OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 27, 28, 29  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15262

LähetäLähetetty: 22.11.2015 16:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä kävi joulupukki harjoituskierroksella, toi pahvilaatikollisen nuoren suomenkarjasonnin lihoja. Noita olen pilkkonut pakkaseen sopiviksi, useampaa veitseä ehtinyt kokeilla. Nyt kun melkein selvin pain olen asiaa tutkinut niin tama Mundial http://www.erakontti.fi/epages/Erakontti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Erakontti/Products/110167 tuntuu kyllä pätevältä, ainakin mun käteen sopivalta ja tuntuu pitävän hyvin terän. Hirvijahdissa jäi veitset kotia, puukolla ja vajan mustakahvaisilla raadoilla yritin nylkytellä, lähinnä piti keskittyä kuitenkin viihdepuoleen. Oma usko Giessermeisseleihin on aika vähissä, nytkin paria olen käyttänyt mutta jatkuvasti saisi olla terottamassa, en osta lisää ja nykyisiäkin voisi kohta alkaa myymään. Ensi viikolla naapuri pistää karitsoja teuraaksi, meillekin tulee yksi (tai siis kaksi puolikasta), hyvä katsella veitset valmiiksi käsille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vanha pappa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Jou 2007
Viestejä: 2350

LähetäLähetetty: 22.11.2015 20:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eiköhän kannate lukea nuo Eviran pykälät ajatuksen kanssa ja unohtaa sen jälkeen kaikki lillukanvarret ja niihin sekaantuminen,sillä turhanpäiväinen pykäläviidakosaa sestominen ei aja maalaisjärjenkäytön yli tässäkään päivänselevässä asiassa.
Shocked Wink
_________________
Vanha pappa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3959

LähetäLähetetty: 23.11.2015 08:03    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Swibo ja Sanelli on kanssa ihan hyviä, kannattaa hommata myös sellainen malli joka ohenee kärkeä kohti, sillä on hyvä mennä nivelten väliin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15262

LähetäLähetetty: 23.11.2015 11:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla on swibo johon en ole ihan varauksettoman tyytyväinen, aika usein pitää terotella verrattuna sanelliin ja mundialiin. Vanha veitsi, voi olla että on jo karkaisut kuluneet, mulla on pari swibon fileerausveistä eikä niissä ole ollut toistaiseksi huomauttamista. Hirvijahdissa oli vajalla vanhoja giessereitä ja frosteja, mikään ei pitänyt terää kolmea viiltoa pidempään, joko vedetty koneella terät piloille tai sitten sopiva karkaisu on vain pinnassa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16674

LähetäLähetetty: 23.11.2015 12:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

late2 kirjoitti:
Hirvijahdissa oli vajalla vanhoja giessereitä ja frosteja, mikään ei pitänyt terää kolmea viiltoa pidempään, joko vedetty koneella terät piloille tai sitten sopiva karkaisu on vain pinnassa.


Kyllä nuo veitset näkyy saavan vaikka minkälaista käsittelyä tuolla vajalla.

Itse olen tarjonnut vain puikkoa liha-ja nylkyveitselle, kun en muuta oikein osaa, mutta minusta tuntuu, että vähemmän olen teriä pilannut, kuin muut.

Sen verran pitää satsata, että hommaan ainakin uuden essun lihankäsittelyä varten ja viiltosuojakäsineet uudet. Viiltosuojahiha voisi olla vasempaan käsivarteen paikallaan.

Meneekö överiksi? Rolling Eyes
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
late2
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Elo 2004
Viestejä: 15262

LähetäLähetetty: 23.11.2015 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Puikoilla itsekin olen omia käsitellyt, timantilla tai vain teräksellä, ei tulis mieleenkään alkaa jollain koneella terottaan mutta jollekin on näemmä tullut, aika hoikkasiksi on saatu terät. Se tietysti selittääkin miksi ne on siellä vielä jäljellä, noin huonoja ei kukaan viitsi edes varastaa.

Meillä on ollut muutamana vuonna kertakäyttöessuja ja irtohihoja, ei suojaa terältä mutta hoitaa hykieniapuolen. Terävillä työkaluilla ja kiireettömällä työtahdilla pystyy vahinkoja välttämään aika hyvin, nyt ei ollut kyllä niistä terävistä työkaluista tietoakaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ark
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Elo 2010
Viestejä: 206

LähetäLähetetty: 05.10.2016 22:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pari linkkiä lisää.

