Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 03.09.2021 15:15 Viestin aihe: Lahtivaja elintarvikehuoneistoksi? |
|
|
Lahtivaja elintarvikehuoneistoksi?
Nyt kun näyttää yhä enenevissä määrin siltä, ettei ”nuo tumpelot” tuolla etelässä saa noita peuroja kumoon ja ennen pitkää peurat alkaa vaeltaa meille karibulaumojen tavoin .
Niin mehän siinä keksittiin, että ”Hei, mehän tienataan tällä…”
Onko joku viimeaikoina värkkäilyt lihakäsittelytilojaan elintarvikehuoneistostatukseen, olisiko mitään ”tämä opittiin” kommentteja?
Eli tilat on, mutta miten tuo "Elintarvikehuoneistoprosessi" käytännössä menee? Prosessiahan kait juur kevennettiin, esimerkiksi omavalvontasuunnitelmaa ei tarvi pistää hakemuksen mukaan jne. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
muu uan Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Mar 2013 Viestejä: 934
|
Lähetetty: 03.09.2021 18:39 Viestin aihe: |
|
|
Kokemuksesta elintarvikealalla voin suositella että otatte ensimmäiseksi yhteyden oman kunnan terveysviranomaiseen.
Käytännöt hieman vaihtelevat paikkakunnittain, mutta yleensä auttavat mielellään ja saa varmiten tiedot mitä vaaditaan.
Mutta käsittääkseni lahtivajasta riittää pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneistoksi ja liittyminen valvonnan piiriin.
Toki omavalvonta on pakollinen ensimmäistä päivästä alkaen, vaikka sitä ei tarvitse siihen ilmoitukseen liittää.
Omavalvonta on senkin takia hyvä että sitä noudatettaessa säilyy jonkinlaiset standardit. _________________ 🇺🇦Slava Ukraini.🇺🇦 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
komahuttaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tam 2021 Viestejä: 1180
|
Lähetetty: 04.09.2021 00:16 Viestin aihe: Re: Lahtivaja elintarvikehuoneistoksi? |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Lahtivaja elintarvikehuoneistoksi?
Nyt kun näyttää yhä enenevissä määrin siltä, ettei ”nuo tumpelot” tuolla etelässä saa noita peuroja kumoon ja ennen pitkää peurat alkaa vaeltaa meille karibulaumojen tavoin .
Niin mehän siinä keksittiin, että ”Hei, mehän tienataan tällä…”
Onko joku viimeaikoina värkkäilyt lihakäsittelytilojaan elintarvikehuoneistostatukseen, olisiko mitään ”tämä opittiin” kommentteja?
Eli tilat on, mutta miten tuo "Elintarvikehuoneistoprosessi" käytännössä menee? Prosessiahan kait juur kevennettiin, esimerkiksi omavalvontasuunnitelmaa ei tarvi pistää hakemuksen mukaan jne. |
Hyvä idea! Kun kerran ne peurat kaadetaan toisten mailta, niin sieltähän voi ottaa käyttöönsä, jonkun maanomistajan piharakennuksen kylmätiloiksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 04.09.2021 06:28 Viestin aihe: |
|
|
muu uan kirjoitti: | Kokemuksesta elintarvikealalla voin suositella että otatte ensimmäiseksi yhteyden oman kunnan terveysviranomaiseen.
Käytännöt hieman vaihtelevat paikkakunnittain, mutta yleensä auttavat mielellään ja saa varmiten tiedot mitä vaaditaan.
Mutta käsittääkseni lahtivajasta riittää pelkkä ilmoitus elintarvikehuoneistoksi ja liittyminen valvonnan piiriin.
Toki omavalvonta on pakollinen ensimmäistä päivästä alkaen, vaikka sitä ei tarvitse siihen ilmoitukseen liittää.
Omavalvonta on senkin takia hyvä että sitä noudatettaessa säilyy jonkinlaiset standardit. |
Joo, koitin soitella, mutten saanut vielä ketään kiinni.
Ilmeisesti tuo prosessin hinnoittelu on kanssa jossain murrosvaiheessa, sillä on aika suuri vaikutus kanssa tuohon "hakuintoon".
