OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14781

LähetäLähetetty: 08.11.2012 12:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Parasta on jos ruhoja pääsee paloittelemaan kohtuullisen paljon. Tällöin hommaan tulee rutiini ja nopeus. Vaikka nopeutta ei aina arvosteta, niin lihanleikkuussa vähäinen aika on yhtä kuin vähäinen katkos kylmäketjuun. Lisäksi nopeus ja tehokkuus on yleensä yhtä kuin siisti työjälki.

Lihanleikkuussa on paljon asioita, jotka voi tehdä nyhertämällä tai kerralla kunnolla. Usein ammattimaisilta lihanleikkaajilta löytyy myös konstit siihen, miten esimerkiksi luista saa kätevimmin lihat talteen mahdollisimman vähäisellä työllä.

Oma mielipiteeni on se, että kaikkien ei ole hyvä tehdä kaikkea, vaan hommat tulisi tehdä siten, että osa porukasta kehittäisi eri osa-alueiden osaamista. Toki on hyvä osata perusasiat, mutta esimerkiksi hirvi, joka yleensä aina jaetaan useammalle henkilölle, tulisi leikata ammattimaisesti. Tällöin jakajat saisivat mahdollisimman mieleisiä paloja ja esimerkiksi jauhelihaleikon voisi käyttää haluamallaan tavalla. Hyvällä lihanleikkaajalla on yleensä näkemys siitä, että mitä vaaditaan esimerkiksi savustettavaksi vietävältä kokolihalta jne.

Omassa porukassani ongelmia ei ole, kiitos alueen aiemman lihanjalostushistorian.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veetee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 5938

LähetäLähetetty: 08.11.2012 12:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:

..
Oma mielipiteeni on se, että kaikkien ei ole hyvä tehdä kaikkea, vaan hommat tulisi tehdä siten, että osa porukasta kehittäisi eri osa-alueiden osaamista. Toki on hyvä osata perusasiat, mutta esimerkiksi hirvi, joka yleensä aina jaetaan useammalle henkilölle, tulisi leikata ammattimaisesti. Tällöin jakajat saisivat mahdollisimman mieleisiä paloja ja esimerkiksi jauhelihaleikon voisi käyttää haluamallaan tavalla. Hyvällä lihanleikkaajalla on yleensä näkemys siitä, että mitä vaaditaan esimerkiksi savustettavaksi vietävältä kokolihalta jne.

Omassa porukassani ongelmia ei ole, kiitos alueen aiemman lihanjalostushistorian.


Tässä on vissi perä: meilläkin on porukassa niitä jotka ottavat erotellakseen
- ruhon pilkkomisen
- lavat
- takapaistit
- kyljet

Siitä se ruho nopeasti irtaantuu lihoistaan, ja jälki on priimaa - vaikka vain hyvää yritetään Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16690

LähetäLähetetty: 08.11.2012 14:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun on pieni porukka, niin jokaisen on hyvä osata. Olen kyllä yksinkin paloitellut ja sitten kun muut on ehtineet töistään paikalle, niin on jaettu lopullisesti.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20139
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 08.11.2012 15:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

NoVoeHelevetti kirjoitti:
Hirvieläinten paloittelu ABC. Kattava paketti nylkemisestä pannulle.
http://www.riista.fi/tilaukset/?open=24&selected=239


Kiitos vinkistä, pistetään moinen hakuun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 08.11.2012 15:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hemingway kirjoitti:
Itse aloitin lihanleikkuun peuroilla. Jos leikkaa säännöllisesti riittää kun joku käy kerran näyttämässä, sitten työ neuvoo tekijäänsä.

