OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lihan suolaus savustuksessa
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20345
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 13.08.2014 12:03    Viestin aihe: Lihan suolaus savustuksessa Vastaa lainaamalla viestiä

Teenpä laiskuuttani tälläisen ketjun, kun tieto nyt on ripoteltuna pitkin eri ketjuja.
Kuinka itse kukin suolaa savustettavat lihat?
Eli suolaliuoksen vahvuus, aika ja lihakönttien koko?

Pitäisi pitkästä aikaa "palvata" pakastin tyhjäksi, tuollaisia 1-2kg könttejä siellä näkyy hirveä olevan vielä, ja samanlaisia paloja sian-niskaa kaveriksi kaupasta.
Muistaakseni viimeksi pidin vastaavia kimpaleita 5% suolaliuoksessa n. 15h, ja vähän turhan suolaista tuli. Voin muistaa kyllä väärinkin, siksi tämä avaus.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
TolkullinenMuheltaja
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Mar 2009
Viestejä: 969
Paikkakunta: P-pohjanmaan

LähetäLähetetty: 13.08.2014 13:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Viis pinnaa on kyllä ihan liikaa suolaliuokselle, ainakin itselleni vaikka pidän reilusta suolasta. Suolaan 3,5-4% liuoksessa parivuorokautta kylmässä jos köntsät kilon pintaan. Isommat palat injektioruiskulla ja suolaveteen ainakin vuorokaudeksi. Suolaliokseen hieman nitriittisuolaa mukaan niin lihasta tulee kauniin väristä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 14811
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.08.2014 13:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tee 2.5-3% liuos ja ruiskulla sisään... ei tule koskaan liian suolasta tai suolatonta...
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20345
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 13.08.2014 13:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo 5% on tosiaan vaan muistikuva, voi sotkeentua esim. siihen, että juuri edellisellä viikolla tein 5% sitruunahappoliuosta ruosteenpoistoon Very Happy.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 14811
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 13.08.2014 14:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuplaa
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 13.08.2014 18:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

60 g karkeaa merisuolaa per litra vettä. Ruiskulla sisään ja sitten vähintään yön yli samaan nesteeseen uiskentelemaan. Hyvää on tullut. En usko että olisi kenenkään suuhun liian suolaista. Lihojen uittaminen tapahtui sen verta pienessä kattilassa ettei sinne tarvinnu paljoakaan suolaliuosta lorauttaa niin se oli täynnä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
CrB
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Lok 2005
Viestejä: 1562

LähetäLähetetty: 13.08.2014 18:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

VelMatin vahvuudet täälläkin, 2.5-3%. Vuorokauden liuotus, lisäksi saman vahvuista ruiskulla lihaan niin paljon, kun sisällään pitää. Merisuolaa tietenkin. Vielä en ole kokeillut, miten kävisi, jos kesken palvauksen kuumaa suolaliuosta ruiskulla lisäisi.

Kylmäsavustukseen liha (hirvi) syiden suuntaisesti leikattuna n. 2cm paksuiksi 'suuriksi pihveiksi' ja karkeaa suolaa sekaan mahdollisimman paljon. Vuorokauden hautuminen kylmässä, aika voisi olla pidempikin, suola ehkä poistaisi enemmän nestettä lihasta. ProQ:n savu uppoaa n. puoli milliä tunnissa näihin lätysköihin.
_________________
Liikettä niveliin
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20345
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 13.08.2014 21:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

60g tekee jo 6% liuoksen?

Itse en ole koskaan (kaikki kolme kertaa) ruoskuttanut sisään mitään, vain liottanut suolavedessä, eikä tuo kertaakaan ole ollut hiukkaakaan kuivaa.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 13.08.2014 23:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

RiUDE kirjoitti:
60g tekee jo 6% liuoksen?

Itse en ole koskaan (kaikki kolme kertaa) ruoskuttanut sisään mitään, vain liottanut suolavedessä, eikä tuo kertaakaan ole ollut hiukkaakaan kuivaa.


Joo on se 6 %. Mielenkiintoinen keskustelu koska mielelläni minäkin vähennän suolan määrää jos joku on saanut vähemmällä hyvää. 6 %:lla ruiskusuolatusta porsaanfileestä sain tosin jo yhden kommentin että saisi olla suolaisempaa, mutta se oli vain yksi muutamasta kommentista.

Ruiskutusta olen käyttäny yleensä nopeuden takia, ja varmistamaan että liha pysyy mehukkaana. Pelkkää liottamista ei ole kuitenkaan tullu kokeiltua eli vertailukohtaa ei ole vielä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kuhmon Ahma
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2010
Viestejä: 3252
Paikkakunta: Syrjäkylä

LähetäLähetetty: 30.09.2015 23:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

5 % liuos toimii ainakin jänikselle. Tökin kalvoihin ohutteräisellä veitsellä vähän reikiä tasaisemman suolauksen edistämiseksi. Lihoja suolasin noin 6 tuntia jonka jälkeen pari tuntia puhtaassa vedessä. Onnistui täydellisesti Very Happy
Savustuspussissa leivinuuniin ja yön yli saivat lihat muhia.
_________________
Metsästys ei ole harrastus vaan elämäntapa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3753

LähetäLähetetty: 06.08.2021 07:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos haluaa käyttää 0.6% nitriittisuolaa, niin oletteko käyttäneet samanlaista 3% liuosta?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumpeelo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Jou 2014
Viestejä: 1411

LähetäLähetetty: 06.08.2021 08:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Teen 4,5% tai 5%. Heitän joskus lihat jäisinäkin suoraan suolaliuosastiaan. Maanantaina kun heittää, niin lauantaina savuun ja ainakin tähän saakka kaikki on tullut syötyä. Kun savustelee 2-3kg paloja, niin ruiskuttaminen on turhaa. Suolaantuu hyvin kun antaa olla 2-3vrk.

Tuossa muuten erinomaisia astioita suolaamiseen, eikä ole hinnalla pilattuja:

https://www.puuilo.fi/smartstore-sailytyslaatikko-dry-15
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 14811
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 06.08.2021 09:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä teen 10:1 liuoksen ja ei liian suolaista ole saanut aikaiseksi vielä.

Suolahan tunkeutuu 1cm/vuorokaudessa kai että siitä laskien suolaantumisaika.

Peurankinkkuun ruiskuttelin mutta siinä olisi saanut olla enemmänkin, possunlapaan oli passeli.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3753

LähetäLähetetty: 06.08.2021 09:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pelkällä nitriittisuolalla?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MikaS
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 3753

LähetäLähetetty: 06.08.2021 09:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Haen siis lähinnä sitä että oletteko käyttäneet savustuksessa pelkkää nitriittisuolaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com