OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Erämies panee - Omaa riistaolutta
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 24, 25, 26  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 11.09.2016 12:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaaleb kirjoitti:
Nyt käynnistyy minullakin täysmäskäyshommat. Tavoitteena on saada tehtyä maailman parhain pils-olut. Ensimmäinen n. 10 litran harjoittelusatsi on just humalan keitossa.

Nyt olis kova haastaja nautittavana Wink
Tavoitteena oli Dortmunder Export tyylinen perusolut ilman kummosia kikkailuja. Mäskin perusjuttuina Pilsner, CaraMunich ja kaurahiutale. OG tavoitteena oli 1.049 ja määrää ajattelin 65 litraksi.
Tavaraa tuli noin 60 litraa ja OG oli jossain 1.050 huiteilla. 40 litraa hiivasin Fermentiksen S189llä(loput pakastimessa säilytetyllä toisiokäyttö nestehiivalla. Tästä nestehiivaolusesta tuli epäonnistuma. Alihiivaus maistuu Sad ).
Mutta ... Panon tein maaliskuun puolivälissä ja siitä saakka on olunen ollut kypsymässä... Tämä S189llä hiivattu osottautui todella hyväksi. Raikas, tasapainoinen olut.. Ibut lienee jossain 35 kieppeillä. Ehdottomasti paras pohjahiivaolueni. näin pohjalaisen vaatimattomasti voin väittää, että nyt tuli panos jolla voi haastaa laadukkaatkin kaupalliset. Toinen juttu on pystynkö toistamaan. Kunhan tässä muilta puuhilta ehdin laitan pannut taas tulille ja yritän samaa reseptiä.
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
teukkavaa
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Tam 2015
Viestejä: 54

LähetäLähetetty: 12.09.2016 11:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:
40 litraa hiivasin Fermentiksen S189llä(loput pakastimessa säilytetyllä toisiokäyttö nestehiivalla. Tästä nestehiivaolusesta tuli epäonnistuma. Alihiivaus maistuu Sad ).


Hiivaahan kai periaatteessa pystyy pakastamaan, mutta muistelen jostain kuulleeni että se aika rankasti verottaa elävien hiivasolujen määrää ja lienee selvää että tuossa tapauksessa juuri niin on käynytkin. Meinaatko toisiokäytöllä siis että se on napattu pytyn pohjalta jostain aiemmasta erästä? Itte en ole vielä nestehiivojen kanssa lähtenyt pelailemaan, kun oon käsittänyt että startterin teko on hyvin suositeltavaa niiden kanssa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jartsu
Banned


Liittynyt: 08 Maa 2004
Viestejä: 30047
Paikkakunta: keski pohjanmaa

LähetäLähetetty: 12.09.2016 11:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaveri kehu tuossa et se on parikertaa laittanu vanhan hiivan uusiksi porisee, eli laittanu liemet vanhaan hiiva astiaan
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 12.09.2016 15:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:
Kaaleb kirjoitti:
Nyt käynnistyy minullakin täysmäskäyshommat. Tavoitteena on saada tehtyä maailman parhain pils-olut. Ensimmäinen n. 10 litran harjoittelusatsi on just humalan keitossa.

Nyt olis kova haastaja nautittavana Wink
Tavoitteena oli Dortmunder Export tyylinen perusolut ilman kummosia kikkailuja. Mäskin perusjuttuina Pilsner, CaraMunich ja kaurahiutale. OG tavoitteena oli 1.049 ja määrää ajattelin 65 litraksi.
Tavaraa tuli noin 60 litraa ja OG oli jossain 1.050 huiteilla. 40 litraa hiivasin Fermentiksen S189llä(loput pakastimessa säilytetyllä toisiokäyttö nestehiivalla. Tästä nestehiivaolusesta tuli epäonnistuma. Alihiivaus maistuu Sad ).
Mutta ... Panon tein maaliskuun puolivälissä ja siitä saakka on olunen ollut kypsymässä... Tämä S189llä hiivattu osottautui todella hyväksi. Raikas, tasapainoinen olut.. Ibut lienee jossain 35 kieppeillä. Ehdottomasti paras pohjahiivaolueni. näin pohjalaisen vaatimattomasti voin väittää, että nyt tuli panos jolla voi haastaa laadukkaatkin kaupalliset. Toinen juttu on pystynkö toistamaan. Kunhan tässä muilta puuhilta ehdin laitan pannut taas tulille ja yritän samaa reseptiä.


