Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15262
|
Lähetetty: 22.11.2015 16:53 Viestin aihe: |
|
|
Meillä kävi joulupukki harjoituskierroksella, toi pahvilaatikollisen nuoren suomenkarjasonnin lihoja. Noita olen pilkkonut pakkaseen sopiviksi, useampaa veitseä ehtinyt kokeilla. Nyt kun melkein selvin pain olen asiaa tutkinut niin tama Mundial http://www.erakontti.fi/epages/Erakontti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Erakontti/Products/110167 tuntuu kyllä pätevältä, ainakin mun käteen sopivalta ja tuntuu pitävän hyvin terän. Hirvijahdissa jäi veitset kotia, puukolla ja vajan mustakahvaisilla raadoilla yritin nylkytellä, lähinnä piti keskittyä kuitenkin viihdepuoleen. Oma usko Giessermeisseleihin on aika vähissä, nytkin paria olen käyttänyt mutta jatkuvasti saisi olla terottamassa, en osta lisää ja nykyisiäkin voisi kohta alkaa myymään. Ensi viikolla naapuri pistää karitsoja teuraaksi, meillekin tulee yksi (tai siis kaksi puolikasta), hyvä katsella veitset valmiiksi käsille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 22.11.2015 20:23 Viestin aihe: |
|
|
Eiköhän kannate lukea nuo Eviran pykälät ajatuksen kanssa ja unohtaa sen jälkeen kaikki lillukanvarret ja niihin sekaantuminen,sillä turhanpäiväinen pykäläviidakosaa sestominen ei aja maalaisjärjenkäytön yli tässäkään päivänselevässä asiassa.
_________________ Vanha pappa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3959
|
Lähetetty: 23.11.2015 08:03 Viestin aihe: |
|
|
Swibo ja Sanelli on kanssa ihan hyviä, kannattaa hommata myös sellainen malli joka ohenee kärkeä kohti, sillä on hyvä mennä nivelten väliin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15262
|
Lähetetty: 23.11.2015 11:11 Viestin aihe: |
|
|
Mulla on swibo johon en ole ihan varauksettoman tyytyväinen, aika usein pitää terotella verrattuna sanelliin ja mundialiin. Vanha veitsi, voi olla että on jo karkaisut kuluneet, mulla on pari swibon fileerausveistä eikä niissä ole ollut toistaiseksi huomauttamista. Hirvijahdissa oli vajalla vanhoja giessereitä ja frosteja, mikään ei pitänyt terää kolmea viiltoa pidempään, joko vedetty koneella terät piloille tai sitten sopiva karkaisu on vain pinnassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16674
|
Lähetetty: 23.11.2015 12:28 Viestin aihe: |
|
|
late2 kirjoitti: | Hirvijahdissa oli vajalla vanhoja giessereitä ja frosteja, mikään ei pitänyt terää kolmea viiltoa pidempään, joko vedetty koneella terät piloille tai sitten sopiva karkaisu on vain pinnassa. |
Kyllä nuo veitset näkyy saavan vaikka minkälaista käsittelyä tuolla vajalla.
Itse olen tarjonnut vain puikkoa liha-ja nylkyveitselle, kun en muuta oikein osaa, mutta minusta tuntuu, että vähemmän olen teriä pilannut, kuin muut.
Sen verran pitää satsata, että hommaan ainakin uuden essun lihankäsittelyä varten ja viiltosuojakäsineet uudet. Viiltosuojahiha voisi olla vasempaan käsivarteen paikallaan.
Meneekö överiksi? _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15262
|
Lähetetty: 23.11.2015 14:47 Viestin aihe: |
|
|
Puikoilla itsekin olen omia käsitellyt, timantilla tai vain teräksellä, ei tulis mieleenkään alkaa jollain koneella terottaan mutta jollekin on näemmä tullut, aika hoikkasiksi on saatu terät. Se tietysti selittääkin miksi ne on siellä vielä jäljellä, noin huonoja ei kukaan viitsi edes varastaa.
Meillä on ollut muutamana vuonna kertakäyttöessuja ja irtohihoja, ei suojaa terältä mutta hoitaa hykieniapuolen. Terävillä työkaluilla ja kiireettömällä työtahdilla pystyy vahinkoja välttämään aika hyvin, nyt ei ollut kyllä niistä terävistä työkaluista tietoakaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ark Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2010 Viestejä: 206
|
Lähetetty: 05.10.2016 22:47 Viestin aihe: |
|
|
pari linkkiä lisää.