Lihamaisterin naudanteurastus, ei täydellinen mutta minusta ihan havainnollinen niiltä osin kuin kun asiaa käsitellään.
https://www.youtube.com/watch?v=kkaeFgROnY0

Metsästäjäliiton hirvenpilkkomisvideosarja, minusta tämä ei ole kovinkaan hyvä. leikkaaja silpoo elukkaa ja selostaja vaan toistelee paistien nimiä. Sitä missä kohti elukkaa/osaa ollaan menossa ei kovin hyvin esitetä.

https://www.youtube.com/watch?v=q0c3hdL9YTY

Ja lopuksi Jaakko Kolmosen versio aiheesta, keskimmainen video:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/07/29/kokki-kolmonen-riistan-ja-ruhojen-kimpussa


Veitsistä.
Mundialin käyräteräinen tuntuu aina kädestä löytyvän. Terän suu peilaa eli osumaa on tullut mutta vesihiomakivellä ja puikolla saa karvat kädestä lähtemään.

Sanellin vastaava tuntuu jäävän pöydälle. Tylpempi kärki joten ei oikeen pääse luiden väleihin kiinni. Mundialia paremman oloinen materiaali mutta ei auta. Käynyt mielessä tahkolla muotoilla kärki terävämmäksi.

Swibon filettityyppien bouneri tuli hankittua keväällä, en kerenny käyttää ennenkuin toveri väänsi sen mutkalle hevosen rangan katkaisua yrittäessään. Jotensakkin sai oikaistua.
Ajatus oli tällä kalvoja irrotella, mutta tahtoo jäädä pöydälle. Pitänee teroittaa ja koittaa vielä kerran ajatuksella.

Puoliksi heräteostoksena ostin Ekan teurastajan veitsisarjan koska siinä tuli veitsille vyötelineet mukana.
Teroituspuikollinen setti siis.
Terävyys suoraan paketista oli pettymys, mutta kun noita 6000:lla vesikivellä hinkkasi niin tuntui paranevan. Sen kummemmin ei vielä kokemusta, nylkyveitellä yhtä hirveä kerkesi viillellä ja tuntui takki irtoavan.


Leikatessa pidän vasemmassa kädessä viiltosuojahanskaa jossa pitäisi ohutta rosterilankaa kulkea kudosten sisässä. Tiedä sitten onko kuin hyvä korvike rautahanskalle, pistoahan tuokaan ei siedä.
Pitäisi oikeaankin hommata samanlainen

Tekstiilitarvikkeelta tilasin tuoreeltaan hihaessun, palveluun ja tuotteeseen olen tyytyväinen, mitä nyt sormien kärkivälin ollessa n.185cm, hihat jää n.5cm per puoli lyhyiksi. Ei saa hihoja kumihanskojen päälle Lyhyträpyläisemmille toimii paremmin.
Pitkille irtohihat vois olla parempi ratkaisu.

Tähän asti em. tuotteille ei kovin isosti ole tarvetta ollut, muutaman hevosen ja pari hirveä vasta kokonaan pilkkonut, mutta piti varustautua kun noita on tarkoitus tehdä muutama lisää tulevaisuudessa eikä nuista konkurrsia tule vaikka käyttöä ei hirmuisesti olisikaan Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 13.11.2017 11:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

En viitsi tehdä uutta ketjua, vaan kysynpä tässä:

Meillä pari isäntää ovat saaneet päähänsä että lahtivajaa pitäisi entrata, käsittääkseni siten että se täyttäisi elintarvikehuoneiston vaatimukset.
Tai jotain sinnepäin. Kuitenkin vesivaneriseinät tietyyn korkeuteen asti, ja pinnoitettu lattia.
Okei, ajatus kaunis, mutta hommaa markkinoidaan mm. sillä että "periaatteessa peijaislihojenkin pitäisi olla vaatimusten mukaisissa tiloissa paloitektu"...

Ei kai?

Netistä ei oikein suoraa vastausta löydy, tämä on ehkä paras mikä sattui silmään:
https://www.riistaruoka.fi/node/4
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 13.11.2017 15:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Noh, luulin että vastaus löytyy apteekin hyllyltä?
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Comax
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Mar 2007
Viestejä: 635
Paikkakunta: Rovaniemi, Finland

LähetäLähetetty: 13.11.2017 15:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
Noh, luulin että vastaus löytyy apteekin hyllyltä?

https://www.evira.fi/globalassets/tietoa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet/elintarvikkeet/laitokset/liha/eviran_ohje_16027_3_fi.pdf periaatteessa siis kyllä, vaikkei tuolakaan sitä suoraan sanota.