Varmasti monella porukalla ihan normisettiä, että "myydään pari raatoa syksyssä" js mistään elintarvikehuoneistohommasta ole kuultukaan. Vähän vaikuttas siltä, että tähän syksyyn maailma olis muuttunut tuossamielessä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 04.09.2021 08:39 Viestin aihe: |
|
|
Ihan alkuunhan tilojen pitää olla edes jollain tasolla, helposti pestävissä, seiniä myöten jne...peura-alueilla tuo lienee jo enimmäkseen kunnossa?
Meillä juuri viime vuonna prosessin läpikävivät, en kyllä itse puuttunut siihen lainkaan _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3316 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 04.09.2021 11:40 Viestin aihe: |
|
|
Perinteiset lahtivajat tuskin kellään ilman lisäremonttia kelpaa elintarvikehuoneistoksi. Lähtökohtana on ruokaviraston ohjeet ja paikallisen terveysviranomaisen ohjeet, helpointa lienee ensiksi ottaa yhteyttä paikalliseen terveystarkastajaan, sieltä saa nykyään jo aika selvät ohjeet lahtivajan muuttamiseksi elintarvikehuoneistoksi, kannatta kuitenkin valmistautua melkoiseen lomakkeiden ja liitteiden täyttö ruljanssiin. Silloin kun me ilmoitimme lihankäsittelytilat elintarvikehuoneistoksi niin lomakkeet ja tarvittavat liitteet eivät oikein sopineet lahtivajoihin. Saattoi olla ensimmäinen tapaus koko alueella, terveystarkastajan kanssa käytiin läpi yleisesti tarvittavia liitteitä (2 kpl, loppujen lopuksi tarvittiin 13 liitettä hakemuksen lisäksi, nekin vähän tulkinnanvaraisia ja huonosti lahtivajaan sopivia, nyt siellä on jo selkeät ohjeet myös nylkyvajoille, ilmoituksen hinnoissa lienee paikallisia eroja meillä vuonna 2008 hinta oli satasen luokkaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
NEHunting Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Syy 2009 Viestejä: 2632
|
Lähetetty: 04.09.2021 12:42 Viestin aihe: |
|
|
RiUDE kirjoitti: | Ihan alkuunhan tilojen pitää olla edes jollain tasolla, helposti pestävissä, seiniä myöten jne...peura-alueilla tuo lienee jo enimmäkseen kunnossa?
Meillä juuri viime vuonna prosessin läpikävivät, en kyllä itse puuttunut siihen lainkaan |
No kai ny kävit kuiten kertomassa että itte oisit tehny homman vähän toisin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17102 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 04.09.2021 13:01 Viestin aihe: |
|
|
Lahtisen vajan taso on siinämallississa että lähinnä wc oven aukeaminen lihankäsittelytilaan muuttaa ja erillisen siivouskomeron teko lienee suurimmat hommat.
Kylmiön lämpödianostiikka ja omavalvontasuunnitelma toki vaaditaan.
Eikait juur muuta erokoista. Ja jokamiehellä hygieniapassi oltava suoritettu. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5446 Paikkakunta: Suomussalmi
|
Lähetetty: 04.09.2021 15:58 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Ja jokamiehellä hygieniapassi oltava suoritettu. |
Tai koulutetun metsästäjän kurssi, ymmärtääkseni. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 04.09.2021 17:18 Viestin aihe: |
|
|
NEHunting kirjoitti: | RiUDE kirjoitti: | Ihan alkuunhan tilojen pitää olla edes jollain tasolla, helposti pestävissä, seiniä myöten jne...peura-alueilla tuo lienee jo enimmäkseen kunnossa?
Meillä juuri viime vuonna prosessin läpikävivät, en kyllä itse puuttunut siihen lainkaan |
No kai ny kävit kuiten kertomassa että itte oisit tehny homman vähän toisin. |
Kävin mie sen sen verran, että kannoin sammuneen lattiamiehen pois epoksihuuruista.