Miten se tuo alihiivaus maistuu?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
teukkavaa
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 15 Tam 2015
Viestejä: 54

LähetäLähetetty: 12.09.2016 15:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jartsu kirjoitti:
Kaveri kehu tuossa et se on parikertaa laittanu vanhan hiivan uusiksi porisee, eli laittanu liemet vanhaan hiiva astiaan


Joo oon kanssa kuullut että vierteen voi laskea vaikka vaan vanhan hiivakakun päälle, ja lähtee muuten aika railakkaasti käymään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 13.09.2016 13:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaaleb kirjoitti:
wildmind kirjoitti:
Kaaleb kirjoitti:
Nyt käynnistyy minullakin täysmäskäyshommat. Tavoitteena on saada tehtyä maailman parhain pils-olut. Ensimmäinen n. 10 litran harjoittelusatsi on just humalan keitossa.

Nyt olis kova haastaja nautittavana Wink
Tavoitteena oli Dortmunder Export tyylinen perusolut ilman kummosia kikkailuja. Mäskin perusjuttuina Pilsner, CaraMunich ja kaurahiutale. OG tavoitteena oli 1.049 ja määrää ajattelin 65 litraksi.
Tavaraa tuli noin 60 litraa ja OG oli jossain 1.050 huiteilla. 40 litraa hiivasin Fermentiksen S189llä(loput pakastimessa säilytetyllä toisiokäyttö nestehiivalla. Tästä nestehiivaolusesta tuli epäonnistuma. Alihiivaus maistuu Sad ).
Mutta ... Panon tein maaliskuun puolivälissä ja siitä saakka on olunen ollut kypsymässä... Tämä S189llä hiivattu osottautui todella hyväksi. Raikas, tasapainoinen olut.. Ibut lienee jossain 35 kieppeillä. Ehdottomasti paras pohjahiivaolueni. näin pohjalaisen vaatimattomasti voin väittää, että nyt tuli panos jolla voi haastaa laadukkaatkin kaupalliset. Toinen juttu on pystynkö toistamaan. Kunhan tässä muilta puuhilta ehdin laitan pannut taas tulille ja yritän samaa reseptiä.


Miten se tuo alihiivaus maistuu?

Sellanen jännä banaanimaisuus.. hieman kuin jossain Belgian Farmhouse oluissa...
Mun virhe oli että tein ekan startterin liian ison.
Olis pitänyt edetä kaavalla
2,5 desiä 1,030 vierrettä ja siihen hiiva
seuraavaksi saman verran vierrettä lisää
sitten 0,5 litraa vierrettä lisää
ja sitten litra ja vielä kerran litra... Vähänenkin elossa oleva hiiva ois päässy kasvamaan ilman säikähtämistä.
tuo startterikasvattelu on melkoisen kontaminaatioherkkää puuhaa... Aion kyllä kokeilla ja etsiä konsteja miten homma onnistuu...
Mulla on juuri nyt pakastimessa WLPn California ale hiivaa (apteekista haetun glyserolin kaa pakastettua)

Nestehiivojen kaa tosiaankin tuo startterin teko kuuluu asiaan.. oma riesansa sekin.
Lagerien kaa olen pitänyt nyrkkisääntönä, että pussihiivaa laitan 1 pussin kutakin 11 litraa kohti. Lagereilla alihiivaus aiheuttaa helposti tunnistettavaa virhemakua. pintahiivaolusilla olen laittanut 1 pussin 20-25 litraa kohti.
Pussihiivojen kansa teen nykyään niin, että turvotan kuivahiivaa 2-3dl vesiannoksessa noin puoli tuntia sitten lorautan joukkoon 1-2dl vierrettä, että hiiva saa pikkasen alkumaistiaisia. Tämän jälkeen olen kaatanut hiivan käymispönttöön.
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1545
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 13.09.2016 13:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jartsu kirjoitti:
Kaveri kehu tuossa et se on parikertaa laittanu vanhan hiivan uusiksi porisee, eli laittanu liemet vanhaan hiiva astiaan

Tämä on hyvä ja perinteinen konsti. Ajoittaa vain seuraavan satsin panon silleen sopivasti. Kunhan saa edellisen panoksen siirrettyä toiseen astiaan selkiintyyn tai pullotukseen. tekee seuraavan panoksen ja hurauttaa vierteen hiivakakun päälle. Lähtee räyhäkkäästi käymään...
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.09.2016 09:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nonni. Nyt on homma tulilla vihdoin ja viimein. Ans kattoo, miten käy…


Mäskäysveden lämmitystä. Laitteistoon taidokkaasti integroitu Ikean paistimittari Smile on-line valvontaan ja hälyyttämään. Varsinainen mittaus perinteisellä mittarilla. Aamu alkoi kiroilulla kun rengaspoltin oli jotenkin tukossa. No, rassaamalla ja rasvalla lähti kirjaimellisesti tulille.


Punnitushommia


Muhjut kattilaan ja sekoittelu. Saunassa lämmöt päällä ja aika moureat tuoksut. Onneks emäntä ei oo kotona…


Humalat valmiina keittovaiheeseen, mäskäysvaihe menossa. Tässähän olis hyvää ylimääräistä aikaa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.09.2016 12:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


Lämmöt pyöri siinä 66...68C haarukassa.


