OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sillipurkin tuunaus. :)
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 14.08.2012 10:56    Viestin aihe: Sillipurkin tuunaus. :) Vastaa lainaamalla viestiä

Eihän tämäkään mikään riistaruoka ole, mutta............
Jokainen sitten tekee homman oman mieltymyksensä mukaisesti, joten mielikuvitusta kehiin!


Minä kun olen kesäaikaan innokas sillin ystävä siitä lähtien kun ensimmäiset uudet perunat maastani nostan,
niin ostelen sitten noita isoja halpissillipurkkeja ja kun tuntuu että niissä ei maku ole aina ihan kohillaan niin muokkaan
lientä sitten jonkin verran.

Edellinen purkki oli taas tyhjentynyt reilussa viikossa, niin sen jo tuunatun liemeä sitten käytin uuden
satsin pohjana.

Eli runsaasti tuoretta tilliä liemen päälle ja valkkarin lehdet odottavat päällä pienimistä, vieressä avaamaton uusi purkki:


Valkosipulin lehdet pienittyinä ja palan pilkottua keltasipulin päälle valkopippuria, maustepippuria ja kanarialta tuotua mojo-maustetta
ripaus kutakin siihen päälle:


Kansi kiinni ja emmeet sekaisin:


Uuden purkin sillit liemeen ja kun nesteestä oli vähän uupeloa, niin uudesta purkista nestettä niin
paljon että täyttöaste on sopiva:


Kansi kiinni ja huolellinen sekoitus, niin vot, taas on muutaman päivän päästä maistuvaa silliä tiedossa:


Mä laitan purkin aina väärinpäin jääkaappiin, niin pääsee sitten suljetussa tilassa muhimaan.

Tämän uudenkin purkin loput liemet menivät jääkaappiin odottamaan seuraavaa tuunausta.

Taas kun tekee silliä mieli, niin maasta pottuja kattilaan ja samalla voi keittää pari kananmunaa vielä lisukkeeksi, ruohosipulia,
valkkarinlehtiä, tilliä ja nokare voita kuumien perunoiden päälle lautaselle ja viereen silliä ja kananmunaa, niin
helppo, nopea ja kevyt kesäeväs on valmis. Laughing Laughing

Kelpaa jopa tuolle koiruudellekin, mutta sillä nyt on muutenkin suussa vikaa kun voimakkasti maustettu
pitsakin on sen suurta herkkua!! Twisted Evil
_________________


Viimeinen muokkaaja, Vilperi pvm 14.08.2012 12:36, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tönöttäjä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2011
Viestejä: 2818
Paikkakunta: K-S

LähetäLähetetty: 14.08.2012 11:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

..ja rapelossa ruisleivän päälle! Wink
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=A5RgSgQ6BUU
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 14.08.2012 12:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mikä ettei!!?? Laughing
Ne lisukkeet sillinsä kera valitsee taas jokainen makunsa mukaan! Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 14.08.2012 13:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jo pitkään on tullut syötyä noita 500g ravintolasillipurkeissa olevia sillifileitä. Niiden maustaminen omalle maulle on aika helppoa.

Mutta miksi ostaisi edes noita purkkeja? Kauppahallissa ja joissakin isoissa marketeissa on irtomyynnissä usein paria erityyppistä silliä. Niistä voi kukin "rakennella" ihan tarvitsemiansa.

Kaikista halvimmaksi kuitenkin tulee kun ostaa ihan normaalia tuoretta silakkaa. Valkosipuli-, tomaatti-, sinappi- tai vaikkapa puolukkasilakat ovat kaikki herkkuina ihan noiden kaupan sillipurkkien veroisia omasta mielestäni.
Silakka maksaa noin 5€ niin iso ämpäri kuin kehtaa kantaa mukanansa kun hakee suoraan satamasta. Enempää ei kulu edes meillä kohtuullisessa ajassa.

Suutarinlohi

500 g silakkafileitä tai 700g silakoita perattuna ilman päitä
1-1,5 dl karkeaa suolaa

Perusliemessä sokeria, etikkaa ja vettä kaikkia yhtäpaljon. Itse vähennän sokeria.

Etikkaliemi:
1 dl vettä
0,75-1 dl sokeria
1-1,25 dl etikkaa
15 maustepippuria
1-2 pieni sipuli
4-5 laakerinlehteä

Lado huuhdotut silakkafileet avonaisina vuokaan nahkapuoli alaspäin suolan kanssa kerroksittain. Anna suolaantua vähintään 6-8 tuntia.

Kuumenna vesi, sokeri ja etikka kiehuvaksi. Lisää maustepippurit, laakerinlehdet ja ohuiksi renkaiksi leikatut sipulit. Anna liemen jäähtyä jääkaapissa.

Valuta fileistä suola pois. Rullaa ne purkkiin nahkapuoli ylöspäin. Kaada jäähtynyt etikkaliemi silakkarullille. Anna silakoiden maustua vähintään vuorokauden ajan viileässä.

Ette kaipaa enää kaupan silakkapurkkeja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 14.08.2012 13:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mä en ole silakan ystävä kuin savustetussa, paistetussa, tai silakkapihvien muodossa ja tietenkin pyyntituoreena. Wink

Tuota ravintolasillifilepurkkia kanssa katselin vähän sillä silmällä kaupassa käydessäni ja voipi olla että ens kesänä/seuraavan ostosreissun yhteydessä otetaan testattavaksi; vielä hiukan edullisempi muoto! Laughing

Kokonaan en lähde irtosilliä maustamaan vaikka irtomyynnissä niitä näenkin; liian suuri työ tehdä liemet ym. tilpehöörit.