Ja tänä kesänä hommasin ammattimiehen tekemään sen uudelleenpinnoituksen _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 05.09.2021 19:13 Viestin aihe: |
|
|
EIVA kirjoitti: | Silloin kun me ilmoitimme lihankäsittelytilat elintarvikehuoneistoksi niin lomakkeet ja tarvittavat liitteet eivät oikein sopineet lahtivajoihin. Saattoi olla ensimmäinen tapaus koko alueella, terveystarkastajan kanssa käytiin läpi yleisesti tarvittavia liitteitä (2 kpl, loppujen lopuksi tarvittiin 13 liitettä hakemuksen lisäksi, nekin vähän tulkinnanvaraisia ja huonosti lahtivajaan sopivia, nyt siellä on jo selkeät ohjeet myös nylkyvajoille, ilmoituksen hinnoissa lienee paikallisia eroja meillä vuonna 2008 hinta oli satasen luokkaa. |
Joo, nythän hakemuksessa löytyy suoraa rastinpaikka ja tuo on luokiteltu 7b-tominnaksi:
- Vähäriskinen eläimistä elintarvikkeita koskeva toiminto, josta on tehtävä ilmoitus elintarvikehuoneistosta
- Ja tuolla on vielä eroteltuna kohdat luonnonvaraisten otusten teurastuksesta ja lihanleikkuusta metsästäjän tai seuran toimesta, luovutetaanko lihaa paikalliseen vähittäismyyntiin vaiko suoraan kuluttajalle.
jkvi kirjoitti: | Lainaus: | Ja jokamiehellä hygieniapassi oltava suoritettu. |
Tai koulutetun metsästäjän kurssi, ymmärtääkseni. |
Molemmat käy, toinen taitaa maksaa 45e ja toinen 150e… Jos noita koulutetun metsästäjän kursseja nyt edes järjestetään enää missään.
Näköjään 37 sivuinen ”norminpurkuohjeistus” Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin löytyy asian tiimoilta.
Tuo nyt käy omaankin järkeen:
Lahtivajassa harjoitettava toiminta, loppuunteurastaminen ja lihan leikkaaminen, katsotaan vähäriskiseksi toiminnaksi, jolloin lahtivajaan sovelletaan kevyempiä vaati muksia kuin sellaiseen elintarvikehuoneistoon, jossa harjoitettava toiminta sisältää suuremmat elintarvikehygieeniset riskit.
Omavalvontahommaa lienee järkeistetty lahtivajan tiimoilta:
Uudistetun lainsäädännön myötä vaatimus erillisenä asiakirjana laadi tusta, kirjallisesta omavalvontasuunnitelmasta poistui kokonaan. Omavalvontavel voite on kuitenkin edelleen voimassa. Vaikka vaatimus omavalvonnasta ei ole poistu nut, omavalvonnan kuvaamistapaan on annettu elintarvikelaissa lisää joustoa. Toimi jalla on oltava toiminnalleen suunnitelma, jota hän noudattaa, mutta suunnitelman muodolle ei ole asetettu lainsäädännössä tarkkoja vaatimuksia. Omavalvonnan tulok set on kirjattava riittävällä tarkkuudella
Mutta kyläähän tämä homma tuohon sakkaa:
Hygieniapassi vaaditaan kaikilta henkilöiltä, jotka työskentelevät hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa (esim. riistan käsittelylaitos) tai ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa ja käsittelevät siellä pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
Melkeen uskallan väittää, että näinköhän tuo toteutuu yhdessäkään hirviporukassa, joka myy ruhoja…
Ehkä se tosiaan on parasta ”toimia vaan vanhaan malliin". Tai no, eihän meillä kukaan "työskentele" siellä lahtivajalla, vaan homma on enemmänkin sellaista "puuhastelua". Voisi ajatella, ettei siinä ihan kaikilla hygieniapassia tarvita... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17102 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 05.09.2021 19:22 Viestin aihe: |
|
|
Ei tee huonoa kenellekään hygieniapassin suoritus, voi vaikka kotonakin vähän asiaan kiinnittää huomiota... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5446 Paikkakunta: Suomussalmi
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 05.09.2021 19:52 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos infosta, tuo oli mennyt itseltä ohi.
Onko joku suorittanut tuota kurssia verkossa, miten se käytännössä "tentitään"? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26725
|
Lähetetty: 01.12.2022 17:13 Viestin aihe: |
|
|
Tässä sivussa kattelin tanskan maajussia ja elukan teurastusta...ensinnäki pilasko lihat ku ampu ottaan ja sitte lontusteli hakeen puukon...ja hykieniataso on sitte vailla vertaa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|