhaimmillaan tuoreena...
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 06.09.2015 15:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viime yönä tuli kokeilumielessä kylmäsavustettua yksi kaupan makkara. Eli siis valmiiksi kypsä makkara. Ihan OK tulos. Seuraava omatekonen makkarasatsi kypsyy siis ensin kattilassa, ja jäähtymisen jälkeen saa kylmäsavukäsittelyn.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 06.09.2015 20:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Windmillille onnea,kärsivällisyyttä ja sisua parantumisen suhteen. Omasta visiitistä samalla osastolla on viitisen vuotta. Kävin aika pohjilla. Pari "takuukeissiäkin" sen jälkeen on tullut siellä leikattua. Vaatii aika paljon itseltä kuntoon pääseminen. Edes osittaiseen. Mulla seisovat lintukoirat vaihtuivat metsästysterriereihin ja osa ennen selvänä pitämistäni hommista piti siirtää juniorille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 07.09.2015 18:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Windmillille onnea,kärsivällisyyttä ja sisua parantumisen suhteen. Omasta visiitistä samalla osastolla on viitisen vuotta. Kävin aika pohjilla. Pari "takuukeissiäkin" sen jälkeen on tullut siellä leikattua. Vaatii aika paljon itseltä kuntoon pääseminen. Edes osittaiseen. Mulla seisovat lintukoirat vaihtuivat metsästysterriereihin ja osa ennen selvänä pitämistäni hommista piti siirtää juniorille.

Kiitos toivotuksista.
Harmi kun sulle kävi noin. ilmeisesti sitten ajan kaa sait kuitenkin asioita kohtuulliseen järjestykseen..
Omalta osaltani tietysti toivon nopsaa ja täydellistä toipumista, mutta realistina hieman epäilen... Nämä hermoratahommelit kun eivät erityisen nopsasti parane...
Jos rehellinen olen...Harmittaa ja pirusti.. Just sillähetkellä kun vahinko sattu oli elämä melkoisen hyvällä mallilla... mutta tässä sitä uutta kuviota kasataan... Jäi sentään henkiin ja ei halvaantunut... siksipä on pikku pakkokin olla tyytyväinen... Cool
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 05.10.2015 11:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lonely Rider kirjoitti:
Nyt on tullu syötyä jo jokusen kerran syyskuisia makkaroita. Viimeksikin huomasin että tuli syötyä ilman sinappia, se kertonee ettei se makkara kauhean pahaa voi olla Smile

Tuossa alla on reseptini. Mausteita on lukumäärällisesti niin paljon että luulisi vähemmälläkin pärjäävän, mutta mistään ei raskisi luopua Smile

• 2 kg rasvaista siankylkeä
• 1 kg jotain vähärasvaista nautaa
• mustapippuria 20 ml
• korianteria 20 ml
• muskottipähkinää 3 ml
• maustepippuria 10 ml
• chilijauhetta 1 tl
• timjamia korvakuulolta jonkun verran
• valkosipulijauhetta 1 rkl
• sipulijauhetta 2 rkl
• paprikajauhetta 3 rkl
• perunajauhoa 1 rkl
• suolaa 35 grammaa ( 0,6 prosenttista nitriittisuolaa)
• 300 g suolavedessä keitettyjä ohraryynejä (paino keitettynä 300 g)
• HP:tä noin puoli pulloa eli noin 100 ml
• punaviinietikkaa 1,5 dl
• jäätä eli vettä ~1,5 - 2 dl

1. Suoli laitetaan kylmään veteen likoamaan vähintään kahdeksi tunniksi.
2. Jauhemaiset mausteet mitataan valmiiksi ja sekoitetaan yhteen astiaan.
3. Sika ja nauta pilkotaan paloiksi jotka lihamylly pystyy nielemään.
4. Jauhemaiset mausteet ripotellaan lihapalojen päälle. Tasaisesti maustetta lihojen päälle, lihojen sekoitus, maustetta, sekoitus, ...
5. HP sekoitetaan lihoihin.
6. Punaviinietikka sekoitetaan lihoihin.
7. Ohraryynit sekoitetaan lihoihin.
8. Satsin jauhaminen lihamyllyllä.
9. Lisätään 1-2 dl jäätä. Mieluummin murskana että se sulaa nopeasti.
10. Tarvittaessa laitetaan massa jääkaappiin ettei se lämpene liikaa.
11. Käytin myös isoa kylmäkallea massavadin alla jäähdyttämässä. Hyvä mutta liukas ratkaisu.
12. Jauhetun satsin sekoittaminen käsin ja käsivatkaimella.
13. Massan laittaminen suoleen.
14. Pitkästä makkarapötköstä kieputetaan sopivan mittaisia makkaroita. Jokaista makkaraa kieputetaan aina eri suuntaan kuin edellistä niin homma toimii.
15. Esikypsennys 75-80 C vedessä noin 15 min. Todellisuudessa aika oli pidempi koska laitoin makkarat kylmään veteen ja veden lämpeneminen kesti melko pitkään. Tämä ei ollut ihan optimaalinen ratkaisu koska rasvaa ja makua siirtyi veteen. Seuraavalla kerralla vesihauteeseen muovipussissa? Tai lyhempi aika vedessä?
16. Makkarat kattilasta suoraan lämpimään savukaappiin yhdeksi tunniksi.


