OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Erämies panee - Omaa riistaolutta
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 24, 25, 26  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
simppeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2008
Viestejä: 1643

LähetäLähetetty: 05.08.2013 16:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:
Missä lämpötilassa käytit? Lagerhan on jo nimensä mukaisesti melko viileässä tehtävää ? Alle 10 asteen lämmössä... Noita nestehiivojahan pidetään melko varmoina tapauksina..
Millaisella reseptillä panit pöhiseen...

simppeli kirjoitti:
Onko kellään tietoa WYEAST XL 2000 BUDVAR LAGER hiivasta. Ensimmäinen lagerkokeilu menossa ja kyseisellä hiivalla.
Eilen laiton diasetyylitauolle kun käyminen oli pysähtynyt, ominaispaino oli kumminkin aika korkea 1.016, kannattaako ruveta lageroimaan?

Sen verran noista prosenteista, että ainakin omissa tuotoksissa (pääasiassa alea) tuo alkoholi ei tunnu muutakuin humaltumisena vaikka keski % menee kumminkin yli 5,5%, suuntuntuma haetaan muilla keinoin.


Helpolla kaavalla mennään, toistaiseksi... Wink

"Panokirjasta"
Heritage Lager 1,7 kg
Spraymalt light EBC 8 1.4kg
(dme:t 25kg säkistä, tumman tuntuista)
Keitto 2l n.10min
Saaz 15g 7min
WYEAST XL 2000 BUDVAR LAGER 1.5l/150g startteri
Kokonaismäärä 23l
Hiivauslämpö 24° jonka jälkeen pakastimeen 18°
Og 11.4

Ja kun käymisen merkit näkyivät, lämpö 12°
Huomenna lopetan diasetyylitauon (vaihdoin eilen pöttiä ja rupesi taas pikkasen pulputtamaan joten käykööt) ja rupian pudottamaan lämpöä pari astetta päivässä tuonne likelle nollaa.

Tarkistin tuon reseptin Brewtargetilla ja tuolla hiivalla voi jäädäkkin hiukan "makoisaksi" alkoholipitoisuus jäänee tuonne 4,5-4,7%.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 05.08.2013 22:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Omat panoni on olleet melkoisen puhtaasti pintahiivapuolella... Kahdesta syystä... On helpompaa kuin pohjahiivaoluset ja satun tykkäämään alen mausta... Alejahan on niin hiivatin monen tyyppisiä, että ei tahdo perässä pysyä... Mutta... Rouvan riemuksi ja ihan kokeilun halusta on pakko pilsua koettaa.. Tuo sun resetti vaikuttaa vallan kiinnostavlle.. Pakko kait se on minukin alkaa "kellaroimaan"....Wink Rolling Eyes
Asiasta viidenteen... Mä olen antanut panosten kaikessa rauhassa käydä pöntössä loppuun ja maustua rauhassa jopa parikin viikkoa pääkäymisen päälle.. sitten vain saalis kegiin ja eikun nauttimaan..
[/quote]

Helpolla kaavalla mennään, toistaiseksi... Wink

"Panokirjasta"
Heritage Lager 1,7 kg
Spraymalt light EBC 8 1.4kg
(dme:t 25kg säkistä, tumman tuntuista)
Keitto 2l n.10min
Saaz 15g 7min
WYEAST XL 2000 BUDVAR LAGER 1.5l/150g startteri
Kokonaismäärä 23l
Hiivauslämpö 24° jonka jälkeen pakastimeen 18°
Og 11.4

Ja kun käymisen merkit näkyivät, lämpö 12°
Huomenna lopetan diasetyylitauon (vaihdoin eilen pöttiä ja rupesi taas pikkasen pulputtamaan joten käykööt) ja rupian pudottamaan lämpöä pari astetta päivässä tuonne likelle nollaa.

Tarkistin tuon reseptin Brewtargetilla ja tuolla hiivalla voi jäädäkkin hiukan "makoisaksi" alkoholipitoisuus jäänee tuonne 4,5-4,7%.[/quote]
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
simppeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2008
Viestejä: 1643

LähetäLähetetty: 06.08.2013 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, kyllä minunkin liemet ovat pötissä sellaiset 4-7viikkoa, kuinka kulloinkin.