Jos haluan erityisen hyvät lihat, teen homman edelleen 100% itse (suku auttaa pussituksessa). Olen leikkaajana hidas mutta huolellinen. Leikkuuseen menee valmisteluineen ja jälkisiivouksineen päivä. Leikkaan heti ruhon jäähdyttyä. Pussitan vakuumiin ja teen huolelliset merkinnät (ruhonosan nimi, päivämäärä, paino). Kokonaista ruhoa riiputtaessa pinta helposti kuivuu, joten raakakypsytän lihat vakuumissa jääkaapissa. Lisäksi jääkaapin lämpötilaa on helppo hallita ja vakuumipussissa on hygieenistä riiputtaa. Fileet saattaavat olla pussissa raakakypsymässä jopa 2-3 viikkoa. Ja todella hyvää tulee!

Erittäin samalla tavalla itsekin toimin. Kirjoja lukemalla saa hyviä vinkkejä. Esimerkiksi tästä: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/01/metsastajan-uusi-keittokirja.html

Täältä löytyy valkohäntäpeuran paloitteluohjeet kuvineen ja vaihe vaiheelta: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2009/11/valkohantapeuran-paloittelu.html

Samalla tavalla sujuu myös kauris, hirvi ja villisikakin.
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
6mm br rem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2006
Viestejä: 1631
Paikkakunta: Hämeen reunalla

LähetäLähetetty: 08.11.2012 15:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peuran leikkuussa yleensä otan sisäfileet pois, sen jälkeen lavat irti. Ruhon roikkuessa on hyvä ottaa ulkofile ja myös niska samaa pötköä pois eli roikkumaan jää vain ranka jossa kyljet kiinni ja tietenkin takapää. Sen jälkeen on helppo eroittaa file niskasta. rasvaiset kyljet,kupeet ja luut koirille.. Ei oikein maistu tuo peuran tali pilaamassa hyviä lihoja. No makunsa kullakin jos joku siitä tykkää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15337

LähetäLähetetty: 08.11.2012 15:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Erilaisia tyylejä tuntuu raakapaloittelussa olevan. Hirvi raakapaloitellaan meillä yleensä näin:

- (avatut) lavat irti (ja ruhoa alemmas)
- sisäfileet irti
- ulkofileet irti
- kupeet ja kyljet irti (yleensä samassa paketissa) selkärankaa myöten
- niska irti (ranka poikki siitä mistä lihat alkaa)
- selkäranka irti ronkan edestä (joutaa yleensä luukasaan)
- takapää halki, sahaamalla tai leikkaamalla

Sahaa ei välttämättä tarvitse kuin kylkien irroituksessa, rivakampi mies ei siinäkään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20139
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 08.11.2012 16:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaarle Martel kirjoitti:

Erittäin samalla tavalla itsekin toimin. Kirjoja lukemalla saa hyviä vinkkejä. Esimerkiksi tästä: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/01/metsastajan-uusi-keittokirja.html

Täältä löytyy valkohäntäpeuran paloitteluohjeet kuvineen ja vaihe vaiheelta: http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2009/11/valkohantapeuran-paloittelu.html

Samalla tavalla sujuu myös kauris, hirvi ja villisikakin.


Kiitoksia vinkeistä ja linkeistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vonnegut
Kanta-asiakas


Liittynyt: 02 Jou 2008
Viestejä: 896
Paikkakunta: Länsrannikko

LähetäLähetetty: 08.11.2012 16:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täältä löytyy valkohäntäpeuran paloitteluohjeet kuvineen ja vaihe vaiheelta:http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2009/11/valkohantapeuran-paloittelu.html

Tuossa oli ero oman porukkan tyyliin: Lapa irti ja erikseen roikkumaan. Verihyytymät saa pois jo nylkyvaiheessa koska puhdasta vettä tulee hanasta. Kuivahtaneesta, viikon riippuneesta lähtee huonosti.