Lihamaisterin naudanteurastus, ei täydellinen mutta minusta ihan havainnollinen niiltä osin kuin kun asiaa käsitellään.
https://www.youtube.com/watch?v=kkaeFgROnY0
Metsästäjäliiton hirvenpilkkomisvideosarja, minusta tämä ei ole kovinkaan hyvä. leikkaaja silpoo elukkaa ja selostaja vaan toistelee paistien nimiä. Sitä missä kohti elukkaa/osaa ollaan menossa ei kovin hyvin esitetä.
https://www.youtube.com/watch?v=q0c3hdL9YTY
Ja lopuksi Jaakko Kolmosen versio aiheesta, keskimmainen video:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/07/29/kokki-kolmonen-riistan-ja-ruhojen-kimpussa
Veitsistä.
Mundialin käyräteräinen tuntuu aina kädestä löytyvän. Terän suu peilaa eli osumaa on tullut mutta vesihiomakivellä ja puikolla saa karvat kädestä lähtemään.
Sanellin vastaava tuntuu jäävän pöydälle. Tylpempi kärki joten ei oikeen pääse luiden väleihin kiinni. Mundialia paremman oloinen materiaali mutta ei auta. Käynyt mielessä tahkolla muotoilla kärki terävämmäksi.
Swibon filettityyppien bouneri tuli hankittua keväällä, en kerenny käyttää ennenkuin toveri väänsi sen mutkalle hevosen rangan katkaisua yrittäessään. Jotensakkin sai oikaistua.
Ajatus oli tällä kalvoja irrotella, mutta tahtoo jäädä pöydälle. Pitänee teroittaa ja koittaa vielä kerran ajatuksella.
Puoliksi heräteostoksena ostin Ekan teurastajan veitsisarjan koska siinä tuli veitsille vyötelineet mukana.
Teroituspuikollinen setti siis.
Terävyys suoraan paketista oli pettymys, mutta kun noita 6000:lla vesikivellä hinkkasi niin tuntui paranevan. Sen kummemmin ei vielä kokemusta, nylkyveitellä yhtä hirveä kerkesi viillellä ja tuntui takki irtoavan.
Leikatessa pidän vasemmassa kädessä viiltosuojahanskaa jossa pitäisi ohutta rosterilankaa kulkea kudosten sisässä. Tiedä sitten onko kuin hyvä korvike rautahanskalle, pistoahan tuokaan ei siedä.
Pitäisi oikeaankin hommata samanlainen
Tekstiilitarvikkeelta tilasin tuoreeltaan hihaessun, palveluun ja tuotteeseen olen tyytyväinen, mitä nyt sormien kärkivälin ollessa n.185cm, hihat jää n.5cm per puoli lyhyiksi. Ei saa hihoja kumihanskojen päälle Lyhyträpyläisemmille toimii paremmin.
Pitkille irtohihat vois olla parempi ratkaisu.
Tähän asti em. tuotteille ei kovin isosti ole tarvetta ollut, muutaman hevosen ja pari hirveä vasta kokonaan pilkkonut, mutta piti varustautua kun noita on tarkoitus tehdä muutama lisää tulevaisuudessa eikä nuista konkurrsia tule vaikka käyttöä ei hirmuisesti olisikaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 13.11.2017 11:55 Viestin aihe: |
|
|
En viitsi tehdä uutta ketjua, vaan kysynpä tässä:
Meillä pari isäntää ovat saaneet päähänsä että lahtivajaa pitäisi entrata, käsittääkseni siten että se täyttäisi elintarvikehuoneiston vaatimukset.
Tai jotain sinnepäin. Kuitenkin vesivaneriseinät tietyyn korkeuteen asti, ja pinnoitettu lattia.
Okei, ajatus kaunis, mutta hommaa markkinoidaan mm. sillä että "periaatteessa peijaislihojenkin pitäisi olla vaatimusten mukaisissa tiloissa paloitektu"...
Ei kai?