Oliko tuo muuten sinun eka täysmäskäys?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 06.08.2013 14:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aloitin oluenpanon noin reipas 20v taaksepäin... Aluksi humaloiduilla uutteilla ja sitten humaloimattomalla uutteella joita humaloin ja keittelin... Täysmäskäystä ekan kerran kokeilin pari-kolme vuotta taaksepäin, mutta silloin homma jäi muiden asioiden varjoon.. Silloin oli kalusto aika alkeellinen, eikä omaa valssimyllyä ollut... Nyt asia alkoi itämään uudestaan kun oma olutmaku on kehittynyt sen verran vaativaan suuntaan, että "tarttee teherä ite jos hyvää haluaa" Rolling Eyes Wink Nämä nykyiset välineeni on aika toimivat... Mutta tuon mäskäinsaavin vaihdan kylmälaukkumäskäimeen, mäskisuodattimeni on hemmein hyvä..(model Bazooka) Ostin biltemasta poltoaineletkua jonka päällä oli teräsverkkovahvistus.. Riipasin kumiletkun hemmettiin ja kupariputkien ja t-haaran kaa sain toimivan paketin.. Silloin pari vuotta sitten oli riittävän nopea jäähdytys ongelmana, siksi tein tuon uppojäähdyttimen 12mm/10m kupariputkesta. Tuo hehkuviinikattila on turhan hidas keitossa, pitänee hankkia lisävastus nopeuttamaan lämpiämistä..
Tuon Ale1.panin nimeksi koska keskustelussa ei vielä kukaan muu ollut reseptiään esitelly.. Mä ristin tuon panoksen "Mustolan Ukko-suodattamaton pintahiivaolut" nimellä.. Mustola on yksi suosikkipaikkojani pyyntihommissa joten riistaoluselle soppeva nimi..
Millaisella kalustolla sinä paneksit..

simppeli kirjoitti:
Juu, kyllä minunkin liemet ovat pötissä sellaiset 4-7viikkoa, kuinka kulloinkin.

Oliko tuo muuten sinun eka täysmäskäys?
Rolling Eyes Wink
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 06.08.2013 16:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:
En ole kokeillut, mutta tiedän jäppisten sitä käyttäneen pois tiekseen.. Minäpä hieman kyselen Cool
Muokkaus:
Ovat käyttäneet sahtimallasta perusmaltana johon sitten maun mukaan ovat lisäilleet makumaltaita... Eihän siinä korkealta putoa jos säkillisen rouhittua sahtimallasta ostaa... Ainakin Tampereen seudulla on melko monessa kaupassa niitä kohtuuhintaan tarjolla...
Jossain reseptikokoelmassa muistan nähneenikin sahtimallaspohjaisen olusen, mutta eihän sitä nyt tietenkään löytynyt...


Kiitoksia tiedosta. Oma kokemus kun pohjautuu lähes pelkästään Sahdin panemiseen, niin pitääpä tässä ihan olutrojekti ottaa kuhan saapi jonkun maakellarin muutamaks viikoks lainakäyttöön Cool

Tässä olis sulle Wildmind vinkki sen hehkuviinikattilan kanssa värkkäämisen sijaan. Voin kokemuksesta kertoa että on mäskäyshommissa varsin näppärä kapistus. http://www.teuvan.com/teuva-keitin-a1.html
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 06.08.2013 20:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Heh... Tuo Teuvalainen on vallan hiiskatin hyvä ... Meillä oli hirvimajalla vuosikaudet.... Kunnon muuripatahan se olla pitää jos meinaa tosimielellä keittää... Tuttavan kautta sellainen pienehkö (n60-100l rosteri) löytyikin... Pitää vain vääntää joko pellistä tulipesä tai muurata pesä kattilalle...
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
simppeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2008
Viestejä: 1643

LähetäLähetetty: 06.08.2013 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:

Millaisella kalustolla sinä paneksit..

