OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 25, 26, 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
veetee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 5938

LähetäLähetetty: 27.09.2023 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

^ samalla tavalla tehny jauhelihapakastevakuumit.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 08:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jyrkkä D kirjoitti:
Minä painelen aina vakumoinnin aikana jauhelihan ohueksi lätyksi. Etuna on nopea jäähdytys, vie vähän tilaa ja ilmattomuus.


Sama taktiikka. Jäätyy nopeasti ja sitten voi pinota kohtuu ”tilaaviemättömästi” pakkaseen.


CrB kirjoitti:
Leonardin sain jahtikaverilta edullisesti ja siksi jossain määrin lihajauhoon tullut sorruttua, lihajauheet laitan makkarasarven kautta myllystä suoraan vakuumipusseihin soppeleihin jööteihin muovatuin määräannoksin.

Makkarasarven jäljiltä tulee melko ilmatonta tiivistä jauhelihaa, jöötin sulatuksen jälkeen 'jauhelihapihvi'siivuiksi ja pannulle, hyvin pysyy kasassa,
vaatii sitten sipalit ym. mausteet erillään kypsyttää ja tällä kattaa 'pihvi'.

Tiiviillä ilmattomalla jöötillä säilyvyyttä parannetaan, vaikkakaan en hae pitkää säilytysaikaa,vaan päräytetään aina satsi kerralla useampaan talouteen.


Mielenkiintoinen prosessointitapa. Itellä ei tainnut olla makkaravehkeitä Leonardiin, pitää vähän varastoa pöyhiä.

Itellä on ”puolen litran muovinen lonkerotuoppi”, josta on sahattu pohja pois. Tuo vakuumipussiin puolittain ja lihamuhju sen kautta pussiin --> Ei jää lihaa polttosaumaan ja pussien täyttö varsin helppoa, jos tehään neli- viissatasia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 08:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EIVA kirjoitti:
mitään ei tarvitse laittaa monttuun.


Meillä esimerkiksi kertyy jo pelkästään hirven kinttuja kymmeniä, niin ei nuo ainakaan meillä itsestään häviä.

Tuosta aasinsillalla siihen, että olen useana vuonna miettinyt, että voisiko noita hirven jalkoja jotenkin hyödyntää kokkailussa.

Käsisahahalla makuluiksi keittoon nylkyttäminen ei oikein houkuttele. Mutta voisiko noita jotenkin vaikka paahtaa. Tai keittää saunapadassa… Voisin ajatella, että voi saunapadan pintaan jäädä joku ”kerros” Smile. Sitten syö sen luuytimen ja saa jonkun hullun hirven taudin…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3035
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 28.09.2023 08:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Päistä mm. ei jää koirilta kuin leukaluut jäljelle, koppuja ja nahkanliepeitä joita
kun haaska paikalle jää niin poltetaan viereksimästä luut palaa muuten herkästi. Päistä tehdään myös "tytinkiä, alatoopia" tai millä nimellä sitä eripuolilla Suomea kutsuttaneenkaan, on muuten hyvvee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14825

LähetäLähetetty: 28.09.2023 08:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä jauheliha tehdään KT22 myllyllä, jossa on sitten tuo makkarapursotin. Sillä sitten annostellaan pusseihin sopivasti ja vakumoidaan kammiovakuumikoneella, sen jälkeen sitten painellaan ne pussit littiin ja lopputuloksena on siistejä jauhelihalevyjä. Nämä ovat siinä mielessä mahtavia, että kun jauheliha on nyt yleensä sellaista nopeasti laitettavaa, niin nämä saa myös sulaksi nopeasti. Ja todellakin helppo pakastaa, eivätkä vie tilaa pakkasessa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 09:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olen pyrkinyt vakumoimaan kohtuu asiallisiin (kuumaa kestäviin) pusseihin. Tommonen littana jauhelihalevy pussissaan kuumaan veteen, niin aika nopeasti on ruuanlaittokelpoista jauhelihaa. Jos vaikka ”elämänhallinta on klikannut”, eikä ole huomannut ajoissa ottaa pakkasesta lihaa sulamaan Smile.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 5178
Paikkakunta: 06/09

LähetäLähetetty: 28.09.2023 09:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
.