Seuraavalla kerralla ehkä ryynien määrän tuplaus 600 grammaan (20 % lihoista), toinenkin kerta lihamyllyn läpi, vähän lyhempi aika vedessä ja ehkä vielä hiukan pidempi savustusaika esim. + 15 min.


Siinä on tämän vuoden makkarat. Ei hirvimakkaraa, mutta hirvenjahtuumakkaraa kuitenkin Smile Kohtuullisen säälittävän näköisiä ovat keitettyinä ja jäähtyneinä kun ihraa on jämähtänyt ulkopinnoille. Tuollaisia siskonmakkaroita. Mutta eiköhän se tilanne vielä muutu kun saavat kunnon kylmäsavukylvyn ja nuotiolla lämmityksen.


Erona tuohon viime vuoden reseptiin oli että liha on nyt kokonaan sikaa. 2 kg kylkeä ja 1 kg ulkofilettä. Ja ohraryynejä laitoin 500g (keitettyjen ryynien paino). Niin ja timjamin mittasin tällä kertaa, laitoin sitä 20 ml. Kaksi kertaa lihamyllyn läpi.

Kypsensin slaikkarit 75-80 C vedessä kunnes sisälämpötila oli 70 C. Keittoliemeen laitoin pari lihaliemikuutiota. Sitten jääkaappiin jäähtymään, ja nyt ovat kylmäsavussa ottamassa lepän aromia.

Onko kellään vinkkiä mikä mättää kun en meinaa saada makkaramassaa kulkemaan pursottimen läpi. Viime vuonna hankin käsin veivattavan pursottimen, josta väänsin jengat piloille heti ekalla kerralla kun oli niin jäykkää tavaraa Very Happy Nyt survoin suoleen jauhelihamyllyllä, mutta toivottavasti siitä ei tullut entistä kun sitäkin joutui survomaan aikalailla että soosi meni suoleen. Vettä varmaan lisää massaan, mutta sekin valuu sitten vaan pois makkaroista.

Se oli outoa että yksi suoli ei riittänyt tuollaiseen määrään. Piti ottaa varasuolikin käyttöön Smile

Muistiinpano ensi vuodelle: Koita välttää makkarantekoa mökkiolosuhteissa. Jäähtyneen sianrasvan putsaaminen sieltä ja täältä on mukavampaa jos käytettävissä on juokseva lämmin vesi Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
älg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2008
Viestejä: 479
Paikkakunta: ruotsi

LähetäLähetetty: 06.10.2015 10:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

he he nauran vain itelleni kevättalvella tilasin kanss makkarapursottimen.5l.myyjä suositteli ensin halusin 3l.muttaoli loppu ja oliskestäny jonkin aikaa saada joten otin myyjän suositteleman (Postimyynti firma)ja oli viä jonkinverran halvempikin kui 3l.pursotin tuli ja aloitin sitä laitaan kasaan veivit kiinni ym.Mutta olipas raskas veivata jo tyhjänäkin joten purin suoja pellit pois kun halusin kurkistaa mikä mätttää.Vanhana metallimiehenä (ollu jyrsijänä +aarporalla muutamia vuosia)huomasin että ompas ollu tosimiehet asialla kun pursotinta on tehty reijät varmaan huonolla käsiporalla porattu ratasakselit varmaan valettu jossai nyrkkipajas akselin päät ei sorvattu vaan käsinhiottu en tiä millä saadaaan sellaista jälkeä lonksuvat reijässä kuten Hullunk.....mielettömänp...Sähköpostia myyjälle ja kertoa kylmätotuus ja kysyä etteikö tavaraa mitenkään testata ennenkuin aletaan tuotetta myydä?Olivat kurkistaneet jäljellä oleviin ja tuleet samaan tulokseen !&%¤# mikä !&%¤#.En palauttanu pursoa koska hyväksyivät hinnan jonka tarjosin.nyt puso oottaa kellarissa sepälle pääsyä koneistetaan sisuskalut uudelleen .Kun kerroit että on raskas väännetävä kattelin just tota omaani ja voi olla että vaikka saisin sisuskalut kuntoon niin on sama juttu.säiliön pää johon tulee "makkartorvi"on suora joten pitäss makkaramassa olla aika notkeaa että menee reikään kevyesti pitäss olla ehkä suppilon mallinen,en nyt tiedä kuinka sulla on.Nyt käytän yleiskonetta jossa on lihamyllyyn kuuluva makkara "torvet" ja se saan nyt toistaiseksi riittää.Kärsivällisyytttä makkaramiehet eikä se näkö aina niissä kotimakkarissa tärkein ole vaan se maku.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 06.10.2015 12:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