Ihan uutepanijan peruskamaa...
Puolenkymmetä käymispöttiä, Refraktometriä, Erlenmeyer pullo + magneettisekoittaja startterin tekoon, emännältä lainaan 7l kattilaa spraymaltaiden/humalien lämmittelyyn yms. letkua, korkitinta...
Pakastin ulkoisella lämmön/kylmän säätimellä, jääviileäkaappi olusien viilentelyyn sekä tietenkn korkinavaaja Wink .
Niin ja tuli tuossa tilattua joitakin 5l minikegiä pullotusrumpaa vähentämään, kuinkahan nuo vai pelittävät?

Tuo mäskääminen kyllä kiinnostaisi, varsinkin kun talvisin olisi enempi luppoaikaa. Kuinkahan suuri keittoastia pitäisi olla esim. tuollaiselle 23l valmiille vierteelle? Entä uppovastuksen koko?
Saisikohan tuollaisesta 40l alumiinisesta maitohinkistä käypää peliä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 07.08.2013 14:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hienostuneempi varustus sulla on mitä mulla Cool .. Multa löytyy ominaispainomittari ja pari kunnollista lämpömittaria... Mäskäyksen sokeroitumisen katson jodispriillä... Sulla on varmasti osaamista mäskäyspuuhaan ja varustustakaan ei ihmeemmin tarvitse lisätä... Mäskäysaltaana iso kylmälaukku on verraton.... Vierteen keittoon yksi parhaita on kunnon muuripata... Puhdas saunan-/karjakeittiön pata jos tarjolla on homma tosi helppoa.. Tommonen 25l hehkuviinikattilakin menettelee, mutta se on ilman lisävastusta armottoman hidas.. Tuota maitotonkkaa hieman epäilen.. Se on alumiinia ja olunenhan on hapan neste...(Sanoo hän joka lapsuutensa ajan on juonut alumiinisella mehu-maijalla tehtyjä mehuja.. en ole havainnu mitään vikaa...vikaa..vikaa..)
Mulla oli jo vuosia sitten selvää, että haluan tehdä olueni mäskäten... Voin alusta loppuun vaikuttaa tulokseen ja tuntee olevansa samoilla jalanjäljillä mitä keskiajan oluenpanijat... Osansa vaikuttaa sekin, että kuulun POS (PerinteisenOluenSeura) jossa on jäsenenä useita suomalaisia olutguruja..
simppeli kirjoitti:
wildmind kirjoitti:

Millaisella kalustolla sinä paneksit..

Ihan uutepanijan peruskamaa...
Puolenkymmetä käymispöttiä, Refraktometriä, Erlenmeyer pullo + magneettisekoittaja startterin tekoon, emännältä lainaan 7l kattilaa spraymaltaiden/humalien lämmittelyyn yms. letkua, korkitinta...
Pakastin ulkoisella lämmön/kylmän säätimellä, jääviileäkaappi olusien viilentelyyn sekä tietenkn korkinavaaja Wink .
Niin ja tuli tuossa tilattua joitakin 5l minikegiä pullotusrumpaa vähentämään, kuinkahan nuo vai pelittävät?

Tuo mäskääminen kyllä kiinnostaisi, varsinkin kun talvisin olisi enempi luppoaikaa. Kuinkahan suuri keittoastia pitäisi olla esim. tuollaiselle 23l valmiille vierteelle? Entä uppovastuksen koko?
Saisikohan tuollaisesta 40l alumiinisesta maitohinkistä käypää peliä...
Cool
_________________
Usu peritus hariolo veracior


Viimeinen muokkaaja, wildmind pvm 07.08.2013 20:34, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 07.08.2013 14:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="wildmind"] Vierteen keittoon yksi parhaita on kunnon muuripata... Puhdas saunan-/karjakeittiön pata jos tarjolla on homma tosi helppoa.. [quote="wildmind"]


Täältä löytys yks muuripata n. 70 litranen mikäli kiinnostaa; käytössä ollut kait 20v sitten ja mitään käyttöä en oo sille keksinyt!! Laughing
En oo kukkapurkiksikaan sitä viittinyt laittaa!! Twisted Evil

Kuvia yv:nä mikäli hinnasta sovitaan!?
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 07.08.2013 20:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla on tuon kokoluokan muuripata jo kaverilta varattuna...Pesän muuraus vielä vaiheessa, mutta sen kun saa valmiiksi nousee valmiudet taas paremmalle tasolle...
Mutta kannattaahan sun tuo tarjolla pitää.. Mäskääjälle ja sahdintekijälle oiva työkalu... Cool