Netistä ei oikein suoraa vastausta löydy, tämä on ehkä paras mikä sattui silmään:
https://www.riistaruoka.fi/node/4 _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 13.11.2017 15:11 Viestin aihe: |
|
|
Noh, luulin että vastaus löytyy apteekin hyllyltä? _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Comax Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Mar 2007 Viestejä: 635 Paikkakunta: Rovaniemi, Finland
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 2958 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 13.11.2017 18:44 Viestin aihe: |
|
|
Omaan käyttöön, hirvipeijaisiin, kaato-ja arpapaisteihin ja pieniin määriin lahjapaisteja tulevien lihojen ei tarvitse olla käsetelty hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa. Elintarvikehuoneistoksi ilmoitetusta tiloista sitten voidaan myydä lihaa ulkopuolisille sallittujen maximimäärien puitteissa, ei kuitenkaan esim. jauhelihana. Elintarvikehuoneistoksi ilmoittaminen että se tulisi hyväksytyksi vaatii ko. huoneistolta, kalusteilta, työskentelyvälineiltä, vedenlaadulta tarkastus jos ei kunnallinen vesi, kuumavesi +80 astetta ja lihan käsittelijöiltä tarvittava koulutus esim. terveys- ja hygienia koulutus ja lukematon määrä liitteitä jätteiden käsittelystä myyntiinmenneen epäkurantin
tuotteen takaisinvetoon. Kun tarvittavat asiapaperit on kunnossa päätös ainakin meillä tuli muutamassa päivässä laskun kera, maksu taisi olla jotakin 100 euron luokkaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Usko Eevertti Luttinen Banned
Liittynyt: 07 Huh 2012 Viestejä: 1397 Paikkakunta: Närreitten valtakunta
|
Lähetetty: 13.11.2017 22:34 Viestin aihe: |
|
|
EIVA kirjoitti: | Omaan käyttöön, hirvipeijaisiin, kaato-ja arpapaisteihin ja pieniin määriin lahjapaisteja tulevien lihojen ei tarvitse olla käsetelty hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa. Elintarvikehuoneistoksi ilmoitetusta tiloista sitten voidaan myydä lihaa ulkopuolisille sallittujen maximimäärien puitteissa, ei kuitenkaan esim. jauhelihana. Elintarvikehuoneistoksi ilmoittaminen että se tulisi hyväksytyksi vaatii ko. huoneistolta, kalusteilta, työskentelyvälineiltä, vedenlaadulta tarkastus jos ei kunnallinen vesi, kuumavesi +80 astetta ja lihan käsittelijöiltä tarvittava koulutus esim. terveys- ja hygienia koulutus ja lukematon määrä liitteitä jätteiden käsittelystä myyntiinmenneen epäkurantin
tuotteen takaisinvetoon. Kun tarvittavat asiapaperit on kunnossa päätös ainakin meillä tuli muutamassa päivässä laskun kera, maksu taisi olla jotakin 100 euron luokkaa. |
Mahtavaa, saadaan suomi kuntoon tälläkin asialla. Hyvä kepu...
https://www.youtube.com/watch?v=lUFIyyVfwI0 _________________ Ja sen poijjan nimi oli Julli ja sillä oli hirmuinen kulli |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1545 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 14.11.2017 12:45 Viestin aihe: |
|
|
Itse aiheeseen palatakseni:
Tuo jo aiemmin esitelty Jaakko Kolmosen riistankäsittelyvideo on edelleenkin parhaasta päästä opetuspätkiä.
Meidän poppoolla käy osan hirvistä leikkaamassa ammattilainen, osa leikataan itse.
viime viikonloppuna tuli jako-osana pienehkö vasa. leikkasin sen itse.
työjärjestys:
Lavat irti.
kyljet irti
sisäfileet pois
ulkofileet pois
suoliluun kohdilta poikki
paistit alas
paloittelun teen 3 lihalaatikkoon
-Lapalihat, kylkilihat+fileet
-paistit, niska yms
-jauhelihavärkki
seuraavana päivänä sitten vakumiin pakkaus ja merkinnät pussukoihin..
Tykkään lihat lykätä silleen, että pakatessakin erottaa lapapaistin ulkopaistista ilman arvailua.
En ole erityisen häävi leikkaja, mutta toimeen on tultu... Varsinkin kun silloin tällöin kattoo opin kertausta videolta... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kankkunen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Huh 2004 Viestejä: 615 Paikkakunta: savo
|
Lähetetty: 14.11.2017 15:41 Viestin aihe: Ruhon käsittely |
|
|
Kymmenkunta ruhoa tulee vuosittain paloteltua, nautaa, hirvee ja hevosia. Osan teen itselle, osan kavereille ja joskus rahti työnä.
Paloittelu ei ole mitään rakettitiedettä, kun opettelee hieman eläimen anatomiaa ja opettelee tunnistamaan eri ruhon osat ja mitä mistäkin osasta tehdään. Aikaahan se vie aloittelijalta enemmän, mutta työ tekiäänsä opettaa, kun ryhtyy paistin paloja irroittamaan, siellähän on paistien välissä kalvot, joita myöten leikkaamalla palat irtoavat toisistaan. _________________ Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 16577 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 14.11.2017 15:55 Viestin aihe: |
|
|
Isolla osalla hirvimiehiä ei kyllä ole yhtään mitään hajua eri paisteista saati niiden oikeaoppisesta irrottamisesta vaikka on kymmeniä vuosia takana porukassa...
-Varsinkin veitsien kunto ja osin mallikin on väärä...
-Loppuseltaan on nopeampaa tuo oikein palasteltu tehty kuin se veistely vähän sillai ja tälläi... Itse vedän kinneriinpäin takaset mieluummin, sahaa ei tarvita. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|