Tuosta aasinsillalla siihen, että olen useana vuonna miettinyt, että voisiko noita hirven jalkoja jotenkin hyödyntää kokkailussa.


Isäntä noita on takassa hiilloksen päällä joskus kuumentanut. Siitä sitten leivän päälle ydintä..

Eikös porokeiton liemi tehdä tommosista luukiekoista? Peltsu, Nimrod?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 10:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EIVA kirjoitti:

Ammattilainen voi sitten hifistellä ja erotella jopa fileistä Flat bone stekkia, Tomahawkkia mm. Lavasta Petite tenderiä, Flatironia ja Cover steakia ja monia eri lihasten osia lavoista, paisteista, kuvelihoista ja sisäfilettäkin maukkaampi lihas Petite tender löytyy lavan ulkosivulta olkanivelen yläpuolelta, harjaluun vierestä.
Pääasia on että kaikista hygieneenisesti käsitellyistä ruhonosista valmistetulla
ruualla nälkä lähtee, hifistellä voi jos on aikaa ja halua kokeilla jotakin uutta.


Omassa hirvihommien lihanjakoryhmässä on tänä vuonna mielenkiintoinen tilanne, kun meitä on nyt tämmöinen ”hirvijahdin nuorisoketju” samassa porukassa. Eli kaikki 40…50-vuotiaita nuoria, eli hifistelyyn ja uuden kokeiluun voi olla poikkeuksellisen suuret riskit…
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14825

LähetäLähetetty: 28.09.2023 10:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tumpeelo kirjoitti:

Eikös porokeiton liemi tehdä tommosista luukiekoista? Peltsu, Nimrod?


Perinteisesti porokeitto tehdään hyvin kirjavasta kattauksesta luulihoja, eli mitään sellaista selkeää kaavaa ei ole. Tyypillinen vanhanajan keitto on ns. selkäkeitto, eli ranka fileineen sahataan keittolihoiksi. Myös potkakiekot ovat tavanomaisia keittolihoja ns. perinteisessä keittiössä, vaikka nekin tehdään nykyään pääasiassa toisin. Mutta kyllä, luusta ja luuytimestä se maku siihen liemeen tulee.

Pääpointti vanhoissa ruoissa on kuitenkin se, että ruoanvalmistuksessa käytettävien astioiden määrä on minimaalinen. Eli ennen vanhaan on tehty todella paljon keittoja, jotka tehdään yhdessä padassa ja keitot todellakin olivat keittoja, eli mitään ei paistettu tai "kuullotettu", vaan kaikki keitettiin.

Sitten tietenkin kuivalihakeitto on ollut ns. normaalia, koska kuivattaminen oli käytännössä ainoita tapoja säilöä liha. Se on sellaista sulan maan evästä se.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 14825

LähetäLähetetty: 28.09.2023 10:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
EIVA kirjoitti:

Ammattilainen voi sitten hifistellä ja erotella jopa fileistä Flat bone stekkia, Tomahawkkia mm. Lavasta Petite tenderiä, Flatironia ja Cover steakia ja monia eri lihasten osia lavoista, paisteista, kuvelihoista ja sisäfilettäkin maukkaampi lihas Petite tender löytyy lavan ulkosivulta olkanivelen yläpuolelta, harjaluun vierestä.
Pääasia on että kaikista hygieneenisesti käsitellyistä ruhonosista valmistetulla
ruualla nälkä lähtee, hifistellä voi jos on aikaa ja halua kokeilla jotakin uutta.


Omassa hirvihommien lihanjakoryhmässä on tänä vuonna mielenkiintoinen tilanne, kun meitä on nyt tämmöinen ”hirvijahdin nuorisoketju” samassa porukassa. Eli kaikki 40…50-vuotiaita nuoria, eli hifistelyyn ja uuden kokeiluun voi olla poikkeuksellisen suuret riskit…


Kun tähän otetaan lisämausteeksi se, että voidaan oletusarvoisesti sanoa myös näiden nuorisolaisten vaimoväenkin olevan nuorempaa sakkia, niin vaatimustaso tuppaa nousemaan sen myötä. Eli ei voi enää karvoineen monessakaan taloudessa laittaa lintua eli jänistä tiskipöydälle, vaan kyllä ne lihat on syytä olla sellaisissa pakkauksissa, joista voi sitten tarkistaa, että mitä pakkaus pitää sisällään. Sen jälkeen pikkuroiva sitten googlaa ohjeet netistä ja pasauttaa ruoan pöytään kerran kuukaudessa ja ukolle jää sitten loppukuun ruoanlaittovuorot.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 11:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eiköhän se aika monessa tämän ikäluokan perheessä ole niin, että mies tekee kaikki riistaruuat. Eli ”hieman useammin kuin kerran kuussa” Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2223