Pussimäskäyksellä mennään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.09.2016 15:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


Kun satsi lähti kiehumaan, niin oli onni, että oli ulkotiloissa Smile. Aika rapsakasti kuohahti...


Tiedä sitten, kuinka rajusti tuon pitäisi kiehua. Keittelin tunnin tuommoisella ”pienellä kierrolla”.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.09.2016 15:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


Tää jäähdytys on ehkä semmoinen homma, mihin pitäisi ideoida jotakin.



Jäähdytyksen aikana turvottelin hiivan vesitilkassa. Entivanhaan tuo kuivahiiva tuli vaan ripoteltua supraan pyttyyn ja kyllä aina jyrähti noi uutesatsit käyntiin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 19.09.2016 15:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:

Tää jäähdytys on ehkä semmoinen homma, mihin pitäisi ideoida jotakin.


Tuon kanssa itsekin aikani teppuroin ja virittelin. Paras välimallin ratkaisu ilman lisäinvestointeja oli ehkä laittaa kylmä vesi hissukseen valumaan pesuhuoneessa suihkusta tuohon ulompaan astiaan, siitä sitten valuen yli äyräiden ja viemäriin.

Sitten kuitenkin investoin semmoisen vierteenjäähdytinkierukan, jolla tuohon vastaavaan settiin saa lisätehoa kun kylmä vesi kiertää kattilan sisällä kierukassa, siitä sitten tuohon ulompaan astiaan jäähdyttäen vielä kattilan ulkovaippaakin ja edelleen valuu yli äyräiden viemäriin kaikkensa antaneena. Sillä saa varmaan varttituntiin jäähdytettyä 20 litraa keittoa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3541

LähetäLähetetty: 19.09.2016 15:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lahtinen kirjoitti:

Kun satsi lähti kiehumaan, niin oli onni, että oli ulkotiloissa Smile. Aika rapsakasti kuohahti...

Tiedä sitten, kuinka rajusti tuon pitäisi kiehua. Keittelin tunnin tuommoisella ”pienellä kierrolla”.


Edellisessä keitossa kävi mulla just noin, aiemmin ei ole yli tullut:


Käsittääkseni se pitää ihan kuplimalla kiehua kunnolla humalankeitossa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.09.2016 15:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä


Kaipa tän homman ois voinut tehdä ihan kaatamallakin.


Tulee ihan opiskeluajat mieleen Smile. Eniten jännittää, mitä vaimo sanoo, jahka tuo tossa jyrähtää oikein tosissaan käymään.


Lopputulema on pari pykälää lähempänä Smile.

Kiitoksia tänne hyvistä vinkeistä. Yhdistelin infoa vähän sieltä ja täältä ja sooloilin tietenkin välillä. Ehkä helpompi omaksua noita ohjeita, kun saa homman oikeasti kerran juoksutettua jotenkin läpi.

Aloittelin siinä klo 7 aikaan alkamalla keräilemään kilkkeitä ja värkkejä. Klo 13.30 oli satsi pytyssä ja kamat pesty. Eli ei tämä mitään kiireisen puuhaa ole. Kaverit kävi koiranulkoilutuslenkillä takapihalla katselemassa ja sain selvästi ihailevia katseita osakseni Smile.

Jännityksellä odotan, lähteekö käymään ja seuraavaa vaihetta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20201
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 19.09.2016 15:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaaleb kirjoitti:
Lahtinen kirjoitti:

Tää jäähdytys on ehkä semmoinen homma, mihin pitäisi ideoida jotakin.


Tuon kanssa itsekin aikani teppuroin ja virittelin. Paras välimallin ratkaisu ilman lisäinvestointeja oli ehkä laittaa kylmä vesi hissukseen valumaan pesuhuoneessa suihkusta tuohon ulompaan astiaan, siitä sitten valuen yli äyräiden ja viemäriin.

Sitten kuitenkin investoin semmoisen vierteenjäähdytinkierukan, jolla tuohon vastaavaan settiin saa lisätehoa kun kylmä vesi kiertää kattilan sisällä kierukassa, siitä sitten tuohon ulompaan astiaan jäähdyttäen vielä kattilan ulkovaippaakin ja edelleen valuu yli äyräiden viemäriin kaikkensa antaneena. Sillä saa varmaan varttituntiin jäähdytettyä 20 litraa keittoa.


Tuommoista itekin miettinyt. Virittelitkö jotenkin "suihkuun tai hanaansopivaksi". Brewcathan myy kierukkaa noilla "puutarhaliittimillä". Pesuhuoneessajäähdyttely vaatis ehkä jonkun muun liitostavan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 20, 21, 22 ... 24, 25, 26  Seuraava
Sivu 21 Yht. 26

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com