Talkoolla palotellaan ja osuuskaupan vanhalla myllyllä menee jauhelihat +saman tien pikkupusseihin vaakkumiin, on helppoa jakaa. Potkakalvojen poistossa on tarkkoja ukkoja, niin että mäykky kiittää, mutta paistijauhelihan tasoa sitten on tuloksena. On monen tasoista tekijää. Ei ammattilaisia, mutta ei kiirettäkään, ja arvalla lähtee tasatut kasat. Soppaluuta riittää niitä kaipaaville.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
takeem
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Hei 2010
Viestejä: 592

LähetäLähetetty: 08.11.2012 16:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitäs mieltä olette tästä.
http://www.youtube.com/watch?v=KxAYLj6BSCU
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16690

LähetäLähetetty: 08.11.2012 17:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

takeem kirjoitti:
Mitäs mieltä olette tästä.
http://www.youtube.com/watch?v=KxAYLj6BSCU


Hienoa meininkiä.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hemingway
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2005
Viestejä: 1044

LähetäLähetetty: 08.11.2012 17:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
Vaikka nopeutta ei aina arvosteta, niin lihanleikkuussa vähäinen aika on yhtä kuin vähäinen katkos kylmäketjuun


Sisältää oletuksen jonka mukaan leikkaus tehdään lämpimässä. Riippuu henkilöstä/porukasta, itse leikkaan kylmässä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Huh 2004
Viestejä: 610
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 08.11.2012 17:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nooh, näin amatööri-harjoittelijana sanoisin että amatööri-harjoittelija!

Heh! No ei vaiskaan vaan ihaillen katselee tuollaista vuosien saatossa tullutta ammattitaitoa. Sama kai miten ja missä järjestyksessä tuon ruhon käsittelee jos kerran lopputulema on sama. Kai noi rutiinit on ajan kanssa kehittyneet sellaisiksi että mahdollisimman kivuttomasti ja luontevasti homma käy, painovoimaa hyväksi käyttäen. Hiton hienoa työstämistä. Ja asiallisia työvälineitä löytyy vyöltä vähän joka lähtöön.

Hätäseen kertaalleen katsottuna mutta oliko siinä flanksteikki yhessä kohtaa jota oli irrottelemassa tai piti irrottaa? Sellanen lattana lihakerros. Sellasen kun vajaan viikon päivät marinoi sipuli, valkosipuli, inkivääri, soija, öljy yms. marinaadissa ja korventaa kunnolla grillissä, pistää hetkeksi vetäytymään, pilkkoo pieniksi ja laittaa smetanan ja uunipotun kanssa lautaselle niin avot.

Meille opetettiin että 7 ja 8 kylkiluun välistä selkä katki, tuo kaveri poikkas sen 3 ja 4 välistä. Omat ulkofileet on sitten pidemmät ja se entrecote tais mennä merkinnällä "ulkofileen jatke" vakuumiin. No koko aika oppii lisää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26281

LähetäLähetetty: 08.11.2012 19:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrodin lokiikalla, itselataajista pitäs puolilta ottaa latausvehkeet pois.
Ja ihan sama pätee niihin asiden raplailuihin, osa ehkä vois puhdistaa sentään torrakkonsa kiikarit tietysti laittaa vain yksi henkilö seurassa jne.
Kuitenki sanoisin, parempi kuitenki on opetella jonkutasoinen lihankäsittely.
Miten sitten Nimrodin seurassa sillä saralla meneeki, onko "ammatti" miesten hommia.

Tottakait sillon ku isompia määriä ruhoja käsitellään ammattimaisuus on hyväksi, mutta pitää muistaa jatkuvuus, eikä ihan muutaman äijän varaan hommaa jättää.

Kaikille pitäs olla jonkinmoinen mahdollisuus kokeilla hommaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16690

LähetäLähetetty: 08.11.2012 20:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä jonkinlainen saaliinkäsittelytaito pitää metsämiehellä olla. Itse lähdin jo nuorena kloppina sitä, sen minkä pyydän, niin myös käsittelen. Äetee siitä riistasta silloin ruuan teki, mutta sekin muuttui ja aloin tehdä itse. Nyt ei saa edes koskea riistanlihaan, se on minun juttu.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 3 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com