OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Nimrodin "perinteinen riistapata"

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14848

LähetäLähetetty: 30.08.2012 17:06    Viestin aihe: Nimrodin "perinteinen riistapata" Vastaa lainaamalla viestiä

Tällainen ruoka on valmistunut jo useampaan kertaan ja on kelvannut itselleni ja muille. Poikkeuksetta on joutunut kehutuksi tämän ruoan perusteella, mikä tietenkin sopii kokille kuin kokille. Koska kyllästyin jo aikoja sitten siihen, että riistasta pitää tehdä aina ”perinteisiä” riistaruokia, ajattelin kutsua tätä Nimrodin perinteiseksi riistapadaksi, sen verran usein kun tätä on jo tullut tehtyä. Kyseessä on siis perinneruoka, joten tämä sopii myös niille, jotka ovat sitä mieltä, että riistanlihasta pitää tehdä perinteisiä ruokia.

Nimrodin perinteinen riistapata:

Tarveaineet:

1 kg (noin) Hirven, peuran tai kauriin lapaa, niskaa tai potkaa tai jotain muuta pitkän kypsytyksen vaativaa nelijalkaisen lihaa. Mitä enemmän sidekudosta, sen parempi.

2 isoa sipulia

2 porkkanaa

1 kokonainen valkosipuli

1 iso punainen paprika

1 munakoiso

1 kesäkurpitsa

1 purkki tomaattimurskaa tai neljä tomaattia

Laakerinlehti

Maustepippureita

Mustapippuria

Chilijauhetta

Rosmariinia tai timjamia (eri yrteillä saadaan sävyeroja tähän ”perinneruokaan”)

Suolaa

Öljyä paistamiseen

Liha leikotaan paloiksi ja ruskistetaan pannulla. Nestettä ei kuitenkaan keitetä kokonaan pois. Ruskistuksen jälkeen lihat kaadetaan isoon pataan (Crock-Pot –haudutuspata on oma suosikkini). Tämän jälkeen pannulla freesataan sipulit, paprika ja porkkanat paloina ja ne kaadetaan lihojen päälle pataan. Tämän jälkeen loput vihannekset pilkotaan ja lisätään pataan.

Suolaamiseen teen yleensä siten, että katson naamalla sopivan suolamäärän aina sille satsille, jonka laitan pataan. Tällöin suola on yleensä kerralla oikea. Pippureita noin 10-15 kappaletta ja mustapippuria samalla tavalla kuin suolaa, eli perstuntumalla sopivasti. Valkosipulin olen tuupannut kokonaisena ja päältä kuorittuna padan pohjalle, jossa se antaa mahtavasti makua, mutta valkosipulinpaloja ei ole muualla. Samaten valkosipulin ystäville tämä mahtavasti hautunut sipuli on todella mieleen.

Chilillä tästä ruoasta saadaan aikaan syysiltojen lämmittäjä. Itse läsäytän tällaiseen satsiin noin ruokalusikallisen chilijauhetta, mutta pidän myös sellaisesta, jossa jauhetta on 2 rkl – jää vain joiltakin syömättä. Jos chiliä ei laita sekaan ollenkaan, on pata hyvää ja sopii sellaisille, jotka eivät pidä ”lämmöstä”.

Vettä ei alkuvaiheessa hautumista lisätä ollenkaan vaan vihannesten ja lihan neste muodostaa liemen. Vettä voi lisätä sen verran, että ainekset eivät juuri peity.

Crock-Potissa olen sitten hauduttanut lihasta riippuen neljästä kahdeksaan tuntiin. Kuten sanottua, mitä enemmän sidekudosta, sen parempi on lopputulos. Potka ja sonnin niska nousevat tämän ruoan myötä aivan omaan luokkaansa. Tärkeintä on se, että liha on ylikypsää.

Pataa voi syödä sellaisenaan, vaalean leivän kanssa tai riisin kanssa. Perunoista mielestäni perunamuusi sopii tämän kanssa. Perunoista ylipäätään pitää muistaa, että kun padassa kasvista on runsaasti, tulee perunoissa olla riittävä suola tai pata muuttuu maultaan herkästi vetiseksi. Hyvässä suolavedessä keitetyt tuppipotut toimivat loistavasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com