[quote=]
Täältä löytys yks muuripata n. 70 litranen mikäli kiinnostaa; käytössä ollut kait 20v sitten ja mitään käyttöä en oo sille keksinyt!! Laughing
En oo kukkapurkiksikaan sitä viittinyt laittaa!! Twisted Evil

Kuvia yv:nä mikäli hinnasta sovitaan!?[/quote]
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
simppeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2008
Viestejä: 1643

LähetäLähetetty: 07.08.2013 23:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se tuo lager kokeilu pistää hanttiin joka käänteessä, nyt sanoi lagerointipakastin sopimuksen irti eikä pudota lämpöä alle 13.7°, tais olla hanhijahtireissu liikaa Confused
Nyt hypätään käsikirjan kohdat 6-12 yli ja unohdetaan tasainen viilennys ja heitetään pötti suoraan 4° kylmiöön, tästä ei emäntä välttämättä tykkää Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 08.08.2013 09:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tää on tätäEvil or Very Mad (Onneksi mun oma maku on niin vahvasti pintahiivaoluisiin kallellaan.... Vaan pitänee kait minunkin jossain vaiheessa kokeilla,,, Voipi olla, että tuossa lageroinnissa jo taitojen rajoja koetellaan... Rolling Eyes )
simppeli kirjoitti:
Se tuo lager kokeilu pistää hanttiin joka käänteessä, nyt sanoi lagerointipakastin sopimuksen irti eikä pudota lämpöä alle 13.7°, tais olla hanhijahtireissu liikaa Confused
Nyt hypätään käsikirjan kohdat 6-12 yli ja unohdetaan tasainen viilennys ja heitetään pötti suoraan 4° kylmiöön, tästä ei emäntä välttämättä tykkää Laughing

_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 08.08.2013 09:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Simppeli
Olisiko liikaa pyydetty jos tekisit lageroinnin työselitteen tänne keskusteluketjuun.. Olisipahan sitten varmassa paikassa ohje jemmassa Cool
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
simppeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2008
Viestejä: 1643

LähetäLähetetty: 08.08.2013 20:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lageroinnista tiedän sen mitä netistä yrittänyt asiaa tutkia.
Mutta suurpiirtein kaava olisi ollut seuraavanlainen mikäli kaikki olisi onnannut Rolling Eyes

Pääkäyminen 12° , 6-12pv
Diasetyylitauko 14°-17°, 2pv
Lämmön pudotus 2°/pv (aste aamulla toinen illalla)
2° lämmössä sitten oltaisiin oltu pari viikkoa.

Toiset laskevat lämmön miinuksen puolellekkin, kuinka paljon, sen määrää varmaan liemen %. Ja varmaan mitä kauemmin lageroidaan, sen rapsakampaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1540
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 09.08.2013 14:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vaikka oma maku onkin tuonne ale puolelle on tuota totta totisesti kokeiltava. Jo ihan uteliaisuudesta... Tuo tarkka jäähdytys lienee se suurin ongelma näin kotioloissa... Jääkaapeista tai pakastimista noita laagerointitiloja lienee tehty... Vaatii ilmeisesti erillisen termostaatin? (onko vaikee rustattava?)
simppeli kirjoitti:
Lageroinnista tiedän sen mitä netistä yrittänyt asiaa tutkia.
Mutta suurpiirtein kaava olisi ollut seuraavanlainen mikäli kaikki olisi onnannut Rolling Eyes

Pääkäyminen 12° , 6-12pv
Diasetyylitauko 14°-17°, 2pv
Lämmön pudotus 2°/pv (aste aamulla toinen illalla)
2° lämmössä sitten oltaisiin oltu pari viikkoa.

Toiset laskevat lämmön miinuksen puolellekkin, kuinka paljon, sen määrää varmaan liemen %. Ja varmaan mitä kauemmin lageroidaan, sen rapsakampaa.

_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4 ... 24, 25, 26  Seuraava
Sivu 3 Yht. 26

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com