Vilperi on laiska!! Laughing Laughing Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 14.08.2012 13:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä silakka vie silliä 100-0 Wink Ariksen reseptin tyyppisellä setillä itsekin teen etikkasilakoita.
_________________
http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 14.08.2012 14:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itselle menee sekä silli että silakka, kummallakin on puolensa.

Ne ravintolafileet purkissa on hyvää tavaraa, monesti parempilaatuista mielestäni kun noi valmiit palaset, ja helpot maustaa mielensä mukaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 14.08.2012 14:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kun nyt paritkin arvostamani henkilöt on noita ravintolafieitä kehunut, niin otetaan työn alle!! Wink

Pitänee kattoa siinä vaiheessa tilannetta uudestaan kun tämä uusin versio vetää viimeisään! Laughing
Purkkeja kyllä nyt riittää vähintäänkin yhden filepurkin tuunaamiseen! Twisted Evil
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 14.08.2012 14:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onpa se tarkkaa jos silli maistuu ja silakka ei, vaikka kyse on loppupelissä samasta kalalajista...
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 14.08.2012 17:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rastinsahi kirjoitti:
Onpa se tarkkaa jos silli maistuu ja silakka ei, vaikka kyse on loppupelissä samasta kalalajista...


Toki näin mutta on siinä maussa aikamoinen ero, vaikkakin kumpikin itselleni maistuu...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
veetee
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2004
Viestejä: 5938

LähetäLähetetty: 14.08.2012 19:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Silakat jätetään minkeille ja ihmiset ite syödään muikkuja. Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kuuhailija
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Lok 2011
Viestejä: 114
Paikkakunta: P-Satakunta

LähetäLähetetty: 18.06.2013 21:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nostellaan hiukan ylöspäin, kun aihe alkaa olemaan ajankohtainen Smile Vilperin kanssa samaa mieltä, että nykypäivän sillipurkit (pätee myös suola/maustekurkkupurkkeihin) ovat aika lailla mielikuvituksettomia tapauksia. On kala ja sitten joku laiha liemi, jossa pippuri kaveriaan etsii.. Ainakin omaan suuhun maistuu sillipurkki, johon on pelkän sillin ja suola/etikkaliemen lisäksi upotettu "tilpehööriä" eli kunnolla sipulia, porkkanaa, valkosipulia, jne. Maistuvat leivän tai uusien pottujen kanssa todella hyvältä. Toisekseen, kyllä se silakkakin saadaan maistumaan muullakin lailla kuin savustamalla tai pihveinä. Eli vääntäkää maustesilakkaa seuraavasti:

Tarpeet:
0,5 kg silakkafilettä leikottuna puoliksi pituussuuntaan

Liemi 1.
1 dl merisuolaa
1,5 dl etikkaa
5 dl vettä

Liemi 2.
1 dl sokeria
1,5 dl etikkaa
5 dl vettä

Lisäksi sipulisilppua (myös salotti- tai punasipuli kelpaavat mainiosti), porkkanaviipaleita, valkosipulia (jätä pois jos et tykkää), rose-, mauste-, musta-, viher- ja valkopippureita (kokonaisia) ja tillisilppua. Ensin fileitä liotetaan liemi 1:ssä n. vuorokausi. Sen jälkeen valutetaan liemi pois, ladotaan purkkiin kerroksittain silakkaa, sipulia, porkkanaa ja mausteita. Lopuksi kaadetaan liemi nro 2 päälle ja annetaan tekeytyä viileässä pari vuorokautta. Toimii uusien perunoiden kanssa, menevät ruisleivän päällä, hapankorpun kanssa krapelolääkkeenä yksi parhaista!
_________________
Ensi kerralla sitten..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20151
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.06.2013 08:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oletteko mutten koittaneet noissa silakkazydeemeissä, että nylkisitte fileet?

Ainakin ”kaupan” silakkafileistä nahta lähtee aika lailla helposti pois ja säilöttävä tavara on kohtuu tasalaatuista suutuntumaltaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kuuhailija
Kanta-asiakas


Liittynyt: 18 Lok 2011
Viestejä: 114
Paikkakunta: P-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.06.2013 20:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joskus olen nyppinyt pois, mutta yleensä laiskuus voittaa ja olen jättänyt paikoilleen. Nahka pehmenee kuitenkin melko hyvin noiden liemien ansiosta. Toisaalta, noissa fileissä on joskus selkäevän jämiä, joita saa sitten purukalustosta kaivella ja niistä pääsee eroon juuri nahkomalla fileet. Nahka lähtee melko helposti tuon ekan liotuksen jälkeen, kun itse kala on hiukan napakoitunut..
_________________
Ensi kerralla sitten..
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mc-manteli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 28 Lok 2007
Viestejä: 3606
Paikkakunta: Länsirannikko

LähetäLähetetty: 19.06.2013 23:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Silli ei meikäläiselle uppoa mitenkään päin, sitä on parempaakin kalaa olemassa Wink

Mutta onko jollakin reseptiä noihin suola/maustekurkku purkkeihin?
Kaupassa ei myydä kuin yhdenlaista "oikean" makuista. Muut on aika kuraa. Kuinka saada halpiksen maku paremmaksi?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com