älg kirjoitti:
he he nauran vain itelleni kevättalvella tilasin kanss makkarapursottimen.5l.myyjä suositteli ensin halusin 3l.muttaoli loppu ja oliskestäny jonkin aikaa saada joten otin myyjän suositteleman (Postimyynti firma)ja oli viä jonkinverran halvempikin kui 3l.pursotin tuli ja aloitin sitä laitaan kasaan veivit kiinni ym.Mutta olipas raskas veivata jo tyhjänäkin joten purin suoja pellit pois kun halusin kurkistaa mikä mätttää.Vanhana metallimiehenä (ollu jyrsijänä +aarporalla muutamia vuosia)huomasin että ompas ollu tosimiehet asialla kun pursotinta on tehty reijät varmaan huonolla käsiporalla porattu ratasakselit varmaan valettu jossai nyrkkipajas akselin päät ei sorvattu vaan käsinhiottu en tiä millä saadaaan sellaista jälkeä lonksuvat reijässä kuten Hullunk.....mielettömänp...Sähköpostia myyjälle ja kertoa kylmätotuus ja kysyä etteikö tavaraa mitenkään testata ennenkuin aletaan tuotetta myydä?Olivat kurkistaneet jäljellä oleviin ja tuleet samaan tulokseen !&%¤# mikä !&%¤#.En palauttanu pursoa koska hyväksyivät hinnan jonka tarjosin.nyt puso oottaa kellarissa sepälle pääsyä koneistetaan sisuskalut uudelleen .Kun kerroit että on raskas väännetävä kattelin just tota omaani ja voi olla että vaikka saisin sisuskalut kuntoon niin on sama juttu.säiliön pää johon tulee "makkartorvi"on suora joten pitäss makkaramassa olla aika notkeaa että menee reikään kevyesti pitäss olla ehkä suppilon mallinen,en nyt tiedä kuinka sulla on.Nyt käytän yleiskonetta jossa on lihamyllyyn kuuluva makkara "torvet" ja se saan nyt toistaiseksi riittää.Kärsivällisyytttä makkaramiehet eikä se näkö aina niissä kotimakkarissa tärkein ole vaan se maku.


Mun pursotin oli sellanen pystyssä oleva sylinterin mallinen. Suora pohja, josta lähti sitten alakautta sellanen käyrä torvi sivulle. Tyhjänä pyöri ihan OK mutta makkaramassalla täytettynä piti vääntää pohjaa kohti oikein tosissaan. Kierteet oheni heti puolella kun niistä sorvautui irti sellasta käkkärää Smile

Riittävän ajan varaaminen ja maltti on tai olis tosiaan tärkeitä Smile Täällä oli jo vähän kärttynen makkaramestari kun kaikki mahdolliset aikataulut lähti kusemaan heti siitä hetkestä lähtien kun ostin makkaralihat. Sekin vois olla ihan hyvä vaihtoehto että pilkkois lihat, mittais mausteet, ja sekottais lihoihin ainakin kuivamausteet ensimmäisenä päivänä. Sitten satsi tosi viileeseen jääkaappiin yön yli ja 2X jauhaminen ja suoleen tunkeminen vasta seuraavana päivänä.

Yksi kiirettä aiheuttava tekijä makkaranteossa on se massan lämpeneminen. Nyt käytin isoa kylmäkallea massavadin alla ja laitoin kaiken veden jääpaloina. Ne jääpalat ei tosin ehtiny kunnolla sulaa, eli oikeesti en laittanu vettä juuri ollenkaan. Ehkä siinä oli syy myllyn jäykkyyteen. Jälkeenpäin mietin että eihän mun mylly vaan ollu lipsahtanut pakille suoleenlaittovaiheessa, mutta tuskin sentään. Tuskin se massa olisi mennyt pakilla myllyn läpi edes voimaa käyttäen Laughing

Tänä aamuna otin makkarat pois kylmäsavusta. Olivat vuorokauden savukaapissa, mutta savua ei toki ollut koko aikaa. Kävin laittamassa uuden leppäpulikan savusampoon aina välillä kun kerkesin ja muistin. Tasaantukoot nyt vähän aikaa jääkaapissa ja sitten maisto. Ennakkotuntuma on sellainen että hyvää tuli Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Seuraava
Sivu 10 Yht. 11

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com