Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 21.12.2015 22:40 Viestin aihe: |
|
|
Palvikinkku on joskus kanssa mielessä käyny, mutta nytkään ei aikataulu sovi siihen. Pääsee vasta 23.12. myöhään illalla palvipömpelin ääreen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Leimu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Hel 2009 Viestejä: 75
|
Lähetetty: 21.12.2015 23:42 Viestin aihe: |
|
|
Taitaa jäädä kinkunpaistaminen takassa. Täällä ulkolämpötila huitelee 7-10 asteen välillä. Jos tuossa nyt pari kopallista polttaisi puita, niin voi olla, että olisi aika tuuletus käynnissä aattona. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mc-manteli Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2007 Viestejä: 3606 Paikkakunta: Länsirannikko
|
Lähetetty: 22.12.2015 00:41 Viestin aihe: |
|
|
Leimu kirjoitti: | Taitaa jäädä kinkunpaistaminen takassa. Täällä ulkolämpötila huitelee 7-10 asteen välillä. Jos tuossa nyt pari kopallista polttaisi puita, niin voi olla, että olisi aika tuuletus käynnissä aattona. |
Niimpä.. Saapa nähdä mitä tulee ku ei voi paistaa kinkkua leivinuunissa.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20078 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 22.12.2015 09:00 Viestin aihe: |
|
|
Leimu kirjoitti: | Taitaa jäädä kinkunpaistaminen takassa. Täällä ulkolämpötila huitelee 7-10 asteen välillä. Jos tuossa nyt pari kopallista polttaisi puita, niin voi olla, että olisi aika tuuletus käynnissä aattona. |
Muutenkin alkaa nää nykykelit ottaa pattiin.
Itse olen pitänyt kylmässä ulkovarastossa joulunaikaan jääkaapin sisältöä, kun itse jääkaappiin on tullut tilavuusrajoitteisia käyttöongelmia. Silloin tällöin varastoon on joutunut viemään öljytäytteisen patterin avuksi, ettei ruuat pasahda jäähän. Mutta se on pitänyt sanoa, että kun tuossa nollanpinnoissa on pitänyt lämpöjä, niin jouluruuat (ja juomat) on säilyneet raikkaina pidempäänkin.
Mutta tämä vuosi, aletaan oikeasti olla ”juhannuslämmöissä”, likimain toistakymppiä plussaa. Säilytä siinä nyt sitten elintarvikkeita ulkovarastossa, kun ei oikein yöksikään kylmää. On erikoisia kelejä, tänäänkin liki pilvetön taivas aamulla ja rajusti plussalla. ”Vanhaan aikaan” tämmöisillä pilvikeleillä olisi ollut rapeat aamupakkaset. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 22.12.2015 11:45 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Leimu kirjoitti: | Taitaa jäädä kinkunpaistaminen takassa. Täällä ulkolämpötila huitelee 7-10 asteen välillä. Jos tuossa nyt pari kopallista polttaisi puita, niin voi olla, että olisi aika tuuletus käynnissä aattona. |
Muutenkin alkaa nää nykykelit ottaa pattiin.
Itse olen pitänyt kylmässä ulkovarastossa joulunaikaan jääkaapin sisältöä, kun itse jääkaappiin on tullut tilavuusrajoitteisia käyttöongelmia. Silloin tällöin varastoon on joutunut viemään öljytäytteisen patterin avuksi, ettei ruuat pasahda jäähän. Mutta se on pitänyt sanoa, että kun tuossa nollanpinnoissa on pitänyt lämpöjä, niin jouluruuat (ja juomat) on säilyneet raikkaina pidempäänkin.
Mutta tämä vuosi, aletaan oikeasti olla ”juhannuslämmöissä”, likimain toistakymppiä plussaa. Säilytä siinä nyt sitten elintarvikkeita ulkovarastossa, kun ei oikein yöksikään kylmää. On erikoisia kelejä, tänäänkin liki pilvetön taivas aamulla ja rajusti plussalla. ”Vanhaan aikaan” tämmöisillä pilvikeleillä olisi ollut rapeat aamupakkaset. |
Samaa kiroillut lasitetun parvekkeen kanssa viimeiset päivät. Tulee "pientä" säilytysongelmaa eteen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Leimu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Hel 2009 Viestejä: 75
|
Lähetetty: 22.12.2015 12:19 Viestin aihe: |
|
|
Minulla on myös ollut kylmävarasto, missä on talvisin patterilla lämpö on siellä 5-7 astetta ja betonilattia pitää kylmänä ruoat. Nyt varastossa on lämmintä 15 astetta, joten siellä ei voi ruokia säilyttää. Eikä myöskään ulkona...