Ei kai siitä haittaakaan ole, että on hyvät ja siistit tilat missä niitä lihoja räpii?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 2958
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 13.11.2017 18:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omaan käyttöön, hirvipeijaisiin, kaato-ja arpapaisteihin ja pieniin määriin lahjapaisteja tulevien lihojen ei tarvitse olla käsetelty hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa. Elintarvikehuoneistoksi ilmoitetusta tiloista sitten voidaan myydä lihaa ulkopuolisille sallittujen maximimäärien puitteissa, ei kuitenkaan esim. jauhelihana. Elintarvikehuoneistoksi ilmoittaminen että se tulisi hyväksytyksi vaatii ko. huoneistolta, kalusteilta, työskentelyvälineiltä, vedenlaadulta tarkastus jos ei kunnallinen vesi, kuumavesi +80 astetta ja lihan käsittelijöiltä tarvittava koulutus esim. terveys- ja hygienia koulutus ja lukematon määrä liitteitä jätteiden käsittelystä myyntiinmenneen epäkurantin
tuotteen takaisinvetoon. Kun tarvittavat asiapaperit on kunnossa päätös ainakin meillä tuli muutamassa päivässä laskun kera, maksu taisi olla jotakin 100 euron luokkaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Usko Eevertti Luttinen
Banned


Liittynyt: 07 Huh 2012
Viestejä: 1397
Paikkakunta: Närreitten valtakunta

LähetäLähetetty: 13.11.2017 22:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EIVA kirjoitti:
Omaan käyttöön, hirvipeijaisiin, kaato-ja arpapaisteihin ja pieniin määriin lahjapaisteja tulevien lihojen ei tarvitse olla käsetelty hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa. Elintarvikehuoneistoksi ilmoitetusta tiloista sitten voidaan myydä lihaa ulkopuolisille sallittujen maximimäärien puitteissa, ei kuitenkaan esim. jauhelihana. Elintarvikehuoneistoksi ilmoittaminen että se tulisi hyväksytyksi vaatii ko. huoneistolta, kalusteilta, työskentelyvälineiltä, vedenlaadulta tarkastus jos ei kunnallinen vesi, kuumavesi +80 astetta ja lihan käsittelijöiltä tarvittava koulutus esim. terveys- ja hygienia koulutus ja lukematon määrä liitteitä jätteiden käsittelystä myyntiinmenneen epäkurantin
tuotteen takaisinvetoon. Kun tarvittavat asiapaperit on kunnossa päätös ainakin meillä tuli muutamassa päivässä laskun kera, maksu taisi olla jotakin 100 euron luokkaa.


Mahtavaa, saadaan suomi kuntoon tälläkin asialla. Hyvä kepu...
https://www.youtube.com/watch?v=lUFIyyVfwI0
_________________
Ja sen poijjan nimi oli Julli ja sillä oli hirmuinen kulli
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 14.11.2017 12:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse aiheeseen palatakseni:
Tuo jo aiemmin esitelty Jaakko Kolmosen riistankäsittelyvideo on edelleenkin parhaasta päästä opetuspätkiä.
Meidän poppoolla käy osan hirvistä leikkaamassa ammattilainen, osa leikataan itse.
viime viikonloppuna tuli jako-osana pienehkö vasa. leikkasin sen itse.
työjärjestys:
Lavat irti.
kyljet irti
sisäfileet pois
ulkofileet pois
suoliluun kohdilta poikki
paistit alas
paloittelun teen 3 lihalaatikkoon
-Lapalihat, kylkilihat+fileet
-paistit, niska yms
-jauhelihavärkki
seuraavana päivänä sitten vakumiin pakkaus ja merkinnät pussukoihin..
Tykkään lihat lykätä silleen, että pakatessakin erottaa lapapaistin ulkopaistista ilman arvailua.
En ole erityisen häävi leikkaja, mutta toimeen on tultu... Varsinkin kun silloin tällöin kattoo opin kertausta videolta...
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kankkunen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Huh 2004
Viestejä: 615
Paikkakunta: savo

LähetäLähetetty: 14.11.2017 15:41    Viestin aihe: Ruhon käsittely Vastaa lainaamalla viestiä

Kymmenkunta ruhoa tulee vuosittain paloteltua, nautaa, hirvee ja hevosia. Osan teen itselle, osan kavereille ja joskus rahti työnä.
Paloittelu ei ole mitään rakettitiedettä, kun opettelee hieman eläimen anatomiaa ja opettelee tunnistamaan eri ruhon osat ja mitä mistäkin osasta tehdään. Aikaahan se vie aloittelijalta enemmän, mutta työ tekiäänsä opettaa, kun ryhtyy paistin paloja irroittamaan, siellähän on paistien välissä kalvot, joita myöten leikkaamalla palat irtoavat toisistaan.
_________________
Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 16577
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 14.11.2017 15:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Isolla osalla hirvimiehiä ei kyllä ole yhtään mitään hajua eri paisteista saati niiden oikeaoppisesta irrottamisesta vaikka on kymmeniä vuosia takana porukassa...

-Varsinkin veitsien kunto ja osin mallikin on väärä...

-Loppuseltaan on nopeampaa tuo oikein palasteltu tehty kuin se veistely vähän sillai ja tälläi... Itse vedän kinneriinpäin takaset mieluummin, sahaa ei tarvita.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Hirven ja peuran metsästys Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 9, 10, 11 ... 27, 28, 29  Seuraava
Sivu 10 Yht. 29

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com