LähetäLähetetty: 28.09.2023 11:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:

Sitten tietenkin kuivalihakeitto on ollut ns. normaalia, koska kuivattaminen oli käytännössä ainoita tapoja säilöä liha. Se on sellaista sulan maan evästä se.


Kuivasin juuri peuran sydämen. Ei vie tilaa pakastimesta ja saa ottaa mukaan vaellukselle. Täytyy kyllä kokeilla ensin kotona, Lapin erämaassa on naurussa pitelemistä, jos homma ei toimikaan kuten kuvittelee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Heero
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2021
Viestejä: 2223

LähetäLähetetty: 28.09.2023 11:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Eiköhän se aika monessa tämän ikäluokan perheessä ole niin, että mies tekee kaikki riistaruuat. Eli ”hieman useammin kuin kerran kuussa” Smile


Meillä iskee vaimoon hirveä stressi, jos näkee minut ruoanlaitossa. Eipähän tarvitse mitään tehdä yksin.

Toisaalta jos vaimo vaihtaa autoon talvirenkaat, tekee minullakin mieli seurata hommaa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20222
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 11:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heero kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:
Eiköhän se aika monessa tämän ikäluokan perheessä ole niin, että mies tekee kaikki riistaruuat. Eli ”hieman useammin kuin kerran kuussa” Smile


Meillä iskee vaimoon hirveä stressi, jos näkee minut ruoanlaitossa. Eipähän tarvitse mitään tehdä yksin.

Toisaalta jos vaimo vaihtaa autoon talvirenkaat, tekee minullakin mieli seurata hommaa...


Uskallan silti väittää, että viimeisen 20v aikana miesten rooli keittiössä on kasvanut merkittävästi.

Naisten rooli talvirenkaiden vaihdossa taas ei. Toki, ei niitä miehiäkään syksyllä enää näy monellakaan pihalla renkaiden vaihdossa Smile

Heero kirjoitti:

Meillä iskee vaimoon hirveä stressi, jos näkee minut ruoanlaitossa. Eipähän tarvitse mitään tehdä yksin.


Pyydä siirtymään pois jaloista, koska "miehet ovat kokkeja ja naiset keittäjiä". Aika lailla rauhassa saat touhuta sen jälkeen Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16704
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 28.09.2023 11:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:
Heero kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:
Eiköhän se aika monessa tämän ikäluokan perheessä ole niin, että mies tekee kaikki riistaruuat. Eli ”hieman useammin kuin kerran kuussa” Smile


Meillä iskee vaimoon hirveä stressi, jos näkee minut ruoanlaitossa. Eipähän tarvitse mitään tehdä yksin.

Toisaalta jos vaimo vaihtaa autoon talvirenkaat, tekee minullakin mieli seurata hommaa...


Uskallan silti väittää, että viimeisen 20v aikana miesten rooli keittiössä on kasvanut merkittävästi.

Naisten rooli talvirenkaiden vaihdossa taas ei. Toki, ei niitä miehiäkään syksyllä enää näy monellakaan pihalla renkaiden vaihdossa Smile

Heero kirjoitti:

Meillä iskee vaimoon hirveä stressi, jos näkee minut ruoanlaitossa. Eipähän tarvitse mitään tehdä yksin.


Pyydä siirtymään pois jaloista, koska "miehet ovat kokkeja ja naiset keittäjiä". Aika lailla rauhassa saat touhuta sen jälkeen Smile



Meillä jako menee niin että minä teen ruuan arkipäivinä ja viikonloppuna emäntä.... Ihan vain työajallisista seikoista...

Myös se kokeellinen/hifistely keittiö on minun hommia, makealeivonta ja mehu/kiisseli/jälkiruoka osasto paremman puolen....



Makkarat, savustukset, palvuut, kuivalihat yms minun vastuulla ja projektia... Ja kalankäsittely.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 25, 26, 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 26 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com