Tein muuten maksapateen juuri uuniin ensimmäistä kertaa eläissäni seuraavalla ohjeella:
Maksapatee
1 pkt pekonia
6 anjovisfilettä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 rkl voita kuullotukseen
400-600g vasan maksaa
2 dl kuohukermaa
3 kananmunaa
2 rkl konjakkia
suolaa
mustapippuria
muutama oksa timjamia hienonnettuna
Pinnalle:
2 dl pakastettuja mustaherukoita
2 ½ dl makeutettua mustaherukkamehua
4 liivatelehteä
Voi tehdä myös muista marjoista
Valmistusohjeet:
Poista maksasta kalvot ja leikkaa pienemmiksi paloiksi. Poista leikatessa myös isot verisuonet. Laita paloiteltu maksa siivilään ja huuhdo kylmällä vedellä, kunnes vesi tulee kirkkaana siivilän läpi.
Hienonna pekoni, sipuli ja valkosipulit. Paista pekoni rapeaksi ja kaada pannulta ylimääräinen rasva pois. Siirrä pekonit talouspaperin päälle valumaan.
Pyyhi pannu ja lisää siihen voita sekä sipulit. Kuullota hetken aikaa. Lisää kaikki ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä tasaiseksi massaksi.
Paista paistinpannulla pieni määrä maun tarkistamiseksi. Kun maku on kohdallaan, niin kaada seos 1-1,5 l vetoiseen leipä- tai pateevuokaan.
Kypsennä vesihauteessa 180 asteisessa uunissa noin 50 minuuttia. Vesihaude tulee puoliväliin pateeastiaa. Anna jäähtyä ja koristele pinta.
Pinnan koristelu:
Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia.
Kuumenna mehu kiehuvaksi, purista pehmeät liivatelehdet vedestä ja sulata kuumaan mehuun. Anna seoksen vähän jäähtyä.
Sekoita ja kaada neste pateen pinnalle. Lusikoi pinnalle myös jäiset marjat. Anna hyytyä jääkaapissa muutaman tunnin.
Koepalan paistamisen perusteella oli aika suunmukaista pateemassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 22.12.2015 23:04 Viestin aihe: |
|
|
Lihat palvautumassa - joskus aamulla valmista. Lohet suolautumassa suurin osa menee huomenna kylmäsavuun - muutama file suolakalaksi tillin ja sitruunapippurin kera. Kinkku pitäisi leivinuuniin suunnitella jossain vaiheessa. Rouva hoitaa sitten muut eväät. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 23.12.2015 11:29 Viestin aihe: |
|
|
Vajaa vuorokausi siinä meni...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2214 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 24.12.2015 00:26 Viestin aihe: |
|
|
Hirvenvasanmaksalaatikkoa, porkkanalaatikkoa, villisika-hirvi karjalanpaistia, palvattua hirveä, palvattu sorsa ja tietenki leivinuunissa paistettu normikinkku. Lisäksi ite leipomaani ruisleipää ja joululimppua. Lisänä tietenki normisetit rosollia, sillejä, kylmäsavulohta ja mätiä.
Tuli villisian kinkut vedeltyä makioihin suihin jo kesällä, nii pakko tyytyä domestikoituun sikaan siinä. Vaimo teki ekaa kertaa ite laatikot ja tietenki leivinuunissa. Just maistelin maksalootaar ja ompa ylivoimasesti parasta maksalootaa mitä oon koskaan maistanu. Tuli jo maistelukielto ettei loppu ennen aattoa. Isällä on peltoja vuokralla joista sitten onnistui ruis aivan loistavasti. Ostin säkin jauhoja ja aloin opetteleen juureen tehyn ruisleivän. Kolmannella kerralla sain kaikki muuttujat kohilleen. Nyt on sitte parhaat syömäni ruisleivätki omasta takaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 14770
|
Lähetetty: 24.12.2015 15:35 Viestin aihe: |
|
|
Kinkkua, paistinliemikastiketta, uunissa paistettuja valkosipuli-/rosmariiniperunoita ja erilaisia sinappeja.
Illalla on sitten viinejä ja viskiä ja olutta. Niitä siis sen jälkeen kun joulupukkikierros on ohi.
Yleensä jouluna ongelma on se, että ruokaa on liikaa. Itse pyrin eri päivinä tekemään eri ruokia. Kinkku on ainoa mitä tulee syötyä pitkin joulua leivän päällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mc-manteli Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2007 Viestejä: 3606 Paikkakunta: Länsirannikko
|
Lähetetty: 24.12.2015 23:24 Viestin aihe: |
|
|
Mitähän kaikkea sitä löytyikään..
Aamupalaksi
-Riisipuuro
-Rusinasoppa
Päivällä
-Kinkku
-Keitetyt perunat
-Hirvenvasanmaksa laatikko.
-Porkkanalaatikko
-Bataattilaatikko
-Lanttulaatikko
-Imelletty perunalaatikko
-rosolli
-Makaronisalaatti
-Savulohisalaatti
-Joululimppua ja karjalanpiirakoita
-sienisalaatti
-Konjakkisinappi
Jälkkäriosastolla
-Torttuja
-Pastejoita hirvenliha-sieni-tuorejuusto täytteellä.
Kinkku ja perunat haettu valmiina kaupasta.
Karjalanpiirakat haettiin mun porukoilta ja kaikki loput on emäntä kokaillut.
Mahan sairastelun takia kun on menty kolme viikkoa hyvin minimaalisella ruokavaliolla niin onpa mukava ku nyt on jo parempi ja saa syödä koko ajan herkkuja suun täydeltä! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jartsu Banned
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 30047 Paikkakunta: keski pohjanmaa
|
Lähetetty: 25.12.2015 12:11 Viestin aihe: |
|
|
Teillähän on 5 joulun eväät kerralla tehty. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 25.12.2015 12:29 Viestin aihe: |
|
|
Pitäis joskus ottaa pari päivää vapaata ennen joulua että ehtis kunnolla kokkaileen, savusteleen jne Hirven kieli on syöntivalmista vasta tänään. Samoin kylmäsavulohi, joskin se olis vielä parempaa jos sen antais kuivua jääkaapissa vielä päivän-pari. Lämminsavulohi vartoo edelleen savustamista.
Rosollia tulee syötyä paljon, mutta nyt meni vähän pieleen senkin kanssa. Pitäis keretä itse tekemään. Kaupassa oli jäljellä enää vain yksi kolmen kilon loota eikä mitään muuta niin nappasin sen mukaani. Harmi ettei se ole maultaan ihan parasta mahdollista. Onneks tuli ostettua vaan se yksi 3 kg loota |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mc-manteli Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Lok 2007 Viestejä: 3606 Paikkakunta: Länsirannikko
|
Lähetetty: 25.12.2015 12:42 Viestin aihe: |
|
|
Jartsu kirjoitti: | Teillähän on 5 joulun eväät kerralla tehty. |
Tuu käymään niin syödään vähemmäksi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20078 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 25.12.2015 13:18 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa katselin, niin nyt taitaa joulupöydässä olla ainoana liharuokana kinkku.
Tuosta kinkusta sen verran, että aina aikaisempina vuosina on tullut panostettua tuohon kinkkurintamaan; Milloin on ollut jotain ”puolivillisikaa” tai kinkku on tilattu jostain lähiruokapuodista hyvissä ajoissa etukäteen.
Onhan noi olleet aina OK, mutta muutama asia on noissa mennyt aina samaa polkua: Kilohinta on ollut jotain +20e ja kinkku on ollut aina pari kiloa suurempi, mitä ollaan tilattu.
No, juteltiin emännän kanssa että mennään tänä vuonna kokeeksi ihan ”markettikinkulla”. Paikallisessa sittarissa lihatiskin myyjä kertoi, että ensimmäisen kerran heille tulee pakastamattomia kinkkuja silloin ja silloin. No, käytiin siinä sitten emännän kanssa pyörittelemässä noita erimoisia kinkkuja ja valittiin ”sopiva”. Kilohinta reilusti alle kympin, enkä sanoisi että tuo yhtään huonommalta maistuu, mitä aikaisempien vuosien erikoiskinkut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|